Controle loslaten om te groeien

Als control freak wilde ik alles zelf in de hand houden. Dat moest ik loslaten toen er een business partner in mijn bedrijf erbij kwam.
Ewoud Uphof

7/10/2020

Dit is stap

1

van de

handleiding.

In dit artikel

In het boek Traction van Gino Wickman staat het concept van letting go of the vine uit. De meeste ondernemers zijn niet klaar voor het volgende niveau, omdat ze niet kunnen loslaten. Om te groeien moet je soms een leap of faith nemen. Begin dit jaar heb ik zo’n leap of faith genomen en ervaren hoe moeilijk het is om los te laten.

De afgelopen jaren heb ik zelfstandig gewerkt. Dat werkte goed, maar nu ben ik op een punt waarop het me tegenhoudt. Een volgende stap is om een business partner aan te haken, want alleen kan ik het niet schalen.

Omar en ik kennen elkaar sinds 2012 van een CXL cursus die we gedaan hebben samen. We hebben projectmatig veel samengewerkt. Ik weet dus dat Omar inhoudelijk sterk is. Omdat Omar en ik allebei alleen werkten, vroeg hij me vorig jaar of we niet structureel samen konden werken en zo synergie konden creëren. Ik wilde dat niet, omdat ik de controle in mijn bedrijf vast wilde houden. Toen ik begin dit jaar uit Kenia terugkwam, spraken we elkaar weer. Omar zei: “toch jammer dat we niet kunnen samenwerken.” Omdat ik nieuwe energie had na de vakantie, kwam ik tot de conclusie dat dit weldegelijk een goed idee is. 

We vullen elkaar goed aan en er zit synergie in een samenwerking. De afspraak was dat onze bedrijven 50/50 samengevoegd worden. Ondanks die gelijkwaardige verdeling, voelde het voor mij alsof Omar aandelen kreeg in mijn bedrijf.

In het verleden heb ik als minderheidsaandeelhouder in bedrijven gezeten en ik weet dat je dan aan het kortste eind kunt trekken. Dat wilde ik niet en dus is controle behouden belangrijk voor me.

Toen we de aandeelhoudersovereenkomst aan het opstellen waren, maakte ik allerlei gekke sprongen. Ik had grote moeite met het weggeven van de controle in mijn bedrijf. Ik kwam met constructies waarbij ik één aandeel meer zou hebben, zodat ik bij een patstelling toch een beslissing zou kunnen nemen in de aandeelhoudersvergadering. Een tweede idee was om Omar niet als zelfstandig bestuurder in te schrijven.

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik hoe absurd dit klinkt. Maar het waren de gedachten die ik toen had.  De constructies om controle te houden gingen in tegen wat we hadden afgesproken: een gelijkwaardige samenwerking. Omar kent me goed en heeft deze situatie heel goed aangepakt. Hij heeft me de ruimte gegeven om deze constructies te bespreken. Wat hij nog meer goed deed, was in de onderhandeling vragen waarom ik deze constructies wilde. Toen ik mijn slechte ervaring uit het verleden met hem deelde, kreeg hij meer context. Zo konden we een meta-gesprek voeren over wat deze aandeelhoudersovereenkomst voor mij betekende op emotioneel niveau.

Hij gaf me dus de ruimte om dit te bespreken, maar heeft nooit toegegeven. Terecht, want het was niet de afspraak. Ik was steeds aan het draaien. Een goede metafoor is hoe je een paard zadelmak maakt. Als je het te veel forceert, dan gaat het paard bokken en kun je nooit op zijn rug gaan zitten om hem te temmen. Je moet het paard rondjes laten rennen en laten uitrazen, totdat het paard uitgeput is. Dan geeft het paard zich gewonnen en komt vanzelf naar je toe. Dat is precies wat Omar bij mij heeft gedaan. Omar heeft mij dus zadelmak gemaakt!

Achteraf is het makkelijk praten, maar ik denk dat dit één van de belangrijkste beslissingen is geweest van de afgelopen 3 jaar in mijn ontwikkeling als ondernemer. En ik had deze keuze bijna niet gemaakt, omdat ik bang was om de controle kwijt te raken. Als ik in zijn situatie zou hebben gestaan, dan zou dit wellicht een reden zijn om de onderhandelingen af te breken. Dat deze deal doorgegaan is, heb ik te danken aan het geduld en vertrouwen van mijn business partner.

De controle weggeven is ongelofelijk moeilijk, maar is soms noodzakelijk. Zorg dus dat je dit op basis van vertrouwen doet en voer het gesprek op meerdere niveaus om tot de kern te komen. Zo kun je elkaar helpen om verder te komen.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

Vragen start growth hacking

Vragen start growth hacking

Cruciale informatie die nodig is voor growth hacking. Een stappenplan van alle informatie die je nodig hebt om fouten te voorkomen en impact te maken.

Lees artikel
Voorbereiding Growth hacking

Voorbereiding Growth hacking

Doorloop deze stappen als je begint met een nieuw growth hacking project. Je hebt alleen Google Analytics toegang nodig.

Lees artikel
B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel