Interview Jeroen Feron

28/1/2021

Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Jeroen Feron, 27 jaar oud en ik heb 3,5 jaar geleden TTI gedaan. Ik ben toen bij Somnox gaan werken en daar werk ik nog steeds. Somnox is een bedrijf wat de wereld beter wilt laten slapen met behulp van natuurlijk slaaphulpmiddelen, zoals de Slaaprobot. Dat is een mooie achtbaan geweest van productie tot en met het eindproduct bij mensen in bed. Dat doe ik nog steeds met veel plezier.

Ewoud: Somnox is een klant van Polaris Growth, dus onze bedrijven kennen elkaar. Jij en ik hebben niet samengewerkt.

Kun je vertellen wat je rol is momenteel bij Somnox?

In mijn werk ben ik verantwoordelijk voor de website en de webshop. Ik houd me daarbij vooral bezig met de conversie-optimalisatie. We hebben een mooie online omgeving staan. Ik ben nu bezig om die klantreis te verbeteren en de conversie realiseren via onze webshop.

Somnox is geen makkelijk product, dus een groot gedeelte van de klantreis is ook storytelling. Het is mijn taak om te zorgen dat mensen het product begrijpen en vervolgens ook een aankoop doen. Een tweede doel is om een e-mailadres achter te laten. Die email automation funnel zijn gebouwd door Polaris Growth. Daarmee vertellen we het verhaal van Somnox en wat de voordelen zijn voor de consument. Zo hopen we dat mensen een goed geïnformeerde beslissing nemen om een slaaprobot te kopen.

Wat heb je het meeste gehad aan de traineeship growth hacking bij The Talent Institute?

Het feit dat het een brede opleiding is. Je komt breed geschoold uit de traineeship. Ik heb voor de traineeship een opleiding communicatiemanagement gedaan.

Mijn passie ligt bij marketing en ik vind startups en scale-ups heel interessant. Daarom wilde ik meer leren over growth hacking en wat meer praktijk-skills opdoen. Zo ben ik bij The Talent Institute uitgekomen. Dit was een goede match voor mij. In 7 maanden leer je zoveel verschillende dingen en het is leuk om zo breed onderwerpen te leren kennen. Van daaruit ga je je specialiseren in een onderwerp. Dat T-shaped profiel sprak me erg aan en dat doet het nog steeds.

Je kiest een onderdeel van de Pirate Metrics funnel waar jij goed in bent (of in wilt worden). Het is een breed vakgebied met voor ieder wat wils. Dat vind ik boeiend.

Je gaf aan dat je meerdere modellen gebruikt naast de Pirate Metrics. Welke gebruik je nog meer?

In de praktijk gebruiken we het GROWS model van Growth Tribe en het Hooked model van Nir Eyal. In de praktijk gebruiken we met het gehele marketing team een versimpelde versie: top-of-funnel (TOF), middle-of-funnel (MOF) en bottom-of-funnel (BOF).

Voor iedere fase heb je een andere aanpak en een andere manier van communicatie. De AAARR-funnel gebruiken we dus minder, omdat we één product hebben en dus een relatief simpele funnel. Wij moeten dus meer focussen op het awareness-stuk en dus gebruiken we een ander model.

Hoe ziet jouw week eruit?

We zijn een klein marketing team. We zijn effectief met 3 personen. We zijn actief in meerdere markten, dus dat is een mooie uitdaging. We verkopen de slaaprobot bijvoorbeeld in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten.

Er komen dus klusjes bij en we pakken veel dingen samen op. Dus ik ben niet de gehele week bezig met conversie-optimalisatie. We doorlopen de experimenten in een wekelijkse meeting en geven dit prioriteit. Daar komt uit welke experimenten we gaan doen. We controleren dan ook de lopende experimenten. Dat levert al genoeg werk op naast alle campagnes en andere marketingactiviteiten.

Ik ben sinds kort weer zelf aan de knoppen van Google Ads aan het draaien. Ik vind het leuk om weer campagnes te optimaliseren. We hebben een freelancer die ons helpt, maar het is goed om iemand die meer van het product weet ook meedenkt over de advertenties. De advertenties kunnen technisch goed zijn, maar het is niet makkelijk om online een slaaprobot te verkopen. Daarom moet je echt diepe kennis hebben over de problemen en behoeften van de doelgroep. Sluit de landingspagina aan bij de custom audience bijvoorbeeld? En passen de afbeeldingen daarbij?

Einde van de week houd ik me met name bezig met website-aanpassingen. We hebben de website zelf in beheer dus ik houd me dan ook bezig met het doorvoeren van tweaks op de website.

Wat vind je het leukste aan je werk als growth hacker bij Somnox?

We helpen mensen echt om beter te slapen. We maken de wereld daarmee echt een stukje beter. De technische kant van CRO of het optimaliseren van advertenties vind ik leuk om te doen. Maar waar ik echt energie van krijg, zijn de reviews van onze klanten.

Mensen hebben jaren slaapproblemen gehad en kunnen met de Somnox robot eindelijk weer goed slapen. Die reviews zijn echt hartverwarmend en daar doe ik het voor. Dan maakt het eigenlijk niet meer uit wat de verkoopcijfers zijn. Als je zo’n gave review binnenkrijgt, dan weet je waar je het voor doet.

Je kunt bezig zijn met je metrics en de dagelijkse werkzaamheden, maar als je zo’n review leest dan realiseer je je wel dat we in de ‘echte’ wereld een impact maken. Dat is gaaf.

Het werk bij een start-up is dynamisch en dat is gaaf om mee te maken. Je ziet veel voorbij komen van development van de robot tot research. Het is gaaf om die ontwikkelingen in het bedrijf te zien.

Wat is het meest uitdagende aan je werk als growth hacker?

Het verkopen van een innovatie. Dit is zo nieuw, dus de vraag is: wie is nu echt onze klant? We zijn niet een nieuwe versie van een oud product, zoals een magnetron verkopen. Het is een nieuwe categorie, dus we moeten ook uitleggen wat überhaupt een slaaprobot is.

Mensen met een slaapprobleem zijn onze doelgroep. Maar dat is een containerbegrip. Want er zijn verschillende soorten slaapproblemen. Waar leg je de focus op? En slaap is ook anders per leeftijdscategorie. Dus waar leg je dan de focus op en hoe maak je keuzes in je marketing?

Wie is onze klant? Welke klantreis kiest een potentiële klant via onze website of social kanalen? We verkopen de robot nu 2 jaar, dus we hebben veel learnings, maar het is nog steeds een jonge markt. We zien continue nieuwe doelgroepen die onze robot kopen. Dat maakt het interessant, maar ook wel uitdagend.

Wat voor boeken, video’s of podcasts zou je aanraden?

CXL heeft steengoede cursussen en pittige mini-degrees. Daar heb ik veel van geleerd. Momenteel ben ik veel bezig met CRO, dus verdiep ik me in neuromarketing. Een goede cursus is Unravel academy van Tim Zuidgeest. Hij kijkt wat er gebeurt in een fysieke winkel en kijkt hoe je dat naar online vertaalt. De conversie in een winkel is 30% en in een webshop 3%. Wat kunnen we leren van offline winkels voor betere conversie?

Making websites win is een goed boek over conversie en customer-centric aanpak van de grootste website. Ze hebben gewerkt voor Google, Amazon en andere grote websites.

Wat voor tools gebruik je?

Ik gebruik veel tools. Google Optimize vind ik een fijne optimalisatie-tool. Het is een goede gratis versie. Hotjar is een fijne tool. We kunnen met het hele team makkelijk inzichten verzamelen uit deze tool. Hotjar gebruiken we veel.

Asana gebruiken we voor project management. Als je met je hele team daar in werkt, dan krijg je veel gedaan.

De website bouwen we met een thema Divi van Elegant Themes op Wordpress. Je hoeft geen hardcore coder te zijn om toffe dingen te bouwen. Als je een makkelijke website wilt bouwen, dan is dat een goed alternatief.

Wat zijn je tips voor beginnende growth hackers?

Er komt veel op je af als je TTI gaat doen. Het is in de eerste fase belangrijk dat je kijkt wat je leuk vindt, waar je beter in wilt worden en dat je daar een keuze in maakt.

In de eerste maand heb je alles fulltime geleerd en dan wil je alles tegelijk gaan doen: advertenties, testen op de site, een referral programma beginnen.

Mijn tip is dat je niet alles in één keer kunt doen. Maak dus een keuze waar je beter in wilt worden en focus daarop. Ik geef zelf ook training bij The Talent Institute en ik vind het heel leuk om die kennis weer te delen met andere trainees.