Blog < Ondernemen< Boeken voor ondernemers

The Road Less Stupid samenvatting

Een van de beste boeken over ondernemen (met de slechtste titel), ook relevant voor marketeers.

Ondernemen
4/2/2021

Introductie

Dit is een fantastisch boek over ondernemen met een verschrikkelijke titel. Cunningham heeft bedrijven gebouwd van 100 miljoen dollar omzet en weer failliet zien gaan. De meeste fouten had hij niet hoeven maken, als hij het eerst goed had doordacht. Dat is het belangrijkste concept uit het boek. Succesvol een bedrijf bouwen is het voorkomen van fouten maken gecombineerd met doorzettingsvermogen. In het boek legt Cunningham uit hoe je deze fouten voorkomt.

Waarom je dit boek moet lezen

Ondernemen staat in mijn ogen gelijk aan beslissingen nemen. In dit boek geeft Cunningham een goed framework om betere beslissingen te nemen. Dit boek is geschikt voor ondernemers die praktische tips willen over het bouwen van een bedrijf door betere beslissingen te nemen. Voor startende ondernemers beschrijft Cunningham in handige stappen welke vragen je moet stellen om een succesvol bedrijf te bouwen. Dat doet denken aan The Lean Start-up principes.

Mijn Review

De inhoud van het boek is zeer sterk en Cunningham beschrijft krachtige tools om betere beslissingen te maken in je bedrijf. De principes komen terug in vergelijkbare boeken, zoals Principles van Ray Dalio of The 4 hour workweek van Tim Ferriss. Ze beschrijven deze concepten allemaal op net een andere manier.

De enige kritiek op dit boek is dat het erg Amerikaans geschreven is. Als je daar doorheen kunt lezen, zul je Cunnigham niet meer zien als een blaaskaak, maar als een ondernemer-filosoof die zijn principes goed uitgedacht heeft.

Het voorkomen van fouten door kritisch na te denken is een cruciale skill voor ondernemers en marketeers. Ik heb veel gehad aan dit boek en de Thinking Time is onderdeel van mijn Operating System in Notion.

Samenvatting

Domme beslissingen belasting

Iedereen maakt fouten. Die fouten kosten je geld en dat noemt Cunningham de domme beslissingen belasting. Als je 3 financiële beslissingen in je leven kon terugdraaien, is de kans groot dat je veel rijker zou zijn. Alle problemen zien er in eerste instantie uit als goede ideeën. Emoties en ratio werken omgekeerd evenredig. Hoe meer emoties je toelaat in business-beslissingen, hoe minder rationeel je ze bekijkt.

De grondslag van veel ondernemersfouten is het ontbreken van kritisch nadenken. Als je de tweede graads consequenties goed weegt, zul je betere beslissingen maken.

Thinking Time

Een van de belangrijkste tools die Cunningham gebruikt is 'Thinking Time'. Hij gaat zitten met een leeg vel papier en denkt goed na over de problemen en obstakels in zijn bedrijf. Zo vindt hij een oplossing waar hij kritisch over nagedacht heeft. Met de Thinking Time bespaart hij de domme beslissingen belasting.

5 principes van kritisch denken

In The Road Less Stupid geeft Cunningham handvatten om kritisch te denken. Deze zijn samen te vatten in 5 principes:

 1. Stel de ongevraagde vraag - Betere vragen stellen resulteert in helderheid en meer of betere opties
 2. Splits het probleem en het symptoom - Een probleem is een symptoom van een onderliggend obstakel, de oorzaak van het probleem. Vind dit probleem en los dit op om toekomstige problemen te voorkomen.
 3. Controleer je assumpties - onderscheid de feiten van het verhaal dat je jezelf vertelt
 4. Overweeg tweede graads consequenties - maak risico expliciet en de mogelijkheid en kosten van je ongelijk
 5. Bouw de machine - Maak een uitvoerbaar plan en identificeer de resources (mensen en geld) die nodig zijn om het probleem op te lossen en voortgang te boeken

#1 Stel de ongevraagde vraag

Een probleem is een onbeantwoorde vraag. Als je het antwoord weet, dan heb je geen probleem meer, want je weet wat je moet doen. Als je vastzit met een probleem, komt dat niet door het gebrek aan het juiste antwoord. Vaak is het de verkeerde vraag die je stelt.

Een betere vraag stellen zorgt dat je het probleem op een betere manier beschrijft. Als je er niets aan kunt doen, zoals een tornado of een ongeneeslijke ziekte, dan is dat een feit van het leven en geen probleem. Je kunt er simpelweg niets aan doen. De definitie van Cunningham van een probleem is dus iets waar je de mogelijkheid hebt om zelf een oplossing te vinden voor het probleem.

Het probleem als een stelling poneren is een misvatting. Een stelling lijkt op een feit. Problemen zijn op te lossen, dus is het beter om van de stelling een vraag te maken.

Stel dat de kosten van een bepaalde tool te duur zijn voor je. "De kosten zijn te hoog voor ons" is een stelling en daar heb je niet zoveel aan. "Waarom zijn de kosten zo hoog?" is al beter, maar helpt je ook niet.

Cunningham stelt dat je de vraag beter formuleert als: "How kan ik..., zodat ... mogelijk wordt?" In het voorbeeld hiervoor wordt dat: "Hoe kan ik voldoende omzet genereren, zodat we de kosten van de tool makkelijk kunnen betalen?"

Ons doel als business owner is om helderheid te krijgen door de juiste vraag te stellen. Hoe vinden we een oplossing voor dit probleem? Het is belangrijk dat je eerst een goede vraag stelt, voordat je actie onderneemt.

#2 Splits het probleem en het symptoom

De meeste mensen omschrijven het symptoom van het probleem in plaats van de oorzaak van het probleem. Een probleem is niet het verschil tussen waar je wilt zijn en waar je nu bent. Het gat tussen de realiteit en je gewenste situatie is niet het onderliggende probleem. Het gat is een symptoom van het probleem. Punt A is waar je nu bent (de realiteit), punt B is het gewenste punt zonder het probleem. Een symptoom geeft dat dat er iets mis gaat en dat signaal is behulpzaam. De pijn is een signaal van een probleem, stelt Dalio in Principles.

Om een probleem op te lossen, zul je de oorzaak van het probleem moeten identificeren. Er staat een blokkade tussen punt A en punt B dat voorkomt dat je het probleem oplost. Je zult dat obstakel moeten weghalen om het probleem op te lossen.

De sleutel tot het permanent oplossen van problemen is het identificeren van het obstakel dat je voortgang blokkeert en voorkomt dat je op punt B uitkomt. Het obstakel is het echte probleem, niet het feit dat je ontevreden bent met punt A waar je nu bent.

Goede vragen om te stellen om de oorzaak van een probleem te vinden:

 1. Wat zijn mogelijke redenen waarom ik dit symptoom ervaar?
 2. Wat gebeurt er nu niet, dat als het wel zou gebeuren, het gat tussen punt A en B zou verkleinen of zou dichten?
 3. Wat gebeurt er nu wel, dat als het zou stoppen, het gat tussen punt A en B zou verkleinen of zou dichten?

#3 Controleer je assumpties

Alle goede ideeën die uiteindelijk slecht blijken te zijn, hebben een gemeenschappelijke deler: niet-gevalideerde assumpties in de vorm van een goed verhaal. De sleutel om deze assumpties te vinden is om uit te vogelen waar je een mening aanziet voor een feit.

Houd jezelf scherp en stel jezelf continue de vraag "Wat mis ik hier?". Ga ervanuit dat je iets mist, zodat je kritisch blijft denken

#4 Overweeg tweede graads consequenties

Initiatieven die je uitvoert, zoals sporten of een bedrijf starten hebben directe uitkomsten - dit zijn de eerste graads consequenties. Dit zijn de directe gevolgen, zoals dat je moe wordt als je naar de sportschool gaat. Dat kan een reden zijn om op de bank te blijven zitten met een zak chips.

Sporten zorgt er voor dat je gezond blijft. Die gezondheid is belangrijk op de lange termijn en dit is de tweede graads consequentie. Tweede graads consequenties zijn de lange termijn effecten en zijn belangrijk als je succesvol wilt zijn.

Cunningham geeft 3 vragen om na te denken over tweede graads consequenties, voordat je tot actie overgaat:

 1. Wat is de upside? We zijn heel goed om deze vraag te beantwoorden. Ondernemers zien het rooskleurig in en kijken alleen naar de upside in eerste instantie. Als je hier stopt, is de kans groot dat je domme beslissing belasting betaalt.
 2. Wat is de downside? Het is lastig om deze vraag objectief te beantwoorden als we emotioneel in een project stappen en je geen rationele beslissing maakt. Vaak zijn ondernemers te optimistisch in het inschatten van de downside.
 3. Kan ik leven met de downside? Ferris noemt dit de 'worst case scenario' in The 4 Hour Workweek. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Hoe permanent is dit? Als je alles verliest wat je hebt, dan is de downside wellicht te groot. Als je investeert in de start-up van een familielid of kennis en het bedrijf gaat failliet, ben je dan OK met het verlies van je investering?

Identificeer de mogelijke risico's en analyseer de kans en de kosten van falen. Dit is essentieel om de domme beslissingen belasting te voorkomen. Er zullen altijd fouten worden gemaakt, maar domme beslissingen nemen omdat je de risico's niet hebt doordacht is te voorkomen. Dat scheelt een hoop geld.

#5 Bouw de machine

Stap 5 is de executie-fase. Bouw een machine (of systeem) dat je van punt A (waar je nu bent) naar punt B (waar je wilt zijn) brengt. De machine moet je helpen om obstakels te omzeilen en het gat tussen A en B sluiten.

Consistente executie vereist inzicht in data met een dashboard, het inrichten van processen en accountability. Houd je voortgang bij, identificeer problemen en accepteer ze niet. Train je team om op de juiste manier de executie te doen om je doelstellingen te behalen.

Beter ondernemen

 • Cultuur is essentieel voor een bedrijf en is meer dan de vrijdagmiddagborrel. De sleutel tot een goede cultuur is om continue goede gesprekken te voeren over de regels van het spel (hoe je dingen doet in je bedrijf), zodat iedereen de regels snapt en de regels volgt. Duidelijke regels die iedereen volgt worden nageleefd.
 • 3 belangrijke vragen die medewerkers kunnen stellen: 1) Wat kan ik nog meer doen? 2) Wat kan ik verbeteren? 3) Waar moet ik meer van doen, zodat ik kan groeien?
 • Een klein percentage van een groot bedrag is ook een groot bedrag. Optimalisatie is belangrijk en zorgt voor groei. Kleine dingen maken het verschil.
 • In een recessie kan je je overhead niet snel genoeg snijden. Beperk je kosten zo snel mogelijk en zo radicaal mogelijk in een recessie. Als je dat niet doet, kan je zomaar kopje onder gaan
 • Als marketing goed gedaan wordt, hoef je het product niet te verkopen. Zorg dat je erachter komt wat klanten willen. Geef dat aan ze. Als je begint met een product, kan het zijn dat niemand erop zit te wachten. Begin met een behoefte van je klant en bouw je bedrijf daaromheen.
 • Als de eend kwaakt, voer 'm. Het maakt de markt niet uit wat je doet of wat voor product je hebt gemaakt. De markt wil een probleem opgelost hebben of het gat tussen A en B kleiner maken. Als klanten je vertellen welk probleem ze opgelost willen hebben, let dan op en mis het niet.
 • Krachtige woorden voor een ondernemer: 1) help me begrijpen 2) wat is jouw suggestie?
 • Het is altijd een misvatting om tactisch te beginnen. Begin op het strategische niveau. Denk niet "hoe kunnen we onze sales verhogen", maar "Waarom zijn onze sales niet 2x zo hoog? Wat is het obstakel dat voorkomt dat onze omzet verdubbeld is?"
 • Jij bent de CEO van "Jezelf B.V." Jij bent de enige persoon die voor jezelf zorgt. Wat als je een raad van commissarissen zou hebben? Hoe zouden ze dan evalueren hoe je werkt? Wat voor advies zouden ze me geven? Zouden ze mij ontslaan of een promotie geven?
 • Strategische groei: Interne sterke kwaliteiten + behoefte van de markt = Kansen
 • Hoe zou je je bedrijf runnen als 100% van de toekomstige omzet uit referrals komt?
Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen