Blog < Growth marketing< Talent Institute alumni

Interview met growth hacker Lucas Hoogstraten

TTI-alumnus Lucas Hoogstraten is growth hacker bij SignRequest.

Growth marketing
5/2/2021

Dit jaar geef ik 5 jaar training bij The Talent Institute. In een reeks interviews blik ik met alumni van The Talent Institute terug op hun groei als growth hacker. Wat is ze het meeste bijgebleven en wat levert groei op?

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Lucas Hoogstraten. Ik heb commerciële economie gestudeerd, van daaruit ben ik bij Joe & The Juice gaan werken, dat is een sapjes bedrijf. Toen ben ik op een gegeven moment bij The Talent Institute uitgekomen. Ik wilde meer doen met marketing en expliciet over growth hacking, want dat leek me interessant. 

Ik ben van de lichting van februari 2020. Mijn traineeship heb ik gedaan bij SignRequest en daar werk ik nog steeds. 

SignRequest faciliteert handtekeningen, de waardetoevoeging daarvan is het optimaliseren van de laatste stap van de sales funnel. Onze klanten variëren. We zien veel grote HR-bedrijven, daarnaast hebben we ook klanten in de health industrie en ook veel software partners die legale handtekeningen willen integreren in hun eigen product.

SignRequest zit als bedrijf tussen start-up en scale-up in. We hebben een team van 20/25 mensen en we groeien hard. Met het marketing en sales team zitten we in een beginnende fase. 

We willen grotere bedrijven benaderen vanuit sales en die vanuit marketing kwalificeren of ze voldoen aan de randvoorwaarden. Mijn rol is voornamelijk de nurturing binnen het marketing automation en de onboarding. Het belangrijkste daarin is voor ons de gratis registraties omzetten naar betaalde registraties. 

De vervolgstap voor het komende jaar is om te kijken naar hoeveel van die klanten converteren naar betalende klanten. Er worden op alle fronten initiatieven uitgerold. Dus we zijn de machine aan het bouwen waar marketing en sales samenkomen.

Wat is het leukste aan je werk?

Het leukste is om groei te zien. Het is altijd tof om een experiment op te zetten dat flinke groei oplevert. Dat je een hypothese opzet aan de voorkant en dat dat werkt. Stiekem vind ik het ook leuk als mijn aanname niet klopt, dat houdt mij zelf ook scherp. Het eindresultaat is wel het allerleukste uiteindelijk. Dus ook weer de experimenten die je gaat doen vanuit je fouten.

Wat is het meest uitdagende aan je werk?

Omdat wij een SaaS-product zijn en wereldwijd actief, vind ik het meest uitdagende om de target audiences via de verschillende kanalen goed te zetten en/of in te schatten. We hebben bijvoorbeeld veel op Google Ads gefocust afgelopen jaar, maar de meeste van onze klanten zijn eigenlijk beter bereikbaar via LinkedIn (waarschijnlijk, als we in de wereld van aannames blijven). 

De kosten van Linkedin zijn echter aanzienlijk hoger en daarom worstelen wij met het vraagstuk van targeting. Hoe krijgen we de juiste mensen binnen? 

Wat voor modellen gebruik je om te groeien?

We hebben awareness campagnes die we omzetten naar retargeting campagnes. Op LinkedIn willen we meer toe naar de BELT-strategie. 

De BELT-strategie staat voor Believe, Engage, Lead, Transact. Dit zijn als het ware de vier acquisitie stappen die je dan hanteert. Eerst target je een audience met content waarmee een audience gaat geloven in het sluiten van deals online. Een volgende stap zou zijn men een online deal laten sluiten (engage), en daarvoor draait dan gelijk de retargeting campagne om. Zo creëer je met de BELT-method dus al een funnel tijdens je acquisitie. De testen op dit vlak zagen er goed uit, maar de kosten zijn wel erg hoog.

Wat is de campagne of experiment waar je het meest trots op bent?

Op het vlak van acquisitie heb ik weinig experimenten gedaan. Laatst heb ik wel een vrij simpel experiment gedraaid, maar dat vond ik eigenlijk zelf heel leuk omdat het weinig tijd kostte en veel heeft opgeleverd.

We hebben een bepaalde landingspagina waar je landt als je een document hebt ondertekend en ontvangen, daar hebben we elke maand veel tractie op. 

In dat experiment hebben we alleen de copy aangepast. Daardoor hebben we een 80% increase in nieuwe sign-ups. Ik gaf al aan dat ik resultaten het allerleukst vind en dit was een kleine aanpassing met een mega groot verschil. Daardoor vind ik het misschien de leukste test van de afgelopen tijd.

Wat voor podcasts, boeken, video’s of cursussen zou je anderen aanraden?

Jong Beleggen vind ik een leuke podcast. In deze corona-tijd zijn we meer gaan beleggen. De podcaster legt heel simpel uit hoe de waarde van aandelen bepaald wordt en hoe je daar als leek op kan inspelen. Ik vind dat erg interessant en beleg al een tijdje. De podcast luistert leuk weg en het geeft veel achtergrond. Dus of je nu al begint of al wat verder bent, het is geschikt voor verschillende niveau’s.

Ik ben veel bezig met e-mails en dan heb je gevoeligheid hoe je die e-mails moet opzetten. Wij gebruiken ActiveCampaign, dat vind ik iets minder een tool voor de e-mails zelf, met name vanuit design-perspectief.

Wij coderen daarom al onze e-mails en daar gebruiken we W3Schools voor. Je kan vanuit het perspectief van een marketeer vrij eenvoudig jezelf daar basis-code aanleren en dat is denk ik essentieel als growth hacker.

Voor SEO lees ik veel artikelen van Neil Patel waarin hij goed beschrijft wat bepaalde strategieën zijn bijvoorbeeld optimalisaties.

Welke tools gebruik je?

We werken met Asana voor taakmanagement. Airtable vind ik persoonlijk ook fijn, maar met Asana werk je goed samen tussen teams en tegelijkertijd ook je eigen project boards hebt. 

Dat is heel fijn om efficiëntie toe te voegen. Qua andere tools gebruiken we Figma en Miro om briefings te maken, zowel extern als intern voor bijvoorbeeld designs. Dat werkt erg fijn.

Daarnaast is SignRequest natuurlijk een super tool om in te zetten.

Waar wil jij je nog in ontwikkelen?

Ik wil me iets meer channel expert worden op het gebied van acquisitie en dan met name op het gebied van paid advertising. Binnen onze marketing-afdeling doet mijn collega voornamelijk de paid advertising. 

Ik vind dat ik wat meer binnen Google Ads of LinkedIn moet weten wat er allemaal gaande is en met name weten wat er mogelijk is qua optimalisaties. Ik vind dat ik daar nu te weinig kennis van heb. 

Daarnaast wil ik me ook verder ontwikkelen op het vlak van front-end development of UX. Dat vind ik persoonlijk gewoon heel leuk en ik wil er zelf mee kunnen spelen door verschillende dingen te bouwen, in plaats van dat je iemand nodig hebt.

Wat voor tips heb jij voor andere growth hackers of mensen die nu gaan beginnen aan TTI?

Je krijgt bij TTI alles mee en je krijgt de gehele funnel te zien en daar leer je veel van. Daarnaast laten modellen zoals de Pirate Metrics of de Goal Tree je zien waar je op moet focussen op een bepaald moment. De truc van een goed experiment is om de juiste focus te vinden. In plaats van alles tegelijk proberen te optimaliseren.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen