Blog < B2B growth marketing< Sales funnel bouwen

Wat is een sales funnel?

Wat is een sales-funnel?

B2B growth marketing
4/2/2021

Wat is een salesfunnel?

Een sales funnel is een visuele weergave van hoe mensen zich door het aankoopproces heen bewegen. De Nederlandse vertaling van het woord ‘funnel’ is ‘trechter’. Het begrip salesfunnel wordt binnen de afdelingen marketing en verkoop gebruikt om aan te geven welke fases van het verkoopproces bestaan en in welke fase een specifieke lead of prospect zich bevindt.

In dit artikel informeren wij u over de theorie rondom de salesfunnel. Op het internet zijn tal van websites te vinden die u informeren over het inrichten en beheren van een goede salesfunnel. Deze geven vaak tegenstrijdige informatie en zijn niet op uw bedrijfsproces gebaseerd. Bij het inrichten van een goede salesfunnel voor uw organisatie is het dan ook belangrijk dat u deze afstemt met uw verkoopproces. Wij hebben een korte uitleg en enkele tips opgenomen om u verder te helpen.

Stadia in de sales funnel

Suspect

Een suspect is iemand met wie je niet hebt gesproken. Maar als een lead qua profiel lijkt op de persona, kun je besluiten dat ze het waard zijn om na te streven.

Lead

een prospect heeft interesse in uw aanbod bevestigd. U hebt een gesprek gehad, de persoon geïnformeerd over wat u doet, en u heeft beiden ingestemd met een volgende stap in het verkoopproces.

Gekwalificeerde lead

Kwalificatie is de meest kritische en veeleisende fase van de verkooptrechter. In het kwalificatieproces verifieer je dat de prospect behoefte heeft aan jouw product, dat de prospect waarde ziet in jouw aanbod, dat er voldoende budget is voor een deal, dat je toegang hebt tot de beslisser en dat er een overeengekomen tijdlijn voor het verkoopproces. Het kwalificatieproces kan complex en langdurig zijn en kan worden beheerd met een Sales Call Talk Track en een stakeholdermanagementschema.

Committed

Idealiter wilt u de deal sluiten als alle rode vlaggen zijn afgehandeld. In werkelijkheid sluiten de meeste deals terwijl er nog steeds kritieke rode vlaggen bestaan. Op dit punt heeft u de klant een voorstel gedaan waarin de belangrijkste contractvoorwaarden worden uiteengezet. Wanneer een klant heeft afgesproken om verder te gaan met een deal, is hij "toegewijd" (ook bekend als "verbale toezegging" of "verbaal"). Wat overblijft is om de details van het contract, de levering en de betaling uit te werken, die allemaal het potentieel hebben om de verbintenis 'ongedaan te maken'. De toezegging kan worden aangeboden afhankelijk van het voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Transacted

Een verkoop is tot stand gekomen wanneer een contract door beide partijen is ondertekend. Vanuit het perspectief van een verkoper is de vervulling van het contract de verantwoordelijkheid van andere delen van de organisatie, en de verkoper kan zich nu concentreren op de volgende kans. Bij beginnende start-ups wordt echter vaak ook de verkoper betrokken bij de uitvoering van het contract. Een ondertekend contract kan boekhoudkundig als opbrengst worden geboekt.

Samenvatting: De salesfunnel is een metafoor voor het verkoopproces van het eerste contact tot de uiteindelijke verkoop. Naarmate een kans door verschillende stadia door de trechter gaat, neemt de tijd tot sluiting af en neemt de kans dat de verkoop plaatsvindt toe.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen