Tool Review Freedom

28/1/2021

Vertel me of dit bekend klinkt. Je begint met goede moed aan je werk of studie. Je hebt informatie nodig die in je e-mail zit, dus je opent je inbox. Een half uur later heb je al je mail gecheckt, ben je naar NU.nl of NOS.nl gegaan om even te kijken wat het laatste nieuws is. Voor je het weet zit je op Youtube en is er een uur weg.

De afleiding ligt om de hoek, want ons werk is online. Het is onmogelijk om de apps die ons afleiden te weerstaan. Ze zijn namelijk gemaakt om je te verleiden en af te leiden.

Daarom gebruik ik een website-blocker die Freedom heet. Ik ben deze tool toevallig online tegengekomen en ik kan niet meer zonder. Deze app gebruik ik om websites die mij afleiden te blokkeren tijdens uren die ik zelf kies. Als ik toch naar zo’n afleidende site ga, dan krijg ik een groot groen scherm als herinnering wat ik aan het doen was. Het scherm ziet er zo uit:

Als ik dit scherm zie, is dat een visuele herinnering dat ik ergens anders mee bezig was. Zo kan ik terug naar het werk waar ik mee bezig was. 

Ondertussen zit dit zo in mijn systeem dat ik het groene Freedom scherm niet meer zo vaak zie. Maar toen ik hiermee begon zag ik het scherm 4x per uur. Ik realiseerde me toen pas hoe verslaafd ik was aan die afleiding.

Waarom ik Freedom gebruik en geen alternatief

Eerder heb ik Stayfocusd gebruikt, maar die werkte alleen in Chrome. Ik opende dan Safari met een sneltoets om daar de afleidende websites te checken. (Ja, echt.)

Of ik pakte mijn telefoon erbij en ging daar dan Instagram checken. Het voordeel van Freedom is dat het werkt op al je apparaten. Je kunt er dus niet omheen. Freedom is beschikbaar op Mac, Windows, Android, iOS, and Chrome.

Ik wil op bepaalde tijden juist wel op 9gag kunnen kijken. Met Freedom kan ik dus instellen wanneer ik wel en niet op bepaalde sites kan. Je kunt je websites en tijd-blokken synchroniseren tussen je devices. Wel zo handig.

Alternatieven voor Freedom

Mocht je twijfelen, dan zijn dit de alternatieven. Mijn ervaring is echter dat Freedom het beste werkte.

  • Pause - gratis versie van Freedom maar niet zo krachtig
  • Stayfocusd - een extensie voor Google Chrome. Werkt niet in alle browsers en niet op alle apparaten.
  • LeechBlock - Stayfocusd voor Mozilla Firefox
  • WasteNoTime - zelfde als Stayfocusd
  • Forest - een grappige app waarmee je bomen plant als je je telefoon niet gebruikt

Het enige nadeel van Freedom

Het enige nadeel is dat je sommige dingen mist. Ik belde een vriend op om te kletsen en vroeg hem wat hij dat weekend gedaan had. Zijn antwoord was dat hij zijn 30e verjaardag gevierd heeft met onze vriendengroep. Ik heb het feestje gemist, omdat Facebook geblokkeerd was en daarom het checken van Facebook volledig uit mijn systeem is.

Het is ontmoedigend om het gevoel te hebben dat je geen controle hebt over je eigen acties. Toch is het onmogelijk om de websites, apps en online producten te vermijden die onze focus voeden. Dit is waarom je een website blocker nodig hebt.