Blog < Productiviteit< Boeken over productiviteit

The One Thing samenvatting

Behaal je doelen met de Focusvraag - een simpele en krachtige tool

Productiviteit
4/2/2021

Introductie

Dit boek heeft een grote invloed op mij gehad en dé vraag om focus en helderheid te bereiken zet ik wekelijks in. Dit boek maakt productiviteit simpel. De kern van het boek is:

Denk groot, maar focus op één specifieke taak tegelijk.

Je kunt niet meerdere dingen tegelijk doen. Dit boek geeft praktische handvatten om te bereiken wat je wilt bereiken. Als je focus hebt, volgt succes. Dit boek is goed toe te passen voor growth marketeers en ondernemers.

Waarom je dit boek moet lezen

 • Als je meer wilt bereiken in je carrière of bedrijf
 • Als je meer dingen wilt doen dan je tijd voor hebt
 • Als je impact wilt maken en wilt werken aan de dingen die echt belangrijk zijn

Review van The One Thing

Dit boek beschrijft één concept helder. Het wordt vanuit verschillende perspectieven uitgelegd. Ik denk dat dat sterk is, maar dat levert ook wel wat herhaling op. Het domino-effect is sterk, omdat je begint met iets kleins en dat heeft effect op grotere taken en doelstellingen.

Net als in The Four Hour Workweek en 80/20 principle komt het Pareto Principe aan bod. De toegevoegde waarde is het opbreken in kleinere stukjes. Keller maakt het 80/20 principe daarmee een stuk praktischer. De Focusvraag stel ik mezelf vaak en is een goede tool om duidelijkheid te krijgen in de volgende stap.

Ik heb dit boek 2 keer herlezen, omdat het tijdloze, universele concepten zijn die waardevol zijn in iedere stap van je carrière.

Korte samenvatting

Buitengewone resultaten komen voort uit de keuzes die we maken en de acties die we nemen. De formule voor succes is weten wat belangrijk is en daar een dosis dagelijkse actie op ondernemen. Geef je grote doelstellingen voorrang in het plannen van je werk om deze doelen te behalen. Om lange termijn doelen te koppelen aan wekelijkse to-do's stel je de Focusvraag. De focusvraag koppelt het grote aan het kleine. Je wilt beperkingen verwijderen en een doel stellen dat je energie geeft en waar je voor wilt vechten. Think big, aim high, act bold.

Zet kleine stapjes om je doelstellingen te behalen. Denk groot, werk klein. Focus niet op druk zijn, focus op het gedaan krijgen van dingen.

Iedereen die een ongewoon leven wil leiden zal uiteindelijk beseffen dat er een ongewone kijk op het leven nodig is om dit te bereiken. Een leven waarin je je eigen dromen realiseert is krachtig - en de gelukkigste van alle levenswijzen.

Met de Focusvraag stel je prioriteit - wat is het ENE ding waar je nu aan gaat werken? Je leert nee te zeggen door beter 'ja' te zeggen tegen je purpose.

Het boek bestaat uit 3 delen.

Deel 1: de leugens

 1. Niet alles is even belangrijk
 2. Multitasking werkt niet
 3. Discipline zit in gewoontes, niet in mentale keuze
 4. Wilskracht is een beperkte resource
 5. Balans tussen werk en privé vs balans binnen werk

Deel 2: de waarheid

 1. Buitengewone resultaten ontstaan uit het domino-effect - begin met het kleinste blokje. Die kleine domino kan een grotere domino omduwen en zo een sneeuwbal-effect hebben. Zoek iedere week het belangrijkste werk dat je moet doen. Focus alleen op dat werk.
 2. Wat is HET ENIGE dat je deze week kunt doen, zodat alles gemakkelijker en onnodig wordt als je het doet? Wat is de lead domino?
 3. De One Thing Vraag is toe te passen op alle onderdelen van je leven: werk, privé, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit.
 4. Hoe beter de vraag is die je stelt, hoe beter het antwoord zal zijn. Met de One Thing vraag stel je een goede vraag en krijg je een beter antwoord. Een nieuw antwoord vereist meestal nieuw gedrag.

Deel 3 Buitengewone resultaten

Buitengewone resultaten behaal je met deze concepten.

Doelen stellen

De meest productieve mensen beginnen met een doel en gebruiken het als een kompas. Ze laten toe dat het doel de leidende kracht is bij het bepalen van de prioriteit die hun acties aanstuurt. Dit is het meest rechte pad naar buitengewone resultaten.

Het leven is een reeks onderling verbonden keuzes, waarbij ons doel onze prioriteit bepaalt en onze prioriteit de productiviteit bepaalt die onze acties opleveren. Doel bepaalt wie we zijn. Wie we zijn en waar we naartoe willen, bepalen wat we doen en wat we bereiken. Het verbinden van doel, prioriteit en productiviteit bepaalt hoe succesvol je zult worden. Buitengewone resultaten behalen wordt gedaan door doelgerichte prioriteit. Een leven geleefd doel is het krachtigste van allemaal - en het gelukkigst.

Prioriteiten stellen

Doel zonder prioriteit is machteloos. Hoe verder weg een beloning in de toekomst ligt, hoe kleiner de directe motivatie om deze te behalen. Verhoog de motivatie door de doelstelling te vertalen naar het nu.

Someday Goal -> 5 jaar -> een jaar -> maandelijks doel -> wekelijks doel -> dagelijks doel

Omdat je je geest traint om te denken, hoe je het ene doel in de loop van de tijd met het volgende verbindt, totdat je het belangrijkste weet wat je NU moet doen. Je leert hoe je groot denkt, maar klein wordt.

Productiviteit

'Mijn doel is niet meer om meer gedaan te krijgen, maar om minder te doen.' Francine Jay

Blokkeer je tijd voor je ONE Thing en bescherm je tijd door timeblocking toe te passen.

“Efficiëntie is het juiste doen. Effectiviteit is het juiste te doen "- Peter Drucker

De 4 dieven van productiviteit

 1. Onvermogen om "nee" te zeggen
 2. Angst voor chaos
 3. Slechte gezondheidsgewoontes
 4. Een omgeving die je doelstellingen niet ondersteunt

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen