Blog < Growth marketing< Talent Institute alumni

Interview met growth hacker Dick Mozer

Interview met growth hacker Dick Mozer over experimenten doen bij goede doelen.

Growth marketing
4/2/2021

Dit jaar geef ik 5 jaar training bij The Talent Institute. In een reeks interviews blik ik met alumni van The Talent Institute terug op hun groei als growth hacker. Wat is ze het meeste bijgebleven en wat levert groei op?

Kun je iets over jezelf vertellen en wanneer je het traineeship hebt gedaan?

Mijn naam is Dick Mozer. In oktober 2019 heb ik het traineeship growth hacking gedaan. Mijn traineeship heb ik gedaan bij Raising Results, een marketingbureau dat vooral werkt voor non-profits. Daar werk ik nu nog steeds. We werken vooral voor goede doelen, waaronder een aantal van de grootsten van Nederland. Ook werk ik nu voor meerdere B2B partijen. Daarnaast ben ik een propositie aan het opzetten met als doel om meer e-commerce en B2B klanten te krijgen en daar webshops en funnels voor te bouwen.

Waar heb je het meeste aan gehad tijdens de traineeship van TTI?

De energie die je krijgt als je daar bent. De informatie die je krijgt is ontzettend inspirerend: wat er allemaal mogelijk is en wat er allemaal al is gedaan rondom growth hacking en experimenteren in bijvoorbeeld Silicon Valley. Het is ook vermoeiend om zoveel informatie op te nemen in een dag, maar wel heel tof.

De growth mindset is erg belangrijk in het traineeship: het kritisch kijken naar wat een specifieke metric is, wie je doelgroep is en het stellen van kritische vragen in het algemeen.

Daar heb ik in mijn traineeship ook veel gebruik van gemaakt. In mijn eerste klant afspraak was mijn antwoord op alle vragen “laten we een focusgroep opzetten en het onze klant vragen!”.

Achteraf kan ik daar erg hard om lachen en laat het de kracht van de traineeship zien; het centraal stellen van de doelgroepen, het constant pivoten, valideren en het constante optimaliseren op basis van een feedback loop.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste vind ik het als experimenten winnen en groei realiseren voor onze klanten. Zeker nadat verschillende experimenten geïnvalideerd zijn.

Het allerleukste aan mijn werk komt voort uit mijn interesse in psychologie en verandermanagement.

Mijn grootste uitdaging is om een team mee te krijgen in het (constant) doen van experimenten. Bij onze klanten is er vaak één persoon die experimenteren interessant vindt. De rest van het team is meer terughoudend. Om uiteindelijk een team mee te krijgen in de manier van werken met experimenten geeft voldoening. Als je dat overbrengt, vind ik dat krachtig en dat geeft me veel energie.

Wat is het meest uitdagende aan je werk?

Het meest uitdagende aan mijn werk is om de propositie van het experimenten uit te bouwen omdat er vaak veel vraag naar is, maar niet consistent tijd voor wordt vrijgemaakt en laat staan dat het wordt uitgevoerd.

Het experimenteren wordt vaak tussen andere projecten door gedaan en voor mij is het dan ook de uitdaging daar echt een pillar voor in de organisatie op te zetten. Dat wordt voor mij ook de focus voor dit jaar, om bij 10 vaste klanten dat proces uit te voeren.

Wat is de campagne of experiment waar je het meest trots op bent?

Dat was voor mijn tweede klant waar ik voor mocht experimenten vanuit mijn traineeship, dus dat was spannend. De website van dit goede doel heeft 3 miljoen bezoekers per jaar, dus veel bezoekers die naar informatie zoeken.

Die bezoekers hadden een hele lage conversie naar donateur of tot potentiële lead, daar lag dus de uitdaging. Het omzetten van bezoekers naar potentiële lead probeerden we te bereiken door het downloaden van een folder. Daar hebben we toen 5 experimenten gedaan en bij het derde experiment zagen we dat het de doorslag gaf. 

Door een tekstuele wijziging te maken hebben we de conversie weten te verhogen. We hebben informatie verborgen, waardoor het voor mensen interessant werd om de folder te downloaden. Die pagina had 500% meer conversie dan de huidige pagina. En aangezien er meer dan 14.000 mensen per maand deze pagina te zien kregen levert dat een mooi resultaat op.

Wat voor boeken, video’s of cursussen zou je anderen aanraden?

Ik heb zelf het afgelopen jaar meer technische cursussen gedaan, onder andere van CXL. Ik lees veel blogs, vaak heb ik projecten gedaan waarvan ik zelf nog niet exact wist hoe het moest maar leerde ik dat op die manier. Dat is sowieso iets wat ik iedereen wil meegeven: Ga gewoon doen en ondervind het maar, je hoeft niet alles van tevoren te weten.

Boeken lezen is mijn valkuil al vanaf jongs af aan, daar moet ik meer mee doen. Ik ben geen lezer. Ik weet dat ik daar meer uit zou kunnen halen, alleen ik heb daar vaak de lange-termijn focus niet voor, blogs helpen mij dus heel erg.
Mensen volgen op Linkedin heeft me ook heel erg geholpen. Mensen die in een bepaalde hoek zitten die je interessant vindt volgen en kijken wat zij doen en hun visie te lezen heeft mij erg geholpen.

Welke tools gebruik je?

Ik werk veel met Google Analytics en Google Tag Manager. Daarnaast heb ik verschillende kleine tools die me helpen zoals GTM/GA Debug, Google Analytics Debugger, Facebook pixels en ik werk veel met Wordpress websites omdat ik daarmee goed kan meten of tools goed staan en makkelijk plugins in kan laden. Daarnaast vind ik Sharpspring een fijne automation tool. En ook Hubspot en Zapier zijn natuurlijk erg waardevolle tools.

Waar wil jij je nog in ontwikkelen?

Experimenten doen. Ik heb veel organisaties geholpen met het opzetten van experimenten, maar ik wil daar nog een verdiepingsslag in maken. Ik heb heel veel A/B testen gedaan en ik wil me verder ontwikkelen in hoe ik nog sneller waardevolle hypotheses kan voorstellen (denk ook aan segmenten).

Daarnaast wil ik beter begrijpen wat de impact is van verschillende hoeveelheden verkeer op een website en welke hoeveelheden nodig zijn voor verschillende experimenten.

Als laatste wil ik rondom product ownership nog leren hoe ik zo’n product uitbouw, dus een stukje commercialiteit en hoe je dat vertaalt naar collega’s. Dat zorgt er voor dat collega’s je product ook dragen en het bij klanten op tafel komt.

Wat voor tips heb jij voor andere growth hackers?

Voor beginnende growth hackers: Ga het doen. Stel veel vragen maar doe ook zelf onderzoek, alles is te vinden op Google. Er is over alles een blog te lezen, en als je de blog niet begrijpt, stuur dan degene die het blog heeft geschreven een bericht. Dat heb ik zelf ook vaak gedaan.

Daarnaast heb ik voor mezelf duidelijk welke hoek ik op wil, dus volg ik mensen uit die hoek en lees dingen over gerelateerde onderwerpen. Probeer een situatie te creëren waar je die interesse kan uitbouwen en kan ontwikkelen.

Blijf nieuwsgierig, blijf leren, vraag om feedback en praat met mensen. Het is leuk om te reflecteren, ik weet van mezelf dat ik dat soms nog niet genoeg doe. Les 1 is dus eigenlijk, ken jezelf.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen