Hoe blokkeer je afleidende websites?

Het is onmogelijk om de apps die ons afleiden te weerstaan. Ze zijn namelijk gemaakt om je te verleiden en af te leiden. Met de app Freedom blokkeer je afleiding.
Ewoud Uphof

7/10/2020

Dit is stap

7

van de

Time Management

handleiding.

Vertel me of dit bekend klinkt. Je begint met goede moed aan je werk of studie. Je hebt informatie nodig die in je e-mail zit, dus je opent je inbox. Een half uur later heb je al je mail gecheckt, ben je naar NU.nl of NOS.nl gegaan om even te kijken wat het laatste nieuws is. Voor je het weet zit je op Youtube en is er een uur weg.

De afleiding ligt om de hoek, want ons werk is online. Het is onmogelijk om de apps die ons afleiden te weerstaan. Ze zijn namelijk gemaakt om je te verleiden en af te leiden.

Daarom gebruik ik een website-blocker die Freedom heet. Ik ben deze tool toevallig online tegengekomen en ik kan niet meer zonder. Deze app gebruik ik om websites die mij afleiden te blokkeren tijdens uren die ik zelf kies. Als ik toch naar zo’n afleidende site ga, dan krijg ik een groot groen scherm als herinnering wat ik aan het doen was. Het scherm ziet er zo uit:

Als ik dit scherm zie, is dat een visuele herinnering dat ik ergens anders mee bezig was. Zo kan ik terug naar het werk waar ik mee bezig was. 

Ondertussen zit dit zo in mijn systeem dat ik het groene Freedom scherm niet meer zo vaak zie. Maar toen ik hiermee begon zag ik het scherm 4x per uur. Ik realiseerde me toen pas hoe verslaafd ik was aan die afleiding.

Waarom ik Freedom gebruik en geen alternatief

Eerder heb ik Stayfocusd gebruikt, maar die werkte alleen in Chrome. Ik opende dan Safari met een sneltoets om daar de afleidende websites te checken. (Ja, echt.)

Of ik pakte mijn telefoon erbij en ging daar dan Instagram checken. Het voordeel van Freedom is dat het werkt op al je apparaten. Je kunt er dus niet omheen. Freedom is beschikbaar op Mac, Windows, Android, iOS, and Chrome.

Ik wil op bepaalde tijden juist wel op 9gag kunnen kijken. Met Freedom kan ik dus instellen wanneer ik wel en niet op bepaalde sites kan. Je kunt je websites en tijd-blokken synchroniseren tussen je devices. Wel zo handig.

Alternatieven voor Freedom

Mocht je twijfelen, dan zijn dit de alternatieven. Mijn ervaring is echter dat Freedom het beste werkte.

 • Pause - gratis versie van Freedom maar niet zo krachtig
 • Stayfocusd - een extensie voor Google Chrome. Werkt niet in alle browsers en niet op alle apparaten.
 • LeechBlock - Stayfocusd voor Mozilla Firefox
 • WasteNoTime - zelfde als Stayfocusd
 • Forest - een grappige app waarmee je bomen plant als je je telefoon niet gebruikt

Het enige nadeel van Freedom

Het enige nadeel is dat je sommige dingen mist. Ik belde een vriend op om te kletsen en vroeg hem wat hij dat weekend gedaan had. Zijn antwoord was dat hij zijn 30e verjaardag gevierd heeft met onze vriendengroep. Ik heb het feestje gemist, omdat Facebook geblokkeerd was en daarom het checken van Facebook volledig uit mijn systeem is.

Het is ontmoedigend om het gevoel te hebben dat je geen controle hebt over je eigen acties. Toch is het onmogelijk om de websites, apps en online producten te vermijden die onze focus voeden. Dit is waarom je een website blocker nodig hebt.

Freedom instellen

Freedom kun je het makkelijkste instellen met deze stappen:

 1. Installeer Freedom op alle apparaten
 2. Maak lijsten van websites die je te veel tijd kosten.
 3. Stel terugkerende schema’s in per lijst op alle apparaten

Stap 1: Installeer Freedom op alle apparaten

Installeer Freedom op je laptop, telefoon en eventueel tablet. Je kunt Freedom dan veel sneller instellen. Je kunt aangeven op welke apparaten je welke websites wilt blokkeren. Je kunt bijvoorbeeld Slack op je telefoon blokkeren en op je laptop open laten staan.

Stap 2: Maak lijsten van websites die je te veel tijd kosten.

Ik heb 4 lijsten aangemaakt die ik hier met je deel:

 1. Nieuws websites
 2. Crypto websites
 3. Time wasters
 4. Gmail


De reden dat ik 4 lijsten heb en niet één grote lijst, is omdat ik op verschillende tijden toegang wil hebben tot deze sites. Crypto wil ik alleen op zaterdag kunnen bekijken, maar het nieuws wil ik ‘s avonds kunnen lezen (wat ik zelden doe).

Bepaal dus voor jezelf welke lijsten je wilt gebruiken.

Blokkeer nieuwswebsites

Blokkeer crypto websites

Blokkeer 9gag en dumpert

Als je deze lijsten hebt opgesteld, dan gaan we deze nu koppelen aan tijdschema’s.

Stap 3: Stel terugkerende schema’s in per lijst op alle apparaten

De laatste stap is dat je tijdsblokken maakt wanneer je dit wilt blokkeren.

Het resultaat ziet er zo uit:

Dit heeft me zo veel tijd opgeleverd. De volgende stap is om te zorgen dat je minder tijd in je inbox doorbrengt. Je leest dat in het volgende artikel.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel
Hoe je een blog opzet met Webflow

Hoe je een blog opzet met Webflow

Zet je binnen 2 uur een eigen blog op. Bouw met Webflow templates in 2 uur een website.

Lees artikel
Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Breng focus in contentmarketing. Contentmarketing expert Michel Ariens legt uit hoe je onderwerpen, doelgroep en kanalen kiest.

Lees artikel