Interview Randall van Poelvoorde

Een interview met Randall van Poelvoorde, van RobotXperience. Hij legt uit wat de toekomst van robotica inhoudt. Lees het hele interview.
Ewoud Uphof

7/10/2020

Dit is stap

9

van de

handleiding.

In dit artikel

Wie ben je en wat doe je?

Interview Randall van Poelvoorde

Mijn naam is Randall van Poelvoorde en ik help bedrijven om makkelijker en leuker te innoveren. Met mijn bedrijf RobotXperience laten we bedrijven in aanraking komen met nieuwe technologie.

We vinden het belangrijk dat mensen de techniek ook zelf ervaren. Dat doen we door te werken met robots. Zo komen mensen letterlijk in aanraking met technologie en gaan ze nadenken over overmorgen.

Tijdens het interview vroeg Ewoud aan Randall wat dat precies inhoudt. Ik heb met een tele-presence robot een rondje gereden door het kantoor van Randall, vanaf mijn computer op mijn eigen kantoor. Een geweldige ervaring waar je zeker over de mogelijkheden gaat nadenken.

Leuk dat je dit zo hebt ervaren. Zo helpen wij bedrijven met betere innovatie.  Wij onderscheiden 4 fases in innovatie:

  1. Inspiratie
  2. Kennis
  3. Fantaseren
  4. Maken

Met mijn bedrijf helpen we bedrijven door fase 1 en 2 heen. Zo kunnen ze beter fantaseren (de 3e fase) over wat er daadwerkelijk mogelijk is. Je moet fase 1 tot en met 3 doorlopen voordat je daadwerkelijk innovatie een realiteit kunt maken. De robots zijn één van de dingen die we meenemen. De tools zelf zijn minder belangrijk: we willen echt een duw geven in inspiratie en kennis, zodat teams verder kunnen. In fase 3, bij het fantaseren, helpen we door design thinking in te zetten.
Ik wil mensen breder leren nadenken. Steven van Bellegem zegt: “Ik haal je eventjes uit de shit van yesterday en today en ik laat je nadenken over de day after tomorrow.”

Dat is wat we doen voor grote bedrijven door heel Europa, maar bijvoorbeeld ook voor bibliotheken.

Hoe deel je je tijd in?

Er is voor mij geen verschil tussen werk en privé. Als ik zin heb om mijn kinderen in de tuin te spelen, dan doe ik dat. Als ik een leuke klus heb waar ik me in verlies, dan kan ik soms ook 12 uur per dag werken. Zo ga ik ook met mijn team om. Ik vind dat mensen zelf hun work/life balance moeten bepalen. Ik zie dat als één ding. Dat is het tegendeel van workaholic. Ik geloof niet dat werk en privé losse systemen zijn.

Mijn agenda is mijn to-do list. Als het belangrijk en urgent is, dan plan ik het in mijn agenda en dan doe ik het ook. Ik kan inmiddels goed inschatten hoe lang een taak duurt. Als iets 1,5 uur duurt dan plan ik er 2 uur de tijd voor in. Ik zorg er altijd voor dat ik de dingen die ik op een dag plan altijd af heb, ook als dat betekent dat ik dan wat langer moet doorwerken. Maar anderzijds betekent dat ook dat als ik geen taken meer heb, dat ik dan ook stop. Dan ga ik lekker in de tuin ga zitten Je kunt als ondernemer altijd meer doen. Op een gegeven moment moet je een lijn trekken en zeggen nu is het klaar voor vandaag.

Stel je doelen? Zo ja, hoe?

Ik stel doelen voor heel grote termijn. Ik besteed veel tijd aan mijn missie vanuit strategisch perspectief. De route om daar te komen - de tactieken - vul ik eigenlijk helemaal niet in. Want dat gebeurt door de markt, door onze klanten en door ons team. Op het tactische niveau werken we agile.
Als we binnen een tactiek iets bepaald hebben, dan willen we op het derde niveau - operationeel - zo goed mogelijk doen. Ik stel hoge eisen aan mezelf hoe goed ik andere mensen help. In mijn dagelijkse praktijk ben ik super ambitieus. Op missie-niveau ben ik dat ook. Maar wat er op tactisch niveau gebeurt laat ik eigenlijk gebeuren. Als iets op dat niveau niet werkt, dan moet je gewoon snel schakelen.

Wat betekent groei voor jou?

Succes betekent dat ik voldoe aan wat ik zelf belangrijk vind en niet wat andere mensen van mij vinden. Groei als persoon is als ik beter in staat ben om andere mensen te helpen. Groei voor mijn organisatie is als de impact die wij maken groter wordt op de missie die we hebben. De menselijke waarde in de technologie discussie te krijgen. Ik kijk niet naar één metric. Het kunnen er meerdere zijn, zoals aantal klanten, aantal mensen geïnspireerd dat maakt me minder uit. Die groeien wel, maar daar meet ik het niet aan.

Wat zijn de uitdagingen die je hebt met groei?

Toch die harde 20e eeuwse dingen in de gaten houden: deals, conversie, sales, winst. Als je daar niet op let dan ga je het niet redden. Ik moet daar op blijven sturen, maar het komt niet helemaal van nature.

Naast de commerciële business ben ik bezig met een vergelijkingsplatform om alle robots in en om het huis te vergelijken. Daar zoek ik een investeerder voor om dat snel groot te maken. Daar wil ik zo groot in wil worden, zodat we ook invloed hebben in welke robots gemaakt worden en op welke manier.

Wat voor advies zou jij startende ondernemers geven?

Onderzoek heeft aangetoond timing het belangrijkste is bij het starten van een bedrijf. Je hebt dan 3 smaken: je bent te vroeg, te laat of precies op tijd. Veel mensen die een idee hebben zijn te laat. Je kent het vast wel dat iemand zegt ‘ja dat idee had ik ook al verzonnen!’ Of dat nu Uber of Marktplaats is, het hebben een idee is niet voldoende. Als iemand anders dat idee al uitgevoerd heeft, dan ben jij dus te laat.

Precies op tijd zijn is mazzel hebben en dat is dus ook geen goede strategie. Daarom zou ik ondernemers als advies willen geven: zorg dat je te vroeg bent. Loop voor op de markt.

Ik begon mezelf 10 jaar geleden te verdiepen in robots. Toen zat niemand daar op te wachten, maar nu heb ik een voorsprong. Probeer dus vanuit je persoonlijke visie of missie te denken en verdiep je daarin.

Laat je niet afleiden door wat andere mensen ervan vinden. Vroeger zei men dat ook toen ik met robots bezig was, nu is het een business asset geworden. Ik heb de mazzel dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Dat was niet gelukt als ik halverwege had opgegeven omdat ik ‘te vroeg’ was.

Maak goede producten die echt problemen van de ander oplossen. Denk niet vanuit jezelf, maar kijk naar welk probleem van een ander kan ik oplossen. Je kunt dat doen door goed te luisteren en vragen te stellen aan je klant. Als je goed begrijpt welke problemen een klant heeft in jouw vakgebied, dan kun je jouw visie linken aan het probleem van een klant.

Dat is hoe je een bedrijf zowel een visie voor de lange termijn kunt geven én iets kunt maken waar mensen op zitten te wachten.

Het kan ook zo zijn dat je het probleem niet kunt oplossen, dan kun je beter nee zeggen. Dat is voor je betrouwbaarheid belangrijk, zowel van je bedrijf als van jezelf. Want dan ben je authentiek en dicht bij jezelf.

Een ander advies: sell, sell, sell

Dat is toch de bottom line van bedrijven.

Wat zijn de meest gebruikte tools?

  • Google Business Suite - We werken alleen maar in de cloud (van Google) vanaf het moment dat ze hiermee gestart zijn. Google Drive en Gmail werken heel goed voor ons.  
  • Goed CRM is essentieel.
  • IP-telefonie, zodat we op elke plek ter wereld kunnen werken. We hebben 5 websites (en andere labels) waar onze leads vandaan komen. Ik wil graag dat als iemand merk A belt, dan ook de telefoon opgenomen wordt met label A. De klanten moeten niet merken dat dit anders is. Dat is belangrijk voor onze sales. De klantreis moet kloppen.
  • En natuurlijk onze robots. We hebben meer dan 25 robots, waaronder een telepresence robot

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel
Hoe je een blog opzet met Webflow

Hoe je een blog opzet met Webflow

Zet je binnen 2 uur een eigen blog op. Bouw met Webflow templates in 2 uur een website.

Lees artikel
Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Breng focus in contentmarketing. Contentmarketing expert Michel Ariens legt uit hoe je onderwerpen, doelgroep en kanalen kiest.

Lees artikel