Blog < Ondernemen< Ondernemers interviews

Interview Mona Boot

Mona Boot is expert in de implementatie van Entrepreneurial Operating System (EOS). In dit interview legt ze het groei-systeem uit en deelt ze haar verhaal.

Ondernemen
4/2/2021

Bas Lustenhouwer vertelde mij in dit interview dat zij werken op basis van de EOS-methodiek.  Mona Boot is één van de officiële implementers van EOS in Nederland en nam contact met me op om verder te praten over EOS toen ze dit artikel heeft gelezen. In de voorgaande artikelen heb je kunnen lezen wat EOS is, hoe je doelgericht werkt via Rocks en een Scorekaart en wat de Level 10 meeting is. In dit interview vertelt Mona hoe zij bedrijven helpt.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Mona Boot en ik ben één van de drie officiële implementers van EOS in Nederland.

Ik heb 20 jaar gewerkt bij Apple distributeur, Five 4 U. In die periode groeide de omzet van 23 naar 270 miljoen euro. Als een particulier bedrijf zonder investeerders zijn we over hoge pieken maar ook door diepe dalen gegaan. De ideale manier om te leren hoe je bedrijf moet runnen – en om jezelf te leren kennen. Als CCO was ik verantwoordelijk voor de commerciële kant van het bedrijf, onderdeel van het managementteam en tevens één van de aandeelhouders. In 2017 werd Five 4 U met succes verkocht aan een Europese distributeur wat voor mij een exit betekende. Het goede moment om opnieuw te oriënteren en een sabbatical te nemen.

Aangezien ik in de groothandel opereerde en met hoge volumes en lage marges werkte, stond de zoektocht naar een perfect systeem altijd op mijn verlanglijstje. Na Five 4 U hielp ik bij het bedrijf van een vriend die net een gedeelte van zijn consultancy-bedrijf aan Accenture had verkocht. Hij opereerde echter nog in 11 landen en wilde dat verder stroomlijnen aan de hand van een nieuwe managementmethode: EOS.

We hebben vervolgens de EOS methode in zijn bedrijf geïmplementeerd met een Engelse implementer. Ik wilde leren van deze implementatie, maar daar ook niet lang in blijven hangen. Zo kreeg het project een mooi begin en eind, zodat ik verder kon met een antwoord vinden op de vraag ‘Wat vind ik nu echt gaaf om te doen?’. De kennismaking met EOS was liefde op het eerste gezicht. En ik ben nog steeds helemaal verliefd op dit duidelijk holistische systeem met praktische hulpmiddelen!

Het werd duidelijk dat het mijn passie is ondernemers te helpen. Logisch vervolg was het dus het besluit om Professional EOS implementer te worden en andere ondernemers te helpen deze methode te kennen en te gebruiken. Na een uitgebreid trainingsprogramma in de methoden van EOS beschik ik nu over de benodigde vaardigheden op het gebied van lesgeven, faciliteren en coachen en help ik ondernemers, leiders en managers meer grip te krijgen op hun bedrijf.

Heb je zelf EOS geïmplementeerd bij Five 4 U?

Nee, jammer genoeg niet. Ik heb wel elementen uit het boek gebruikt, maar ik had graag gewild dat ik zo’n compleet systeem gehad zou hebben. Dan waren we nog sneller gegroeid. EOS was destijds nog op de Amerikaanse markt gericht, dus ik had er toen nog niet van gehoord, jammer genoeg. Uiteraard gebruik ik nu binnen Go 4 Traction wel EOS en heb ik ook mijn kwartaalmeetings samen met de andere 376 implementers wereldwijd.

Je zegt dat je geen coach bent, maar het heeft er veel van weg. Wat is dan het verschil in jouw ogen?

De meeste coaches, coachen mensen op hun gedrag of zijn inhoudelijk betrokken bij de materie. Mijn rol is niet om te zeggen “zo moet je het doen.” Wij trainen de EOS methodiek, coachen de implementatie en faciliteren om tot de juiste antwoorden te komen om uiteindelijk grip te krijgen op de organisatie en de visie te realiseren. De EOS implementatie start met 3 trainingsdagen. Je hebt daarna alle tools voorhanden om met EOS aan de slag te gaan. Ik faciliteer daarna nog een aantal kwartaal sessies en de jaarsessie.

Wat betekent het concept van ‘letting go of the vine’? Heb je een voorbeeld uit je eigen ervaring?

Letting go of the vine, betekent dat je goed kunt delegeren en dus loslaten. Een voorbeeld uit mijn eigen situatie is dat ik zelf heel lang Five 4 U Nederland heb aangestuurd. Ik kende de klanten goed en was betrokken. Maar de beste keuze die ik heb gemaakt, was om iemand aan te nemen om de business te leiden. Ik dacht toen wel: “Wat ga ik dan doen?” Daar komt een stukje ego en een stukje onzekerheid bij. Het is een gewoonte en het is heel comfortabel als je goed in een rol zit.

Hoe ging dat proces voor jou?

Het is echt een soort rouwproces om je e functie over te dragen aan iemand anders. Rationeel weet het je dat het het beste is om zaken los te laten. Mensen echt de vrijheid en ruimte te geven met een frisse blik naar zaken te kijken. Emotioneel trap je soms toch in de valkuil om je ermee te bemoeien en als je niet oppast aan te geven hoe het altijd gedaan is. 

Voor welke bedrijven is EOS geschikt?

EOS is geschikt voor een breed scala van bedrijven en werkt over het algemeen goed voor ondernemende organisaties van 10 tot 250 man medewerkers met een open mind voor verandering en groei.

Wil je nog iets toevoegen?

Voor de lezers van deze website heb ik iets leuks. Als je echt interesse hebt in dit systeem, dan krijg je van mij (Mona dus) gratis het fysieke boek Traction ter waarde van €29.95. Laat je gegevens hier achter en je ontvangt het zsm.

Een gratis boek. What’s the catch?

Ik ben er van overtuigd dat EOS Nederlandse ondernemers echt kan helpen om grip te krijgen op hun business. Er is dus geen catch. Wereldwijd maken meer dan 80.000 bedrijven succesvol gebruik van de EOS tools. In Nederland is de methodiek nog vrij onbekend. Of ondernemers na het lezen van het boek EOS nu zelf willen implementeren of onder begeleiding van 1 van de 3 implementers in Nederland, ik help graag de juiste weg hierin te vinden.

Meer informatie over Mona vind je op Go 4 Traction of neem contact op met Mona via mona@go4traction.com

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing