Blog < Digital nomad worden< Digital nomad worden

Plan reis als digital nomad

Praktische stappen om een reis te plannen als digital nomad.

Digital nomad worden
13/2/2021

Plan je reis

Ik ga er vanuit dat je een bestemming hebt gekozen. Als je dat nog niet hebt, gedaan, lees dan het artikel over bestemmingen voor digital nomads. De volgende stap is dat je je reis gaat plannen. Welke steden ga je heen? Wat wil je allemaal zien? Pas als je dit gepland hebt in grote lijnen, ga je de reis boeken.

Om je route uit te stippelen en actie te gaan ondernemen, is het verstandig dat je je reis gaat plannen in grote lijnen. Ik kies meestal 3-5 plaatsen die ik wil bezoeken en bepaal aan de hand daarvan de route en dus welke vluchten ik ga boeken.

Plan om je werkweek heen

Plan hoe lang je minimaal je op een bestemming blijft om productief te kunnen zijn

Om goed te kunnen werken heb je een fijne plek nodig. Sommige mensen zijn met één dag geïnstalleerd, voor mij kostte dat meestal een paar dagen. Je wilt de chillste co-working space vinden en in de beste gedeelte van de stad zitten. Ik kan je aanraden om minimaal 2 weken op een plek te blijven (als je aan het werk bent) om je opstarttijd te minimaliseren.

Bedenk ook dat je als digital nomad over het algemeen veel meer tijd nodig hebt om een plek te verkennen dan een doorsnee reiziger. Jij moet tenslotte ook gewoon je werk nog doen. Elke dag erop uit trekken is er dus niet bij als je werken en reizen combineert. 

Voordeel van verblijven op één plek

Het voordeel van langer op één plek blijven – naast de rust die het je geeft om productief te zijn in je werk – is dat je meer opgaat in het lokale leven en zo de lokale cultuur beter leert kennen. Veel meer dan wanneer je snel alle highlights afwerkt om weer naar de volgende plaats door te reizen. Slow travel dus! Daarnaast moet je niet onderschatten hoeveel tijd reisplanning van je vraagt. Dit komt er allemaal bij.

Voordeel van sneller rondreizen

Ik heb een stop gedaan in Kuala Lumpur en heb daar 24 uur doorgebracht. Super tof om de stad in een paar uur te zien en boven op de Twin Towers te staan. Het was echter best gehaast en ik kon niet echt werken. Hou daar rekening mee.

Stel dat je 3 maanden op reis gaat - 12 weken dus - dan kun je maximaal 5 plaatsen voor 2 weken bezoeken. Je hebt reistijd nodig (en dan kun je niet werken).

Ik zou het naar beneden afronden, omdat reizen duurder is en je veel tijd kost. Daarbij kom je waarschijnlijk allemaal leuke mensen tegen en dan wil je langer blijven op een plaats.

Er zijn eigenlijk twee opties:

 1. Je blijft gewoon op de plek die je chill vindt. Dan zou ik geen reizen en verblijven plannen. Je ziet dan veel minder van een land. Dit heb ik in Vietnam gedaan: ik ben een maand in Da Nang gebleven en heb verder weinig van het land gezien.
 2. Je stippelt je reis uit, want daarmee dwing je jezelf om meerdere plekken te zien en nieuwe mensen te ontmoeten.

Ik heb beide gedaan en voor allebei is iets te zeggen. Soms kom je erachter dat de plek die je bijna had geskipt de allervetste locatie van je reis is. Om gemakkelijk routes te vergelijken van de totale reisduur en meest comfortabele transport opties in Azië kan je www.geckoroutes.com gebruiken. Dit kan je een hoop tijd en kosten besparen!

Houd rekening met maximale duur van je visum

Als je een reis gaat boeken is het belangrijk dat je zorgt dat je dat je binnen de maximale aantal dagen blijft. De boetes zijn hoog en hier wordt in de meeste landen streng op gecontroleerd.

Op de meeste toeristenvisums mag je beperkt aantal dagen in een land verblijven. In Indonesië mag je (ten tijde van schrijven, zoek dit zelf op) 90 dagen op een toeristenvisum verblijven.

Je moet het land dan uit, anders kun je hoge boetes krijgen. Veel mensen boeken dan een visa-run, een goedkoop ticket naar een ander land om 25 (24 uur + 1 uur) uur later terug te vliegen. De tijd op je visum wordt dan herstart en je mag weer 90 dagen verblijven. Houd hier rekening mee in je planning van de reis.

Als je hebt ingepland hoe lang je gaat en welke plaatsen je in grote lijnen aandoet, dan is de volgende stap het boeken van de reis. In het volgende artikel geef ik je tips om goedkope reizen te boeken en welke valkuilen je moet voorkomen bij het boeken van een reis.

Voorbeeld van mijn routes en verblijfsduur

Route in Azië

1 week in Bangkok

3 weken in Chiang Mai

1 week in Bangkok

4 weken in Vietnam

Route in Midden-Amerika

1 week in Panama City

3 weken in Bocas Del Toro

3 weken in Colombia

1 week in Panama City

Route in Zuid-Amerika

4 weken Noord-Brazilie (kitesurfen)

4 weken Sao Paulo (werken)

2 weken Rio de Janeiro en Amazone (vakantie met mijn moeder)

Reizen met vliegtuig

Goedkope vluchten naar Zuid-Amerika

Vliegen naar Brazilië is relatief duur. Je kunt dan beter naar Suriname vliegen en een overstap maken. Let wel op dat sommige lokale routes juist veel duurder zijn. Ik ben met een cruise voor digital nomads naar Brazilië gegaan.

Goedkope vluchten naar Azië

KLM vliegt op bepaalde luchthavens in Azië als transfer-hub. Het vliegtuig moet er toch al heen en dus zijn sommige vluchten goedkoper. Stel dat je naar Bali wilt gaan. Je kunt direct vliegen, maar je kunt ook naar een andere luchthaven-hub vliegen en dan met een andere airline vliegen. Vergelijk bijvoorbeeld Amsterdam - Denpasar (Bali) met Amsterdam - Singapore of Amsterdam - Bangkok. Je zult zien dat er grote verschillen zijn. Vanuit Bangkok kun je dan met Tiger of Virgin goedkoop naar je bestemming vliegen.

Voorbeeld van mijn vliegroutes

‍Vluchten in Zuid-Amerika op één lange trip:

 • Retour vlucht Amsterdam - Panama met 4 maanden tussen de vluchten. 
 • Vanuit Panama naar Nicaragua gevlogen met andere airline
 • Twee weken in Nicaragua gebleven, vlucht naar Havana, Cuba
 • Een maand rondgereisd in Cuba, vlucht naar Panama
 • Een week in Panama gebleven, vlucht naar Medellin
 • Drie weken in Colombia gebleven, vlucht naar Panama
 • Retour vlucht Panama, Amsterdam

Vluchten in Azië op één lange trip:

 • Retour Amsterdam - Bali via Moskou
 • Bali - Bangkok
 • Bangkok - Siem Reap
 • Siem Reap - Bangkok
 • Bangkok - Kuala Lumpur (24 uur)
 • Kuala Lumpur - Vietnam
 • Vietnam - Bangkok
 • Bangkok - Bali
 • Bali - Amsterdam (retour via Moskou)

Reizen met een cruise

Wat ik fijn vond aan de cruise, is dat je 9 dagen lang kunt verheugen op je nieuwe leven als digital nomad. Als je vliegt is dat toch een andere ervaring. De anticipatie is leuk en zorgt ervoor dat je met een glimlach wakker wordt iedere dag.

All-inclusive vakantie

Je kunt onbeperkt eten en drinken aan boord. Let dus op, ik ben 5(!) kilo aangekomen in 9 dagen. Ik ben iedere dag naar de gym aan boord gegaan, maar dat was dus niet voldoende. Je hebt iedere avond een drie-gangen diner in het restaurant en daar zit je lang te tafelen met veel wijn.

Weinig (of heel duur) internet aan boord

Houd er rekening mee dat je hier waarschijnlijk niet zoveel werk zult verzetten. Er is internet aan boord, maar daar betaal je extra voor en het is duur.

Alternatief: Nomadcruise

Wat ik zelf niet gedaan heb, maar wel een optie is, is de NomadCruise. Je reist met andere nomads op een cruise en je hebt verschillende workshops en borrels met elkaar. Zo kun je meteen vrienden maken onderweg naar je bestemming.

Wat is Nomad Cruise?

Nomad Cruise is een cruise speciaal voor digital nomads en andere ondernemers wereldwijd. Tijdens een tweeweekse trip vaar je samen met 150 anderen de Atlantische Oceaan over. De ene keer vaar je van Zuid-Europa naar Midden-Amerika, en de andere keer andersom. Je vaart een groot stuk op open zee en een internetverbinding is dan amper mogelijk (of heel duur). De tweede week wordt het al makkelijker, als de boot af en toe aanlegt bij een Caribisch eiland. Wat die 150 ondernemers dan de hele dag doen? Behalve ‘het cruise-leven’ (eten, zwemmen, chillen) is er ook een uitgebreid aanbod van leerzame presentaties, workshops en netwerkmomenten. Lees hier een interview met de oprichter van NomadCruise.

Reizen met een camper

Blijf je binnen Europa dan is reizen met een camper een leuk alternatief. Bekijk eens websites als Camptoo.

Reis boeken

Zodra ik de grote lijnen van mijn reis heb gepland, boek ik de tickets. Dan is het ‘echt’. Je gaat! Als je het ticket geboekt hebt, dan volgt de rest vanzelf. Afhankelijk van de bestemming heb je verschillende manieren van vervoer. Ik ben met een cruise naar Brazilië gegaan, heb met de auto gereisd en verder veel gevlogen. In dit artikel geef ik je tips om goedkoop een reis te boeken en waar je op moet letten.

Gebruik van vergelijkingssites

Gebruik Google Flights voor het vinden van de goedkoopste vliegvelden dichtbij jouw bestemming (kruistabel is erg handig). Zoek vervolgens dezelfde vlucht op in Skyscanner, vaak geeft dit nog een goedkopere optie omdat Skyscanner meer websites vergelijkt.

Stel dat je een trip naar Azië aan het plannen bent voor 3 maanden. Ik wil mijn huis verhuurd hebben vanaf 1 maart tot en met 1 juni. Dus ik ben gebonden aan die data. Toch kan het voordelig zijn om flexibel met je dagen om te gaan. Als je iets eerder of later vliegt, dan kun je flink besparen. Sommige airlines vliegen één keer per week op een bestemming. Dat kan juist een goedkopere vlucht zijn.

 1. Begin met de Maps views van Skyscanner:

De rode pijlen geven aan waar goedkope vluchten (voor die luchthaven) naartoe gaan. Ik heb linksboven Amsterdam geselecteerd: je ziet zo dus welke airlines vanuit Amsterdam naar Azië vliegen. Stel dat je naar Bali wilt gaan, maar ik zie dat de vlucht naar Bangkok erg goedkoop is. Optie 1: Amsterdam - Bangkok €550

Dit is de retour die ik zou boeken: dus rond 1 maart heen van Amsterdam naar Bangkok en rond 1 juni terug van Bangkok naar Amsterdam.

Ik zou in deze optie 2 weken in Bangkok blijven: 3 dagen om je plek te vinden en de stad te ontdekken, 10 dagen om te werken en dan 1 dag om te reizen.

De volgende stap is uitzoeken hoe ik van Bangkok naar Bali kom. Je hebt veel goedkope airlines waarmee je veilig en spotgoedkoop lange afstanden kunt vliegen.

In dit geval kun je voor €140 vliegen van Bangkok naar Bali. Deze vlucht zou dus rond 15 maart zijn. Als je een enkele reis boekt, zoek dan eerst uit of je met een enkele vlucht het land in komt.

Let wel op dat vaak niet zoveel bagage mag meenemen als op intercontinentale vluchten en dus dat je misschien moet bijbetalen.

Ik zou hier overwegen om een retour te boeken van Bangkok naar Bali en terug vliegen na 40 dagen. Zo heb je 40 dagen op Bali en ben je genoodzaakt om je vlucht te halen en de volgende bestemming te zien. Je kunt altijd de terugvlucht laten schieten.

Boek zo ver mogelijk vooruit

De eerste stoelen zijn vaak goedkoper. Zo kan je de bizarre situatie hebben dat business class goedkoper kan zijn dan economy. Hoe verder je vooruit boekt, hoe goedkoper het dus is. Plan je trips minimaal 3 maanden vooruit, maar nog liever 6 maanden of langer. Als dat niet lukt, kun je misschien beter wachten tot een last-minute ticket.

Wees flexibel met de reisdata

Speel met de vluchtdata om de goedkoopste vlucht te vinden. Sommige airlines vliegen één keer per week en dat kan echt heel veel schelen. Vluchten tijdens Kerst zijn bijvoorbeeld 1,5X zo duur. Beter net voor Kerst vliegen en 500 euro besparen!

Retourvluchten zijn vaak goedkoper dan enkele vluchten (ja echt!)

Ik boek een retourvlucht, zodat ik weet wanneer ik ongeveer terugkeer in Nederland. Ik boek de intercontinentale vlucht ver vooruit, zodat dit goedkoper is. Begin zo vroeg mogelijk met zoeken, vooral als het een internationale vlucht is. De eerste stoelen die de airline verkoopt op een vlucht zijn goedkoper, ook met punten. Als je de heenvlucht overslaat, dan annuleer je daarmee je terugvlucht. Kom je niet opdagen, dan ben je beide tickets kwijt. Laat dus alleen terugvluchten schieten! Boek de data van retourvluchten zo ver mogelijk uit elkaar - dat is goedkoper. Dit is de reden dan stedentrips vaak zo duur zijn: airlines weten dat je meer wilt betalen voor vrijdag tot en met zondag.

Gebruik de bonus van creditcards voor gratis vluchten

Ik heb een American Express Platinum genomen om mijn vlucht mee te betalen. Deze creditcard heeft een zeer uitgebreide reisverzekering en met de punten heb ik meteen een deel van mijn vlucht betaald. Als je dit doorrekent is deze kaart goedkoper dan een reis- en annuleringsverzekering met werelddekking. Je hebt ook onbeperkt toegang tot lounges, ook als je economy vliegt, en daar heb je gratis eten en snel wifi zodat je nog wat werk kunt doen.

Retourvluchten vanaf grote vliegveld-hubs zijn significant goedkoper

Ik boek een retourvlucht naar een grote hub, zodat ik weet wanneer ik heen en terug in Nederland ben. Het is vaak goedkoper om een retourvlucht te boeken naar een vliegveld dat een hub is. Amsterdam, Parijs, Bangkok en Kuala Lumpur zijn voorbeelden van zulke hubs. Je kunt in Azië en Zuid-Amerika vaak heel goedkoop lokaal vliegen. Ik combineer dus tickets en boek deze los. Je zit soms zelf in hetzelfde vliegtuig alsof je alles via KLM hebt geboekt.

Boek lokale vluchten direct bij low-cost airlines

Boek de kleinere vluchten om van de hub naar je eindbestemming te komen. Retourvluchten zijn vaak goedkoper, je kunt de terugvlucht laten schieten.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_low-cost_airlines

Let op bij het boeken van een enkeltje

Sommige landen vereisen een terugreis om je in het land toe te laten. Je komt het land dan niet in voordat je een duur enkeltje terug hebt geboekt. Luchtvaartmaatschappijen kunnen een bewijs verlangen van verdere reizen wanneer u naar een land reist waar u geen ingezetene bent. Dat betekent dat je niet zomaar een enkeltje kunt kopen voor een plek die je technisch gezien als toerist bezoekt. Hier is een eenvoudige oplossing: koop op de dag van uw vlucht een retourticket dat u binnen 24 uur kunt annuleren. Je doet dat via https://bestonwardticket.com/.

Maak gebruik van layovers

Als je met vakantie gaat, wil je zo snel mogelijk van A naar B. Als digital nomads heb je daar geen last van. Je kunt zelfs de layovers gebruiken om nieuwe steden te ontdekken én goedkoper te vliegen. Als ik van Mumbai naar Bangkok vlieg, dan kijk ik hoe ik zoveel mogelijk overstap-vluchten kan hebben. Ik maak dan korte trips van de locaties die onderweg zijn. Soms zijn deze vluchten echt veel goedkoper en je hebt nieuwe bestemmingen om te ontdekken. (En nee, dit is niet milieuvriendelijk).

Vergelijk nog een keer als een vlucht hebt gevonden

Als je eenmaal weet welke vlucht je hebt genomen, zoek dan die precieze vlucht op via vergelijkingssites. Het kan voorkomen dat dezelfde vlucht €100 goedkoper is als je via een andere partij boekt.

Check de voorwaarden- Op kortere vluchten bevatten economy-tickets mogelijk geen gratis ingecheckte tas, dus het kan soms goedkoper zijn om business te vliegen als je koffers hebt.

Ook kan het zijn dat dezelfde vlucht via andere airlines goedkoper is. Zo kun je via Delta Airlines soms goedkopere KLM vluchten vinden dan op de site van KLM zelf.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen