Blog < Webflow< Contentmarketing tools

Tool Review Webflow

Website designer en CMS

Webflow
4/2/2021

Wat is Webflow?

Webflow is een low-code website designer. Het design van de website wordt automatisch omgezet in code. Je hoeft dus (bijna) niet te programmeren. Het is een alles in één platform dat design, front-end en back-end bevat.

Met Webflow heb ik helemaal zelf een website gemaakt, zoals ik dat wil. Mobile responsive, relationele databases, flexibiliteit in design en zonder programmeur live zetten.

Webflow is een geavanceerde cloud-based webdesigner. Dat betekent best of both worlds.

De flexibiliteit en mogelijkheden van een Wordpress website, maar niet steeds veiligheidsupdates doen. Waar je in Wordpress een developer voor nodig hebt, doe je in Webflow zelf. Dat scheelt veel snelheid voor mij als marketeer.

Website designen zonder programmeren, zoals Squarespace en Wix, maar met de geavanceerde functionaliteiten die je wilt hebben in een professionele website.

Hoe ik Webflow gebruik 

Ik gebruik Webflow om deze content te publiceren in een content pillar strategie. Dat betekent dat artikelen samenhangen in categorieën. Die categorie pagina’s worden automatisch aangemaakt in Webflow.

Voor Polaris Growth gebruik ik webflow om funnels te bouwen.

Hoe Webflow werkt

Designer

Met de designer van Webflow krijg je de volledige kracht van CSS, HTML en JavaScript, zonder die code zelf te schrijven. Jij onderwerpt de website, ondertussen maakt de designer achter de schermen schone, semantische code voor een geoptimaliseerde website.

Links in de designer voeg je HTML elementen toe.

Rechts pas je CSS aan.


De designer ziet er zo uit met een pagina: De elementen sleep je heen en weer. Webflow werkt met classes en hiërarchie binnen elementen, zodat je complexe HTML kunt maken zonder te programmeren.


Uiteraard zijn de pagina’s responsive. Hier zie je de mobiele weergave van dezelfde pagina. De pagina’s zijn onafhankelijk van elkaar aan te passen.


Webflow CMS

Dit is een van de belangrijkste redenen om te werken met Webflow. Je bouwt gemakkelijk zelf een database met verschillende field types.

Hier zie je een voorbeeld van het CMS voor de handleidingen op deze site.

Iedere handleiding krijgt velden mee voor meta-informatie. Denk aan: SEO meta title, SEO meta description of een secundaire afbeelding voor Open Graph.

Dit zijn de kolommen die je aan de database kunt toevoegen:

Per record in de database (hier dus per handleiding) worden de velden automatisch aangemaakt.

Iedere handleiding geef ik metadata mee vanuit het CMS. Dit is een voorbeeld van marketing funnel handleiding. Deze data wordt aan de voorkant getoond en is dynamisch.

Waarom is dit handig? 

Omdat voor iedere nieuwe record er automatisch een template wordt aangemaakt. Als ik een pagina voor een nieuwe tool wil aanmaken, dan hoef ik alleen deze velden in te vullen en de pagina wordt automatisch opgebouwd en staat binnen 5 minuten live. Dat betekent dat ik niet hoef na te denken over het design van de pagina voor een nieuwe tool.

Hier zie je dat ik kan wisselen binnen de template pagina Tool. Ik wissel hier van Webflow naar Autopilot. De Titel en logo veranderen dan automatisch mee.

Voordelen Webflow

 • Geen hosting: de hosting is onderdeel van Webflow, dus geen gedoe met CDN, redirects en andere server-gedoe
 • Automatische veiligheidsupdates: een groot voordeel ten opzichte van Wordpess is dat je geen updates hoeft te doen. De software is cloud-based en wordt automatisch geupdate.
 • Zeer goede SEO mogelijkheden: Webflow biedt zeer goede SEO functionaliteiten. Je kunt de Open Graph helemaal zelf inrichten.
 • Templates: Onder de 100 USD koop je een professioneel template dat je aanpast naar jouw design. De interacties en databases zitten er allemaal in. Je bouwt in één dag een mooie website.

Nadelen Webflow

 • Leercurve: Webflow is een geavanceerde website designer. Dat betekent dat er een pittige leercurve is. Een simpele website bouwen op basis van een template is in een week mogelijk. Er is echter veel meer mogelijk dat binnen het maandelijkse abonnement. De mogelijkheden schalen dus met je mee als je meer wilt doen met Webflow.
 • Prijs: Webflow is een stuk duurder dan andere website designers. Er zitten echter zo veel meer functionaliteiten in dat dit het zeker waard is.
 • Plans: de indeling van de abonnementen is raar. Je betaalt extra als je meerdere admins wilt op het kleinste plan en daar betaal je dan ook per maand voor. Dat is wel irritant, want je wilt meerdere mensen kunnen laten designen.
 • Zapier beperkt: Een nadeel is dat de API koppeling naar Zapier beperkt is. Nieuw formulier (lead magnet, contact form, etc) of een nieuwe order in het e-commerce CMS zijn triggers. Nieuwe artikelen aanmaken is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Voor wie is Webflow geschikt?

 • Personal brands die veel content maken en content pillars willen maken
 • Marketeers die sales funnels of marketing funnels willen bouwen.
 • Ondernemers die kosten van website willen beperken
Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen