Blog < Growth marketing< Ondernemers interviews

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
24/3/2021

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Ward van Gasteren en ik werk als growth hacking coach voor corporate start-ups en traditionele bedrijven.

Bij de wat meer traditionele bedrijven help ik hen via coaching om stappen te maken om een modern, data-gedreven bedrijf te worden. Daarnaast doe ik ook veel voor corporate start-ups en daar wil ik net wat meer structuur in aanbrengen.

Daarnaast heb ik een Growth Maturity Model gemaakt om te helpen met groei. Dat gebruik in trajecten met klanten. Het model geeft antwoord op verdere groei vraagstukken: Waar zitten de bottlenecks? Welke obstakels zijn er voor groei? En wat moeten wij als organisatie verbeteren om sneller stappen te kunnen zetten?

Wat is growth hacking in jouw ogen?

Growth hacking is een nieuw vakgebied, waarbij er voor het eerst één persoon volledig met groei bezig is. Groei zit traditioneel deels bij de CEO en deel bij de marketingafdeling van een bedrijf. Maar beiden zijn ook met andere dingen bezig.

Met één team focussen we op groei op basis van een data-gedreven proces.

Zijn marketing en growth dan twee verschillende dingen?

Ja, in mijn ogen wel. Het marketing team houdt zich bezig met de doorlopende marketingcommunicatie, het plaatsen van social media berichten of het versturen van nieuwsbrieven. Dat zijn kanalen die al werken en dat kost veel tijd. Om die reden is groei een secundaire doelstelling voor marketing-teams.

Waarom zou je het marketing-team dan niet anders structureren?

Om je huidige klanten te bedienen als bedrijf, moet je reguliere marketing blijven doen. Om te groeien zul je nieuwe dingen moet doen. Als je alleen bezig bent met de volgende stap dan zie je dat de retentie daalt. Stel dat je als experiment een evenement organiseert. Als dat succesvol is en je doet dat opnieuw, dan is dat meer de taak van marketing.

Bedoel je dat marketing retentie van bestaande klanten ondersteunt en het groei team de acquisitie van nieuwe klanten doet?

Nee, niet per se. Je huidige blogs op je website die SEO traffic binnenhalen dragen ook bij aan een hogere stap in de funnel. Dat is zeker onderdeel van het marketing team. Het groei-team houdt zich vooral bezig met de volgende stap, omdat je altijd vooruit moet blijven bewegen om interessant te zijn voor je klanten en je concurrenten voor te blijven.

Waarom voeg je die teams niet samen?

Het growth team heeft een vrije rol. Growth heeft vaak te maken met marketing, maar dat hoeft niet zo te zijn. Groei kan meerdere domeinen beslaan, van product tot sales team tot HR en recruitment.

Idealiter wil je growth en marketing lostrekken. Als je een volwassen growth organisatie wilt zijn, heb je losse mensen nodig om marketing van gevalideerde ideeën in de praktijk te brengen. 

Het growth team is meer met innovatie bezig. Als we een meet-up zouden organiseren, levert dat veel nieuwe klanten op? 

Als dat zo is, dan kan het growth team een evenement opzetten als experiment. Growth heeft daar dan de lead in en werkt wel samen met andere teams. Als het eenmaal werkt, dan moet het een onderdeel worden van de organisatie en dat moet dan in een doorlopend team gezet worden.

Je hebt een boek geschreven. Kun je daar wat meer over vertellen?

Samen met Daphne Tideman hebben we een boek geschreven ‘Growing Happy Clients’. In het boek beschrijven we hoe je als growth hacking consultant of freelancer een project rondom groei kan neerzetten bij een klant. 

Het boek doorloopt alle fases van het eerste gesprek met een nieuwe klant: waar moet je beginnen, welke stakeholders moet je aanhaken, welke valkuilen moet je voorkomen, welke dingen moet je gedaan krijgen in de eerste paar weken? 

In het boek behandelen we ook de morele vraag: Wanneer is het beter als een bedrijf groei intern gaat doen? Dus wanneer stop je met een opdracht?

Ik ken Daphne niet. Wie is de co-auteur van je boek?

Daphne was de eerste growth hacker in het team van Rockboost. Ze is meegegroeid met het bedrijf tot 25 consultants. Van het eerste project tot aan Fortune 500 bedrijven in coachingstrajecten. Ze heeft alle stappen doorlopen. Van junior tot aansturen van meerdere seniors die ook hun eigen projecten hebben. Er zijn veel growth hackers die een nieuw vakgebied binnenkomen.

Het imposter-syndroom is groot bij veel bedrijven. Er zijn grote beloften verkocht, maar die moet je dan ook nog waarmaken. We willen andere growth hackers helpen om het imposter syndroom te voorkomen. Het is oké om je grenzen aan te geven en het is normaal wat je meemaakt. Daphne vanuit een agency-hoek en ik vanuit growth freelancer.

Ze ging net de stap maken naar een nieuwe scale-up Heights. Het was voor haar een strik om al die jaren bij het agency en het zo af te ronden en de kennis vast te leggen.

Wat heb je geleerd van het schrijven van een boek?

Het is leuk om alle feedback van mensen te krijgen en een keer gedaan te hebben. Het helpt op een metaniveau om het proces te beschrijven. Ik pak mijn eigen boek erbij om mijn eigen gedachten te lezen over veel voorkomende valkuilen. Ik doe ook veel coaching voor junior growth hackers. Als er sprake is van een valkuil, dan pak ik het boek erbij en lees wat de volgende stap is.

Een vraag is nog wel: Wanneer wil je een editor erbij halen? Editen blijft een vak apart en is lastig. Daar moet ik Daphne complimenten geven. Zij heeft veel gedaan qua schrijven en editen van het boek. 

Wat zijn de trends voor 2021?

TikTok gaat steeds meer een actief kanaal worden waar bedrijven steeds meer op springen. De games en Kickstarter projecten gaan als eerste aan de haal met een nieuw kanaal. Nu zie je ook meer traditionele bedrijven die hiermee aan de slag gaan. Het is nog wel uitzoeken hoe je dat gaat monetizen. 

Het is wel de vraag hoe corona zich gaat uitspelen. Data van voorgaande jaren zijn onbruikbaar om mee te vergelijken. 

Vroeger waren er trends die ‘altijd’ zo waren. Je ziet in de ochtend en einde dag en piek van mensen die onderweg zijn en op mobiel online consumeren. Dat is niet meer het geval.

Die gebaande paden gelden niet meer en daar zie je wel een grote switch. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen.

Hoe heeft het jouw werk veranderd?

Ik heb altijd op locatie gewerkt bij klanten. Nu werk ik continu thuis. Het is opeens acceptabel om vanuit huis te werken. De default is dat je thuiswerkt, behalve als er iets verandert. Ik woon in Nijmegen en mijn klanten zitten in Rotterdam en Amsterdam, het gebrek aan reistijd vind ik wel prettig.

Je hebt een growth hacking cursus ontwikkeld. Kun je daar meer over vertellen?

Ik heb een beginner growth hacking course gemaakt. Niet zozeer om meer tactieken de wereld in te slingeren, maar om growth hacking als proces uit te leggen. 

In de cursus geef ik antwoord op vragen, zoals:

  • Hoe ga je stap voor stap een probleem ontdekken? 
  • Wat houdt groei tegen op dit moment? 
  • Hoe geef je prioriteit aan ideeën?
  • Hoe ontwerp je een experiment? 
  • Welke skills heb je eigenlijk nodig?

[Ewoud: Ik heb op deze site ook handleidingen staan. Growth hacking van mijn ‘eigen’ projecten vind ik lastig, door de emotionele connectie met het product.]

Hoe pak jij growth hacking van je eigen website aan?

Dat herken ik heel erg. Je kunt niet zo hard de keuzes maken voor jezelf. In een bedrijf zou je altijd moeten zeggen: een project moet break-even zijn. Voor mijn website is dat niet het geval. Ik steek 10x meer tijd in Growwithward.com. Dan kun je net de puntjes op de i zetten.

Hoe houd jij afstand tot een project?

Ik realiseer me steeds vaker dat prioriteren een heel belangrijke stap is binnen het growth proces. Het is belangrijk om gevoelens los te laten, maar ze zijn er wel altijd. Een manier om dit op te lossen is om mensen een cijfer te laten geven. Zo voeg je data toe aan gevoelens en kun je sentiment plotten en prioriteit geven. Door zelf te prioriteren is het makkelijker om te zeggen: dit is leuk, maar ik ga hier nu geen tijd aan besteden. 

Daphne en ik hadden een gesprek over het boek. Hoeveel tijd hebben we en wat willen we bereiken? Als je planning en prioritering maakt, dan wordt het realistisch om iets te doen. Als je geen deadline hebt, dan wordt het een langer project.

Hoe richt je je week in?

Ik ben niet heel strak op time-management. Ik heb altijd voor mezelf gewerkt, dus ik steek veel tijd in de dingen waar ik energie van krijg. Ik werk 9-5 uur aan klantwerk. De uren daarbuiten gebruik ik om mijn eigen bedrijf te groeien. 10% van mijn week gaat naar new business. De rest van de tijd ben ik bezig met consultancy en coaching.

Wat zijn de belangrijkste tools voor jou?

  • Google Suite, met belangrijkste Google spreadsheet
  • Grootste tijd zit ik in Analytics, Mixpanel, Analytics en Appradar
  • Qua to do’s, bekijk ik het per opdrachtgever wat de 3 to do's die ik gedaan wil hebben (of een project). Hoe kan ik tijd alloceren aan ieder project en dan grijp ik terug naar top 3
  • Canva is een lifesaver om zelf snel designs te maken
  • Wordpress met Elementor om snel landing pages neer te zetten
Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing