Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Focus aanbrengen in content voor personal branding en contentmarketing. Waar begin je? Michel Ariens legt uit hoe je onderwerpen, doelgroep en kanalen kiest.
Ewoud Uphof

22/10/2020

Dit is stap

2

van de

Personal Branding

handleiding.

In deze aflevering legt Michel uit dat je een keuze moet maken in de onderwerpen waar content over maakt. Dat hangt weer af van de doelgroep die je wilt aanspreken. Niet te breed en niet te smal. Ik heb daar vragen over en Michel geeft me duidelijke antwoorden om een kader te geven aan mijn content.

In de eerste aflevering hebben we besproken waarom je een personal brand zou moeten starten. Schrijf in ieder geval op wat je motivatie is waarom je dit gaat doen. Ik heb gekozen voor een personal brand waarin ik documenteer hoe ik de transitie maak van freelancer naar agency. In deze aflevering bespreken we “Hoe ga ik beginnen met de content maken?” Luister hier de gehele aflevering of lees hieronder door voor de tekstversie.

Deze aflevering begint Michel met drie vragen. De antwoorden zorgen ervoor dat je focus hebt in je content.

 1. Wie is je doelgroep?
 2. Wat is het domein waar je content over maakt?
 3. Hoe maak je een waardevolle post per week?

Bepaal de doelgroep voor je personal brand

Michel stelt dat het belangrijk is dat je heel specifieke doelgroepen definieert. Hoe beter je dit doet, hoe makkelijker het wordt om te bepalen waar je content over maakt. In de afleveringen die volgen zul je horen dat ik hier zelf grote moeite mee heb. Ik vind veel dingen leuk en ik ben mijn eigen persona. Het is dus echt belangrijk dat je dit goed strak opschrijft, want daar help je jezelf mee.

Voorbeeld doelgroep personal brand

In de podcast maakt Michel mijn doelgroep specifieker. In eerste instantie is mijn doelgroep:

 • Freelance marketeers die ondernemer willen worden
 • Solo-entrepreneurs die bedrijf willen groeien

“Wat voor type freelancer richt je je op?” vraagt Michel aan mij. Zijn dit freelancers die werken voor grote bedrijven of voor kleine bedrijven? Wat voor soort ondernemers bedoel je? Ondernemers die al 250 miljoen omzet doen, luisteren jouw podcast niet, toch? Mijn hoofdvraag is: Hoe maak ik de transitie van freelancer naar bureau? Michel laat zien dat ik daarmee ook een groep uitsluit:  “Dus mensen die al een agency hebben, zullen dus niet zo snel jouw content consumeren. Dat is een goed, want je maakt het veel specifieker.”

Een tip van Michel: begin zo specifiek mogelijk en later kun je dat altijd nog uitbreiden. Uiteindelijk formuleer ik mijn doelgroep als volgt: Freelancers die niet meer uurtje-factuurtje willen werken. Dit is je niche, bijna kleiner kan niet. Als je hier moeite mee hebt, kun je jezelf deze vragen stellen:

 • Kun je de doelgroep (segmenten) nog specifieker maken?
 • Wie zijn je eerste 10 fans?

Michel geeft me in deze aflevering een goede tip: wil je dat mensen bij je terugkomen voor personal branding of juist voor agency bouwen? Die vraag kun je jezelf stellen om te bepalen welke content je wilt maken. Mensen die content over personal branding willen consumeren, krijgen dan misschien te weinig content om te blijven luisteren. Je verdunt dus je doelgroep als je over meerdere onderwerpen schrijft.

Bepaal de domeinen van contentmarketing

Als je weet voor wie je content maakt, dan is de volgende stap dat je bepaalt welke domeinen je over mag hebben. Zo kader je voor jezelf af en ga je het niet hebben over die andere domeinen.

Google Brand Strategy

Wat zijn de vragen die je doelgroep heeft?

Dit bepaalt de domeinen waar je over kunt schrijven. Dus heeft je doelgroep deze vraag? Je moet een keuze maken en focus hebben, zodat je het blijft bij één onderwerp. Je moet een overlap vinden tussen wat jij wilt schrijven en wat mensen willen lezen. 

 • Waar heb jij kennis over? 
 • Waar wil je meer over leren?
 • Welke vragen heb je zelf?

Vragen die ik wil beantwoorden

 • Hoe ga je beter met je tijd om, zodat je tijd hebt om een agency op te bouwen?
 • Hoe zorg ik voor meer leads?
 • Hoe zorg ik voor genoeg klanten om mensen aan te nemen?
 • Hoe werk je met andere mensen samen en hoe communiceer je daar?
 • Hoe zorg je ervoor dat het klantwerk een proces wordt en efficiënt gedaan kan worden?

De domeinen waar ik heb over kan hebben zijn:

 • Sales, zoals leadgeneratie
 • Marketing, zoals het bouwen van een website voor je agency

Michel geeft de tip dat je ongeveer 5 domeinen moet hebben. Als je er meer hebt, dan ga je waarschijnlijk te breed. Dan moet je terug naar de doelgroep om die specifieker te maken.

Luister goed naar de feedback van je lezers

Je moet vertrekken vanuit mijn eigen perspectief, maar je moet ook de feedback van je lezers ook vraagt om feedback. Waar krijg je het meeste tractie op? Als je zelf graag schrijft over communicatie, maar je ziet dat de sales funnel artikelen veel beter gelezen worden, dan is het een beter idee om jouw eigen voorkeur opzij te schuiven en meer content over sales te gaan schrijven. Dat is een balans tussen wat je zelf leuk vindt en wat je doelgroep wil lezen.

Welke kanalen ga je inzetten?

Waar consumeert jouw doelgroep de content? Als je content maakt voor ondernemers die sporten belangrijk vinden, waar zijn die sportende ondernemers? Welke magazines lezen ze? Welke social media gebruiken ze? Wat zijn de kanalen die beschikbaar zijn? Als je bijvoorbeeld TikTok, LinkedIn of Google kiest, dan bepaalt dat de strategie die je hierna gaat volgen. Mijn persoonlijke ervaring met het kiezen van doelgroepen en onderwerpen is dat ik veel te breed ging. Zorg dus dat je hier duidelijke keuzes voor jezelf maakt, want denk na: voor wie doe je het? Hoe kan ik waarde toevoegen aan deze doelgroep?

De volgende stap lees je hier: Hoe maak je een contentstrategie?

Wil je meer weten?

Lees dan de volgende artikelen over personal branding, abonneer op onze podcast of schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

Vragen start growth hacking

Vragen start growth hacking

Cruciale informatie die nodig is voor growth hacking. Een stappenplan van alle informatie die je nodig hebt om fouten te voorkomen en impact te maken.

Lees artikel
Voorbereiding Growth hacking

Voorbereiding Growth hacking

Doorloop deze stappen als je begint met een nieuw growth hacking project. Je hebt alleen Google Analytics toegang nodig.

Lees artikel
B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel