Contentstrategie bepalen podcast interview

Tips van contentmarketing expert Michel Ariens om een contentstrategie te bepalen. Welke onderwerpen maak je content over? En welke niet?
Ewoud Uphof

22/10/2020

Dit is stap

10

van de

Contentmarketing

handleiding.

In de derde aflevering helpt Michel mij om een contentstrategie te bepalen. Welke onderwerpen maak ik content over? En welke niet? Michel geeft een tip hoe je snel tot 200 ideeën voor content kunt komen. Daarna legt hij uit hoe je het proces van het maken van content veel sneller kunt laten verlopen.

Lees eerst waarom je een personal brand wilt starten. Vervolgens moet je bepalen wie de doelgroep van je content is. In deze podcast geeft Michel antwoord op de vraag “Hoe maak je een contentstrategie?” Luister de podcast hier of lees verder als je het liever wilt lezen:

Voorbeeld contentstrategie personal brand

Mijn doel: documenteren van de reis om van freelance naar marketing bureau te gaan

Doelgroep: Freelancers die een marketing bureau willen bouwen.

Domeinen:

Over deze domeinen kun je dus content maken. Je kunt hier makkelijk vragen bij bedenken, zeker als je zelf de persona bent. Deze vragen schrijf je dus allemaal uit.

Hoe begin je met inplannen van deze onderwerpen?

Als je al die onderwerpen hebt, hoe ga je dan aan de slag? Daar gaan we het vandaag in de podcast over hebben. Je moet het voor de lange termijn inplannen, omdat consistentie enorm belangrijk is. In de eerste weken zul je weinig views hebben, dus is het belangrijk dat je alle artikelen inplant. Hoe wil je je merk vormgeven? Je kunt kiezen of je de diepte of de breedte opzoekt. Je kunt een serie van artikelen maken, zodat artikelen op elkaar doorwerken. Maar het nadeel is dat mensen dan denken dat je alleen over dat onderwerp schrijft.

Neem lezers mee op een reis van beginner naar gevorderd

Als je onderwerpen of artikelen bedenkt, dan kun je beginnen met het simpelste niveau: als je nog nooit sales hebt gedaan, dan begin je hiermee. Je hoeft dan geen geavanceerde content maken en je maakt het jezelf veel makkelijker. Plan voor jezelf wat de publicatiedatum van artikelen voor de komende 6 maanden in. Het maakt niet uit dat je dat volgende week weer gaat aanpassen, maar dan heb je in ieder geval een gevoel met welke content je kunt gaan maken.

Een productie-kalender ziet er zo uit. Je kunt de contentstrategie template hier downloaden.

Productiekalender voorbeeld

Voeg alle content-types toe aan dezelfde database. Ieder stuk content zet je in één overzicht. Je wilt ook kunnen filteren op post, podcast of blog-artikel. Zet er ook bij waar je de content gaat plaatsen, bijvoorbeeld LinkedIn. Je hebt dan een agenda gemaakt voor het komende half jaar. Dan weet je dus wat je volgende week gaat maken. Dan heb je de onderwerpen en de deadlines. De volgende stap is het lastigste: daadwerkelijk de content maken.

Maak een richtlijn voor je posts

Maak een simpel richtlijn document, zodat je de basics van jouw online presentatie vastgelegd zijn. Wil je altijd een plaatje erbij? Zet je je foto erin? Dat zijn vragen waar je antwoord op geeft. Michel heeft voor zijn eigen brand een richtlijn hoe een thumbnail van Youtube video's eruit komen te zien. Je kunt dan meteen templates maken van posts in Canva. Dat ziet er als volgt uit:

Canva template maken

Deze blog is gebouwd in Webflow. Daar voeg ik de Canva afbeeldingen toe.

Versimpel de randzaken van productie van content

Als je deze stappen doorloopt, dan hoef je alleen nog maar de content zelf te maken. Alle randzaken heb je nu geregeld. Zo is er minder frictie bij de productie van content.

Schrijf je content-proces uit

De laatste stap is dat je het content-proces uitwerkt. Zo kun je het maken van de content veel makkelijker maken. Zo voorkom je een excuus om geen content te maken. Dat breekt de cyclus van consistentie die zo belangrijk is. Ik heb dit zelf ervaren. Ik weet niet goed waar ik moet starten, dus doe ik het maar niet. Als je het proces in superkleine stappen uitwerkt, dan wordt het geen groot project om een artikel te schrijven. De taak 'vijf bronnen opzoeken' is een stuk simpeler te realiseren, dan 'schrijf een artikel van 500 woorden'. Maak het dus klein, zodat je progressie houdt. Dat zorgt ervoor dat je content-productie een gewoonte wordt. Hoe kleiner de stappen zijn, hoe makkelijker ze voltooid worden. Je geeft jezelf geen ruimte om te stoppen. Je maakt het jezelf minder moeilijk.

Contentstrategie template

Michel gebruikt de Airtable. Je kunt de link hier downloaden: Template Michel

Ewoud gebruikt Notion. Je kunt de link hier downloaden: Notion contentkalender template

De volgende aflevering vind je hier: Hoe promoot je content op een goede manier?

Wil je meer weten?

Lees dan de volgende artikelen over personal branding, abonneer op onze podcast of schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel
Hoe je een blog opzet met Webflow

Hoe je een blog opzet met Webflow

Zet je binnen 2 uur een eigen blog op. Bouw met Webflow templates in 2 uur een website.

Lees artikel
Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Breng focus in contentmarketing. Contentmarketing expert Michel Ariens legt uit hoe je onderwerpen, doelgroep en kanalen kiest.

Lees artikel