Blog < Ondernemen< Growth marketing

Systeemdenken

Wat systeemdenken is, hoe je het toepast en waarom het belangrijk is.

Ondernemen
4/2/2021

In dit artikel leg ik je uit hoe je systeemdenken kunt gebruiken bij het bereiken van ieder doel. Je leven, net als alles in de wereld om je heen, is een systeem. Maar door te leren hoe de systemen in je leven werken, kun je de systemen manipuleren om de gewenste resultaten te produceren. Dit is een proces dat Systeemdenken heet. Als je systeemdenken als concept begrijpt en kunt inzetten, dan zul je zien dat de uitdagingen die je nu hebt beter én sneller op te lossen zijn.

Met systeemdenken heb je meer opties om je probleem op te lossen dan dat je nu hebt. Dat zorgt ervoor dat je problemen beter kunt oplossen, zodat je sneller je doel bereikt. Het zorgt er ook voor voor dat je fouten kunt voorkomen. Systeemdenken stelt je dus in staat om betere beslissingen te maken en je doel sneller te behalen.

Er zijn 4 basis principes voor systeemdenken:

 • Alles is een systeem
 • Systemen werken 99% van de tijd goed
 • Systeemonderhoud is noodzakelijk en zorgt voor betere resultaten
 • Kleine aanpassingen in de oorzaak van problemen levert enorme impact op

Wat is een systeem?

Voordat ik systeemdenken kan uitleggen, moeten we eerst weten wat een systeem is. Alles om je heen is een systeem, of je je daar bewust van bent of niet. Een ander woord voor een systeem is een machine. Een fiets, een nietmachine en een verkeerslicht zijn allemaal systemen.

Alles is een systeem

Systemen zijn overal. Het schema van het openbaar vervoer, het opvoeden van kinderen, het koken van een recept. Je leven bestaat uit onafhankelijke en onderling afhankelijke systemen.

Ons lichaam is ook een systeem. Op schepen werd vroeger geen vers fruit meegenomen, waardoor scheurbuik optrad. De bemanning werd hier ziek van (output). Dat kwam omdat de input van vitamine C in hun lichaam als systeem niet op orde was. Voor een weekje maakt dat niet uit, maar als je maandenlang geen vitamine C binnenkrijgt, wordt je ernstig ziek. Toen de scheepvaartbedrijven erachter kwamen dat dit kwam door een tekort aan vers fruit, begonnen ze fruit mee te nemen. De input (het eten van fruit) zorgt ervoor dat de output radicaal veranderde: de bemanning kon maanden op zee blijven zonder ziek te worden.

Een goede manier om na te denken over een systeem is als een fabriek: je stopt er iets in, doet een paar dingen en je haalt er iets uit met dezelfde consistentie. We kunnen dit opsplitsen en 3 belangrijke componenten identificeren die elk systeem heeft:

 • Input - alles wat u doet om het systeem te activeren of het systeem te gebruiken.
 • Proces - de daadwerkelijke stappen en functie die het systeem zal uitvoeren.
 • Output - het resultaat na het uitvoeren van alle stappen.

Neem dit voorbeeld: je wilt een zeepkist bouwen. De onderdelen van je zeepkist (de wielen, het stuur, het frame) zijn de input. Het bouwen van de zeepkist volgens de bouwtekening die je hebt is het proces. De zeepkist die je gebouwd hebt is de output.

Er zijn fysieke en abstracte systemen en ze zijn beiden even krachtig.

Voorbeelden van fysieke systemen:

 • Je fiets
 • Je lichaam
 • Je huis
 • Je computer

Voorbeelden van abstracte systemen:

 • Je financiën
 • Taal (grammatica, woorden, uitdrukkingen)
 • Een marketing funnel
 • Je gezondheid
 • Je relaties

Systemen functioneren 99% van de tijd goed

Het mooie van systemen is dat als je het proces volgt er altijd dezelfde consistente resultaten uitkomen. De zeepkist is dus iedere keer hetzelfde. Het is een herhaalbaar proces dat je kunt opschalen om de gewenste resultaten te bereiken.

De meeste systemen lopen vanzelf en zonder problemen. Gelukkig maar, want anders zou de wereld een chaos zijn. Jouw auto is een systeem en werkt 99% van de tijd prima. Je komt op je bestemming aan en de auto start meestal direct. Als je met pech langs de weg staat, dan weet je dat het systeem niet werkt. Pas als iets fout gaat, dan zien we het systeem omdat de output verandert. Maar in 99% van de gevallen is het systeem er ook, maar omdat de output wenselijk is, valt het systeem niet op.

Systeemonderhoud is noodzakelijk en zorgt voor betere resultaten

Onbeheerde systemen produceren willekeurige, slechte resultaten. Slechte resultaten lijken uit het niets te ontstaan, maar dat is niet het geval. Als je de olie van je auto nooit ververst, dan stopt je auto er op een gegeven moment mee. Het lijkt erop dat dit van het ene op het andere moment komt (als je auto ermee stopt), maar de oorzaak ontstaat op het moment dat je vergeet de olie te verversen. Dit gebeurt ook met alle andere systemen in je leven. Als je de spreekwoordelijke olie niet ververst, ontstaan later problemen. Dit heet ‘entropie’: een systeem dat niet beheerd wordt, zal uiteen vallen.

Omdat systemen bijna altijd werken, betekent dat het onderhouden van werkende systemen eigenlijk vrij eenvoudig is, maar dat dat wel op tijd moet gebeuren.

Kleine aanpassingen in de oorzaak van problemen levert enorme impact op

Als de resultaten van een systeem (de output) niet goed zijn, dan moet je het systeem aanpassen. Het is jouw taak om de kapotte systemen in je leven te repareren. Je doet dat door de oorzaak van een probleem te vinden en die aan te passen. In het voorbeeld van scheurbuik is dat dus het ontbreken van vitamine C in het dieet van de zeemannen. Als je gevonden hebt waar het probleem ontstaat, dan kun je de oorzaak aanpakken. Dat doe je in deze stappen:

#1 Welke output is nu niet goed?

Denk na over de systemen in je leven. Ga op zoek naar een kapot systeem in je leven.

 • Wat kan ik anders wensen?
 • Wat ergert me?
 • Wat wil ik niet meer doen?
 • Waar wil ik nog meer tijd voor hebben?

Vergeet niet dat elk systeem 99% van de tijd werkt en betrouwbare resultaten oplevert, als je maar systeemonderhoud toepast. Bekijk dus welke systemen geoptimaliseerd of helemaal verbeterd moeten worden.

Het schrijven van dit artikel bijvoorbeeld, heeft verschillende stappen. Ik moet nadenken over het onderwerp, bedenken wat de structuur van het artikel is. Ik moet het artikel dan schrijven en aanpassen na een feedbackronde. Het is een systeem met verschillende stappen. De output is dit artikel, maar er zijn meerdere processen en inputs aan vooraf gegaan!

#2 Waar ontstaat het probleem?

Ga na of de fout ontstaat bij de input of in het proces.

 • Wat zijn de stappen en processen in het systeem?
 • Wat is de input van het systeem?

Zorg dat je de oorzaak van het probleem vindt en niet een symptoom. Dat betekent soms dat je een ander systeem moet aanpassen. Bijvoorbeeld het aanpassen van je trainingsschema in de sportschool, zodat je minder last van je rug op kantoor hebt omdat je je rug traint om sterker te worden.

#3 Wat is de kleinste aanpassing die ik kan doen?

Met kleine wijzigingen kun je groot effect realiseren. Dat is precies wat wij met Polaris Growth doen - we vinden de oorzaak van een probleem en maken kleine aanpassingen in bedrijven die groot effect hebben. Soms kan een wijziging van 1 woord in een website significante conversie-stijging opleveren. Waarom dit zo goed werkt? Omdat we de oorzaak van het probleem hebben gevonden en dat aanpakken.

#4 Heeft de wijziging in het systeem het gewenste resultaat opgeleverd?

De laatste stap is het bijhouden van de beoogde effect. Krijgen we nu de output die we willen bereiken? Als dat zo is, dan ben je klaar en kun je kijken welk ander systeem je kunt optimaliseren. Als je nog niet het gewenste resultaat hebt bereikt, blijf dan aanpassingen doen totdat je het gewenste resultaat bereikt.

Conclusie

Systeemdenken is vrij abstract, maar zorgt ervoor dat je met kleine wijzigingen groot effect kunt hebben. Als je de oorzaak van een probleem niet aanpakt, blijft dit probleem steeds terugkomen en ben je in cirkels bezig. Alles in je leven is een systeem, of je je daar bewust van bent of niet. Als je je doelen sneller wilt bereiken, dan kun je de onderliggende systemen ontleden, zodat je problemen in het systeem kunt oplossen en zo sneller je doelen kunt bereiken.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen