Blog < Growth marketing< Contentmarketing

Contentkalender

Hoe maak je een contentkalender en wat heb je eraan?

Growth marketing
4/2/2021

In deze post leg ik uit wat een contentkalender is en wat de cruciale onderdelen zijn die niet mogen ontbreken in jouw contentkalender. 

Ik leg je uit hoe je een goede contentkalender maakt waarmee contentmarketing veel effectiever wordt. Dit artikel is voor jou als je contentmarketing serieus wilt aanpakken en niet te veel kwijt aan tijd wilt zijn.

Eerst een contentstrategie maken

Een contentkalender is een uitwerking van een contentstrategie. Ik raad je aan om te beginnen met het maken van contentstrategie. Lees hier hoe je een contentmarketing strategie maakt.

Wil je direct aan de slag met een contentkalender zonder strategie? Dat kan natuurlijk ook. Als je de 8 onderdelen uit dit artikel volgt, dan ben je al flink op weg om een contentstrategie te formuleren.

Heb ik echt een contentkalender nodig?
Nu hoor ik je denken: "Dat is toch overbodig? Ik kan gewoon gewoon een post of artikel maken als ik er tijd voor heb?" In dit artikel ga ik je laten zien waarom een content kalender van cruciaal belang is voor succesvolle contentmarketing.

Wat is een contentkalender?

Een content kalender helpt je bij het plannen en organiseren van je content. Een contentkalender zorgt ervoor dat alle content beter op elkaar aansluit. Een belangrijk kenmerk van goede content marketing is dat alle elementen met elkaar samenhangen. Met een contentkalender heb je meer overzicht en dus meer controle over het succes van je inspanningen. 

Het is een document geeft antwoord op deze vragen:

 1. Wat is het doel van de content?
 2. Voor wie maken we content?
 3. Wat gaan we maken?
 4. Wie in je team doet wat?
 5. Wanneer ga je de content publiceren?
 6. Waar promoten we de content?
 7. Hoe optimaliseren we de content?
 8. Wat werkt er goed voor ons?

Als je bovenstaande vragen beantwoordt, dan schrijf je betere content (omdat het aansluit bij je doelgroep) én realiseer je meer impact. En dus behaal je de doelstellingen van je contentmarketing. Het is cruciaal dat je begint met een contentmarketing strategie.

Hoe ziet een contentkalender eruit?

Je vraagt je wellicht af hoe een contentkalender eruit ziet.

De meeste marketeers beginnen in een spreadsheet. Dat is een goed begin, maar zorgt later voor problemen. Op zich een logische eerste stap, maar met deze opzet mist je cruciale inzichten uit je data (of je moet super veel uren stoppen in het handmatig vullen van data)

Je kunt dus beter meteen beginnen met een online tool: je begint simpel en kunt meteen aan de slag. Later kun je het systeem verder uitbouwen. In dit artikel lees je welke offline en online tools er allemaal zijn om een contentkalender in te maken.

Voorbeeld van hoe het niet moet

Dit is een voorbeeld van een marketingkalender die ik wel vaker zie. Een spreadsheet waar handig dingen in worden bijgehouden. In dit voorbeeld is het nu nog enigszins overzichtelijk. Je kunt echter niet filteren op alleen de Facebook posts. Als je in de toekomst meer kanalen toevoegt, wordt dit een monster-document.

Voorbeeld verkeerde contentkalender
Bron afbeelding

Voorbeeld van hoe het ook kan

In dit overzicht heb ik een kalender-view, een Trello-view én een spreadsheet view. Ik hoef de data op één plek bij te houden. Ook deel ik dit gemakkelijk met collega’s.

Download hier mijn gratis template:

Voorbeeld goede contentkalender

Waarom heb ik een contentkalender nodig?

Er zijn 3 redenen waarom je een content kalender nodig hebt:

 1. Een goede contentkalender is meer dan een agenda
 2. Een content kalender bevat al je content: van blog tot social media
 3. Het zorgt voor een betere uitvoering van je contentstrategie

Goede contentkalender is meer dan een agenda

Een effectieve contentkalender is meer dan alleen een agenda. Het geeft antwoord op de acht belangrijkste vragen van content creatie met als doel: zoveel mogelijk impact maken met je contentmarketing. Want het verdrietigste dat er kan gebeuren: goede content die door niemand geconsumeerd wordt. Ik ga je helpen dat te voorkomen en content met impact te maken.

Goede content kalender heeft overzicht van al je content 

Contentmarketing heeft als doel om bezoekers door de customer journey te leiden. De content moet dus samenhangen, om een betere klantervaring te realiseren over de gehele funnel gezien. Daarom is het van belang dat je één contentkalender hebt voor al je content. De contentkalender bevat dus SEO artikelen, nieuwsbrieven, whitepapers en social media posts.

Contentkalender is onderdeel van contentstrategie

Een contentkalender is een uitwerking van een contentstrategie. Het zorgt ervoor dat je content onderling samenhangend is, relevant is voor de lezer én goed scoort in Google.

Hubspot heeft hier een handige visualisatie van gemaakt:

Hubspot clusters van content voor contentstrategie
Bron afbeelding

Als jij denkt "Ik heb geen tijd om een contentkalender te maken", lees dan dit artikel. Een contentkalender scheelt heel veel tijd, tenminste als je contentmarketing serieus wilt nemen. 

Hoewel het maken van een contentkalender inderdaad tijd kost, gaat het je ook veel opleveren. Je zal immers minder last-minute stress ervaren en weet ruim van te voren wat voor content er geproduceerd gaat worden. Tevens zorgt een goede contentkalender ervoor dat je niet vergeet om met je content in te spelen op belangrijke evenementen voor jouw doelgroep.

Investeer dus de tijd om een contentkalender te maken. Dan profiteer je van de voordelen die ik met je deel  in dit artikel. Het zorgt ervoor dat je contentmarketing veel beter gaat werken.

Herken je jezelf hier in?

 • Contentmarketing werkt niet voor ons.
 • Ik wil wel content maken, maar ik weet niet waar ik over moet schrijven.
 • Ik ben eigenlijk 4 artikelen tegelijk aan het schrijven
 • We vergeten soms te posten op onze social media
 • Ik heb geen tijd om content te maken
 • Door last minute werk heb ik wel eens een kapotte URL gedeeld.
 • Ik krijg geen reacties op mijn posts.
 • Contentmarketing is stressvol, omdat ik alles last-minute doe.
 • Er slippen wel eens spelfouten of andere stomme fouten in onze content.

Grote kans dat jij geen contentkalender hebt. Dat zorgt er namelijk voor dat je ad-hoc werkt en dat leert fouten op en stress. Eerst meer weten? Lees hier wat een contentkalender is.

Benieuwd wat een contentkalender jou kan opleveren? In dit artikel deel ik de voordelen van een contentkalender met je.

Voordeel 1: Contentmarketing volgt een strategie

Als je een effectieve contentkalender maakt, dan baseer je content op de customer journey. Op die manier geef je een oplossing voor een specifiek probleem en lever je waarde. Zo bouw je een relatie op met de doelgroep. Een potentiële klant krijgt vertrouwen in je organisatie als je kwalitatieve content hebt die aansluit bij de belevingswereld van de persona.

Voordeel 2: Beter samenwerken

Duidelijke deadlines en publicatie-datum

Een contentkalender bepaalt de deadlines van de stappen van het content-creatie proces. Zo weet je precies wat het volgende is dat je moet doen om een stap dichter bij publicatie te komen. Zo heb je geen stress, omdat je de content in je agenda kunt inplannen.

Taakverdeling is duidelijk

Iedereen in het team is op de hoogte van het proces van content-creatie. De taken zijn verdeeld en dat scheelt een hoop communicatie. Zo kun je meer content maken en vooruit werken. Alle content voor de komende tijd staat in je contentkalender. Iedereen weet wat er komen gaat.

Op de vraag "Wat gaat er deze week op de Instagram?" kun jij als antwoord geven: "Dan kijk je toch even in de contentkalender?".

Goed inzicht in benodigde tijd voor werkzaamheden

Je krijgt goed zicht op de benodigde content(productie) voor het komende jaar, en je ziet waar er nog gaten zitten;

Planning geeft houvast

Als de taken per persoon in de contentkalender staan, kun je elkaar aan die taken houden. Zo wordt contentmarketing onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. De kans op succes wordt zo vele malen groter.

Als iemand ziek is, blijft content publicatie doorgaan

Een contentkalender zorgt dat iedereen de draad kan oppakken. Als een collega ziek is, kan je het gemakkelijk tijdelijk overnemen en toch de strategie volgen. Dit is vooral van belang bij mkb-bedrijven − die vaak één persoon voor (content)marketing in dienst hebben.

Werk overdragen en uitbouwen is makkelijk

Als contentmarketing een succes is, dan wil je dit opschalen. Met een contentkalender (en strategie) ben je meteen schaalbaar. Ook als er een nieuwe medewerker de contentmarketing overneemt, is de inwerktijd beperkt. Zo kan het werk frictieloos doorgaan met dezelfde tone-of-voice en in lijn met de persona's.

Je kunt vooruit werken.

Vooruit werken is een heerlijk gevoel. Omdat je content-thema's kunt volgen, kun je gemakkelijk nieuwe content maken en op die manier vooruit werken. Geen ad-hoc werk meer en niet meer nadenken over 'wat zal ik deze week eens schrijven'

Voordeel 3 Overzicht van alle content, distributiekanalen en resultaten

Naast dat een contentkalender zorgt voor overzicht van de geplande taken en deadlines, heb je ook een overzicht van alle content die je geplaatst hebt.

Leer van het verleden

Een contentkalender geeft een beter inzicht wat er in het verleden gepubliceerd is, wat er goed werkt en waar de kansen liggen.

Plan vooruit en pak kansen

Als je vooruit werkt, dan kun je ook vooruit plannen. Zo kun je inhaken op belangrijke evenementen, feestdagen en concurrenten. Daarnaast heb je meer tijd om content te maken, zodat je gavere content kunt maken. Dat zorgt voor betere engagement.

Haal inspiratie uit je bestaande content

Als je een overzicht hebt van al je gepubliceerde content, kun je dat hergebruiken. Pak een artikel of post uit het verleden en geef er een twist aan. Zo heb je snel nieuwe content.

Contentkalender zorgt voor voor rust in je team (en voor jezelf)

Met een contentkalender heb je een document waar alles samenkomt. Zo weet iedereen precies wat er moet gebeuren. Je team kan het werk op een rustig moment inplannen en niet gehaast aan het einde van de dag nog snel iets afraffelen. En rust in je team is veel waard!

Voordeel 4: Bespaar tijd door gestructureerd te werken aan contentmarketing

Werk gestructureerd aan contentmarketing

Als je gestructureerd werkt, dan begin je niet zomaar te schrijven. Je denkt beter na over het doel van je content, de inhoud en het specifieke probleem dat je oplost voor jouw persona. Op deze manier ontstaat samenhang in je merkidentiteit én de onderwerpen waar je over publiceert. Je werkt voor elke stukje content met één document waar alle benodigde informatie bij elkaar staat.

Het levert je veel tijd op

Een contentkalender werkt, omdat je een planning maakt en vooruit werkt. Door het plannen op één vast moment te bundelen, komt de creativiteit los, en maak je zo een hele lijst met content-ideeën. Zo bespaar je flink wat tijd, want al die kleine ad-hoc momenten zijn een ramp voor de productiviteit. Nooit meer geforceerd een LinkedIn post uit je tenen halen, omdat je geen inspiratie hebt.

Voordeel 5: Consistentie en frequentie

Een contentkalender zorgt tevens voor een consistentie en samenhang.

Samenhang tussen content door planning

Omdat je veel content in één keer creëert, kun je je berichten goed op elkaar afstemmen. Je zorgt voor een goede frequentie in het aantal artikelen en een gezonde verdeling over de onderwerpen waar je over schrijft. Er ontstaat een goede mix van content types, onderwerpen en distributiekanalen. Dat zorgt voor afwisseling, waardoor je content interessant blijft.

Regelmatige communicatie

Met een contentkalender communiceer je regelmatig, dus je bent ook voortdurend aanwezig bij je doelgroep. Een klant heeft meerdere touchpoints nodig om tot conversie over te gaan. Je wilt dus zorgen dat iemand je bedrijf herkent en blijft herinneren door je communicatie.

De merkbekendheid gaat dus omhoog, als je regelmatig communiceert. Met een consistente tone-of-voice versterk je de merkbekendheid nog meer. Zo gaat men jouw stijl herkennen en zal je engagement stijgen (als de tone-of-voice bevalt). Je zult sneller je doelstelling behalen.

Voordeel 6: Ruimte voor evaluatie

Met een contentkalender kun je de resultaten bijhouden. Een Facebook post terugzoeken om de likes en comments terug te vinden gaat je veel tijd kosten. Als je in het proces bouwt dat je na één maand stuk content evalueert en de cijfers erbij zet, dan kun je gemakkelijker inzichten uit verleden halen. Je gaat leren van je eigen contentmarketing en kunt zo verbeteren.

Plan één keer per kwartaal een evaluatie-moment in met je team. Zo kun je gestructureerd door de gepubliceerd content gaan en zien wat goed gewerkt heeft. Kijk welke punten je kunt optimaliseren en met welke content je moet stoppen, omdat het niet werkt. Zo word je steeds efficiënter.

Een contentkalender heeft grote voordelen als je content serieus wilt aanpakken. De planning is efficiënter en je hebt creatieve ideeën. De uitvoering verloopt soepeler, omdat je taakverdeling en deadlines goed voor ogen hebt. Tot slot kun je gestructureerd werken en zo zien wat werkt en niet werkt. Zo verbeter je de contentmarketing stukje bij beetje, tot je een overnight succes bent. En iedereen maar denken: "Hoe maakt hij/zij nou zulke goede content? Ik wou dat ik dat ook kon. Dan weet jij dat het een proces is dat je in kleine stappen beter maakt.

Effectieve contentkalender beantwoordt deze 8 cruciale vragen

Contentmarketing is niet mijn fulltime werk, dus moet ik een contentkalender hebben waar ik snel mee kan werken en de cruciale onderdelen bevat om contentmarketing een succes te maken. De inzichten en tips van contentmarketing experts heb ik gebundeld en daar een template van gemaakt. Die template heb ik getest in de praktijk en aangepast, zodat je er sneller mee kunt werken. Dat is de versie die ik je in dit artikel ga uitleggen en die je zelf kunt kopiëren.

Het beantwoordt de 8 vragen die cruciaal zijn voor goede contentmarketing. Het is dus belangrijk dat je alle vragen gebruikt. Het lijkt aan het begin iets meer werk, maar het gaat je uiteindelijk veel tijd opleveren, omdat je veel meer content kunt produceren van hoge kwaliteit.

Vraag 1. Wat is het doel van de content?

1.1 Overkoepelende contentmarketing doelstelling

Iedere stuk content dat je maakt, maak je met een reden. Maak die reden expliciet, zodat het beter bijdraagt aan het succes van de contentmarketing.

Maak duidelijk hoe de content die je maakt samenhangt met je overkoepelende contentmarketing doelstelling. Wat wil je bereiken met de content?

Voorbeelden van doelen zijn:

 • Merkbekendheid
 • Vindbaarheid van je website vergroten
 • Leads genereren
 • Een product of dienst promoten
 • Merkimago
 • Engagement verhogen
 • Emotie opwekken
 • Autoriteit opbouwen
 • Belangrijke informatie delen met de doelgroep

Mijn doelstelling van dit artikel is autoriteit opbouwen.

1.2 Onderdeel van campagne

Is de content onderdeel van een campagne? Dat kan de doelstelling beïnvloeden, maar ook de invalshoek en type content.

Bron afbeelding

Als voorbeeld heb ik voor de topic Contentkalender maken een splitsing gemaakt naar deze artikelen:

 • [Artikel 1]
 • [Artikel 2]
 • [Artikel 3]

1.3 Wat is de call-to-action?

Breng het overkoepelende doel en doel van consument samen in de call-to-action. Wat wil je dat de consument doet als volgende stap?

 • Liken, commenten of delen via social media
 • Download de bijbehorende template of e-book
 • Reageer op de email

Ik zie echt nog heel vaak artikelen tegenkomen, waar geen uitnodiging voor een volgende stap te vinden is. Je laat iemand dan bungelen. 

Goede voorbeelden call-to-actions:

 • Lees hier het volgende artikel in de reeks
 • Download een resource en laat je e-mailadres achter
 • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zorg er voor dat je aan het einde van een artikel expliciet aangeeft wat de volgende stap is.

Vraag 2. Voor wie maken we content?

2.1 Doelgroep of persona

Je content stem je af op je doelgroep. Daarvoor kun je gebruikmaken van een customer persona. In de contentstrategie heb je de doelgroep voor content geformuleerd. Het is goed mogelijk dat je producten of diensten interessant zijn voor twee (of meerdere) doelgroepen. Content schrijf je altijd voor één specifieke doelgroep. Niet elke blogpost of nieuwsbrief die je maakt, zal even interessant zijn voor elke doelgroep. Dat maakt niet uit, want liever één iemand heel tevreden maken, dan twee mensen halve informatie geven. Een content stuk heeft dus altijd één specifieke doelgroep.

2.2 Behoefte van je doelgroep(en)

Laat je content aansluiten bij de wensen en behoeften van je doelgroep. Zo weet je namelijk zeker dat de content ook geconsumeerd gaat worden. De behoeften laten we aansluiten op de customer journey of funnel.

Wat wil de consument (degene die het artikel leest of de post ziet) bereiken met deze content?

Stel jezelf de vraag: "Waarom zou dit artikel mijn doelgroep iets moeten schelen?"

Voorbeelden van doelen van de consument zijn:

 1. Vraag beantwoordt krijgen
 2. Overzicht van een onderwerp
 3. Inzicht over een onderwerp
 4. Oordeel van een expert
 5. Vermaak / Entertainment
 6. Advies krijgen van expert

Kies één behoefte per artikel (of andere content). Op die manier krijg je meer focus in je content en voorkom je een artikel schrijft dat all over the place is. Het doel dat ik voor dit artikel heb geformuleerd: "Begrijpen wat een contentkalender is, inschatten of ik er een nodig heb en welke onderdelen een contentkalender moet hebben."

2.3 Fasen in customer journey

Bepaal nu voor welke fase van de customer journey je de content gaat produceren. Wil je je focussen op bestaande klanten, nieuwe klanten, of een deel van je doelgroep?

Het model dat ik volg is het TOFU, MOFU, BOFU model. Er zijn veel modellen van de customer journey. Je kunt ook AIDA, Pirate Metrics of X gebruiken.

Welke fase van de funnel is de content voor bedoeld?

De fase van de customer journey waar de content voor geschreven is.

 • Awareness - Iemand is op zoek naar contentmarketing
 • Consideration - Verschillende tools en templates voo contentkalender
 • Decision - Waar je aan moet denken bij het maken van contentkalender?
https://blog.webiteers.nl/hs-fs/hubfs/sales-funnel-b2b.png?width=1200&name=sales-funnel-b2b.png
Bron afbeelding

2.4 Doelgroep waarde leveren hoe en wanneer zij dat willen

Als je de doelgroep duidelijk hebt, dan kun je de juiste content maken.

 • Waarde toevoegen → dit zorgt ervoor dat je een specifiek probleem voor een specifiek persoon oplost. Zo ben je niet te algemeen en kun je voorbeelden geven.
 • Invalshoek bepalen → afhankelijk van hoeveel kennis iemand heeft, moet je bepaalde onderwerpen en woorden uitleggen. Dat moet je alleen doen voor mensen die de woorden nog niet kennen, anders voelt de lezer zich niet serieus genomen en haakt zij af. Het is een balans tussen te simpele content en te complexe content.
 • Frequentie bepalen → De doelgroep bepaalt ook hoe vaak je content publiceert. Jouw doelgroep mag dan bijvoorbeeld twee berichten per week verwachten, maar is dat voor jullie marketingteam ook haalbaar? Probeer hier een zo goed mogelijke balans in te vinden.

Vraag 3. Wat gaan we maken?

Dit helpt je om later te zien welke soorten content goed werken, zodat je er meer van kunt maken.

3.1 Het type content (of de content vorm)

Geef duidelijk aan wat voor type content je gaat maken. Is het een artikel, een SEO pillar page of een social media post.

3.2 Invalshoek

De invalshoek bakent het onderwerp af, zorgt ervoor dat je eenvoudiger informatie selecteert en brengt een lijn aan in jouw verhaal.

3.3 Behoefte van de doelgroep

Dit heb je in de vorige stap bepaald. Herhaal dat voor het artikel. Dit zorgt ervoor dat je een specifiek probleem voor een specifiek persoon oplost. Zo ben je niet te algemeen en kun je voorbeelden geven.

3.4 De inhoud van de content

De keuze van het onderwerp hangt af van de behoeften van de doelgroep(en), waarna de fase van de buyer journey wordt bepaald. Waar gaat de content over? Dit is de titel van je artikel, het onderwerp van een social media post of wat je wilt delen in je nieuwsbrief.

Vraag 4. Wie in je team doet wat?

4.1 Verantwoordelijke en deadlines

Een contentkalender is ook een overzicht van de verantwoordelijkheden en deadlines. Zo weet iedereen in je team wat hij of zij moet doen. 

Voorbeelden zijn:

 • Wie bepaalt topics van content?
 • Wie maakt de content?
 • Wie controleert de content?
 • Wie publiceert de content?
 • Wie meet de resultaten?


In mijn template heb ik in één overzicht wie de verantwoordelijke is, wat de volgende deadline is, gekoppeld aan de status, en wat de uiteindelijke publicatiedatum is.


4.2 Content-proces is duidelijk

Naast de verantwoordelijkheden, wordt het ook duidelijk wat de volgende stap is in het content-proces. En wanneer je deze stap moet nemen. Zo wordt contentmarketing concreet en kun je het in je agenda inpassen.

Als je content-creatie in kleinere blokjes splitst, dan wordt het overzichtelijker om content te maken. Een heel artikel schrijven kost je misschien wel 3 uur. Splits dat op in onderzoek doen, een eerst draft en het worden blokjes van één uur, zodat het beter in je agenda past.

Het geeft ook duidelijk wat je nog moet doen om de publicatiedatum te behalen en wat je volgende stap is. Daarnaast maak je de voortgang ook visueel. Handig, want iedereen weet hoever je bent met de content.

Daarnaast wordt ook inzichtelijk wat er daadwerkelijk gedaan moet worden om content te maken. Het geeft inzicht in de benodigde (content)productie. Heb je te veel of te weinig gepland?

4.3 Optioneel: voeg budget toe

Als je content gaat promoten, dan is het handig om hier ook budget aan toe te voegen. Zo kun je in de resultaten beter bijhouden welke posts organisch zijn gegroeid en welke posts budget hebben gehad.

Vraag 5. Wanneer ga je de content publiceren en promoten?

5.1 Contentplanning

Een goede contentkalender is dus ook een agenda: wanneer is de volgende deadline? Wanneer gaat dit artikel live? Op welke dagen publiceren we content?

Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, waardoor je contentkalender omgegooid moet worden. Corona-crisis bijvoorbeeld, of een artikel dat in een advertentie staat maar uitverkocht is. Een goede contentkalender is dus flexibel.

5.2 Frequentie en timing van publiceren en promoten

Bepaal per content type wat de frequentie is. Hoe vaak wil je publiceren? Zorg daarbij voor regelmaat. Bedenk er per kanaal een ideale frequentie en timing bestaat. Wanneer zit jouw doelgroep op deze platformen? Op basis daarvan pas je de frequentie en timing aan. Wat is gepast voor jouw doelgroep? Om je een idee te geven, hier een voorbeeld:

 • Facebook: 1x per week
 • Twitter: 1x per dag
 • Instagram: max 2 per dag
 • LinkedIn: 1x per 2 dagen
 • Nieuwsbrief: 1x per maand
 • Artikel: 2x per maand

Houd rekening met bijzonderheden bij publiceren en promoten

Vergeet belangrijke dagen niet. Denk aan feestdagen, maar ook evenementen in je branche, momenten in het jaar die belangrijk zijn voor je doelgroep, inhakers zoals vakanties of gebeurtenissen in de wereld.

5.3 Content-distributie

Je wilt zoveel mogelijk views en engagement natuurlijk.  Om zoveel mogelijk bereik te genereren, is het verstandig om de content te distribueren via de verschillende kanalen die je tot je beschikking hebt.

Kies je distributiekanalen: owned, earned, paid media & OPN

 1. Owned media Owned media zijn de kanalen die je als merk op bedrijf zelf beheert. Dit is je website en nieuwsbrief.
 2. Paid Media Betaalde advertenties om impressies in te kopen. Denk aan banner campagnes, Google Ads, Google Shopping, Facebook advertising, Linkedin Ads.
 3. Earned Media Content die gedeeld wordt via social media of mond-tot-mondreclame. Je organische social media vallen hier onder. Je bent hier niet de eigenaar van - Instagram bepaalt hoeveel organische views je krijgt.
 4. OPN: Dit staat voor Other People's Network. Kun je het netwerk van andere partijen gebruiken? Voorbeelden zijn gastblogs schrijven, interviews op podcasts van anderen, etc.

Tip voor een goede contentstrategie

Begin met de owned kanalen, dus je website en nieuwsbrief. Versterk de content via Paid Media of OPN. Dat zorgt (hopelijk) voor earned media: organisch verkeer en shares.

Vraag 6. Hoe optimaliseren we de content?

Op het moment dat jouw content eindelijk geconsumeerd wordt, wil je zorgen voor het volgende.

6.1 Zorg dat de content deelbaar is

Wanneer iemand jouw post of artikel deelt, zorg dan dat de rich snippet er goed uitziet. Dit verhoogt het effect van earned media. Let op de titel, beschrijving en afbeelding en url. Zo krijg je een goede snippet als iemand je artikel deelt in Whatsapp, Slack, Messenger, email of social media. Hier zie je een voorbeeld van wat ik daarmee bedoel.

6.2 Optimaliseer artikel voor SEO (voordat je publiceert)

Als de content vindbaar moet zijn in Google, zorg dan dat je pagina geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

 • Zet keyword in de URL
 • Zorg voor H1, H2, H3 structuur in je artikel
 • Zorg voor een leesbare titel
 • Zorg voor een beschrijving

6.3 Optimaliseer je bestaande content

Als je bestaande artikelen van je website optimaliseert, kun je met kleine tweaks opeens meer verkeer krijgen op een artikel. Update de content en breidt het artikel uit. Google waardeert het als je je content regelmatig update. Dit zul je dan ook terugzien in de ranking. Een goede manier om de impact van je campagne te verhogen!

6.4 Track links

Voeg UTM-links toe, zodat je data in Google Analytics terecht komt die je makkelijker kunt analysen. Zo bereid je je voor op de laatste vraag: wat werkt goed voor ons?

Een alternatief is om links 'mooier' te maken met Rebrandly. Zo deel je 'mooie' URLs en kun je een UTM code toevoegen. 

Een voorbeeld is: link.polarisgrowth.com/airtable

Dit linkt naar de Airtable website, maar zorgt ervoor dat ik kan meten hoeveel er geklikt wordt op een pagina, zelfs als ik de eigenaar van die pagina niet ben (zoals de website van Airtable)

Vraag 7. Wat werkt er goed voor ons?

Mijn samenvatting van growth marketing is: doe meer van de dingen die werken voor jou en stop met dingen die niet werken.

Dat is de laatste reden waarom je een contentkalender bijhoudt: om je resultaten ook in bij te houden. Zo krijg je inzicht in wat wel werkt en wat niet werkt. Op basis van die filosofie, is het belangrijk om te weten welke content-types, onderwerpen, etc goed werken voor jou, zodat je hier meer content van kan maken!

Meet bijvoorbeeld het aantal conversies, het bereik (impressies, views, unique pageviews) en voor social de engagement: hoeveel likes, comments en shares heb je ontvangen?

Plan dus ook evaluatie van je content in, zodat je kunt leren wat goed werkt en daar meer content van kan maken. Zo maak je contentmarketing tot een succes.

Afsluiting

Een contentkalender is veel meer dan een publicatie-agenda. Een goede contentkalender zorgt dat je contentmarketing een succes wordt. Sluit aan op wat je doelgroep wilt, publiceer wanneer je denkt dat de content het beste gelezen wordt. Meet de resultaten en optimaliseer je campagnes. Een contentkalender is een belangrijk onderdeel van je contentmarketing strategie. Maak je eigen contentstrategie in 15 minuten.

Aan de slag met je eigen contentkalender

Als je eenmaal weet waar je je kalender voor wilt gebruiken en welke vaste onderdelen deze bevat, moet je bedenken hoe je hem wilt uitwerken. En om het jou extra makkelijk te maken, heb ik een gratis template toegevoegd aan deze blog. Een snelle start voor jou en karmapunten voor mij!

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen