Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing. Deze gids is bedoeld voor drukke marketeers die niet constant met contentmarketing bezig zijn.
Ewoud Uphof

6/11/2020

Dit is stap

2

van de

Contentmarketing

handleiding.

Introductie

Het doel van contentmarketing is om waardevolle content te maken. Waardevol voor je bedrijf én waardevol voor de doelgroep die content consumeert.

Om dat te doen, kies je onderwerpen om over te schrijven, zodat de content onderling ook waardevol wordt.

Andere mensen zien jou als expert als je content maakt van hoge kwaliteit over een onderwerp. Hoe meer onderwerpen, hoe meer hoogwaardige content je moet maken. 


Daarom is het belangrijk om in dit stadium zoveel mogelijk nee te zeggen tegen domeinen en onderwerpen.


Kies je domeinen dus bewust. Less is more. Expert worden doe je door over één domein content te maken.


In de contentstrategie heb je maximaal 3 domeinen bepaald. Voor deze site zijn dat: funnels, ondernemen en productiviteit.


Achteraf is dat eigenlijk al te veel. Ik had productiviteit eruit moeten laten.Mijn tip: begin met één domein.


Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing. Deze gids is bedoeld voor drukke marketeers die niet constant met contentmarketing bezig zijn.


Een content plan is alleen belangrijk als je organisch verkeer wilt krijgen: een Youtube kanaal of SEO verkeer naar een website.

Geen enkele contentstrategie is compleet zonder te begrijpen welke onderwerpen je bespreekt en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Onderwerpen helpen inhoud te maken die direct relevant is voor de doelgroep en de inhoud van een website georganiseerd te houden. Bezoekers vinden makkelijker content die voor hen het meest relevant is.

Maak de beste content

Binnen het domein wil je de beste content maken. Om de beste content te maken, moet je begrijpen wat er nodig is om goede content te maken.

Of content goed is, wordt gedefinieerd door de lezer. Voegt de content waarde toe? Geweldige inhoud kan vermakelijk zijn, het kan nuttig zijn, het kan informatief, het kan grappig zijn, het kan serieus zijn, het kan kort zijn, het kan lang zijn, het kan van alles zijn, zolang het maar waarde toevoegt aan degenen die consumeren.

Content die waarde toevoegt

Om goede content te maken moet je begrijpen wat:

 • de doelgroep wil lezen
 • content deelwaardig maakt
 • nodig is om de boodschap over te brengen
 • nodig is om een stap in de juiste richting te zetten voor de lezer
 • de link is tussen de content en jouw bedrijfsdoelstelling

Content specifiek voor één doelgroep

Dat is mogelijk als je specifiek genoeg bent. Er is een artikel contentmarketing te vinden, maar nog contentmarketing voor sportscholen bestaat nog niet. Daar kun jij de beste in worden. Jouw kijk op de wereld gecombineerd met de onderwerpen waar de doelgroep interesse in heeft, levert dat op.

 • Welke niche ga jij pakken? 
 • Hoe wil jij bekend staan?

Voor mij is dat funnel expert.

Waar maak jij de beste content over?

Om interessante content te maken, moet het onderwerp je iets uitmaken. Alleen als je schrijft vanuit een eigen behoefte, leeft de content. Ik miste een stuk tussen contentstrategie en contentcreatie, dus heb ik dit artikel geschreven.


Een domein of thema heeft meerdere onderwerpen. Je wilt de domeinen beperken, om bekend te worden om ‘iets’. En je wilt de onderwerpen beperken, om onderlinge cohesie te behouden.


Dit is wat ik bedoel:


Domein > onderwerp > content

Funnels > Sales funnels > B2B lead vergoeding berekenen


Voor het domein funnels is het onderwerp sales funnels. En binnen sales funnels kan ik over allerlei onderwerpen schrijven.


Content (artikelen) over het onderwerp sales funnels:

 1. CRM
 2. Sales proces
 3. Landing pagina’s B2B
 4. Lead magnets B2B
 5. Whitepapers
 6. Sales automation
 7. B2B Lead nurture

Maak een lijst voor jezelf met maximaal 20 onderwerpen. Dat zou binnen 5 minuten moeten kunnen. 


Deze vragen helpen je op weg:

 • Waar gaat je product of dienst over?
 • Welk probleem lost je product of dienst op?
 • Wat moeten jouw klanten weten?
 • Waar wil je een autoriteit in zijn?

Onderwerp clusters

Uitleg van topic clusters in deze video:

Onderwerpen op basis van behoefte doelgroep

Content moet waardevol zijn voor jouw bedrijf én de lezer. Daarom is de tweede stap uitvogelen wat de lezer belangrijk vindt.


Verplaats je in de doelgroep en doorloop de stappen van het oplossen van een probleem of behoefte. Wellicht ben je onderdeel van je eigen doelgroep, dan is dit makkelijk.


Dat kan groot of klein zijn. Denk ‘hoe lijn ik een slide in Powerpoint goed uit?’ tot ‘Hoe maak ik een groeistrategie?’.


De onderwerpen zijn het liefst gekoppeld aan de oplossing die jouw bedrijf biedt. De doelgroep van de content kan anders zijn dan de doelgroep van je bedrijf. Contentmarketing is een "breed net" dat je uitwerpt en een lange termijn spel.

Als je zelf graag schrijft over communicatie, maar je ziet dat de sales funnel artikelen veel beter gelezen worden, dan is het een beter idee om jouw eigen voorkeur opzij te schuiven en meer content over sales te gaan schrijven. Dat is een balans tussen wat je zelf leuk vindt en wat je doelgroep wil lezen.

Het kan maanden of jaren duren voordat mensen klant worden bij je, of misschien worden ze dat wel nooit. Als je kwalitatieve content maakt, is dat geen verlies in mijn ogen. De trouwe lezers verwijzen klanten jouw kant op.


Welke stappen moet iemand doorlopen om klant te worden bij je? Voor Polaris Growth bouwen we Klaviyo e-commerce e-mailmarketing voor webwinkels.

Dan moet je eerst een webwinkel hebben. Onderwerpen voor de doelgroep zijn: Hoe kies ik de beste webwinkel software? of Hoe vind ik een goede Shopify developer?

Doelgroep onderzoek doen

Als je zelf de doelgroep niet bent, vraag het dan aan de doelgroep. Een e-mailtje of een belletje is zo gedaan. Meestal wordt content gemaakt vanuit een product. Focus op het probleem en je hebt alle aandacht. Als het een probleem is, dan zullen ze niet ophouden met praten over het probleem. Dat meen ik serieus.  In dit artikel lees je hoe je een doelgroep-onderzoek uitvoert.

Onderlinge samenhang zorgt voor netwerkeffect

Met een contentplan zorg je voor samenhang en onderlinge cohesie tussen alle content die je maakt. De onderwerpen hangen onderling samen én met het content domein. Zo bouw je een contentmarketing machine die alleen maar krachtiger wordt.

Content moet onderling samenhangen. Niet alleen binnen een domein, maar ook onderling tussen onderwerpen binnen dat domein. Een contentplan verbindt de contentstrategie aan de wekelijkse content creatie.


LinkedIn posts hangen dus onderling samen door onderwerpen en domeinen.


Als je dat niet doet? Dan maak je content, zoals deze handleiding digital nomad worden. Die past niet binnen mijn drie domeinen en heeft me denk ik 100 uur gekost. Dat is zonde.

Link onderwerpen onderling op de site

Het voorbeeld van de digital nomad handleiding gebruikte ik met een reden. Nu weet jij dat de handleiding bestaat. Als dat relevant is voor je, dan klik je gemakkelijk door.


Zorg dat je overal op je website links heen en weer plaatst. Zo maak je het simpel om door te klikken als je refereert naar een artikel. Het zorgt ook dat mensen op de site blijven.


Zo krijg je meer bereik op de content die je maakt. Als onderwerpen niet bij elkaar passen, is het moeilijker om onderling te linken.


Dat is precies de reden waarom ik de onderwerpen dichter bij elkaar had moeten kiezen. Contentmarketing en marketing funnels zijn onderwerpen die binnen hetzelfde domein vallen en onderling linken is makkelijk.

Conclusie

Expert worden in een onderwerp is veel werk. Beperk de domeinen en onderwerpen dus. Zo zorg je ook voor meer onderlinge samenhang. Dat versterkt je rol als expert alleen maar meer.


Contentplanning is een balans vinden tussen de content die de doelgroep verlangt en de content die jouw bedrijfsdoelen ondersteunt.


Als je twijfelt, kies kwaliteit en kies de kant van de doelgroep.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

Hoe promoot je content?

Hoe promoot je content?

Tips van contentmarketing expert Michel Ariens om een contentstrategie te bepalen. Welke onderwerpen maak je content over? En welke niet?

Lees artikel
Probleem valideren

Probleem valideren

Breng problemen en behoeften in kaart om product/market fit te vinden. Praktische tips om problemen bloot te leggen, inclusief vragenlijst.

Lees artikel
Time Blocking: deel je agenda in blokken van focus in.

Time Blocking: deel je agenda in blokken van focus in.

Time Blocking is een time-management methode waarbij je je agenda in grotere blokken inplant.

Lees artikel
Doelgericht werken via Rocks en een scorekaart uit het EOS systeem

Doelgericht werken via Rocks en een scorekaart uit het EOS systeem

Uitleg van doelen stellen (Rocks) in het EOS systeem en het bijhouden van doelen met een wekelijkse scorekaart.

Lees artikel
Interview Mona Boot

Interview Mona Boot

Mona Boot van Go4Traction implementeert Entrepreneurial Organisation System (EOS) bij snelgroeiende bedrijven. Wat is EOS en wat heb je eraan?

Lees artikel
Hoe blokkeer je afleidende websites?

Hoe blokkeer je afleidende websites?

Het is onmogelijk om de apps die ons afleiden te weerstaan. Ze zijn namelijk gemaakt om je te verleiden en af te leiden. Met de app Freedom blokkeer j

Lees artikel