Blog < Ondernemen< Ondernemers interviews

Interview Arjen Mensinga

Arjen Mensinga heeft met MySoundSafe een blockchain oplossing gebouwd voor de muziekindustrie.‍

Ondernemen
3/2/2021

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Arjen Mensinga en ik ben al een jaar of 15 ondernemer. Ik ben gestart in de muziekindustrie als producer/engineer. Ik ben begonnen in Wisseloord studio’s in Hilversum, waar ik met bedrijven als Disney en Stage Entertainment en internationale artiesten heb gewerkt, van 50 Cent tot Armin van Buuren.

We waren een track aan het opnemen voor Armin toen we het idee kregen om een muziek collaboration platform te starten. Tijdens wat research naar al bestaande platforms wilde ik een eigen track uploaden maar realiseerde me dat als ik dat zou doen, ik nooit meer kon bewijzen dat ik de track had gemaakt. Je mist dus een bewijs van creatie. Daar ben je als artiest kwetsbaar in, omdat het nog niet geregistreerd is bij Buma/Stemra. Dit doe je alleen als de track helemaal af is.

Muziek maken is een beetje hetzelfde als een bedrijfsidee componeren. Online samenwerken is tegenwoordig enorm eenvoudig en iedereen doet dit, maar hoe zorg je dat je toch beschermd kunt samenwerken? Op basis van die ervaring ben ik MySoundsafe gestart: een digitale kluis voor muziek. Zo kun je samenwerken en toch bewijzen dat je op een exact moment in de tijd de maker bent van die muziek en dus dat het van jou is.

In de zoektocht naar een trusted timestamp stuitte ik op Blockchain. Een Bitcoin transactie heeft altijd een timestamp en dat zette mij op een idee. Dit is de richting om een onafhankelijk verifieerbaar datumstempel te genereren en te koppelen aan je creatie.

Ik heb iemand gevonden die het technisch ook kon maken. We zijn nu met vijf man en groeien we langzaam door naar de volgende stadia. Ik ben de founder en er zijn 2 angel investors die ook betrokken zijn en adviseren.

MySoundsafe geeft jouw browser een set tools waarmee het bewijs van creatie kan genereren, dit schrijven we weg met decentrale technologie. Op dit moment bouwen we op IOTA. Die decentrale technologie heeft de eigenschappen waar we naar op zoek zijn. Op de vraag of de ‘cryptowinter’ indruk op ons heeft gemaakt kan ik kort zijn: we zijn geen fintech bedrijf. De toepassing van blockchain is voor ons gelijk gebleven, want we gebruiken de technologie en geen token. De financiële waarde van crypto / blockchain is daarbij niet van belang.

Het mooie van ons systeem is dat het materiaal dat je maakt nooit jouw computer verlaat, terwijl we wel kunnen valideren dat het echt jouw track is. Je ‘goud’ (de muziek) hoef je niet in te leveren. Je hebt dus geen privacy issues en het is niet hackbaar, want de muziek staat niet bij ons.

Hoe deel je je tijd in?

We hebben veel tools geprobeerd, maar momenteel gebruiken we Office 365 tools. We hebben veel mensen remote of offshore werken. Het stroomlijnen van het werk tussen collega’s werkt heel goed in Office 365. Als er nieuwe collega’s aansluiten, zetten we heel snel iemand erbij in het team in Office 365.

Waar scrum/agile eigenlijk een totaalpakket is, hebben we de aspecten gepakt die ons aanspraken. Veel communicatie, zoals bijv. stand-ups en directe communicatie.

We merken dat een ritme goed werkt. Op persoonlijk vlak sta ik vroeg op (6 uur) en het eerste wat ik doe is mijn brein primen voor informatie. Geen e-mails of andere reactieve dingen. Ik doe bijvoorbeeld een cursus of lees iets waar ik iets van leer.

Als ik rond 9 uur op kantoor aankom, dan plan ik mijn dag wat ik gedaan wil krijgen. Dan vult iedereen zijn daily stand-up in. Dat is een korte check-in met het team waarbij we de volgende vragen stellen:

  • Wat is je energieniveau? (hoe voel je je?)
  • Wat heb je gisteren gedaan?
  • Wat ga je vandaag doen?
  • Wat kan een mogelijke bedreiging zijn om je werk niet op tijd af te hebben?

Een daily stand-up helpt ons team om te communiceren en niet om elkaar te controleren of op de vingers te tikken. Je kunt zo makkelijker sturen op mensen die hulp nodig hebben. Het gaat dus veel meer om elkaar helpen, op afstand samen te werken en een ritme te creëren. Misschien komt dat wel vanuit mijn achtergrond in muziek ;-)

Wat betekent groei voor jou?

We hebben wel een aantal doelen voor ogen. Ik heb grote persoonlijke doelen en die zijn groot geformuleerd. Als je een groot doel stelt, blijft het doel groter dan het probleem dat tussen jou en jouw doel staat. Je kunt je doel dus nog steeds ‘zien’, ondanks dat er een probleem in de weg staat. Dan zijn er altijd mogelijkheden linksom of rechtsom om bij dat doel terecht te komen.

Groei is een constante beweging naar dat doel. Het doel kan zijn "MySoundSafe is marktleider op het gebied van creatie bescherming". Er zijn verschillende manieren hoe we dat kunnen doen.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Je moet snel leren, want hoe sneller je groeit hoe meer uitdagingen je op je pad krijgt. Coaches en netwerk zijn daar echt belangrijk in. Zonder hen lukt het niet.

Ik kan dat het beste uitleggen aan de hand van een metafoor van bergbeklimmen. Als je een berg gaat beklimmen en je moet zelf de route uitstippelen, dan kun je verdwalen. Maar als je een gids hebt, dan is je kans van slagen veel groter omdat de gids de route al kent.

Vrienden en kennissen in mijn netwerk helpen me en delen hun kennis en ervaring. Ik heb een soort onofficiële advies-board. Het is heel leuk om te merken dat mensen bereid zijn om te helpen. Andersom helpen wij anderen ook weer. Die dynamiek is echt leuk. We gaan veel naar meetups. Dan leer je zoveel mensen kennen én nieuwe dingen. Zelfs als je van het onderwerp niks opsteekt, leer je alsnog interessante mensen kennen.

Ik werkte vroeger in opdracht (Mixen in de studio is vaak een solo performance) en solitair. Nu is visie, groei en communicatie veel belangrijker. Dat zijn eigenschappen die ik mezelf eigen maak door cursussen te doen en te lezen. De belangrijkste stap is om daar mee te gaan oefenen. Dat kun je klein en groot doen. Je merkt dan echt dat je daar snel mee aan de slag kunt gaan.

In de studio coach je bijvoorbeeld een zanger over hoe iets overkomt. Soms geef je wel eens advies dat het 50% groter mag. Een artiest denkt misschien dat hij al op een gewenst level van performance  zit, maar dat zit in hun hoofd en komt er niet uit je mond. Op de weg van je brein naar je mond gaat vaak een hoop ‘verloren’ Het voelt onwennig en raar (net als die skill oefenen) maar uiteindelijk word je daar veel beter van.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

Erken je zwakke kanten zo snel mogelijk en huur daar mensen voor in, in plaats van daar zelf mee te gaan tobben. Als je slecht bent in je belastingaangifte, besteed dat dan uit. Ondernemers zijn vaak eigenwijs. Dat is soms terecht, maar neem de adviezen aan van de mensen die het pad als eens bewandeld hebben. Laat je leiden door de gids die de weg al kent, in plaats van zelf dingen uit te vogelen. Wees creatief met wat je aangeboden krijgt en maak het authentiek.

Ik heb de helft van de Udemy cursussen gedownload en die verslind ik. Ik doe soms heel praktische cursussen, zoals Microsoft Project. Dat is software die we gebruiken, want ik wilde beter leren werken met de software. Dat is de uitvoerende kant, maar als je vanuit ondernemende kant meer wilt leren, dan heb ik bijvoorbeeld net een boek gelezen: Dare to Lead (Bol, Amazon) van Brene Brown. Zij heeft op Netflix ook talks en ze is een waanzinnig inspirerend spreker en schrijfster.

Wat zijn de 5 meest gebruikte tools die je leven makkelijker maken?

  • Microsoft teams
  • Planner (Kanban bord)
  • OneNote
  • Outlook

Eerder hadden we super veel apps, maar uiteindelijk gaat de informatie weer verloren. We hebben nu ingesteld: niet meer apps die we gebruiken dan medewerkers. Want anders heb je een oceaan van applicaties. We merken dat we nu minder tools hebben. We zijn aan het downtunen in hulpmiddelen. Alle apps zijn gaaf, maar het gaat om de content.

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Muziek en ondernemen lijkt wel op elkaar. Of je op een gitaar of op een laptop iets creëert, het verschil is niet zo groot. Muziek is maar 12 tonen in een beperkt aantal prettig klinkende combinaties. In elk ander ambacht kun je verrassende combinaties maken van iets bestaands. Creativiteit is het slim combineren van bestaande componenten die samen iets vormen wat er daarvoor nog niet was.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing