Blog < Growth marketing< Talent Institute alumni

Interview met growth hacker Jasper Lukkezen

Een interview met The Talent Institute alumni Jasper Lukkezen over growth hacking voor Camptoo en de groei mindset.

Growth marketing
4/2/2021

Dit jaar geef ik 5 jaar training bij The Talent Institute. In een reeks interviews blik ik met alumni van The Talent Institute terug op hun groei als growth hacker. Wat is ze het meeste bijgebleven en wat levert groei op?

Het eerste interview deed ik met Jasper van Camptoo. Ik adviseer Camptoo op maandelijkse basis over hun groei-strategie en ben een sparringspartner van Jasper.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Jasper Lukkezen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd in Rotterdam en omdat innovatie me altijd heeft geïnteresseerd daarna een master innovatie management gevolgd. Ik miste de aansluiting met de praktijk in mijn master. Via een event ben ik in aanraking gekomen met het growth hacking traineeship.

Wanneer heb je TTI gedaan?

In oktober 2018 ben ik gestart met het traineeship growth hacking bij The Talent Institute. Het sprak me enorm om zo in de praktijk aan met marketing en innovatie aan de slag te gaan. Camptoo deed mee dat jaar en door mijn eerdere ervaring van een roadtrip in Australië met een campervan was ik direct enthousiast. De match was goed en dus ben ik daar aan de slag gegaan. Ik werk daar nu fulltime en ben verantwoordelijk voor de (paid) marketing van Camptoo in verschillende landen.

Waar heb je het meeste aan gehad tijdens de traineeship van TTI?

Wat het meeste is bijgebleven is de leuke tijd met leuke mensen. Ik heb veel geleerd in een korte tijd. Wat er verder uit sprong was de focus op de groei mindset. Niet zozeer de tactics of de tools, maar met name de methodologie en de mindset in het werk erna. Ik probeer de growth mindset te gebruiken in de praktijk van mijn werk en daarbuiten.

Verder is het inzichtelijk maken en visualiseren van funnels en touch points, plus de bijbehorende metrics, iets wat me is bijgebleven.

Daarnaast zijn er natuurlijk de praktische skills. Google Analytics werk ik nog wekelijks, dan niet dagelijks mee. Dus daar heb ik veel aan gehad. De basiskennis van verschillende kanalen, zoals Google Ads, Facebook, SEO etc. heb ik allemaal wel een keer gebruikt. The Talent Institute vormt een goede basis voor de toekomst als marketeer.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste is zoveel mogelijk mensen een leuke vakantie laten beleven. Ik vind het mooi om zoveel mogelijk mensen te bereiken met zoiets positiefs als campervakanties. Daarnaast haal ik persoonlijk voldoening uit het verbeteren van de klantreis, het optimalisatie proces waarbij je samenwerkt met collega’s met verschillende achtergronden.

Wat is het meest uitdagende aan je werk?

Om veel zaken tegelijk te managen. We zijn een kleine organisatie, dus je bent snel verantwoordelijk voor veel projecten. Om dan prioriteit te stellen vind ik soms wel lastig. Welke projecten spendeer je hoeveel tijd aan? Prioriteren van projecten is het moeilijkste en het belangrijkste van growth hacking.

Waar wil je je verder nog in ontwikkelen?

In persoonlijke ontwikkeling wil ik prioriteiten stellen en keuzes durven maken. Om het een te doen moet je andere dingen laten liggen. Dat is lastig, maar wel goed voor groei in het algemeen.

Praktisch gezien ben ik me de laatste tijd verder aan het verdiepen op het gebied van SEO. Dat vind ik interessant, ook om de marketingmix van Camptoo te verbeteren. Om mijn SEO-skills te verbeteren  momenteel een cursus op Udemy. (Tip: Nieuwe gebruikers kunnen vaak voordelig een cursus aanschaffen)

Wat voor boeken, video’s of podcasts zou je anderen aanraden?

De laatste tijd luister ik veel podcasts. CRO Café vind ik zelf een fijne podcast. Qua boeken zijn er een paar klassiekers. The Lean Start-up (Bol, Amazon) heb ik twee keer gelezen. Dat is gewoon goed.

Verder zijn Hacking Growth (Bol, Amazon), Hooked (Bol, Amazon), Influence (Bol, Amazon), Brainfluence (Bol, Amazon) en Thinking Fast & Slow (Bol, Amazon) aanraders. Ik vind boeken op het gebied van psychologie erg interessant. Los van growth hacking kan ik Antifragile (Bol, Amazon) van Nassim Taleb ook echt aanraden.

Het toepassen van de stof probeer ik zoveel mogelijk te doen, maar het is ook wel gewoon inspiratie om te bepalen wat je nog meer kunt optimaliseren.

Wat is de campagne of experiment waar je het meest trots op bent?

Camptoo is een marketplace voor campers en caravans. Eigenaren accepteren een boeking en dan betaal je als huurder. We zagen een grote drop-off in het proces erna. Mensen boekten wel, maar betaalden dan niet. We hebben toen alle touch points in kaart gebracht van beide partijen (huurder en verhuurder).We zijn met een team van verschillende expertises samen gaan kijken naar de klantreis. Zo hebben we iedere touch point geoptimaliseerd.

Een andere test die me bij is gebleven is een van de eerste testen die ik heb gedaan , waarbij de belangrijkste call-to-action op de landingspagina’s naar een simpele tekst werd aangepast. Toen ging de conversie naar de volgende stap met 6% omhoog. Ik realiseerde me toen wel echt dat kleine dingen een impact maken. Sindsdien zorg ik dat er altijd wel kleine experimenten lopen.

Wat voor tips heb jij voor andere growth hackers?

Een van de belangrijkste dingen is het proces van groei. Ga niet op zoek naar dat ene experiment dat alles in een keer goed maakt. Dat kan niet. Het zit in het proces van kleine beginnen en steeds een stapje verbeteren. Noteer je learnings, zodat je daar op verder bouwt. Dus gebruik het Build/Measure/Learn ritme om te leren en zo steeds een stukje groei te realiseren.

Kies de juiste partij om je traineeship te doen. Kies een bedrijf dat open staat voor growth hacking, dan leer je het meeste. Ik heb ook wel van andere trainees gehoord dat ze minder vrij waren en niet de ruimte kregen om te kunnen ‘growth hacken’. Mijn ervaring is dat het heel fijn is om die ruimte te hebben, daar heb ik veel geluk mee gehad bij Camptoo.

Welke tools gebruik je?

Naast alle gebruikelijke tools die bij online marketing komen kijken, werk ik sinds kort met Notion voor mijn persoonlijk board met to do’s en dat vind ik erg fijn werken omdat je het kan aanpassen naar je eigen benodigdheden.

Een andere handige tool voor wanneer je snel, nette afbeeldingen wilt maken voor ads of social media (zonder Adobe licenties) is Canva.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing