Blog < Ondernemen< EOS

Doelgericht werken met Rocks

Uitleg van doelen stellen (Rocks) in het EOS systeem en het bijhouden van doelen met een wekelijkse scorekaart.

Ondernemen
4/2/2021

In het vorige artikel “Wat is EOS?” legde Mona Boot van Go 4 Traction uit wat EOS inhoudt en dat je begint met de juiste personen op de juiste plek. Dit artikel is het vervolg en gaat in op het belang van het hebben van doelstellingen (Rocks genaamd) en hoe je een scorekaart voor je bedrijf maakt, zodat je kunt sturen op de KPI’s die belangrijk zijn voor jouw bedrijf.

Test het vermogen om doelen te behalen

Met het maken van de accountability chart zijn de verantwoordelijkheden verdeeld onder het leiderschapsteam. De volgende stap is het opstellen van de korte termijn doelen. De insteek van EOS is dat je weet hoeveel doelen je kunt behalen in een periode. Om een eerste ervaring op te bouwen, starten we daarom met een doel voor 60 dagen. En testen zo ook meteen het vermogen van de organisatie om realistische doelen te stellen en te behalen . Realistische en haalbare doelstellingen maken je voorspelbaar.  Zo krijg je scherper inzicht in de realisatiekracht van je organisatie. 

Met het leiderschapsteam bekijk je elke week de doelstellingen. Zo gaan deze leven en krijg je de benodigde focus in de organisatie. Dit doen we in een Level 10 meeting die we in een volgend artikel bespreken.

Je hebt aangegeven dat EOS het beste tot zijn recht komt bij bedrijven van 10-250 medewerkers. Ik kan me niet voorstellen dat dit bedrijven zijn die nog geen doelstellingen hebben.

Waarom moet je dan opnieuw doelen stellen?

Ik kom regelmatig tegen dat er doelen opgesteld zijn tijdens een sessie op de hei. Terug op de werkplek, met alle hectiek, zakken die doelen in de loop van het jaar weg. Bij EOS worden via de accountability chart eerst de verantwoordelijkheden verdeeld en kunnen de doelstellingen zuiverder worden opgesteld. Combineer dat met de EOS meeting pulse en je komt in een ritme waar gefocust en gedisciplineerd wordt gewerkt aan het behalen van de doelstellingen om je visie te bereiken.

Stel je Rocks doelen per persoon op? Zijn doelen gericht op resultaat of inspanning?

Elk kwartaal worden Company Rocks opgesteld. Dit zijn de bedrijfsdoelstellingen voor dit kwartaal. Rocks kunnen afgeleid zijn van de jaardoelstellingen en daarnaast zelfstandige doelstellingen voor dit kwartaal. Vanuit deze Company rocks worden persoonlijke rocks bepaald voor het leiderschapsteam, die vervolgens weer afdelingsdoelstellingen worden. Elke afdeling heeft zo, naast de door de afdeling zelf geformuleerde doelstellingen, ook afgeleide Company Rocks. 

Neem als voorbeeld een finance-rol. De company-rock kan zijn om de cashflow te verbeteren. Dit vertaalt zich in een persoonlijke Rock voor de finance-rol om de de Accounts receivable ter verlagen.  Zo wordt een company-Rock dus een persoonlijke rock.

Door deze gelaagdheid in de doelstellingen krijg je beweging in de organisatie en werkt iedereen mee aan het realiseren van de visie. Uit de Rocks komen to-do’s voort. Dat zijn projecten die gemiddeld 7 dagen duren. De CFO in dit voorbeeld kan binnen de organisatie ook nog andere doelstellingen hebben. Je moet dat dus goed managen en prioriteit aan geven. Het vervangt dus niet de ‘persoonlijke’ to-do lijst van mensen.

Van Company rocks naar persoonlijke to-do’s.

Elk kwartaal worden Company Rocks opgesteld. Dit zijn de bedrijfsdoelstellingen voor dit kwartaal. Rocks kunnen afgeleid zijn van de jaardoelstellingen en daarnaast zelfstandige doelstellingen voor dit kwartaal. Vanuit deze Company rocks worden persoonlijke rocks bepaald voor het leiderschapsteam, die vervolgens weer afdelingsdoelstellingen worden. Elke afdeling heeft zo, naast de door de afdeling zelf geformuleerde doelstellingen, ook afgeleide Company Rocks. Door deze gelaagdheid in de doelstellingen krijg je beweging in de organisatie en werkt iedereen mee aan het realiseren van de visie. 

Stabiliteit en Ritme met de Scorekaart 

Om voorspelbaarheid te vergroten en mogelijkheden van je bedrijf te meten kun je gebruik maken van de EOS scorekaart. Dit is een compact dashboard van de maximaal 15 belangrijkste KPI’s die je van week tot week vergelijkt. Je kunt dan denken aan omzet en winst. Er komen bijvoorbeeld elementen uit sales, finance en operations op de scorekaart. Het verschilt  per bedrijf welke metrics belangrijk zijn.

Is de scorekaart hetzelfde voor ieder bedrijf?

Nee, een scorekaart moet een reflectie zijn van de zaken die belangrijk zijn in jouw bedrijf. 

Als voorbeeld van de kracht van een scorekaart wordt in het boek Traction een productiebedrijf genoemd. Ze hebben meerdere fabrieken en één fabriek produceerde veel minder staal dan andere fabrieken. De directeur is naar deze vestiging gegaan. Hij vroeg aan de shift die toen aan het werk was, hoeveel staalbalken geproduceerd waren. Omdat deze shift 5 staalbalken had gemaakt, schreef de directeur een grote 5 op de vloer van de fabriek.Toen de volgende ploeg in diezelfde fabriek begon te werken, vroegen ze wat die 5 op de vloer betekende.

De tweede ploeg wist nu dat hun voorgangers 5 balken hadden gemaakt en zij maakten 7 balken. Door het cijfer met krijt op de vloer te schrijven, werd dit de best presterende fabriek van de groep van staalfabrieken. Dat is een mooi bijkomend effect van een goede scorekaart. 

Met welke frequentie kijk je naar de scorekaart?

Je kijkt iedere week in de level 10 meeting naar je scorekaart. Het vergt wellicht een aanpassing in de manier van werken, om per week te rapporteren.Het heeft echter een groot voordeel. Doordat je de data wekelijks onder ogen krijgt, kun je veel sneller bijsturen op verandering. Het dashboard iedere week invullen geeft dus grip op de organisatie.

Data invullen geeft inzicht per rol in de business

De persoon die verantwoordelijk is voor een KPI, vult dit in voor de meeting. Als je zelf de data moet invullen, dan besef je veel sneller of het hoger of lager is. Als de omzet opeens veel hoger is, dan kun je bedenken of de operatie dat wel aankan, of dat je daar de cashflow voor hebt. Of andersom, als de omzet opeens laag is, hoe komt dat? Je voorkomt toekomstige problemen, zodat je harder kunt groeien. 

De scorekaart is bewust compact gehouden, zodat er maximaal 5 tot 15 datapunten ingevuld hoeven te worden. Dat kan dus heel goed handmatig. Wil je weten hoe je een dashboard automatiseert? Lees dan dit artikel. De scorekaart krijgt invulling in de Level 10 meeting. Lees hier over de Level 10 meeting.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen
Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Interview met growth hacker Davy Fung-A-Lo

Growth hacker Davy Fung-A-Lo over zijn transitie naar developer als volgende fase van growth marketing, zelf experimenten kunnen bouwen en de toekomst van advertising.

Growth marketing