Blog < Growth marketing< Talent Institute alumni

Interview met growth hacker Tom Kollee

Interview met growth hacker Tom Kollee over innovatie bij Innoleaps en zijn tijd als lead expert bij The Talent Institute.

Growth marketing
4/2/2021

Dit jaar geef ik 5 jaar training bij The Talent Institute. In een reeks interviews blik ik met alumni van The Talent Institute terug op hun groei als growth hacker. Wat is ze het meeste bijgebleven en wat levert groei op?

Wie ben je en wat doe je nu?

Mijn naam is Tom Kollee, 27 jaar en ik heb 4 jaar geleden het traineeship growth hacking bij TTI gevolgd.

Momenteel werk ik als growth en innovation marketeer bij Innoleaps. We helpen corporates bij het valideren van nieuwe concepten of business modellen. Ik ben verantwoordelijk voor alle experimenten en data. Het gehele proces van experiment design dus.

Aan de hand van de data die we hebben opgehaald uit de experimenten, bepalen we samen met de klant of er een valide business case ligt. Samen met de klant bepalen we of er een valide business case ligt.

Waar heb je het meeste aan gehad tijdens de traineeship van TTI?

Mijn traineeship heeft me bijgebracht dat de mogelijkheden oneindig zijn binnen online en growth marketing. Het heeft een deur geopend voor een wereld die voor mij gesloten was. 

Ik had nog niet veel connecties en kende de wereld van growth hacking niet. Ik zag het ook als het verlengde van mijn studie, een soort extracurriculum. Ik was nog niet klaar voor de praktijk. TTI biedt de skills om in de praktijk meteen aan de slag te gaan, zeker omdat ik nog geen ervaring had - een perfecte stap. Gedurende het traineeship filter je skills uit die je leuk vindt en daar specialiseer je je dan in. 

Veel mensen blijven bij het bedrijf waar ze hun traineeship doen. Ik ben toen gevraagd om lead expert te worden bij TTI. Ik ben verantwoordelijk geworden voor het gehele traineeship. Voor mij was dit een mooie kans, ik kon de ervaring die ik als trainee had opgedaan erg goed gebruik als lead expert. Met veel plezier ben ik 2,5 jaar lead expert geweest en hebben we met het gehele TTI team de traineeship naar een nieuw niveau kunnen tillen.

Jonge mensen die eager zijn kunnen heel veel bereiken in korte tijd als je de juiste context en leer flow aanreikt. Er is zoveel content online te vinden. Je kan dus ontzettend veel zelfstudie doen maar het kan ook tegen je werken omdat je niet weet waar je moet beginnen omdat er zo veel is.

Door beide kanten van het traineeship te zien heb ik die ideale leer flow kunnen bepalen om trainees klaar te stomen om in de praktijk aan de slag te kunnen gaan als junior growth hacker. 

Wat heb je geleerd van 3 jaar TTI?

Learning design is een vak apart. Het is bijzonder werk om mensen op de juiste manier de juiste dingen bij te brengen, dat is namelijk voor elk vakgebied anders.

Wees niet bang om te experimenten. Dat geldt voor alle growth hackers en dus ook voor mij als lead expert. Ik heb experimenten gedaan over de volgorde van lessen en content. Dat heb jij (Ewoud) ook gedaan en daar valt veel winst te behalen.

Er zijn natuurlijk ook experimenten gefaald. Omdat er 4 traineeships per jaar zijn, kon ik eigenlijk maar 4 experimenten per jaar doen. De velocity van de experimenten die ik kon doen was daarom laag. Om de flow niet te doorbreken moest ik goed kijken welke dingen ik wilde testen en welke dingen ik liet staan. Dus dat was voor mij een interessant speelveld. 

Aan de ene kant wil je blijven experimenteren om de learning journey te optimaliseren, aan de andere kant wil je niet dat experimenten een negatief effect hebben op een van de groepen. Dat spreekt elkaar behoorlijk tegen en was een enorme puzzel zo nu en dan.

Wat is het leukste aan je werk?

Binnen Innoleaps proberen we samen met de klant een business model canvas te valideren en daar moeten experimenten op bedacht worden. Ik beweeg steeds meer naar het bouwen van proposities en niet het optimaliseren van bestaande funnels.

Ik vind het gaaf om nieuwe producten te valideren of invalideren. Het werk in de search fase van The Lean Startup en het bedenken van experimenten op dat gebied vind ik echt super interessant. Uiteindelijk heeft mij dit ook geleerd dat je growth hacking op meerdere manieren kan inzetten, in verschillende fases van een propositie. 

Wat is het meest uitdagende aan je werk?

Om iedere keer weer de experimenten te verzinnen. Er is natuurlijk een bepaald proces wat ik moet volgen maar door de diversiteit aan klanten blijft mijn werk in essentie hetzelfde maar zijn het toch compleet verschillende experimenten. Dat vereist veel creativiteit en dat vind ik het meest uitdagende.

Wat is de campagne of experiment waar je het meest trots op bent?

Een tijd geleden heb ik voor een klant designs getest. We hebben een funnel ontwikkeld van advertentie naar landingspagina naar survey. Zo konden we zien welk design we moesten kiezen, maar dat vond ik wel echt vet.

De puzzel was heel complex. Toen heb ik uitgedacht welke antwoorden we nodig hadden en daar is statistisch significante data uitgekomen. Dat was heel tof.

Wat voor boeken, video’s of cursussen zou je anderen aanraden?

De podcast van Sean Ellis vind ik interessant. Alles van CXL is top notch. Ik heb recent de Product Messaging cursus gedaan. Dat vond ik echt heel gaaf.

Qua boeken lees ik weinig over growth en innovatie. Ik lees vooral boeken die ik in mijn persoonlijke leven wil implementeren. Als ik een avond op de bank zit lees ik liever iets dat niet over werk gaat.

Het boek Die With Zero (Bol, Amazon) van Bill Perkins is een aanrader. Het is een tof boek hoe je met geld omgaat. Het leven is geen zero sum game zoals de titel doet vermoeden, maar dit boek breekt een beetje met de traditionele gedachtegang over sparen/pensioen.

Welke tools gebruik je?

Hotjar, Notion, Airtable, Google Optimize, Excel, Miro als digitaal whiteboard tijdens COVID-19. 

Al mijn sessies bouw ik in Miro en dat werkt goed met alle teams. Zo houden we alles bij en kunnen we ook onze creativiteit kwijt. Shopify gebruiken we ook veel om snel een webwinkel te bouwen.

Waar wil jij je nog in ontwikkelen?

Business modelling. Om het canvas goed te begrijpen en toe te passen wil ik dit nog beter kunnen. De value proposition canvas vind ik goed om het perspectief van de klant beter te begrijpen en om daar gevalideerde data neer te kunnen schrijven. 

Daar wil ik ook nog beter in worden, omdat ik merk dat in de innovatie- en in de growth hoek de twee uitgangsposities zijn. Als je die twee uitgangsposities snapt, dan kan je ver komen in ieder bedrijf, omdat je ook de klant beter begrijpt.

Wat voor tips heb jij voor andere growth hackers?

Voor de mensen die TTI gaan doen: erg goede keuze :)

Laat je niet ontmoedigen door alle stof en tools. Spar met iemand die meer ervaring heeft. Dat kan via LinkedIn of met iemand van TTI waarmee je een klik hebt en bepaalde dingen kunt bespreken. Dat maakt het relevant en helpt om prioriteit te zoeken. Wees dus niet bang om een sparringpartner op te zoeken want dat kan je ontzettend veel opleveren.

Mijn laatste tip: Let goed op bij de sessies van Ewoud ;-)

Een video die ik nog vaak bekijk:

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen