Blog < Growth marketing< Personal branding

Hoe start je met personal branding?

Hoe start je met personal branding? In 2020 ben ik als experiment gestart met personal branding. Contentexpert Michel Ariens helpt mij.

Growth marketing
4/2/2021

In 2020 ga ik starten met personal branding. Als growth hacker heb ik veel ervaring met online groei, maar niet van personal brands. Daarom heb ik de hulp ingeschakeld van contentmarketing expert Michel Ariëns. In deze eerste aflevering van onze podcast geeft Michel antwoord op de vraag: Hoe bouw je een personal brand? De aflevering kun je hier beluisteren of lees verder voor de geschreven versie.

Waarom wil je starten met personal branding?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarom je wilt beginnen met personal branding. Is de insteek om producten te verkopen of ga je dit doen vanuit een personal brand?

De vraag die ik zelf heb, is of dit past bij mijn marketing bureau?  Ik wil de transitie maken van freelancer naar agency. Een personal brand is een asset en dat zorgt dat ik een hefboom kan creëren. Volgens Michel beperk ik mezelf als nu al nadenk vanuit content die past bij mijn marketing bureau. De vraag zou moeten zijn: waarmee kun je waarde toevoegen? Michel geeft het voorbeeld van dit Ven-diagram van Google over hoe je een brand strategie bepaalt:

Google Brand Strategy

Wat is het doel van je personal brand?

Als je een personal brand start, dan kun je vanuit 0 beginnen en zelf bepalen waar je content over maakt. Je bent dan dus veel vrijer. De content die je maakt, zorgt voor een bepaalde doelgroep. Michel vraagt mij: Wat vind je vet? Waar wil je het over hebben?  Er zijn Instagram-volgers die foto's van supercars maken. Zij konden geen supercar betalen toen ze begonnen waren. Nu hebben ze zoveel volgers dat ze in supercars mogen rijden.

Wat is er nodig om je doel te bereiken?

Als je die doelen opschrijft voor jezelf, dan is de volgende stap om op te schrijven wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Als jij meer bereik wilt creëren, dan zul je meer moeten posten. Dat kunnen long-form artikelen zijn, maar het draait om zichtbaarheid van de content. Dat kan via social media. Hoe meer je post, hoe beter het is. Frequentie van posten heeft een groter effect dan kwaliteit van content. Het levert dus meer op qua bereik, engagement, etc. Als het doel is om meer bereik te krijgen, dan moet je dus vaker posten. Als je consistentie kunt krijgen én hoge kwaliteit content kunt maken, dan kun je echt heel groot worden.

Zitten mensen wel te wachten op mijn content? 

Michel stelt dat dit echt een Nederlandse mindset is. We zijn wat meer behoudend. De mensen die foto's posten dat ze in een Zoom-meeting zitten snappen in ieder geval wel dat ze moeten posten. De inhoud van die posts kan beter. Zichtbaarheid is belangrijker dan de kwaliteit van de content. De lat ligt laag, omdat veel mensen geen inhoudelijk sterke posts hebben. Als je artikelen plaatst, dan is de kans groot dat je inhoud al beter is dan veel wat er gepost wordt.  Als je iemand niet om advies zou vragen, dan moet je ook niet naar de kritiek luisteren. De feedback van random mensen die je niet kent is dus irrelevant. Je moet er niet persoonlijk door uit het veld laten slaan.

Kies het type personal brand dat je wilt zijn

Er zijn drie soorten personal brands:

  1. Entertaining personal brand - Kim Kardashian ;-)
  2. Informatieve personal brand - Iemand die het ‘gemaakt’ heeft en daarover schrijft, zoals bekende schrijvers
  3. Documenterende personal brand - ik weet nog niet wat ik moet doen en ik neem je mee op mijn reis.

Als je net begint, dan wil je niet informeren als je nog aan het documenteren bent. Je kunt dus wel content maken over jouw vakgebied. Het is belangrijk dat je focust op de

Kies het medium

Vijftien jaar geleden was contentmarketing het schrijven van een artikelen. Het landschap van contentmarketing is veel breder. Je hebt nu allerlei mediums: Youtube video's, LinkedIn artikelen, podcasts en nog veel meer. Onze podcast kun je vinden op Spotify, Pocket Cast, Google Podcast of op deze pagina.

Veelgestelde vragen over starten met personal branding

Hoe begin ik klein?

Michel stelt dat dit een integraal onderdeel moet zijn van het runnen van jouw bedrijf. Het zou dus onderdeel moeten zijn van de promotie van je bedrijf. Je bouwt daarmee dus een inbound marketing funnel rondom je personal brand.

Hoeveel tijd kost het om contentmarketing te doen?

Je kunt in een uurtje 8 video's maken als je snel kunt opnemen. Het is moeilijk in te schatten dus. Je kunt voor jezelf aanhouden dat je 2-4 uur per week content maakt én engagement aan. Dat betekent dus ook reageren en commenten op LinkedIn.

Is er een kritiek minimum punt om te bepalen of een test met personal branding werkt?

Een kwalitatieve post per week is het minimum, stelt Michel. Hoe kun je waarde toevoegen aan mensen die je niet kent. Om het experiment echt goed wilt doen, dan moet je eigenlijk 6-12 maanden aan de slag gaan hiermee.

Wat zijn de meeste gemaakte fouten als je begint?

Als je wilt starten, dan moet je heel duidelijk en helder hebben wat het doel is. Dit is wat ik wil bereiken. Het is voor jou nog een beetje vaag. Dus je moet dat helder krijgen. De grootste fout is dat je niet consistent blijft posten. Je moet dan langere tijd doen, omdat je het vliegwiel aan moet krijgen. Je moet dus door blijven gaan.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen