Interview met Gabrielle Henskens van Bookings2work

February 21, 2020
Interviews

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Gabrielle Henskens. Ik kom uit Amerika en woon sinds elf jaar in Nederland. Na mijn studie in Nederland heb ik bij een vastgoedbeheerder gewerkt. Patrick ken ik via dat bedrijf en samen zijn we Bookings2work gestart. We hebben ook nog een ander bedrijf Parkpnp, een platform voor parkeerplekken.

Bookings2work is een online platform voor flexplekken, vergaderruimtes en andere zakelijke ruimtes. Wij hebben ervaren dat de vastgoedwereld vaak een beetje ouderwets en langzaam was. We wilden de manier waarop zakelijk vastgoed verhuurd wordt moderniseren

Ik geloof heel erg in het concept van flexibel werken en co-working spaces. Ik blijf erbij dat dit de nieuwe manier van werken is. We zijn 2 jaar geleden tijdens de Provada gestart. We werken met de grote co-working spaces, zoals Regus, Tribes, WeWork. We merken dat er ook behoefte is aan een ‘huiskamer’ gevoel, dus we bieden ook kleinere boutique plekken aan.

Hoe deel je je tijd in?

We werken op basis van het boek ‘Exponential Organizations’ van Salim Ismail. Hij werkte bij Yahoo en is mede-oprichter van de Singularity University. We hebben tijdens de start van ons bedrijf twee en half jaar geleden dit boek gelezen. We geloven in de filosofie van het boek: je hoeft niet iedereen in dienst te hebben en in ‘ouderwetse’ teamstructuren te werken. Je hebt in deze tijd van freelancers zoveel specialisten. Huur mensen in als die nodig hebt.

Ik kan dit boek aanraden aan alle ondernemers. Je kunt de basisdingen in-house hebben, de rest kan je flexibel maken. Stel bijvoorbeeld dat je LinkedIn campagnes wilt gaan maken. In plaats van een marketing medewerker aannemen, kun je een LinkedIn specialist inhuren die alleen maar LinkedIn campagnes doet. Een bijkomend voordeel is dat je ook nog eens kunt leren van deze mensen.

We zijn als team dus officieel met z’n tweeën, maar we werken met allerlei mensen samen. We hebben de theorie uit het boek dus in de praktijk gebracht en dat werkt goed voor ons. Je komt met zoveel mensen en kennis in aanraking. Zo zorg je ervoor dat je elke keer als je iets nodig hebt, het beste kunt krijgen.

Wat is de balans tussen zelf doen en uitbesteden?

Aan de ene kant is het voor mij als ondernemer belangrijk dat ik van alle onderdelen in ons bedrijf kennis heb. Aan de andere kant kun je natuurlijk niet alles zelf doen.

Ik ben verantwoordelijk voor de operations. Het is heel belangrijk om een strak schema te hebben hoe ik dingen indeel. Aan het begin van de week deel ik mijn agenda in. Ik zet mijn taken in mijn agenda. Mijn agenda is mijn to-do systeem. Dat vind ik prettig, omdat alles overzichtelijk op één plek staat. Dan kijk ik tijdens de week hoe ver ik daarmee kom en wat prioriteit heeft. De prioriteiten kunnen veranderen. Ik ben flexibel gedurende de week. Outlook werkt voor mij het beste, dan heb ik alles centraal.

Elke dag ‘s ochtends post ik op social media. Het is belangrijk om naamsbekendheid te creëren. Daar post ik een nieuwe ruimte of een nieuwe aanbieder of een leuk artikel. Daarna bekijk ik alle social media kanalen voor mensen die op zoek zijn naar kantoorruimtes. Tussen 8 en half 9 zit ik achter mijn laptop. Als ik thuis werk, dan kan ik lekker daar beginnen en de dag te starten. Ik woon in het zuiden van Nederland en ben voor werk vaak in Amsterdam. Als ik in Amsterdam werk, dan zit ik vaak bij de locaties via ons platform natuurlijk.

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

We stellen zeker doelen. Ons hoofddoel is succesvol worden, maar hoe we daar komen vullen we steeds per periode anders in. De doelen kunnen veranderen per fase waar een bedrijf zich in bevindt. Soms moet je een stapje terug doen en evalueren of het doel nog passend is bij de fase waar je je in bevindt, en of je de juiste richting hebt.

Onderweg heb je bepaalde milestones. Dat zijn stappen onderweg naar het behalen van ons hoofddoel. Het is mooi als je de milestones haalt, maar het is geen eindstation. Je gaat weer door naar de volgende. Milestones voor ons waren bijvoorbeeld het valideren van het bedrijfsmodel. Een andere milestone was het ontwikkelen van het platform. Daarna live gaan, de eerste aanbieders er op krijgen, eerste boekingen, etc.

Als je steeds één milestone hebt, blijft het overzichtelijk. Als je van alles door elkaar gaat doen, dan heb je geen focus op één milestone. Mijn eigen benadering is dan ook om steeds één ding tegelijk te proberen. Als dat niet lukt om een milestone te behalen, dan ga ik door naar de volgende stap. Als je meerdere dingen tegelijk gaat proberen, dan heb je geen overzicht.

Wat betekent groei voor jou?

Groei kent verschillende fases. Je wilt groeien en iets bereiken. Maar om je doelstelling te behalen, moet je ook open staan. Open voor feedback en open voor hulp van anderen. Je hebt mensen om je heen nodig om te groeien, je kunt het niet alleen. Wees niet bang om hulp te vragen als je dat nodig hebt. Als voorbeeld heb ik een training gedaan om mijn marketing-skills te verbeteren. Daar heb ik veel aan gehad.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Ik wil veel dingen tegelijk doen. Ik vind het niet leuk om toe te geven dat ik iets niet kan. Soms moet ik zelf een stap  terug te doen, zodat ik opnieuw prioriteit kan stellen. Dat is lastig als start-up, omdat alles prioriteit heeft. Je hebt maar 2 handen. Af en toe moet je een pauze nemen en rustig gaan zitten: “hoe wil ik nu verder?”

Ik wil alles zelf doen, de eerste keer perfect. Dat kan natuurlijk niet. Je bent met iets nieuws bezig en het moet ‘nu,nu,nu’. Als je te snel gaat, dan mis je dingen en daar heb je ook niks aan.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

Gewoon doen. Blijf het proberen. Als je een idee hebt, gewoon doen. Als je het niet doet, dan weet je het nooit. Als je te lang wacht, dan doet iemand anders het. Als iets niet werkt, dan geef je dat toe. Probeer een andere route om je doel te bereiken.

Niet te lang blijven hangen in de ‘failed attempts.’ Blijf doorgaan naar je einddoel, maar weet dat er andere routes zijn.

Wat zijn de 5 meest gebruikte tools?

  • Notitieboekje. Als andere mensen dit zien, dan snappen ze het vast niet! Maar voor mij is het duidelijk en fijn om een ‘braindump’ te doen.
  • LinkedIn & Facebook gebruik ik dagelijks om leadgeneratie te doen. Kantoorruimtes worden vaak aangeboden via social media. Ik gebruik het ook om mijn netwerk uit te breiden.
  • Zendesk - CRM om alle communicatie in bij te houden. Hier staan alle telefoontjes, chat op de website, e-mails bij te houden.
  • Koptelefoon - gebruik ik ook als ik thuis ben, ook al werk ik alleen. Of om te bellen of om muziek te luisteren

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Ik geloof er absoluut in dat flexibel werken de toekomst is. We zien het vaker en vaker gebeuren, niet alleen maar ZZP’ers maar ook grote corporates. Dit gaat in de komende jaren alleen maar toenemen. Gezien de vele voordelen van flexwerken is dat ook logisch. Bookings2work.com is trots om hier vanaf het begin al op in te spelen.

Ewoud Uphof

Studeerde rechten & filosofie en belandde in marketing. Sinds 2012 bezig als growth hacker - voordat het woord bestond.


Related Posts

Copyright © 2020 Ewoud Uphof. Alle rechten voorbehouden.