Blog < Ondernemen< Ondernemers interviews

Interview Jurre Grimberg

Jurre Grimberg is de oprichter van Arenagym in Amsterdam. Hij vertelt over het opzetten van een bedrijf en hoe belangrijk klantenbinding is.

Ondernemen
4/2/2021

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Jurre Grimberg en ik ben de oprichter van ArenaGym in Amsterdam Zuidoost. Ik ben 27 jaar geleden geboren in Sneek en ik woon nu alweer 6 jaar in Amsterdam. In 2015 ben ik ArenaGym gestart.We richten ons op werknemers die de hele dag achter hun bureau zitten. Dat is niet goed voor je, dus we bieden de mogelijkheid om een half uurtje of uurtje tussendoor te sporten.

Onze leden ervaren het gevoel van sporten bij ArenaGym als een verenigingsgevoel doordat we altijd sporten in kleine groepjes en iedereen elkaar kent.De leden kennen elkaar en de trainers kennen de leden goed. We proberen de cultuur van ArenaGym te bewaken: een open sfeer, geen machogedrag en elkaar alleen maar supporten, dit zorgt ervoor dat dat  iedereen zich hier op zijn gemak voelt en op deze manier veel langer en vaker komt sporten, met resultaat!

Daar geloof ik echt in en ik denk dat mijn Friese nuchterheid onderdeel van het concept van mijn sportschool is.Friese nuchterheid betekent dat je niet naast je schoenen gaat lopen. Probeer gewoon hard te werken en je best te doen. Er zal hier geen bizarre hiërarchie komen. Dat vinden de mensen die bij ons sporten én de trainers een pluspunt. Mensen die onze Friese nuchterheid kunnen waarderen, vinden onze gym dus ook geweldig.

Hoe deel je je tijd in?

Op dit moment heb ik het erg druk, ik begin met zelf  personal training geven om 7 uur ‘s ochtends. Daarna geef ik les tot aan de lunchpauze. Tijdens de lunch geef ik een lunch workout van  2x een half uurtje. Daarna heb ik even pauze en werk ik aan mijn bedrijf. Dan doe ik de benodigde sales, marketing en boekhouding. Dat doe ik 5 dagen per week en in het weekend ben ik vrij. De sportschool is trouwens wel gewoon open in het weekend!

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

Ik ben niet zo van de harde financiële cijfers, wat voorop staat zijn de klanten en de trainers. Dat kun je afmeten door een retentiepercentage, maar dat voel en merk je zelf ook.Ik stel geen langetermijn doelen, want dat drijft mij niet. Ik ben van korte, haalbare doelen. Zo kort zelfs dat ik dagelijks vooral bezig ben om middels lessen en evenementen de leden altijd een reden te geven om binnen nu en 2 dagen weer terug te komen maar ook over 2 maanden nog hier te zijn.

Iedereen werkt dus altijd ergens naartoe!Mijn lange termijndoel met ArenaGym is ervoor te zorgen dat ik mijzelf vervang door een goede clubmanager en ik hierdoor voor mijn 30ste een leven heb met veel vrijheid en financiële stabiliteit, zonder mijzelf nog steeds te verhuren per uur (wat eigenlijk de meeste mensen doen.

Wat betekent groei voor jou?

Elke dag een beetje beter. Dat hoeft niet per se omzet te zijn. Dat kan ook zijn dat we meer klanten hebben of dat een bepaalde klant of trainer een fan van ons is geworden! Ik zie wel een vergelijking tussen het bouwen van een lichaam in de sportschool en het bouwen van een bedrijf als ondernemer. Je kunt wel een doel stellen om over 2 jaar mega gespierd te zijn bijvoorbeeld maar van dat initiële plan klopt vaak helemaal niets.

Je kunt veel beter agile werken, waarbij je 2 weken plannen maakt en snel kunt initiëren. Het klinkt misschien rot, maar als er iemand in je nabije omgeving ziek wordt of overlijdt dan heb je echt wat anders aan je hoofd dan het trainings ideaal over 2 jaar. De realiteit haalt je in. Ik ben een voorstander om doelen te stellen op het proces en niet teveel op het eindresultaat.

Vergelijk het maar met de ‘’sprints’’ die je volgt bij een SCRUM georganiseerd bedrijf.  Je kunt zeggen ‘ik wil gezonder worden’ maar je hoeft niet te definiëren hoe dat eruit ziet (fysiek) want daar heb je minder invloed op.Met veel kleine stapjes op het proces (beter eten, beter slapen, vaker sporten, meer ontspannen, meer leuke dingen doen, meer focus, etc.) kun je op de lange termijn enorm veel resultaat halen! Als iemand net bij ons start gaan we dan ook kijken naar het laaghangend fruit; welke stapjes moeten er nu verbeterd worden en wat volgt hierna.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met bedrijfsgroei?

Consistent groeien. Groei is het allerbelangrijkste, want we zitten nog niet vol. Als ondernemer kun je van alles en nog wat doen. Maar je moet de juiste dingen doen die bijdragen aan de groei. Focus is daarbij superbelangrijk. Je kunt wel een mooie wallpaper maken en ingewikkelde funnels uitdenken, maar dat heeft geen zin als dat niet bijdraagt aan de groei van het ledenaantal.

Je kunt beter zorgen dat de leden die toch al komen fan worden. Je kunt veel beter je fans vragen om mensen als referral aan te dragen of hun collega’s uit te nodigen een keer een proefles te doen. Dat zorgt sneller voor nieuwe leden dan allerlei marketing werkzaamheden die afleiden van de leden in mijn gym een geweldige tijd bezorgen. Op dit moment moet ik keuzes maken omdat er veel op mijn bordje ligt.

Als we straks een groter team hebben kunnen we ook aan de gang gaan met andere dingen.Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?Zorg dat je het idee dat je hebt echt goed valideert. Je kunt best denken dat je een leuk idee hebt, maar wat voor jou een leuk idee lijkt hoeft nog niet een goed idee te zijn voor andere mensen.

Onderzoek of er een markt voor is. Dat kun je doen met verschillende technieken, zoals design thinking gebruikmakend van middelen als bijvoorbeeld een business model canvas.Je moet echt een probleem oplossen voor je klanten. Maar met een probleem ben je er nog niet. Je moet ook zorgen dat het product dat je aanbiedt past bij je klanten. Mijn advies is dan ook: maak producten in cocreatie met je klanten.

Hou je de eerste 2 a 3 jaar bezig met wat je onderzocht hebt en waar vraag naar is. Het kan namelijk even duren voordat je tractie krijgt. Dat kan lastig zijn en daar kan je onzeker van worden, maar als je klanten iets biedt waarmee je een probleem oplost, dan kom je er echt wel. De kracht van een echte ondernemer is juist dat je doorgaat als alle andere mensen het allang opgegeven zouden hebben. Een goede coach kan je helpen om vol te houden en vast te houden aan je ideeën. Het beste is een coach die heeft bereikt dat jij wilt bereiken. De coach houdt je scherp op de belangrijkste KPI’s en zorgt ervoor dat je je niet laat afleiden door alle (goedbedoelde) adviezen en ideeën van de mensen om je heen.

Wat is succes voor jou? Hoe ziet dat eruit?

Succes als ondernemer betekent voor mij dat je bedrijf je vrijheid en energie geeft en het een middel is om je leven zo in te richten zoals jij dat wilt, dat je zelf de regie hebt over je eigen leven en kan leven waar en hoe jij dat zelf wilt.

Wat zijn de 5 meest gebruikte tools? Wat voor slimme dingen pas je toe in je werk?

Mijn belangrijkste tool is het bouwen van relaties met klanten. Ik zie mijn klanten ook wel een beetje als een grote groep vrienden waardoor ze erg loyaal zijn.Maak gebruik van slimme technologie, zoals een goede gym app die ondersteunt bij coachen en administreren van je leden.

Business Analytics goed in de gaten houden. Het voelt misschien als je vooruit bent gegaan. Maar is het ledenaantal gelijk of hoger? Als mensen zich uitschrijven, waarom dan? En hoe is het retentie gehalte? En welke lessen zijn populair? En welke niet?

We gebruiken veel social media. Met name omdat sporten een sociaal ding is en de sfeer juist één van onze USP’s is.. Dat gevoel kun je goed overbrengen op social media. Mijn Friese nuchterheid toch ook wel. Ga niet naast je schoenen lopen.

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Realiseer je als ondernemer goed in welke fase je zit. Ik dacht in een fase verder te zijn en ging dingen delegeren maar dat was  eigenlijk nog te vroeg. Ik heb de regie weer in handen genomen om eerst het fundament verder te bouwen en daarna weer te gaan delegeren. Dat voelde destijds als een stap terug maar dat is juist nodig om de volgende fase te bereiken. Nu ik meer regie houd kan ik ze ook beter controleren.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing