Interview met keto diëtiste Lotte Damen

February 21, 2020
Interviews

In een reeks van gesprekken interview ik - Ewoud - verschillende ondernemers met een interessante kijk op groei. We hebben het over het bedrijf van de ondernemer en over persoonlijke groei. Ik stel een vaste lijst met vragen met verrassende en verschillende antwoorden. De eerste ondernemer die ik interview is Lotte Damen.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Lotte Damen. Ik ben 24 jaar oud, net afgestudeerd als diëtiste en nu gespecialiseerd in een ketogeen voedingspatroon. In April 2019 ben ik Myndfuel gestart, waarbij ik mij richt op op het succesvol implementeren van een ketogene leefstijl en het ervaren van bijhorende gezondheidsvoordelen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te inspireren, zowel online als offline.

Ik ben in aanraking gekomen met het ketogeen voedingspatroon in Zuid-Afrika tijdens mijn stage bij The Noakes Foundation. Een ketogeen voedingspatroon houdt in dat je kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen eet die van nature laag in koolhydraten en hoog in gezonde vetten zijn. De voeding die in Nederland, maar ook in andere landen, wordt gezien als gezonde voeding, is in mijn ogen niet de beste manier om ons te voeden. Met name wanneer je kijkt naar de schrikbarende cijfers van overgewicht en diabetes. Wat mij betreft ligt het antwoord en de toekomst bij een ketogene aanpak.

Het doel van keto is dat je lichaam overschakelt op vetverbranding. Dit heet een ketogene staat, ofwel ketose. Je lichaam bereikt een staat van ketose wanneer je weinig koolhydraten binnenkrijgt en dus vet verbrandt voor energie. Je lichaam doet dat door zowel vet uit voeding en lichaamsvet om te zetten in energie. Je blijft gewoon voldoende calorieën eten die je nodig hebt, maar je verandert de verdeling tussen de macro’s in je dieet. Het idee hierachter is dat je lichaam 90.000 kilocalorieën aan vet heeft opgeslagen en slechts 2500 kilocalorieën aan koolhydraten kan opslaan. Vet kun je dus gebruiken als een veel grotere bron van energie dan koolhydraten.

Ik probeer zoveel mogelijk mensen te inspireren over deze baanbrekende manier van eten. Het is niet per se nieuw, maar het is terug naar de basis van hoe men vroeger at. Mijn doelgroep bestaat met name uit hardlopers en mensen die gewicht willen verliezen. Zelf heb ik een marathon gelopen in een ketogene staat. Je kunt natuurlijk niet op de dag van de marathon beslissen om dat te doen, daar is veel tijd voor nodig . Je lichaam heeft tijd nodig om te wisselen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding.

Je komt niet zomaar in een ketogene staat, maar gemiddeld kun je zeggen dat dit gebeurt als je per dag maximaal 30 gram koolhydraten eet en een normale hoeveelheid eiwitten. Daarnaast bestaat 80% van je calorie-inname uit gezonde vetten. Je kunt dat gedurende de eerste dagen meten door urinestrips te gebruiken en de ketonen in urine te meten.

Zodra je over bent op vetverbranding zul je dat vooral merken in verbeterde energieniveaus, vermindering van trek en een toename in mentale helderheid.

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

Ja, zeker. Al ben ik meer een voorstander van het zetten van intenties, omdat ik mijn doelstellingen geen concreet tijdslimiet geef. Ik plan wel per jaar, kwartaal en maand maar niet ‘voor die datum wil ik dat gedaan hebben.’ Ik zit in de startfase met mijn bedrijfje dus wat betreft het stellen van deadlines ben ik nog aan het uitvinden wat het beste voor mij werkt. Ik merk dat ik veelal per week aan kijk wat ik gedaan wil hebben en waar ik het meeste energie voor heb. Mijn intuïtie is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Ik kan bijvoorbeeld goed aanvoelen of ik met iemand zou willen samenwerken of niet. Als er mogelijkheden op mijn pad komen om mijn bedrijf te groeien en deze voelen goed, dan pak ik die kansen meteen aan. Wanneer ik train voor een marathon, stel ik wel hele concrete doelen.

Ik reflecteer op mijn doelen en intenties met behulp van een journal, dat Myndmap heet. Je kunt per week reflecteren op de intenties die je zet. Dat werkt goed, maar ik vergeet het ook wel eens. Het zit dan wel in mijn hoofd en ik heb niet altijd zin om het op te schrijven.

Hoe deel je je tijd in?

Ik werk vrijwel elke dag in co-working spaces in Amsterdam, zoals The Thinking Hut. Daarnaast heb ik redelijk veel afspraken met andere ondernemers die zich bezighouden met een ketogeen voedingspatroon. Actief de samenwerking opzoeken is iets wat ik erg leuk vind en waar ik veel van leer.

In Trello heb ik een lijst van dingen die ik wil doen, gefilterd op datum. Aan de hand daarvan kies ik waar ik het meeste zin in heb en de meeste motivatie voor heb en wat de hoogste prioriteit heeft om mee te beginnen. Ik merk dat minder leuke dingen zoals administratie daarna juist makkelijker zijn.

Sport indelen is voor mij ook heel belangrijk. Ik doe dat altijd ‘s ochtends, zodat ik veel energie heb voor de rest van dag.

Ik probeer ook altijd nieuwe dingen te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zowel op het gebied van ketogene voeding als ondernemen. In mijn opleiding Voeding en Diëtetiek heb ik de belangrijke zaken van ondernemen, zoals sales en marketing niet geleerd of als vakken gehad. Daarom is het nodig om dit zelf bij te spijkeren. Ik doe dat onder andere door regelmatig netwerkevents te bezoeken, cursussen te volgen en boeken te lezen.

Daarnaast vind ik het belangrijk om elke dag de tijd te nemen om te lezen of te mediteren. Ik mediteer eigenlijk dagelijks. Mindset ontwikkeling speelt dus een belangrijke rol in mijn leven. Mediteren zorgt voor  rust in mijn hoofd, zodat ik fris en vol focus kan beginnen aan de dag.

Wat betekent groei voor jou?

Dat je continu bezig bent jezelf te ontwikkelen tot een beter persoon door het opdoen van nieuwe ervaringen. Daar komt bij kijken dat je regelmatig reflecteert op je gedrag en hoe jouw gedrag invloed heeft op je omgeving. Ook door feedback te vragen en te krijgen, kun je zorgen dat je jezelf ontwikkelt en groeit als persoon.

Groei zie ik ook als uit je comfortzone stappen. Als je ergens ‘bang’ voor bent, dat je het dan juist doet. Als je een uitdaging aangaat dan zul je merken dat je veel meer aan kunt dan je in eerste instantie denkt. Voor mij zijn mijn buitenlandse stage, mijn eerste marathon en een 10-daagse stilte meditatie cursus (Vipassana) in Thailand belangrijke gebeurtenissen in mijn leven geweest die groei teweeg hebben gebracht.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Voor mij is een grote uitdaging om oude gewoonten te doorbreken.

Ik kan bijvoorbeeld snel gestrest raken doordat ik te veel dingen wil aanpakken. Rustig aan doen vind ik lastig en ik ben dan ook altijd bezig. De gewoontes die ik wil doorbreken, zijn  mezelf dingen opleggen en een ‘probleem; in mijn hoofd groter maken dan het in werkelijkheid is. Dat zorgt ervoor dat ik nog meer gestrest raak en dat helpt natuurlijk niet om het probleem op te lossen.

Het kan best lastig zijn om een bepaalde manier van reageren en gedrag te doorbreken. Het is lastig om die gewoonte in te zien of zelfs al te herkennen. Ik kan dat doorbreken door te mediteren. Dat zorgt ervoor dat ik dan juist een probleem beter kan oplossen en objectief kan benaderen. Mediteren is een tool die echt goed werkt voor mij.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

Gewoon starten! Je leert door te beginnen en dingen te doen. Vooral ook op je gevoel af te gaan. Mijn moeder is wat dit onderwerp betreft een grote inspiratiebron. Zij is haar eigen bedrijf gestart in de uitvaartbranche zonder business plan. Ze is gewoon gestart en heeft door netwerken en het volgen van haar gevoel haar bedrijf toch uit kunnen bouwen. Zo heeft ze nu ook een eigen winkel en opbaarruimte.

Ik heb het idee dat veel startende ondernemers vanuit het eigen perspectief naar een probleem kijken. Ze denken het probleem te begrijpen. Maar het is juist zo belangrijk om met (potentiële) klanten en cliënten te communiceren. Zo ontdek je wat wel en niet bijdraagt aan het oplossen van het probleem en daarbij voelt de klant zich gehoord. Dit zorgt voor het creëren van vertrouwen en het beter kunnen bedienen en begrijpen van jouw klant.

Wat zijn de 5 meest gebruikte tools?

  • Trello - hier maak ik lijstjes van taken en andere dingen die ik wil doen per dag
  • Excel om mijn voedingsschema’s in te creëren
  • Canva gebruik ik veel om instagram designs te ontwerpen
  • Instagram gebruik ik veel voor branding en het bereiken van (potentiële) cliënten.
  • Met Squarespace heb ik mijn website gemaakt. Ik ben van WordPress overgestapt naar Squarespace. Dat is veel makkelijker en fijner in gebruik.

Ewoud Uphof

Studeerde rechten & filosofie en belandde in marketing. Sinds 2012 bezig als growth hacker - voordat het woord bestond.


Related Posts

Copyright © 2020 Ewoud Uphof. Alle rechten voorbehouden.