Aflevering 2 van het bouwen van een personal brand. Michel helpt me om doelgroepen en onderwerpen te bepalen voor mijn personal brand.
In deze aflevering legt Michel uit dat je een keuze moet maken in de onderwerpen waar content over maakt. Dat hangt weer af van de doelgroep die je wilt aanspreken. Niet te breed en niet te smal. Ik heb daar vragen over en Michel geeft me duidelijke antwoorden om een kader te geven aan mijn content.
In de eerste aflevering hebben we besproken waarom je een personal brand zou moeten starten. Schrijf in ieder geval op wat je motivatie is waarom je dit gaat doen. Ik heb gekozen voor een personal brand waarin ik documenteer hoe ik de transitie maak van freelancer naar agency. In deze aflevering bespreken we “Hoe ga ik beginnen met de content maken?” Luister hier de gehele aflevering of lees hieronder door voor de tekstversie.
Deze aflevering begint Michel met drie vragen. De antwoorden zorgen ervoor dat je focus hebt in je content.
Michel stelt dat het belangrijk is dat je heel specifieke doelgroepen definieert. Hoe beter je dit doet, hoe makkelijker het wordt om te bepalen waar je content over maakt. In de afleveringen die volgen zul je horen dat ik hier zelf grote moeite mee heb. Ik vind veel dingen leuk en ik ben mijn eigen persona. Het is dus echt belangrijk dat je dit goed strak opschrijft, want daar help je jezelf mee.
In de podcast maakt Michel mijn doelgroep specifieker. In eerste instantie is mijn doelgroep:
“Wat voor type freelancer richt je je op?” vraagt Michel aan mij. Zijn dit freelancers die werken voor grote bedrijven of voor kleine bedrijven? Wat voor soort ondernemers bedoel je? Ondernemers die al 250 miljoen omzet doen, luisteren jouw podcast niet, toch? Mijn hoofdvraag is: Hoe maak ik de transitie van freelancer naar bureau? Michel laat zien dat ik daarmee ook een groep uitsluit: “Dus mensen die al een agency hebben, zullen dus niet zo snel jouw content consumeren. Dat is een goed, want je maakt het veel specifieker.”
Een tip van Michel: begin zo specifiek mogelijk en later kun je dat altijd nog uitbreiden. Uiteindelijk formuleer ik mijn doelgroep als volgt: Freelancers die niet meer uurtje-factuurtje willen werken. Dit is je niche, bijna kleiner kan niet. Als je hier moeite mee hebt, kun je jezelf deze vragen stellen:
Michel geeft me in deze aflevering een goede tip: wil je dat mensen bij je terugkomen voor personal branding of juist voor agency bouwen? Die vraag kun je jezelf stellen om te bepalen welke content je wilt maken. Mensen die content over personal branding willen consumeren, krijgen dan misschien te weinig content om te blijven luisteren. Je verdunt dus je doelgroep als je over meerdere onderwerpen schrijft.
Als je weet voor wie je content maakt, dan is de volgende stap dat je bepaalt welke domeinen je over mag hebben. Zo kader je voor jezelf af en ga je het niet hebben over die andere domeinen.
Dit bepaalt de domeinen waar je over kunt schrijven. Dus heeft je doelgroep deze vraag? Je moet een keuze maken en focus hebben, zodat je het blijft bij één onderwerp. Je moet een overlap vinden tussen wat jij wilt schrijven en wat mensen willen lezen.
Michel geeft de tip dat je ongeveer 5 domeinen moet hebben. Als je er meer hebt, dan ga je waarschijnlijk te breed. Dan moet je terug naar de doelgroep om die specifieker te maken.
Je moet vertrekken vanuit mijn eigen perspectief, maar je moet ook de feedback van je lezers ook vraagt om feedback. Waar krijg je het meeste tractie op? Als je zelf graag schrijft over communicatie, maar je ziet dat de sales funnel artikelen veel beter gelezen worden, dan is het een beter idee om jouw eigen voorkeur opzij te schuiven en meer content over sales te gaan schrijven. Dat is een balans tussen wat je zelf leuk vindt en wat je doelgroep wil lezen.
Waar consumeert jouw doelgroep de content? Als je content maakt voor ondernemers die sporten belangrijk vinden, waar zijn die sportende ondernemers? Welke magazines lezen ze? Welke social media gebruiken ze? Wat zijn de kanalen die beschikbaar zijn? Als je bijvoorbeeld TikTok, LinkedIn of Google kiest, dan bepaalt dat de strategie die je hierna gaat volgen. Mijn persoonlijke ervaring met het kiezen van doelgroepen en onderwerpen is dat ik veel te breed ging. Zorg dus dat je hier duidelijke keuzes voor jezelf maakt, want denk na: voor wie doe je het? Hoe kan ik waarde toevoegen aan deze doelgroep?
Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.
Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.
Growth hacker Toon van Welsem van Sprints & Sneakers vertelt over marketing automation bouwen, 'big wins' in experimenten en nieuwe dingen leren.