Blog < Digital nomad worden< Digital nomad worden

Werken als digital nomad

Wat zijn manieren om te werken als digital nomad?

Digital nomad worden
13/2/2021

Dit zijn de manieren om een digital nomad te worden

 • Zorg dat je je huidige werk (als medewerker of freelancer) kunt meenemen
 • Vind werk als locatie-onafhankelijke freelancer. Lees hier hoe je freelancer wordt.
 • Zorg dat je onderneming voldoende omzet genereert om je kosten te dekken
 • Start een nieuw bedrijf en zorg dat je omzet genereert, door bijv. een blog te starten
 • Studeer op een locatie-onafhankelijke universiteit, zodat je reizen en studeren kunt combineren

Optie 1: Behoud je baan en werk op afstand

Ben je dol op je werk, maar breng je het grootste deel van je tijd op de laptop door zodat je aanwezigheid op kantoor nauwelijks nodig is? 

Sinds we een lockdown hebben gehad, blijkt dat veel werk toch op afstand gedaan kan worden. Grote kans dat jouw werk dus ook op afstand gedaan kan worden. Behoud je huidige baan en onderhandel met je werkgever dat je op afstand mag werken.

Vertel ze niet dat je in het begin vanuit het buitenland wilt werken, maar bewijs in plaats daarvan dat je vanaf thuis je werk kunt doen voordat je de volgende stap zet. Ja, het is waar dat je misschien digitale nomad kunt worden zonder ontslag te nemen. Je weet niet als je het niet vraagt!

Optie 2: Werk als freelancer

Als je skills hebt waar bedrijven behoefte aan hebben, dan kun je werken als freelancer. Er zijn meer banen dan je denkt die je online kunt doen. Verderop in dit artikel vind je voorbeelden van 17 online beroepen die jij zou kunnen doen.

Veel bedrijven hebben behoefte aan tijdelijke hulp. Op platforms zoals Upwork.com, Fiverr.com worden opdrachten geplaatst. Je kunt zoeken op functiebeschrijving, aantal uur per week en budget op deze vacature-websites.

Als de sollicitanten solliciteren, nemen ze contact op met het bedrijf via de specifieke website met hun portfolio en een begeleidende brief die motiveert waarom ze geschikt zijn voor hun werk. Je kunt aangeven hoeveel ervaring je hebt, voor ieder niveau zijn er opdrachten.

Na het lezen van de sollicitatiebrief en het portfolio van de freelancer, beslist het bedrijf of ze het erover eens zijn en passen ze vervolgens de opdracht in en werken ze zoals elke freelancer en klant. Gewoonlijk nemen deze websites een klein percentage commissie van het afgesproken tarief voor het werk, en iedereen is blij.

Er worden allerlei verschillende beroepen en opdrachten gevraagd, zoals schrijvers, marketingdirecteuren, video-editors tot human resources-managers en zelfs juridische vraagstukken.

Optie 3: Online ondernemen

Publiceer een betaald ebook

Waarschijnlijk is een van mijn favoriete passieve inkomsten ideeën om een e-boek te publiceren. Er zijn veel artikelen online te vinden hoe je dit doen. Lees je in en overweeg om een e-book te lanceren.

Start een blog

Een andere geweldige bron van passief inkomen is om een blog te starten. Als u de mechanismen van online marketing begrijpt en u dit correct doet, kun jeeen blog maken die inkomsten blijft genereren, zelfs als u geen werk doet. Hoe meer niche je gaat met je blog, hoe beter. Zoek naar blauwe oceanen. Geen rode. Overweeg het feit dat je uiteindelijk digitale producten wilt uitbrengen die in harmonie zijn met waar je ook over blogt.

Maak online cursussen

Een andere grote passieve inkomstenbron is om online cursussen te maken. Afhankelijk van wat je vaardigheden zijn, kun je online cursussen maken op verschillende gebieden. Je kunt vrijwel alles leren. Het komt allemaal neer op hoe goed u de cursus structureert en de daadwerkelijke verkooptrechter die eraan is gekoppeld. Of u kunt gaan met een site als Udemy waar u zich niet al te veel zorgen hoeft te maken over de verkoop- en marketing kant van dingen.

Optie 4: Studeer aan een locatie-onafhankelijke universiteit

Op mijn reizen ben ik zelf geen studenten tegengekomen, maar online heb ik verhalen gelezen van mensen die studeren aan een online universiteit en dus werken vanuit een ver oord. Afhankelijk van hoe vaak jij contacturen hebt, is dit een serieuze mogelijkheid.

Checklist werken op afstand

Gebruik deze checklist om jezelf voor te bereiden VOORDAT je je baas benadert. Overweeg al deze factoren, want je moet het in je voorstel aan je baas presenteren om een ​​overtuigende zaak te maken.

1. Beoordeel je rol

Kijk goed naar je rol en denk na over je verantwoordelijkheden. Stel en beantwoord vragen als:

 • Hoeveel tijd kost elk van uw taken?
 • Wordt het moeilijker om bepaalde taken op afstand te voltooien?
 • Kun je vanuit een ander land / tijdzone werken?
 • Moet u toezicht houden op anderen?
 • Is het grootste deel van uw werk aan de telefoon / via e-mail / persoonlijk?

2. Zorg voor een specifiek plan

Na jouw rol te hebben beoordeeld, moet je nu een plan opstellen voor hoe je op afstand kunt werken - vooral als je van plan bent om te werken terwijl je reist. Denk aan dingen als:

 • Hoe ziet je werkschema eruit?
 • Op welke dagen ga je werken?
 • Waar ga je werken? (appartement / coworking space / coffee shops)
 • Welke tools gebruik je om verbonden en productief te blijven

3. Geef een overzicht van de voordelen

Hoe zal werken op afstand voordelig zijn voor het bedrijf waar je werkt? Wat hebben ze te winnen? Ondersteun je argument met onderzoek waar mogelijk.

 • Leg uit dat externe werknemers productiever zijn.
 • Externe werknemers zullen minder snel stoppen.
 • Minder overheadkosten voor het bedrijf.

4. Pak mogelijke problemen en zorgen aan

Je kent je baan en het bedrijf. Denk na over eventuele problemen en zorgen die ze kunnen hebben en bedenk een oplossing zodat ze weten dat je voorbereid bent. In dit artikel lees je tips hoe je effectief kunt werken op afstand.

Voor aspirerende digital nomads draait het meestal om productiviteit en om werk af te krijgen tijdens het reizen. Concentreer je niet op het reizen, maar concentreer je in plaats daarvan op hoe je van plan bent om algemene problemen met de werkproductiviteit aan te pakken. Denk aan dingen als:

 • Wat gebeurt er wanneer u zich in een andere tijdzone bevindt?
 • Hoe zit het met gegevensbeveiliging?
 • Hoe ga je communiceren met collega's / managers?
 • Hoe blijf je verantwoordelijk?
 • Hoe ga je samenwerken met anderen?

5. Stel een proefperiode voor

Als werken op afstand nieuw is voor het bedrijf waar je werkt, kan het zijn dat dit als spannend wordt ervaren. Begin met het voorstellen van een proefperiode zodat jullie er allebei van kunnen proeven. De exacte details hiervan zijn afhankelijk van waarover u met uw bedrijf kunt onderhandelen, maar u kunt overwegen:

 • Werk 1-2 dagen per week op afstand vanuit huis
 • 1 week werken vanuit een andere stad / land

6. Ontwikkel jezelf

Werken op afstand heeft een beetje een leercurve. Leren hoe je op afstand goed werkt en aan je baas bewijzen dat je het kunt, is JOUW verantwoordelijkheid.

 • Focus op het opbouwen van een productieve routine.
 • Geef jezelf een toegewijde ruimte om te werken.
 • Stel zelf specifieke werkuren in om ervoor te zorgen dat je werk gedaan wordt.

Reizen terwijl je werkt is een droom maar word niet zo enthousiast over de reis, dat je alles over het werk vergeet.

Vergeet niet om prioriteit te geven aan werk. Schrijf al je gedachten en antwoorden op terwijl je door elk van deze punten gaat. Je moet dit in een e-mail zetten als je op afstand met je baas wilt werken.

7. Geef aan hoeveel je remote wil werken

Een goed begin is om aan te geven hoeveel je remote wil werken. Bijna niemand is het hele jaar door weg, zelfs onder digital nomads is het niet ongewoon om naast het reizende bestaan een vaste thuisbasis te hebben. Voor een opdracht als freelancer kan het dus prima zijn om een paar keer per jaar even op locatie langs te gaan. Gewoon omdat het goed is even face-to-face contact te hebben met je opdrachtgever. Maar remote werken kan ook incidenteel of op één of meerdere vaste dagen. Wees duidelijk in wat je wil zodat je baas of opdrachtgever een goed beeld krijgt van jouw idee over remote werken.

Banen voor digital nomads

1. Website-ontwikkelaar

Programmeurs en ontwikkelaars zijn eigenlijk verschillenden beroepen, maar voor nu gooi ik deze op één hoop (sorry!) Ik reken hier iedereen onder die daadwerkelijk zelf code schrijft en ook professionals die code van andere samenvoegen, bijvoorbeeld door WordPress templates in te richten.

2. UX-designer

Hoe een website de interactie aangaat met gebruikers, regelt een UX-designer. Wat gebeurt er als op een knop klikt, of hoe werkt het proces om je te registreren voor een app? Dit zijn belangrijke beslissingen om te nemen, want de gebruiksvriendelijkheid van een app of website is cruciaal voor het succes. Daarom is een UX-designer belangrijk om een succesvolle website neer te zetten. Er is wel wat overleg nodig als je een UX-designer bent, maar dan kan goed via video-calls.

3. SEO-specialist

SEO staat voor Search Engine Optimisation, zoekmachine-optimalisatie in het Engels. Het optimaliseren van website om hoger in Google te komen. Door SEO toe te passen krijg een website meer verkeer. Een SEO-specialist werkt op het snijvlak van de techniek van een website en zorgt dat teksten goed geschreven zijn, zodat artikelen ook door de lezers worden gewaardeerd.

Het is relatief simpel om te beginnen als SEO-specialist, maar het is een vakgebied dat steeds verandert. Je moet dus blijven leren en je vakkennis bij blijven houden. Voor kleinere website (zoals de mijne) is het makkelijk om SEO in te richten. Voor grotere websites kan dit echter erg moeilijk zijn - meer een kunst dan een wetenschap.

4. Social Media Marketer

Veel bedrijven proberen onder de aandacht te komen door social media in te zetten. Vaak worden deze accounts gemanaged door externe mensen. Je hoeft niet op kantoor te zijn om de social media van een bedrijf te beheren, dus dit is een ideale baan voor digital nomads. Dit type marketeer kan zich specialiseren in Facebook, Instagram of LinkedIn.

Dit werk bestaat uit het schrijven en posten van berichten, het maken van foto's en video's. Maar ook het reageren op comments van klanten is hier onderdeel van. Je managet de reputatie van een bedrijf en dit is voor bepaalde branches essentieel: een merk kan gemaakt of gebroken worden op social media.

5. Affiliate-marketer

Affiliates zijn bedrijven of personen die een ander bedrijf promoten. Iedereen kent de Instagram posts wel waarin bijvoorbeeld een horloge wordt aangeboden met een kortingscode van de influencer. Dit wordt bijgehouden door affiliate marketing. Pas als iemand een horloge koopt via de link of kortingscode van deze influencer zal de influencer een vergoeding krijgen. Een affiliate marketeer beheert alle bestaande affiliates, maar verzint en zet ook marketing campagnes uit.

6. Performance marketeer

Een performance marketeer beheert betaalde marketing campagnes. Bedrijven bieden op zoekwoorden in Google of laten advertenties zien aan bepaalde doelgroepen. Je stuurt zo het algoritme en bepaalt op welke woorden het bedrijf wel of niet biedt. Deze baan is een combinatie tussen technische marketing en creatieve marketing: je moet zowel goede advertenties kunnen schrijven en de campagnes optimaliseren.

7. Tekstschrijver

Of je nu journalistieke stukken schrijft of commerciële teksten, veel tekstschrijver werken als freelancer, dus de stap naar digital nomad is snel gemaakt. Zelf heb ik meerdere digital nomads ingehuurd die teksten voor mijn bedrijf hebben geschreven.

8. Video editor

Met Youtube en instagram stories zijn we gewend om online video's te bekijken. Maar deze video's moeten wel goed ge-edit worden. Dit wordt gedaan door video editors die een goed lopend verhaal maken van losse beelden. Een video editor kan goed op afstand werken

9. Designer

Wat voor bewegend beeld geldt, gaat ook op voor afbeeldingen en andere stilstaande visuals. Een designer kan website designs maken, maar ook flyers of banners. Omdat je met Photoshop werkt en deze afbeeldingen makkelijk via internet kunt delen met je klant, is het een ideale baan om als digital nomad te werken.

10. Fotograaf

Op één van mijn reizen ben ik een Canadese fotografe tegengekomen die naar afgelegen plekken reist om voor National Geographic foto's te maken. Omdat zij al aan het reizen is, wordt het zo ook goedkoper voor National Geographic om haar in te huren. Het mes snijdt aan twee kanten!

11. Bijles docent

Er is een levendige markt voor online bijles, zeker in het Engels. Een grote markt is bijles Engels aan Chinese kinderen. Dit gebeurt via een video-verbinding en je kunt zelf je uren indelen. Ideaal, omdat je locatie-onafhankelijk kunt werken en dus ook vanuit Bali deze bijles kunt geven.

12. Online Coach

Er zijn meerdere coaches die online helpen. Vind de niche waar je goed in bent en help andere mensen met hun uitdagingen, je kunt denken aan loopbaancoach, life-coach en business coach.

13. Vertaler

Als een website of webwinkel wil uitbreiden, dan moeten alle teksten vertaald worden. Dat werk wordt vaak uitbesteed. Je kunt online veel banen vinden als vertaler. De meeste vertaalklussen verdienen alleen niet zoveel. Als je Nederlands hebt gestudeerd, dan is dat een mooie kans. Je kunt met je diploma vaak een hoger uurtarief vragen.

14. Virtuele assistent

Een levendige markt zijn virtuele assistenten. Deze secretaresses op afstand regelen van alles voor je. Bekend geworden door het boek van Tim Ferriss The Four Hour Workweek, werken ook genoeg mensen als Nederlandstalige virtuele assistent (VA).

15. Influencer (vlogger / Instagrammer)

Er zijn weinig mensen die kunnen leven van de inkomsten als full-time influencer, maar het is mogelijk. Op mijn reizen ben ik meerdere full-time influencers tegengekomen. Er gaat meer werk in zitten dan je denkt om dit te kunnen doen.

16. Recruiter

Recruitment gaat tegenwoordig voor een groot gedeelte via LinkedIn, email en telefoon. Je kunt natuurlijk ook bellen met mensen als je zelf op een andere locatie zit. De gesprekken vinden dan plaats op kantoor en je maakt de afspraken. In Brazilië heb ik een succesvolle Duitse recruiter ontmoet die Duitse IT'ers overhaalde om te komen werken voor een bedrijf in Zwitserland. De kandidaten hadden niet eens door dat hij aan de andere kant van de wereld woonde.

17. Online ondernemer

Iemand die online zijn eigen onderneming creëert. De opties zijn echt eindeloos! Een webwinkel of affiliate-website zijn veel gekozen opties, maar ook een blog of online cursus behoren tot de mogelijkheden. Lees hier hoe je zelf je blog kunt maken.

18. Behoud je huidige baan

Je kunt natuurlijk ook gewoon aan je werkgever vragen of je op afstand mag werken. Steeds meer mensen werken vanuit huis, dus waarom niet vanuit een ander land? Lees hier hoe je goede afspraken maakt met je opdrachtgever.

Vacatures digital nomad

Op deze website vind je vacatures van bedrijven die openstaan voor werk op afstand.

Workew

Pangian

Remote Circle

Europe Remotely

Just Remote

Daily Remote

Remote.com

Remotive

Remote OK

it’s a Travel O.D.

Let’s Remote

Dynamite Jobs

Work From Home Jobs

The Muse

Letsworkremotely

Working Nomads

6nomads

Digital Nomad Job Finder

Remote Jobs Club

AngelList

PowerToFly

Remote Work Hub

StartusWFH

Europe Language Jobs

Jobspresso

Remote.co

Authentic Jobs

We Work Remotely

NODESK  

Atlas & Boots

JS Remotely

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen