Blog < Ondernemen< Ondernemers interviews

Interview Paul Deetman

Een interview met Paul Deetman, een ondernemer in de entertainment industrie. Hoe combineert hij zijn 3 bedrijven? Wat drijft hem?

Ondernemen
4/2/2021

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Paul Deetman en ik ben een ondernemer in de entertainment industrie. Ik werk samen met mijn broer Koen Deetman en Johan Terink in de bedrijven: KeokeN Interactive, game developer van entertainment games; Hunchback Music, producent van muziek voor reclame- en filmindustrie; Ambienz, die agile specialisten detacheert. Daarnaast produceer ik samen met Jelle Jansen elektronische muziek onder het alter-ego Huminal.

Hoe deel je je tijd in?

Ik werk met een ‘to do-list’ en mijn agenda om de eindeloze takenlijst te managen. Datgene met de hoogste prioriteit wordt dan zo snel en zo goed mogelijk uitgevoerd. Omdat ik niet alles zelf kan doen, is het noodzakelijk om te delegeren. Daarbij moet de afweging gemaakt worden, welke dingen ik zelf zou kunnen doen en welke dingen uit handen gegeven moeten worden. Dat is iets wat in het begin van ondernemen een moeilijk aspect is, omdat het ego in de weg kan zitten. Ik ben altijd opzoek naar mensen die beter zijn dan ikzelf zodat ze mij kunnen vertellen hoe het beter en efficiënter kan.

De afweging tussen delegeren en jezelf inzetten kan soms lastig zijn in de praktijk. Als ondernemer van meerdere bedrijven moet je vele compromissen maken om de gewenste doelen te bereiken, hetgeen vaak tot gevolg heeft dat je tijd te kort komt voor andere taken. We hadden bijvoorbeeld voor onze game ‘Deliver Us The Moon’ een producer nodig om het project over de finishlijn te trekken. We stonden voor de keuze of we een “groene” producer zouden aannemen, die in korte tijd het project zou moeten leren kennen, of toch maar zelf de productie-rol op te nemen?

Wij hebben er in deze situatie voor gekozen om minder tijd aan ons muziekbedrijf te besteden en zelf de producer-rol van onze game over te nemen. Je weet nooit zeker of dit de juiste beslissing is, maar bij een beginnende onderneming maak je een keuze die op grond van je kennis op dat moment het beste lijkt.

Wat betekent groei voor jou?

Leren van fouten, niet bang zijn om te falen. Wat wij leren in onze educatie is dat we risico’s moeten vermijden en mislukkingen moeten voorkomen, maar dat is nou juist waar de progressie zit. Het is onmogelijk als ondernemer om vooraf alle problemen te kunnen inschatten, het gaat erom hoe je erop anticipeert!

Dus mijn definitie is: doen + falen + niet opgeven = groei. Leer van je fouten, geloof in jouw visie en zet door totdat het zich manifesteert in de realiteit.

Veel mensen vinden het moeilijk om risico’s te nemen omdat ze bang zijn om te falen. Dit heeft ook te maken met het beeld dat ze hebben van andermans mening. Er is een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en Amerikaanse cultuur. In Nederland is men meer geneigd te zeggen ‘Zie je nou wel! ’ als iets mislukt; in Amerika zeggen ze sneller ‘Goed dat je het tenminste hebt geprobeerd’. De laatste benadering is een stuk positiever.

In verhalen over ondernemen lijkt er niets te zitten tussen ‘mislukking’ en ‘succes’, terwijl iets dat een ‘overnight succes’ lijkt, juist keihard werken is en vaak een jarenlang traject is geweest. Als een project dan wél lukt, zegt men dan snel dat ‘je geluk gehad hebt’, alsof dat  uit het niets is komen aanwaaien.

Een inspirerend verhaal is altijd een succesverhaal. Je hoort nooit ‘Ik heb vijf jaar keihard gewerkt en het is niet gelukt’. Veel jonge ondernemers trekken zich op aan de succesverhalen en vergelijken zichzelf, hun kennis en kunde met een bereikt succes of voorbeeld, wat een onrealistisch beeld schetst.

Veel succesverhalen komen juist voort uit hard werken en leren van alle mislukkingen. Het wereldberoemde Nike heeft in het begin ook veel fouten gemaakt en heeft daarvan geleerd. Daarom is Nike nu zo succesvol, leren van fouten, opnieuw proberen en doorgaan. Er wordt  vaak alleen naar het uiteindelijke succes gekeken in plaats van de reis ernaartoe; het harde werken, de tegenslagen, de volharding zien weinig mensen.

Ik denk dat het romantische beeld dat een beginnende ondernemer heeft van ‘overnight succes’ verkeerd is. Misschien denken sommige jonge ondernemers daarom wel dat het hen toch wel niet zal gaan lukken. Dat is niet waar. Het is geen survival of the fittest, het gaat veel meer over de flexibiliteit van het aanpassen en anticipatie op verandering. Ik werk graag met mensen die zich kunnen losmaken van hun principes. Als je openstaat voor nieuwe perspectieven en uitdagingen, ontgrendel je nieuwe inzichten en oplossingen.

Soms moet je jouw principes loslaten, bijvoorbeeld in het maken van een business deal. In onderhandelingen star vasthouden aan initiële uitgangspunten werkt niet, dan kom je nooit tot een deal. Als je een tegenvoorstel krijgt, dan moet je een afweging maken en je kunnen  aanpassen. Bereik je je doel als je deze deal accepteert? Daar gaat het uiteindelijk om,

ondanks dat de deal waarschijnlijk niet precies voldoet aan je eerste verwachtingspatroon. Flexibiliteit is een vereiste. Probeer nooit het onderste uit de kan te willen hebben, dan krijg je het deksel op je neus.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

Wees niet bang voor het onbekende en om te falen. Als jij gelooft in jouw visie zijn er ook anderen die daarin geloven. Probeer jouw ideeën en gedachten zo snel mogelijk om te zetten in executie. Durf mensen om hulp te vragen die een vergelijkbaar pad hebben bewandeld of hun service kunnen aanbieden. Niemand heeft de perfecte formule, maar veel mensen zijn bereid om te helpen bij jouw dromen. Vergelijk jezelf niet met het uitgangspunt van andermans succes. Het is vaak een fractie van de realiteit.

Je moet soms risico’s nemen zonder dat je zeker weet of je dat meteen gaat terugverdienen. Dat kunnen business trips zijn om je netwerk te vergroten, extra mankrachten om het product van een hogere kwaliteit te voorzien of te investeren in nieuwe features met een mogelijkheid tot meer.

Het is het moeilijk af te lezen op korte termijn hoe rendabel deze keuzes zijn. Je kan er vaak nog niet snel een nummer tegenover zetten om je rendement van deze beslissingen te bepalen. Waarom zou je een netwerk/showcase reis boeken tegenover een investering in target marketing die een mogelijkheid biedt om je omzet te vermenigvuldigen? Het zijn beide goede opties, het ligt alleen aan het doel waarop je schiet.

Je kunt al jouw doelen bereiken, maar het duurt altijd langer dan je verwacht. Wees geduldig.

Wat zijn de 5 meest gebruikte tools?

Je moet alle tools gebruiken die je tot je beschikking hebt om jouw doelen te kunnen realiseren. Het gaat ook niet om de tools, maar om hoe je ze gebruikt in dienst van jouw visie.

Wij gebruiken dagelijks programma's zoals: Unreal Engine 4 voor de development van onze games, Ableton Live 10 voor muziekproductie, Atlassian Jira voor project management, Slack voor communicatie en Google Agenda voor afspraken en persoonlijke daily tasks

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Veel ondernemers vergeten personal branding. Beperk je niet tot één kanaal, deel jouw filosofie en visie op meerdere kanalen. Zet jezelf en jouw ideeën op de kaart. Mensen kunnen zich makkelijker identificeren met Elon Musk dan met een van zijn prachtige bedrijven, die mede door zijn aanpak van personal branding nu een groter bereik en awareness hebben!

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing