Kosten en budget voor digital nomads

Een overzicht van de kosten van een digital nomad. Tips om een budget te maken van de kosten als digital nomad.
Ewoud Uphof

27/9/2020

Dit is stap

3

van de

Digital nomad worden

handleiding.

Je hebt je bestemming gekozen en aan de hand daarvan ga je een budget maken. Op mijn reizen heb ik meestal rekening gehouden met €2.000 per maand en ik heb alles kunnen doen wat ik wilde doen. Ik ken ook mensen die met €1.000 budget uitkwamen in Azië. Je kunt dan minder reizen en buiten de deur eten.

Sommige bestemmingen zijn duurder dan anderen - en natuurlijk heb je ook te maken met je persoonlijke voorkeuren. Verblijf je in een hostel of hotel? Ik begrijp hierna welke kosten ik reken mee houd als ik reis.

Voorbeeld budget digital nomad

Dit waren mijn uitgaven per maand:

 • Reisverzekering €25
 • Zorgverzekering €125
 • Vluchten €200 (gemiddeld en gespreid over de trip)
 • Verblijf €900
 • Co-working space €300
 • Eten en drinken € 250

Kosten digital nomad

1. Kosten (lange) reizen

De intercontinentale vlucht, zoals een vlucht naar Brazilië of Bangkok. De lokale vluchten, taxi’s en bussen neem ik niet mee in dit eenmalige budget. Het retourtje heb ik al betaald op het moment dat ik op reis ga en ‘voel’ ik dan niet meer.

2. Kosten inentingen

In Nederland kun je bij de KLM travel clinic een afspraak maken, bij de GGD of je kunt vaccinatie naar je huis of werk laten komen. Dat is wat ik heb gedaan, superhandig en niet heel veel duurder. Ik heb dit gedaan via vaccinatieopreis.nl. Dit zijn eenmalige kosten en hier heb je nog jaren plezier van (als je vaker reist). Bespaar hier dus niet op en doe dit in Nederland.

3. Budgetteer onvoorziene kosten in voor de worst case scenario

Het gaat niet zoals je denkt dat het gaat. Plan daar dus voor. In een van mijn meest recente trips zouden we een trein van Mombasa naar Nairobi nemen (€10 treinkaartje), maar omdat ik de online betaalmethode (soort iDeal van Kenya) niet had, kon ik niet boeken. Toen ik na 2 uur winkeltjes afstruinen eindelijk de betaalmethode had afgesloten, waren alle treinkaartjes uitverkocht. Ik heb een vliegticket moeten boeken voor €350. 

Een ander voorbeeld is een privékliniek in exotische oorden. Als je iets krijgt, dan wil je de beste mogelijke zorg (Europese standaard) en dat is vaak veel duurder. En het wordt niet altijd betaald door je reisverzekering, dus hou hier een buffer over. Op gezondheid wil je echt niet besparen. Ik heb een infuus gekregen in een stinkend hok waar de verf van de muur af kwam dwarrelen. Dat wil je echt niet. Ik kan je legio meer voorbeelden geven. Boek onvoorziene kosten in.

4. Doorlopende kosten in Nederland

Naast eenmalige kosten, moet je rekening houden met doorlopende kosten, zowel in Nederland en op de plek van bestemming.

Voor het Nederlandse stuk van je budget houd rekening met:

 • Belasting die je moet betalen (afvalstoffenheffing, waterschap, inkomsten, werkgeverslasten, etc).
 • Sportschool
 • Abonnementen op je creditcard (Netflix, Spotify, etc)
 • Energie-rekening
 • Telefoon
 • Internet en TV
 • Opslag van je spullen
 • Verzekeringen
 • Huur of hypotheek van je huis die doorlopen

Ik probeer deze kosten zelf zo laag mogelijk te houden. Je leest hier meer over hoe ik kosten zo laag mogelijk hou.

5. Doorlopende kosten die je in je budget moet opnemen

 • Kosten verblijf - zoek op AirBnB wat een huis kost per dag. Als je per week of per maand huurt dan krijg je vaak korting. Ik reken met de (duurste) dagprijs, dan kom je altijd uit
 • Vervoer - neem je overal taxi’s naartoe (uit veiligheid) of kun je lopen of met het openbaar vervoer? Houd hier rekening mee. Vaak een paar dollar per dag
 • Huur van een scooter - zeker op Bali fijne manier van transport
 • (Uit)eten en drinken - sommige landen een paar dollar per dag. Maar alcohol is meestal wel duur. Reken €3 voor een biertje en reken je ‘normale’ borrels in Nederland door met deze kosten. In bijna alle landen waar ik ben geweest kost een biertje tussen de 2-3 euro
 • Activiteiten - entree tot musea, wildwaterraften, kitesurflessen, you name it. Sommige activiteiten zijn duurder dan anderen. Dit is waar ik mijn meeste geld aan kwijt was.
 • Verzekeringen - reisverzekering, zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering (later meer)
 • Opslag van je spullen - Als je je spullen opslaat, reken hier dan kosten voor in je budget

Hoe je kosten verlaagt als digital nomad

Als je de maandelijkse lasten kunt verlagen kun je 1) sneller sparen voor noodfonds en 2) sneller kostenneutraal worden. In andere woorden: je hoeft dan minder te werken als je in exotische oorden bent.

Om te beginnen kun je kritisch kijken naar welke kosten je maakt en of je die kunt verlagen. Dat is sowieso een goed idee en brengt je een stap dichterbij financieel onafhankelijk zijn. Ga eens door je rekeningafschriften heen. Wat zijn kosten die je stop kunt zetten? Als je hier kritisch doorheen gaat, kan je dat geld besparen, zodat je minder hoeft te werken:

 • Bel je energiemaatschappij om te zien of je lagere tarieven kunt krijgen. Ik ging van €94 naar €77 per maand met één telefoontje
 • Zeg alle abonnementen op die je niet gebruikt
 • Zeg je Netflix op en deel een account met iemand anders
 • Zeg alle in-app aankopen uit - dit is een grote kostenpost en deze kosten lopen vaak door
 • Zeg je extra TV-zenders op en extra’s op je telefoonabonnement
 • Zeg je sportschool abonnement op tijd op of zet deze op pauze
 • Verkoop je auto als je deze niet nodig hebt (als je weg bent)
 • Zeg verzekeringen op die je niet gebruikt
 • Bespaar niet op je zorgverzekering en reisverzekering (waarover later meer)
 • Zeg je telefoon verzekering op - deze geldt alleen in Nederland in de meeste gevallen
 • Verhuur je huis als dat mag. Ik huur mijn huis, maar mag mijn huis in huisbewaring geven (soort onderhuur) en daar zijn strikte regels aan. Check bij je verhuurder of dit mag en wat de voorwaarden zijn. Mijn verhuurder vergt minimaal 3 maanden om het goed te keuren, vandaar dat de meeste reizen 4 maanden zijn geweest

Verkoop alle spullen die je niet gebruikt

Ik heb mijn reizen gecombineerd met minimalisme: ik heb met alleen een backpack die als handbagage mee mocht gereisd. Een verademing om geen grote backpack te hebben (dat had ik op mijn eerste reis). De meeste spullen kun je onderweg kopen en je hebt ook verbazingwekkend weinig nodig als je in een warm land bent.

In Nederland heb ik destijds nog wel een opslag gehad in Amsterdam (bij mijn huis) maar toch heb ik zoveel mogelijk spullen verkocht. Alles waarvan je twijfelt of je het nog gaat gebruiken, verkoop het. Dit scheelt niet alleen in je opslag, het geeft je ook extra budget.

Ik ben na mijn eerste reis teruggekomen en trof een schuur vol spullen aan die ik niet meer wilde gebruiken of niet eens meer wist waarom ik hierover heb getwijfeld. Verkoop het. Als je het mist kun je het altijd opnieuw aanschaffen.

Boek je de kosten op de zaak?

Kosten die aantoonbaar op de zaak waren, heb ik ook op de zaak geboekt. Als je aannemelijk kunt maken dat de kosten daadwerkelijk zakelijk zijn, dan mag je deze kosten opvoeren. Dat hangt van je type werk af natuurlijk.

 • Zo heb ik hotels doordeweeks (als ik aan het werk was) wel op de zaak geboekt. Hostels en dingen in het weekend over het algemeen niet.
 • Co-working huurkosten en koffie en lunch overdag wel
 • Vluchten kun je alleen boeken als je al een zakelijke afspraak hebt staan op locatie. Plan je om af te spreken met een zakelijk contact dan zou je de kosten voor deze zakenreis kunnen opvoeren. Het is wel grijs gebied.

Het kost je boekhouder wel veel gedoe om de bedragen om te rekenen. De wisselkoers zal ook steeds verschillen dus dat kost je nog best wat uurtjes van de boekhouder om alles erin te zetten. Meestal niet de moeite waard.

Naast vliegen kun je er ook voor kiezen om met een cruise naar je bestemming te gaan. Ik ben zelf met een cruise van Logitravel van Lissabon naar Recife, Brazilië gegaan. Een fantastische ervaring (en dat had ik niet verwacht). Je hebt een enkeltje voor €250 - €500 en dat is inclusief eten en drinken. Een enkele vlucht terug vanuit Brazilië kan best duur zijn. Hou dat dus in de gaten voordat je boekt! Ik heb dit in 2018 gedaan van Portugal naar Brazilië. Op een gewone cruise kom je ook genoeg digital nomads tegen, maar er is ook een speciale nomad cruise.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

Vragen start growth hacking

Vragen start growth hacking

Cruciale informatie die nodig is voor growth hacking. Een stappenplan van alle informatie die je nodig hebt om fouten te voorkomen en impact te maken.

Lees artikel
Voorbereiding Growth hacking

Voorbereiding Growth hacking

Doorloop deze stappen als je begint met een nieuw growth hacking project. Je hebt alleen Google Analytics toegang nodig.

Lees artikel
B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel