Blog < Growth marketing< Talent Institute alumni

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing
24/3/2021

Dit jaar geef ik 5 jaar training bij The Talent Institute. In een reeks interviews blik ik met alumni van The Talent Institute terug op hun groei als growth hacker. Wat is ze het meeste bijgebleven en wat levert groei op?

Wie ben je en wat doe je nu?

Mijn naam is Davy Fung-A-Loi en ik ben het traineeship growth hacking van The Talent Institute in september 2018 gestart.

Ik werk als growth hacker bij Direct Impact, een digital agency. Ik houd me met name bezig met social media marketing en paid advertising in Google Ads. Aangezien het een relatief kleine agency is ben ik ook verantwoordelijk voor andere dingen zoals het opzetten van tracking en A/B testen. Mijn klantenbestand is enigszins veranderd sinds de corona crisis. Persoonlijk werkte ik eerst veel voor recruitment en nu vooral voor e-commerce bedrijven.

Veel bedrijven hebben het het marketingbudget verlaagd als het minder gaat, totdat er weer duidelijkheid is. We werkten voor een aantal recruitment partijen en die markt heeft het zwaar nu, maar trekt wel weer aan.

Direct aan consumenten verkopen is een trend die versneld is door de corona-crisis. Je ziet dat bedrijven denken: “alle winkels zijn dicht, waar kan ik mijn product verkopen?” 

Voor fabrikanten is het D2C model natuurlijk ook voordelig aangezien je meer overhoudt en niet afhankelijk bent van andere partijen waar jij geen controle over hebt. Als je bijvoorbeeld verkoopt via Bol.com kan je heel weinig doen rondom klantervaring en wordt er te veel geconcurreerd op de prijs. We werken nu voor BK (van de BK pannen) en die zijn veel bezig met D2C.

Wat heb je het meest gehad aan de traineeship van TTI

Je wordt tijdens de traineeship heel erg in het diepe gegooid, en dat is heel naar, maar ook heel leerzaam. Voor mij, en ik denk dat dat voor veel mensen geldt, krijg je tijdens je traineeship ook je “eerste grote-mensen-baan”. 

Dat was een hele leuke ervaring, ook omdat het bij een startup was en dus een klein bedrijf. Die startup was dobbi, een stomerij service die nog steeds bestaat, ze hebben een pivot gemaakt en volgens mij zijn ze redelijk succesvol.

Daarnaast leer je om aan te pakken. Dat klinkt makkelijk maar is in de praktijk een stuk moeilijker. Je leert om met weinig middelen zoveel mogelijk te prioriteren en daarmee zoveel mogelijk dingen gedaan te krijgen. Zeker toen ik bij een startup werkte, waar je weinig aansturing hebt, leer je jezelf aansturen en initiatief nemen, en dat is heel erg belangrijk binnen dit werk denk ik. Het heeft dus over het algemeen minder te maken met het leren van vaardigheden rondom bijvoorbeeld Facebook of Google. Naast dat die platforms constant veranderen heeft het meer te maken met het idee daarachter, het aanpakken en dingen proberen. Dat pas ik nog steeds elke dag toe.

Wat vind je het leukst aan je werk als growth hacker?

Op dit moment ben ik een transitie aan het maken naar een functie als developer, dus dat is een kleine kanttekening, maar die positie is wel gelieerd aan growth hacking. Het idee daarachter is dat je echt bezig bent met het oplossen van puzzels. 

Ook kan je werken met de opvatting: Als een bepaalde functionaliteit niet bestaat op de website, dan bouw ik het zelf wel. Dat zijn dingen die ik heel erg leuk vind en dat valt nog onder growth hacken. Uiteindelijk gaat het om het zoeken van oplossingen op een creatieve manier. Bij onze agency bouwen we, als dat mogelijk is, al onze A/B testen in Google Tag Manager, we hebben geen cliënt nodig en bouwen alles met code. Dat is veel uitdagender en veel leuker vind ik, alleen niet zo eenvoudig, dus ik ben nu bezig met die transitie. 

Daarvoor heb ik een online traject gevolgd en hetgeen wat ik gebruikte was The Odin Project, dat is een samengesteld online curriculum. Het mooie hieraan is dat je echt leert programmeren. Je leert je setup maken en je hele pc of laptop instellen, dus wat je gaat programmeren en vervolgens moet je problemen oplossen. Daarvan ben ik een groot voorstander in tegenstelling tot bijvoorbeeld Codecademy, die leren je syntax in plaats van het echte coderen. Dat betekent dat je weet wat je in het ideale scenario kan doen, maar ideale scenario’s komen nooit voor. 

Bij mijn traject kreeg ik de opdracht om een online to-do list te maken en wensten ze me veel plezier. De insteek was dat ik op dat moment alles had geleerd om dat te kunnen maken en als ik niet wist dan moest ik het googlen. Dat is hoe je uiteindelijk als programmeur aan de slag moet en dat valt ook weer in het straatje van growth hacking. Er is geen finaal antwoord, je moet dingen uitvinden en dingen bij elkaar hacken en dat vind ik erg leuk.

Wat is een campagne of experiment waar je het meest trots op bent?

Voor mij is dat niet een alleenstaand experiment of campagne. Wat wij als agency doen is het schalen van de operaties van onze klanten. Zodra een klant het niveau bereikt dat ze mensen kunnen aannemen dan worden onze taken overgenomen. Ik ben het meest trots op dat soort projecten, het opzetten van een manier van werken binnen een bedrijf, het bedrijf hebben geschaald en processen en experimenten hebben opgezet.

Uiteindelijk halen we daar dan learnings uit voor het bedrijf. Daarin vind ik processen nog veel belangrijker dan experimenten. Met een experiment kan je 1x winst behalen, maar met een proces kan je blijvend winst behalen. Het klinkt misschien cliché maar het idee erachter klopt wel. Aan 1x winnen heb je weinig, maar aan een fundament dat gebouwd is om te winnen heb je heel veel. Ik denk dat ik daar het meest trots op ben, het bouwen van die processen waardoor een bedrijf klaar is voor groei.

Wat vind je het meest uitdagende aan je werk?

Klant verwachtingen en dingen beknopt maken voor de klant. Als agency werk je vaak voor klanten die niet dezelfde kennis hebben als jij en dat maakt het lastig af en toe. Als je bijvoorbeeld met metrics komt die zij niet begrijpen dan is het soms een uitdaging om het klanten alles te laten begrijpen. 

Aan de andere kant is het ook heel leuk om klanten nieuwe dingen te leren over digital marketing. Je zou denken dat veel mensen tegenwoordig hier veel van zouden weten maar dat valt best tegen, dus dat is een grote uitdaging. Een tweede is plannen en dan met name het plannen van je dag. Soft skills zijn eigenlijk veel uitdagender dan ik in ooit had gedacht. Waarbij toen ik begon met werken mijn agenda helemaal leeg was, is die nu altijd bomvol. 

Ik plan blokken in mijn agenda (time blocking) en daar probeer ik een balans te vinden tussen het leveren van output enerzijds en het rekening houden met wanneer je moet werken voor andere klanten anderzijds. Dat is eigenlijk het meest uitdagende, veel meer dan hard skills. Een laatste uitdaging waar ik, tot op zekere hoogte, tegen aanloop, is dat de algoritmes van verschillende platformen zo geavanceerd worden dat wij minder controle zullen krijgen van onze kant. 

Dat is een ontwikkeling die zich zal doorzetten, omdat de AI en machine learning het gewoon beter kan dan wij. Dat is niet per se een uitdaging maar wel iets waar ik op let. Dat is ook één van de redenen dat ik dus de transitie maak naar developer.

Wat voor boeken, video’s of cursussen zou je andere growth hackers aanraden?

Je hebt natuurlijk de standaard aanraders zoals The Lean Start-up (Bol, Amazon), die is ook makkelijk leesbaar. Voor mij, met name of het niveau van soft skills, is 7 Habits of Highly Effective People (Bol, Amazon) een aanrader, dat is ook wel een klassieker natuurlijk. 

Atomic Habits (Bol, Amazon) was voor mij ook heel waardevol, ook enigszins een klassieker overigens. Dat is overigens wel grappig, je merkt dat je growth hacking gaat toepassen op je dagelijkse leven. Dat is niet altijd heel gezond overigens, maar je gaat wel nadenken over hoe je productiever of blijer kan zijn. 

Daar moet je vervolgens ook wel weer mee oppassen want hoe meer je nadenkt over hoe je gelukkiger kan zijn, des te ongelukkiger kan je worden. Het lezen van boeken als Atomic Habits of Habit Stacking zorgt ervoor dat je leert hoe je productiever kan worden en beter in je werk. Dat is ook belangrijk want ik geloof, zoals ik al eerder aangaf, niet in experimenten maar in de processen die ervoor zorgen dat je constant aan het winnen bent.

Voor programmeren kan ik The Odin Project aanraden, alleen is dat echt voor web development, dus kan dat te hoog gegrepen zijn voor mensen die gewoon een keer willen coderen. Ik heb namelijk nog iets gevonden wat praktisch genoeg om met 1 cursus A/B testen te leren bouwen. Elke website is daarbij ook anders en het is een lang proces om te leren.

Tot slot ben ik sinds kort fan van audiobooks om op deze manier boeken tot je te nemen tijdens een wandeling, autorit of iets anders.

Wat voor tools gebruik je en heb je tips?

Eigenlijk heb ik niet echt tips voor hele slimme tools. We gebruiken met name Google Tag Manager en bouwen veel zelf. Voor een klant is het namelijk ook een drempel om tools te nemen waarvoor ze moeten betalen in plaats van dat we iets voor ze bouwen in Google Tag Manager. Channable PPC Scripting is wel een aanrader, dat is ook wel een populaire tool. Als je wilt uitbreiden naar andere landen PPC scripting wel een ding, waarbij je informatie uit de feed makkelijk kunt koppelen en daar regels van Channable overheen kan schrijven.

Uiteindelijk gaat het erom dat je een klant helpt, dat kan met tools maar dat hoeft niet. Wij zijn voorstander van het zelf bouwen en programmeren van de meeste dingen, ook pop-ups bijvoorbeeld.

Wat voor tips heb jij voor mensen die nu TTI gaan doen?

Wees veeleisend. Voor veel mensen, waaronder voor mij, is het de eerste baan, maar het bedrijf waar jij je traineeship doet investeert ook in jou en dat zouden ze ook moeten doen. Je bent namelijk meer dan een goedkope arbeidskracht dus als jij het meeste wilt leren, eis dan ook veel. Eis dat je dingen mag ondernemen en leg die keuze bij hen. Wat ik daarmee bedoel is dat als zij aangeven: Davy, eigenlijk mag jij niet zo heel veel doen. Dan zeg ik: Prima, dan heb je ook niet zo veel aan mij. Als je me dus meer laat doen, dan heb je ook meer aan mij. Wees dus veeleisend naar je werkgever.

Ten tweede, vraag om hulp. Je bent niet alleen, dus vraag gewoon. Ik heb veel gehad aan mijn mede-trainees door bijvoorbeeld even te sparren, al was het maar om even te klagen over de website. Ervaringen delen met de rest scheelt denk ik al een hoop en helpt je om dingen makkelijker los te laten.

Tot slot, als het niet kan, vind een manier. Als een werkgever bepaalde trainingen, kennis of cursussen niet kan bieden, ga het dan maar zelf uitzoeken. Het internet is groot, dus je kan altijd wel iets vinden. Laat die barrières je dus niet stoppen, er zijn namelijk altijd manieren om iets te doen. Als je er dan uiteindelijk echt niet uitkomt, heb je het in ieder geval geprobeerd. Dat is ook erg belangrijk.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen