Reis plannen digital nomad

Tips om reis te plannen als digital nomad: goedkoop reizen, beste routes en de beste tips om niet te vergeten.
Ewoud Uphof

27/9/2020

Dit is stap

2

van de

Digital nomad worden

handleiding.

Plan je reis

Ik ga er vanuit dat je een bestemming hebt gekozen. Als je dat nog niet hebt, gedaan, lees dan het artikel over bestemmingen voor digital nomads. De volgende stap is dat je je reis gaat plannen. Welke steden ga je heen? Wat wil je allemaal zien? Pas als je dit gepland hebt in grote lijnen, ga je de reis boeken.

Om je route uit te stippelen en actie te gaan ondernemen, is het verstandig dat je je reis gaat plannen in grote lijnen. Ik kies meestal 3-5 plaatsen die ik wil bezoeken en bepaal aan de hand daarvan de route en dus welke vluchten ik ga boeken.

Plan om je werkweek heen

Plan hoe lang je minimaal je op een bestemming blijft om productief te kunnen zijn

Om goed te kunnen werken heb je een fijne plek nodig. Sommige mensen zijn met één dag geïnstalleerd, voor mij kostte dat meestal een paar dagen. Je wilt de chillste co-working space vinden en in de beste gedeelte van de stad zitten. Ik kan je aanraden om minimaal 2 weken op een plek te blijven (als je aan het werk bent) om je opstarttijd te minimaliseren.

Bedenk ook dat je als digital nomad over het algemeen veel meer tijd nodig hebt om een plek te verkennen dan een doorsnee reiziger. Jij moet tenslotte ook gewoon je werk nog doen. Elke dag erop uit trekken is er dus niet bij als je werken en reizen combineert. 

Voordeel van verblijven op één plek

Het voordeel van langer op één plek blijven – naast de rust die het je geeft om productief te zijn in je werk – is dat je meer opgaat in het lokale leven en zo de lokale cultuur beter leert kennen. Veel meer dan wanneer je snel alle highlights afwerkt om weer naar de volgende plaats door te reizen. Slow travel dus! Daarnaast moet je niet onderschatten hoeveel tijd reisplanning van je vraagt. Dit komt er allemaal bij.

Voordeel van sneller rondreizen

Ik heb een stop gedaan in Kuala Lumpur en heb daar 24 uur doorgebracht. Super tof om de stad in een paar uur te zien en boven op de Twin Towers te staan. Het was echter best gehaast en ik kon niet echt werken. Hou daar rekening mee.

Stel dat je 3 maanden op reis gaat - 12 weken dus - dan kun je maximaal 5 plaatsen voor 2 weken bezoeken. Je hebt reistijd nodig (en dan kun je niet werken).

Ik zou het naar beneden afronden, omdat reizen duurder is en je veel tijd kost. Daarbij kom je waarschijnlijk allemaal leuke mensen tegen en dan wil je langer blijven op een plaats.

Er zijn eigenlijk twee opties:

 1. Je blijft gewoon op de plek die je chill vindt. Dan zou ik geen reizen en verblijven plannen. Je ziet dan veel minder van een land. Dit heb ik in Vietnam gedaan: ik ben een maand in Da Nang gebleven en heb verder weinig van het land gezien.
 2. Je stippelt je reis uit, want daarmee dwing je jezelf om meerdere plekken te zien en nieuwe mensen te ontmoeten.

Ik heb beide gedaan en voor allebei is iets te zeggen. Soms kom je erachter dat de plek die je bijna had geskipt de allervetste locatie van je reis is. Om gemakkelijk routes te vergelijken van de totale reisduur en meest comfortabele transport opties in Azië kan je www.geckoroutes.com gebruiken. Dit kan je een hoop tijd en kosten besparen!

Houd rekening met maximale duur van je visum

Als je een reis gaat boeken is het belangrijk dat je zorgt dat je dat je binnen de maximale aantal dagen blijft. De boetes zijn hoog en hier wordt in de meeste landen streng op gecontroleerd.

Op de meeste toeristenvisums mag je beperkt aantal dagen in een land verblijven. In Indonesië mag je (ten tijde van schrijven, zoek dit zelf op) 90 dagen op een toeristenvisum verblijven.

Je moet het land dan uit, anders kun je hoge boetes krijgen. Veel mensen boeken dan een visa-run, een goedkoop ticket naar een ander land om 25 (24 uur + 1 uur) uur later terug te vliegen. De tijd op je visum wordt dan herstart en je mag weer 90 dagen verblijven. Houd hier rekening mee in je planning van de reis.

Als je hebt ingepland hoe lang je gaat en welke plaatsen je in grote lijnen aandoet, dan is de volgende stap het boeken van de reis. In het volgende artikel geef ik je tips om goedkope reizen te boeken en welke valkuilen je moet voorkomen bij het boeken van een reis.


Voorbeeld van mijn routes en verblijfsduur

Route in Azië

1 week in Bangkok

3 weken in Chiang Mai

1 week in Bangkok

4 weken in Vietnam

Route in Midden-Amerika

1 week in Panama City

3 weken in Bocas Del Toro

3 weken in Colombia

1 week in Panama City

Route in Zuid-Amerika

4 weken Noord-Brazilie (kitesurfen)

4 weken Sao Paulo (werken)

2 weken Rio de Janeiro en Amazone (vakantie met mijn moeder)

Reizen met vliegtuig

Goedkope vluchten naar Zuid-Amerika

Vliegen naar Brazilië is relatief duur. Je kunt dan beter naar Suriname vliegen en een overstap maken. Let wel op dat sommige lokale routes juist veel duurder zijn. Ik ben met een cruise voor digital nomads naar Brazilië gegaan.

Goedkope vluchten naar Azië

KLM vliegt op bepaalde luchthavens in Azië als transfer-hub. Het vliegtuig moet er toch al heen en dus zijn sommige vluchten goedkoper. Stel dat je naar Bali wilt gaan. Je kunt direct vliegen, maar je kunt ook naar een andere luchthaven-hub vliegen en dan met een andere airline vliegen. Vergelijk bijvoorbeeld Amsterdam - Denpasar (Bali) met Amsterdam - Singapore of Amsterdam - Bangkok. Je zult zien dat er grote verschillen zijn. Vanuit Bangkok kun je dan met Tiger of Virgin goedkoop naar je bestemming vliegen.

Voorbeeld van mijn vliegroutes

‍Vluchten in Zuid-Amerika op één lange trip:

 • Retour vlucht Amsterdam - Panama met 4 maanden tussen de vluchten. 
 • Vanuit Panama naar Nicaragua gevlogen met andere airline
 • Twee weken in Nicaragua gebleven, vlucht naar Havana, Cuba
 • Een maand rondgereisd in Cuba, vlucht naar Panama
 • Een week in Panama gebleven, vlucht naar Medellin
 • Drie weken in Colombia gebleven, vlucht naar Panama
 • Retour vlucht Panama, Amsterdam

Vluchten in Azië op één lange trip:

 • Retour Amsterdam - Bali via Moskou
 • Bali - Bangkok
 • Bangkok - Siem Reap
 • Siem Reap - Bangkok
 • Bangkok - Kuala Lumpur (24 uur)
 • Kuala Lumpur - Vietnam
 • Vietnam - Bangkok
 • Bangkok - Bali
 • Bali - Amsterdam (retour via Moskou)

Reizen met een cruise

Wat ik fijn vond aan de cruise, is dat je 9 dagen lang kunt verheugen op je nieuwe leven als digital nomad. Als je vliegt is dat toch een andere ervaring. De anticipatie is leuk en zorgt ervoor dat je met een glimlach wakker wordt iedere dag.

All-inclusive vakantie

Je kunt onbeperkt eten en drinken aan boord. Let dus op, ik ben 5(!) kilo aangekomen in 9 dagen. Ik ben iedere dag naar de gym aan boord gegaan, maar dat was dus niet voldoende. Je hebt iedere avond een drie-gangen diner in het restaurant en daar zit je lang te tafelen met veel wijn.

Weinig (of heel duur) internet aan boord

Houd er rekening mee dat je hier waarschijnlijk niet zoveel werk zult verzetten. Er is internet aan boord, maar daar betaal je extra voor en het is duur.

Alternatief: Nomadcruise

Wat ik zelf niet gedaan heb, maar wel een optie is, is de NomadCruise. Je reist met andere nomads op een cruise en je hebt verschillende workshops en borrels met elkaar. Zo kun je meteen vrienden maken onderweg naar je bestemming.

Wat is Nomad Cruise?

Nomad Cruise is een cruise speciaal voor digital nomads en andere ondernemers wereldwijd. Tijdens een tweeweekse trip vaar je samen met 150 anderen de Atlantische Oceaan over. De ene keer vaar je van Zuid-Europa naar Midden-Amerika, en de andere keer andersom. Je vaart een groot stuk op open zee en een internetverbinding is dan amper mogelijk (of heel duur). De tweede week wordt het al makkelijker, als de boot af en toe aanlegt bij een Caribisch eiland. Wat die 150 ondernemers dan de hele dag doen? Behalve ‘het cruise-leven’ (eten, zwemmen, chillen) is er ook een uitgebreid aanbod van leerzame presentaties, workshops en netwerkmomenten. Lees hier een interview met de oprichter van NomadCruise.

Reizen met een camper

Blijf je binnen Europa dan is reizen met een camper een leuk alternatief. Bekijk eens websites als Camptoo.

Reis boeken

Zodra ik de grote lijnen van mijn reis heb gepland, boek ik de tickets. Dan is het ‘echt’. Je gaat! Als je het ticket geboekt hebt, dan volgt de rest vanzelf. Afhankelijk van de bestemming heb je verschillende manieren van vervoer. Ik ben met een cruise naar Brazilië gegaan, heb met de auto gereisd en verder veel gevlogen. In dit artikel geef ik je tips om goedkoop een reis te boeken en waar je op moet letten.

Gebruik van vergelijkingssites

Gebruik Google Flights voor het vinden van de goedkoopste vliegvelden dichtbij jouw bestemming (kruistabel is erg handig). Zoek vervolgens dezelfde vlucht op in Skyscanner, vaak geeft dit nog een goedkopere optie omdat Skyscanner meer websites vergelijkt.

Stel dat je een trip naar Azië aan het plannen bent voor 3 maanden. Ik wil mijn huis verhuurd hebben vanaf 1 maart tot en met 1 juni. Dus ik ben gebonden aan die data. Toch kan het voordelig zijn om flexibel met je dagen om te gaan. Als je iets eerder of later vliegt, dan kun je flink besparen. Sommige airlines vliegen één keer per week op een bestemming. Dat kan juist een goedkopere vlucht zijn.

 1. Begin met de Maps views van Skyscanner:

De rode pijlen geven aan waar goedkope vluchten (voor die luchthaven) naartoe gaan. Ik heb linksboven Amsterdam geselecteerd: je ziet zo dus welke airlines vanuit Amsterdam naar Azië vliegen. Stel dat je naar Bali wilt gaan, maar ik zie dat de vlucht naar Bangkok erg goedkoop is. Optie 1: Amsterdam - Bangkok €550

Dit is de retour die ik zou boeken: dus rond 1 maart heen van Amsterdam naar Bangkok en rond 1 juni terug van Bangkok naar Amsterdam.

Ik zou in deze optie 2 weken in Bangkok blijven: 3 dagen om je plek te vinden en de stad te ontdekken, 10 dagen om te werken en dan 1 dag om te reizen.

De volgende stap is uitzoeken hoe ik van Bangkok naar Bali kom. Je hebt veel goedkope airlines waarmee je veilig en spotgoedkoop lange afstanden kunt vliegen. 

In dit geval kun je voor €140 vliegen van Bangkok naar Bali. Deze vlucht zou dus rond 15 maart zijn. Als je een enkele reis boekt, zoek dan eerst uit of je met een enkele vlucht het land in komt.

Let wel op dat vaak niet zoveel bagage mag meenemen als op intercontinentale vluchten en dus dat je misschien moet bijbetalen.

Ik zou hier overwegen om een retour te boeken van Bangkok naar Bali en terug vliegen na 40 dagen. Zo heb je 40 dagen op Bali en ben je genoodzaakt om je vlucht te halen en de volgende bestemming te zien. Je kunt altijd de terugvlucht laten schieten.

Boek zo ver mogelijk vooruit

De eerste stoelen zijn vaak goedkoper. Zo kan je de bizarre situatie hebben dat business class goedkoper kan zijn dan economy. Hoe verder je vooruit boekt, hoe goedkoper het dus is. Plan je trips minimaal 3 maanden vooruit, maar nog liever 6 maanden of langer. Als dat niet lukt, kun je misschien beter wachten tot een last-minute ticket.

Wees flexibel met de reisdata

Speel met de vluchtdata om de goedkoopste vlucht te vinden. Sommige airlines vliegen één keer per week en dat kan echt heel veel schelen. Vluchten tijdens Kerst zijn bijvoorbeeld 1,5X zo duur. Beter net voor Kerst vliegen en 500 euro besparen!

Retourvluchten zijn vaak goedkoper dan enkele vluchten (ja echt!)

Ik boek een retourvlucht, zodat ik weet wanneer ik ongeveer terugkeer in Nederland. Ik boek de intercontinentale vlucht ver vooruit, zodat dit goedkoper is. Begin zo vroeg mogelijk met zoeken, vooral als het een internationale vlucht is. De eerste stoelen die de airline verkoopt op een vlucht zijn goedkoper, ook met punten. Als je de heenvlucht overslaat, dan annuleer je daarmee je terugvlucht. Kom je niet opdagen, dan ben je beide tickets kwijt. Laat dus alleen terugvluchten schieten! Boek de data van retourvluchten zo ver mogelijk uit elkaar - dat is goedkoper. Dit is de reden dan stedentrips vaak zo duur zijn: airlines weten dat je meer wilt betalen voor vrijdag tot en met zondag.

Gebruik de bonus van creditcards voor gratis vluchten

Ik heb een American Express Platinum genomen om mijn vlucht mee te betalen. Deze creditcard heeft een zeer uitgebreide reisverzekering en met de punten heb ik meteen een deel van mijn vlucht betaald. Als je dit doorrekent is deze kaart goedkoper dan een reis- en annuleringsverzekering met werelddekking. Je hebt ook onbeperkt toegang tot lounges, ook als je economy vliegt, en daar heb je gratis eten en snel wifi zodat je nog wat werk kunt doen.

Retourvluchten vanaf grote vliegveld-hubs zijn significant goedkoper

Ik boek een retourvlucht naar een grote hub, zodat ik weet wanneer ik heen en terug in Nederland ben. Het is vaak goedkoper om een retourvlucht te boeken naar een vliegveld dat een hub is. Amsterdam, Parijs, Bangkok en Kuala Lumpur zijn voorbeelden van zulke hubs. Je kunt in Azië en Zuid-Amerika vaak heel goedkoop lokaal vliegen. Ik combineer dus tickets en boek deze los. Je zit soms zelf in hetzelfde vliegtuig alsof je alles via KLM hebt geboekt.

Boek lokale vluchten direct bij low-cost airlines

Boek de kleinere vluchten om van de hub naar je eindbestemming te komen. Retourvluchten zijn vaak goedkoper, je kunt de terugvlucht laten schieten.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_low-cost_airlines

Let op bij het boeken van een enkeltje

Sommige landen vereisen een terugreis om je in het land toe te laten. Je komt het land dan niet in voordat je een duur enkeltje terug hebt geboekt. Luchtvaartmaatschappijen kunnen een bewijs verlangen van verdere reizen wanneer u naar een land reist waar u geen ingezetene bent. Dat betekent dat je niet zomaar een enkeltje kunt kopen voor een plek die je technisch gezien als toerist bezoekt. Hier is een eenvoudige oplossing: koop op de dag van uw vlucht een retourticket dat u binnen 24 uur kunt annuleren. Je doet dat via https://bestonwardticket.com/.

Maak gebruik van layovers

Als je met vakantie gaat, wil je zo snel mogelijk van A naar B. Als digital nomads heb je daar geen last van. Je kunt zelfs de layovers gebruiken om nieuwe steden te ontdekken én goedkoper te vliegen. Als ik van Mumbai naar Bangkok vlieg, dan kijk ik hoe ik zoveel mogelijk overstap-vluchten kan hebben. Ik maak dan korte trips van de locaties die onderweg zijn. Soms zijn deze vluchten echt veel goedkoper en je hebt nieuwe bestemmingen om te ontdekken. (En nee, dit is niet milieuvriendelijk).

Vergelijk nog een keer als een vlucht hebt gevonden

Als je eenmaal weet welke vlucht je hebt genomen, zoek dan die precieze vlucht op via vergelijkingssites. Het kan voorkomen dat dezelfde vlucht €100 goedkoper is als je via een andere partij boekt.

Check de voorwaarden- Op kortere vluchten bevatten economy-tickets mogelijk geen gratis ingecheckte tas, dus het kan soms goedkoper zijn om business te vliegen als je koffers hebt.

Ook kan het zijn dat dezelfde vlucht via andere airlines goedkoper is. Zo kun je via Delta Airlines soms goedkopere KLM vluchten vinden dan op de site van KLM zelf.

Plan de eerste week

De eerste dagen dat ik aankom in een land boek ik meestal 3 hotels voor 2 dagen per stuk. Zo kan ik de stad ontdekken en in verschillende delen werken. Ik zoek online naar de meest populaire coworking spaces of cafés en zoek daar in de buurt een hotel of Airbnb. 

Dag 1: chillen in hotel en acclimatiseren

Dag 2: eerste coworking space proefdag draaien

Dag 3: tweede coworking space proefdag draaien

Dag 4: inchecken in ander stadsdeel en naar derde coworking space

Dag 5: keuze maken en appartement zoeken in de chillste buurt

Zo heb ik de stad dus in een paar dagen gezien en weet ik dat ik in het leukste stuk zit. Maak een praatje met de mensen in coworking spaces om te vragen wat zij aanraden en wat de hotspots zijn. Blog-artikelen zijn vaak niet recent en de hotspot waar de meeste digital nomads zitten kan dus anders zijn als je er bent.

Ik boek de hotels op mijn creditcard via Booking.com, zodat ik hiermee punten spaar. Sommige hotels accepteren geen AMEX, dus check dat van te voren even (of kies een hotel waar je vooraf kunt betalen). Ontbijt in hotels in Azië kan echt verschrikkelijk zijn, je bent beter af om zelf je ontbijt in de stad te halen.

De eerste dag

Als ik een lange vlucht heb gehad, dan zorg ik dat ik de eerste dag de tijd neem om te relaxen. Ik boek een hotel met een sauna, zodat ik de jetlag eruit kan zweten. Ik ga ook naar de gym in het hotel, zodat ik me fitter voel. Een harde workout en dan een kwartier stretchen zorgt ervoor dat je je een stuk beter voelt. Ik boek minimaal 2 nachten. Hoe verder in de toekomst je een hotel boekt, hoe goedkoper het kan zijn. Als de kamerprijzen hoog zijn, dan kan je beter een last-minute boeken. Ga je in het hoogseizoen, dan is het fijn om gewoon een hotel te hebben bij de luchthaven.

Je kunt ook in een hostel beginnen en eerst een paar dagen de stad ontdekken. In mijn ervaring zijn dit toch wel andere mensen en backpackers komen op andere plaatsen dan digital nomads.

Ontdek de stad

Ik neem een taxi om de stad in grote lijnen te ontdekken. Ga naar het stadsdeel waar co-working spaces zitten en loop hier rond. Ik ga vaak naar een co-working space en vraag wat hier de beste cafés zijn in de buurt. Zo kom je erachter of er leuke restaurants in de buurt zitten.

Rondleiding in co-working spaces

Check de verschillende co-working spaces in de stad. Als deze bij elkaar in de buurt zitten, kun je ook goed zien hoe groot de stad is en of het openbaar vervoer handig is in deze wijk.

Ik vraag om een rondleiding in de co-working space en of ik de volgende dag een dagpas kan kopen en kan kijken of dit voor mij is.

 • Wat zijn de openingstijden (met een dagpas kan dit verschillen)?
 • Heb ik een vast bureau?
 • Kan ik een extern scherm huren?
 • Wonen de meeste digital nomads ook in deze wijk?
 • Wat zijn leuke cafés en restaurants in de buurt?

Maak een afspraak om je AirBnb te zien

Je kunt gewoon vragen of je eerst even mag komen kijken, voordat je boekt. Dat bureau op de foto kan er bijvoorbeeld niet meer staan. Wel zo handig. Stel deze vragen:

 • Is er veel lawaai 's avonds?
 • Hoeveel mensen wonen er? Is de host overdag thuis?
 • Mag je gasten ontvangen? Zijn hier kosten aan verbonden?

Evalueer je eerste indruk

Wil ik hier blijven? Voel ik me hier chill? Als je nog geen dingen geboekt hebt voor langere termijn, dan kan dat fijn zijn. Zo heb ik Panama City na een dag vaarwel gezegd om naar Colombia te gaan.

Anderzijds heb ik in Cartagena ook in een hok zonder ramen geslapen, omdat alle hotels en hostels uitverkocht waren. Ik wist niet dat er een carnaval in de stad was. Maak dus een afweging voor jezelf of van te voren je plannen wilt vastleggen.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel
Hoe je een blog opzet met Webflow

Hoe je een blog opzet met Webflow

Zet je binnen 2 uur een eigen blog op. Bouw met Webflow templates in 2 uur een website.

Lees artikel
Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Doelgroep en onderwerpen bepalen contentmarketing

Breng focus in contentmarketing. Contentmarketing expert Michel Ariens legt uit hoe je onderwerpen, doelgroep en kanalen kiest.

Lees artikel