Wat is Entrepreneurial Operating System (EOS)?

Mona Boot legt het je uit wat Entrepreneurial Operating System (EOS) is en wat ondernemers hier aan hebben.
Ewoud Uphof

7/10/2020

Dit is stap

van de

handleiding.

Dit artikel is onderdeel van een reeks over het Entrepreneurial Operating System. Mona Boot van Go 4 Traction is één van de drie officiële implementers in Nederland. In deze artikelen legt ze uit wat EOS is en hoe je dat toepast in je bedrijf.

Wat is Entrepreneurial Operating System (EOS)?

EOS is ontwikkeld door ondernemer Gino Wickman. Op 25-jarige leeftijd werd hij gevraagd te helpen met de reorganisatie van zijn vaders bedrijf. In deze periode werd hij ook één van de oprichters van de Entrepreneur Organisation in Detroit en deed hij vijf jaar lang onderzoek naar de problemen die ondernemers ondervinden. Gebaseerd op bestaande en bewezen management methodieken ontwikkelde hij het Entrepreneurial Operating System. Na 7 jaar werd het bedrijf van zijn vader succesvol verkocht en begeleide Gino nog twee jaar lang het nieuwe management. Deze video legt in het kort uit wat EOS is. In het boek Traction geschreven door Gino Wickman wordt de gehele methodiek uitgebreid beschreven. Mona heeft mij voorafgaand aan dit interview het boek ‘Traction’ opgestuurd. In mijn ogen een bijzondere manier van aandacht vangen: het valt zeker op.

Met EOS bereik je drie dingen: 

 1. Vision; Een 100% heldere visie en één beeld in de gehele organisatie hoe dat te realiseren. 
 2. Traction; de hele organisatie werkt met verantwoordelijkheid en discipline aan het realiseren van deze visie.
 3. Healthy; het creëren van een open en eerlijke cultuur met een goed samenwerkend daadkrachtig leiderschapsteam.


Deze 3 dingen bereik je door je bedrijf in 6 componenten te versterken:

 1. Visie; Hoe sterker de visie hoe gerichter er gewerkt wordt aan de realisatie.
 2. Mensen; Zonder een goed team, kun je je visie niet bereiken.
 3. Data; Stuur je bedrijf op data en zet gevoelens, persoonlijkheden, meningen & ego's opzij.
 4. Issues; Identificeer problemen en los ze voor eens en altijd op. ​
 5. Proces; Breng je belangrijkste processen secuur en consistent in kaart en maak ze schaalbaar.
 6. Tractie;  Discipline en verantwoordelijkheid brengen in de organisatie om zo de slagkracht te verbeteren en de visie te realiseren.


Het implementatieproces start in het leiderschapsteam en wordt vervolgens uitgerold naar de rest van de organisatie. 


Bron afbeelding

Hoe verschilt EOS van andere systemen, zoals Scaling Up?

Ik kan je vertellen wat de kracht van EOS is en wat het voor je organisatie kan betekenen en niet wat de verschillen zijn met andere systemen.

EOS is een holistisch systeem met praktische, simpele maar krachtige tools. Er zit enige overlap met andere methodieken, omdat al deze systemen gebaseerd zijn op managementtechnieken die door ervaring getest zijn. De 7 strata van Scaling up lijken bijvoorbeeld op de Vision/Traction Organizer van EOS. Een stip op de horizon is een vereiste van een goed groei-systeem. Dat zit dus in beide systemen.

Het EOS Proces

Bron afbeelding


Verandering vereist beweging. Om die reden start de EOS implementatie met Tractie; het in beweging brengen van de organisatie. Dit gebeurt tijdens de EOS Focusdag door:

 1. het maken van een accountability chart
 2. een proefronde rocks
 3. het instellen van een meeting pulse
 4. en het opzetten van een scorecard

Het maken van een accountability chart

Zonder verdeling van de verantwoordelijkheden wordt makkelijk ingestemd met “We gaan dit jaar 100 miljoen doen!” maar  is de kans groot dat er weinig wordt gerealiseerd. Door eerst de verantwoordelijkheden te verdelen, komt er een goede inhoudelijke discussie op gang. “Wacht even. Is 100 miljoen wel mogelijk met het huidige sales team? Is er budget om meer mensen aan te nemen?”

Elk bedrijf kent 3 basisfuncties:

 • Marketing & Sales; 
 • Operations; 
 • Finance

De vierde rol: de integrator

Succesvolle bedrijven hebben nog een 4e functie; de Integrator. Deze persoon is de olie en de lijm van de organisatie, stuurt op ratio, faciliteert in het weghalen van obstakels en barrières en is verantwoordelijk voor de winst & verlies. 

De vijfde rol: de visionair

Bij 50% van de organisatie is er daarnaast ook een visionair. Iemand die vaak 20 ideeën per dag heeft, er voor gezorgd heeft dat het bedrijf vandaag bestaat en voortbestaan heeft, de grote relaties onderhoud en meer stuurt vanuit emotie/cultuur.  De visionair kan de organisatie echter ook frustreren, omdat er iedere dag wel een nieuwe richting lijkt te zijn. Vanuit de organisatie hoor ik dan vaak: “Vandaag doen we dit en morgen moeten we alles laten vallen en aan iets nieuws werken. Maar ja, het is de eigenaar dus dan ga je er maar in mee.”Gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid.

Bij het opstellen van de accountability chart kan er maar 1 persoon verantwoordelijk zijn voor een functie. Eén persoon kan wel verantwoordelijk zijn voor meerdere functies. 

Daarnaast is het credo “structuur eerst, mensen als tweede”. Dat wil zeggen eerst stel je de beste structuur op voor je organisatie met de bijbehorende verantwoordelijkheden.. Dit geheel doe je echter los van de mensen. De uitkomst is een duidelijke verdeling van de verantwoordelijkheden, dat de basis vormt van bedrijfsgroei. Dit is voor veel bedrijven al verhelderend. Daarna wordt er pas gekeken naar welke medewerkers de functies gaan vervullen.

Bestel het boek op Bol.com:


De volgende stap is dat we korte termijn doelen en een scorekaart opstellen. In het volgende artikel in deze serie lees je meer over de scorekaart en hoe je deze toepast in je bedrijf.

Meer tips om slimmer te werken?

Iedere donderdag deel ik mijn tips om slimmer te werken. Denk tool tips, workflows en templates.

Ontvang iedere donderdag slimmer werken tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer funnels tips?

Iedere maandag stuur ik een e-mail met tips over het bouwen van funnels. Lees de laatste experimenten en praktische tips die je meteen kunt inzetten.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer artikelen over ondernemen?

Iedere zaterdag stuur ik een e-mail met mijn inzichten en ervaringen over ondernemen.

Ontvang iedere zaterdag tips voor ondernemers

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dit vind je misschien ook interessant

Vragen start growth hacking

Vragen start growth hacking

Cruciale informatie die nodig is voor growth hacking. Een stappenplan van alle informatie die je nodig hebt om fouten te voorkomen en impact te maken.

Lees artikel
Voorbereiding Growth hacking

Voorbereiding Growth hacking

Doorloop deze stappen als je begint met een nieuw growth hacking project. Je hebt alleen Google Analytics toegang nodig.

Lees artikel
B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

B2B Leadvergoeding (CPL) berekenen

De Cost-Per-Lead is een belangrijke metric voor B2B lead generatie. Uitleg hoe je CPL berekent voor B2B leads, MQL en SQL.

Lees artikel
Content Plan maken

Content Plan maken

Het contentplan zorgt ervoor dat je posts schrijft met een impact. Ik ga er namelijk vanuit dat je meerdere kanalen draait naast contentmarketing.

Lees artikel
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen voor drukke marketeers. In een half uur de essentiële onderdelen om aan de slag te gaan.

Lees artikel
Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Zoekwoorden onderzoek doen voor artikelen

Een artikel dat hoog in Google staat is gebaseerd op zoekwoorden-onderzoek. Tips om een compleet artikel te schrijven dat ook prettig leest.

Lees artikel