Samenvatting

De resultaten die je bereikt zijn een uitkomst van je gewoontes (habits).

 • Je financiële vermogen zijn een afspiegeling van je financiële gewoontes.
 • Je gewicht is een afspiegeling van je eetgewoontes.
 • Je kennis en vaardigheden zijn een gevolg van je leer-gewoontes.

Je krijgt wat je herhaalt.

Doelen versus systemen

 • Doelen gaan over de resultaten die je wilt bereikt.
 • Systemen gaan over de processen die tot die resultaten leiden.
 • Doelen zijn goed om richting te geven, maar systemen zijn het beste om vooruitgang te boeken.
 • Winnaars en verliezers hebben dezelfde doelen.
 • Het bereiken van een doel is slechts een tijdelijke verandering
 • Doelen beperken uw geluk
 • Doelen staan ​​op gespannen voet met vooruitgang op lange termijn.
 • Het doel van het stellen van doelen is om het spel te winnen.
 • Het doel van het bouwen van systemen is om het spel te blijven spelen.
 • Je bereikt het niveau van je doelen niet. Je valt op het niveau van je systemen.

Waarom gewoonten veranderen moeilijk is

Het veranderen van onze gewoonten is een uitdaging om twee redenen:

1. We proberen het verkeerde te veranderen.
2. We proberen onze gewoonten op de verkeerde manier te veranderen.

Drie lagen van gedragsverandering

 1. De eerste laag verandert uw resultaten **. Dit niveau houdt zich bezig met het veranderen van je resultaten: afvallen, een boek publiceren, een kampioenschap winnen. De meeste van de doelen die u stelt, zijn gekoppeld aan dit niveau van verandering.
 2. De tweede laag verandert uw proces **. Dit niveau houdt zich bezig met het veranderen van je gewoonten en systemen: het implementeren van een nieuwe routine in de sportschool, je bureau opruimen voor een betere workflow, het ontwikkelen van een meditatieoefening. De meeste gewoonten die u opbouwt, zijn gekoppeld aan dit niveau.
 3. De derde en diepste laag is het veranderen van je identiteit **. Dit niveau houdt zich bezig met het veranderen van je overtuigingen: je wereldbeeld, je zelfbeeld, je oordelen over jezelf en anderen. De meeste overtuigingen, aannames en vooroordelen die je hebt, houden verband met dit niveau.

Het alternatief is om op identiteit gebaseerde gewoonten op te bouwen. Met deze aanpak beginnen we door te focussen op wie we willen worden.

Gedrag dat niet in overeenstemming is met het zelf zal niet duren.

Misschien wil je meer geld hebben, maar als je identiteit iemand is die consumeert in plaats van creëert, zul je meer  naar uitgeven dan naar verdienen worden getrokken.

Nagelbijten

"Ik vroeg mijn vrouw om mijn allereerste manicure in te plannen," zei hij. "Ik dacht dat als ik zou gaan betalen om mijn nagels te onderhouden, ik er niet op zou kauwen. En het werkte, maar niet om de geldelijke reden. Wat er gebeurde, was dat de manicure mijn vingers er voor het eerst heel mooi uitzag. De manicure zei zelfs dat ik - afgezien van het kauwen - echt gezonde, aantrekkelijke nagels had. Ineens was ik trots op mijn vingernagels.

De ultieme vorm van intrinsieke motivatie is wanneer een gewoonte onderdeel wordt van je identiteit.

Het is één ding om te zeggen dat ik het type persoon ben die X wil. Het is iets heel anders om te zeggen dat ik het type persoon ben dat X is.

Nieuwe identiteiten vereisen nieuw bewijs. Als je dezelfde stemmen blijft uitbrengen die je altijd heeft uitgebracht, krijg je dezelfde resultaten als altijd. Als er niets verandert, verandert er niets. Het is een eenvoudig proces in twee stappen:

Bepaal het type persoon dat je wilt zijn. Bewijs het jezelf met kleine winsten. Clear zegt: "Ik heb een vriend die meer dan 100 kilo is afgevallen door zichzelf af te vragen: Wat zou een gezond persoon doen?"

De vorming van alle gewoonten is een feedbackloop (een concept dat we in het volgende hoofdstuk uitvoerig zullen onderzoeken), maar het is belangrijk om de waarden, principes en identiteit de loop te laten bepalen in plaats van de resultaten.

De focus moet altijd liggen op het worden van dat type persoon, niet op het behalen van een bepaald resultaat.

Het proces van het opbouwen van een gewoonte kan in vier eenvoudige stappen worden onderverdeeld:

 1. Trigger
 2. Verlangen
 3. Reactie
 4. Beloning
 • Je snakt niet naar het roken van een sigaret, je verlangt naar het gevoel van verlichting dat het geeft.
 • Je wordt niet gemotiveerd door het poetsen van je tanden, maar door het gevoel van een schone mond.
 • Elk verlangen is gekoppeld aan een verlangen om je innerlijke toestand te veranderen.
 • De gedachten, gevoelens en emoties van de toeschouwer transformeren een signaal in een verlangen.
 • Het antwoord is de feitelijke gewoonte die u uitvoert, die de vorm kan aannemen van een gedachte of een handeling. Of een reactie plaatsvindt, hangt af van hoe gemotiveerd u bent en hoeveel wrijving er met het gedrag gepaard gaat.
 • Beloningen zijn het einddoel van elke gewoonte. De trigger gaat over het opmerken van de beloning. Het verlangen gaat over het willen van de beloning. De reactie gaat over het verkrijgen van de beloning.
 • Het eerste doel van beloningen is om aan je verlangen te voldoen.
 • Ten tweede: beloningen leren ons welke acties het waard zijn om in de toekomst te onthouden.

Hoe je een gewoonte afleert

Als een gedrag in een van de vier fasen onvoldoende is, wordt het geen gewoonte.

1. Elimineer de trigger en uw gewoonte zal nooit beginnen.
2. Verminder het verlangen en je zult niet genoeg motivatie ervaren om te handelen.
3. Maak het gedrag moeilijk en u zult het niet kunnen.
4. En als de beloning niet voldoet uw wens, dan heeft u geen reden om het in de toekomst nog een keer te doen.

Zonder de eerste drie stappen zal er geen gedrag optreden. Zonder alle vier zal een gedrag niet worden herhaald.

De probleemfase omvat de trigger en het verlangen, en het is wanneer je je realiseert dat er iets moet veranderen. De oplossingsfase omvat de reactie en de beloning, en het is wanneer u actie onderneemt en de gewenste verandering bereikt.

Je hoeft je niet bewust te zijn van de trigger om een ​​gewoonte te laten beginnen. U kunt een kans opmerken en actie ondernemen zonder er bewuste aandacht aan te besteden.

Gewoonte scorekaart

We hebben een "point-and-call" -systeem nodig voor ons persoonlijke leven. Dat is de oorsprong van de Habits Scorecard **, een eenvoudige oefening die u kunt gebruiken om u meer bewust te worden van je gedrag.

1. Maak een lijst van je dagelijkse gewoonten.
2. Vraag jezelf af: "Is dit een goede gewoonte, een slechte gewoonte of een neutrale gewoonte?"
3. Als het een goede gewoonte is, schrijf er dan "+" naast. Als het een slechte gewoonte is, schrijf je"-". Als het een neutrale gewoonte is, schrijf je "=".

Als je het moeilijk vindt om te bepalen hoe je een bepaalde gewoonte moet beoordelen, is hier een vraag die ik graag gebruik: "Helpt dit gedrag mij om het type persoon te worden dat ik wil zijn? Geeft deze gewoonte een stem voor of tegen mijn gewenste identiteit? "

De eerste stap om slechte gewoonten te veranderen, is ernaar uitkijken.

Als je het gevoel hebt dat je extra hulp nodig hebt, dan kun je Pointing-and-Calling in je eigen leven proberen. Zeg hardop welke actie je overweegt te ondernemen en wat het resultaat zal zijn.

Ze werden ook gevraagd om een ​​plan te formuleren voor wanneer en waar ze de volgende week zouden sporten.

In het bijzonder voltooide elk lid van de derde groep de volgende zin: "De komende week zal ik op [DAG] om [TIJD] in [PLAATS] ten minste 20 minuten intensief trainen." ... 91 procent van de derde de groep trainde minstens één keer per week - meer dan het dubbele van het normale tarief.

De zin die ze hebben ingevuld, is wat onderzoekers een implementatie-intentie noemen, een plan dat u van tevoren maakt over wanneer en waar te handelen **. Dat wil zeggen, hoe u van plan bent een bepaalde gewoonte te implementeren.

Duidelijkheid is basis van gewoonte bouwen

Veel mensen denken dat ze een gebrek aan motivatie hebben, terwijl wat ze echt missen duidelijkheid is. Het is niet altijd duidelijk wanneer en waar actie moet worden ondernomen. Sommige mensen besteden hun hele leven aan het wachten tot de tijd rijp is om een ​​verbetering aan te brengen.

De eenvoudige manier om deze strategie op je gewoonten toe te passen, is door deze zin in te vullen:

Ik zal [GEDRAG] om [TIJD] in [LOCATIE].

Het Diderot-effect stelt dat het verkrijgen van een nieuw bezit vaak een consumptie spiraal creëert die leidt tot extra aankopen.

Gewoonte stapelen: identificeer een huidige gewoonte die u al elke dag doet en stap er vervolgens je nieuwe gedrag bovenop.

De formule voor het stapelen van gewoonten is:

"Na [HUIDIGE GEWOONTE], zal ik [NIEUWE GEWOONTE]."

Een gewoonte-lijst maken om nieuwe gewoontes te creëren

- Maak een lijst met twee kolommen. Schrijf in de eerste kolom de gewoonten op die je elke dag zonder fouten doet.
- Schrijf in de tweede kolom alle dingen op die je elke dag overkomen zonder mankeren.
- Gewapend met deze twee lijsten, kunt je beginnen te zoeken naar de beste plek om je nieuwe gewoonte in je levensstijl te integreren.

Gewoonten als 'meer lezen' of 'beter eten' zijn goede doelen, maar deze doelen geven geen instructie over hoe en wanneer te handelen.

 • Wees specifiek en duidelijk: nadat ik de deur heb gesloten. Nadat ik mijn tanden heb gepoetst. Nadat ik aan tafel ben gaan zitten.
 • De specificiteit is belangrijk. Hoe strakker je nieuwe gewoonte is gebonden aan een specifieke trigger, hoe groter de kans dat je het merkt wanneer het tijd is om te handelen.
 • Gewoonten kunnen gemakkelijker worden veranderd in een nieuwe omgeving.
 • Het helpt om te ontsnappen aan de subtiele triggers en signalen die je naar je huidige gewoonten duwen. Ga naar een nieuwe plek - een andere coffeeshop, een bank in het park, een hoek van je kamer die je zelden gebruikt - en creëer daar een nieuwe routine.
 • "Gedisciplineerde" mensen zijn beter in het structureren van hun leven op een manier die geen heroïsche wilskracht en zelfbeheersing vereist.  Met andere woorden, ze brengen minder tijd door in verleidelijke situaties.
 • Ik heb nog nooit gezien dat iemand consequent positieve gewoonten vasthoudt in een negatieve omgeving.

Slechte gewoonte elimineren door trigger te elimineren

Een van de meest praktische manieren om een slechte gewoonte te elimineren, is de blootstelling aan de trigger die deze veroorzaakt te verminderen.

 • Verwijder een enkele trigger en de hele gewoonte vervaagt vaak.
 • Hoe aantrekkelijker een kans is, hoe groter de kans dat het verslavend wordt.
 • Als het op gewoontes aankomt, is de belangrijkste afweging deze: dopamine komt niet alleen vrij wanneer je plezier ervaart, maar ook wanneer je erop anticipeert. Gokverslaafden hebben een dopamine-piek vlak voordat ze een weddenschap plaatsen, niet nadat ze hebben gewonnen.
 • Het is het anticiperen op een beloning - niet de vervulling ervan - dat ons ertoe aanzet om actie te ondernemen.

De formule voor gewoontes bouwen

De formule van gewoonte stapelen + verleiding bundelen is:

- Na [HUIDIGE GEWOONTE], zal ik [GEWOONTE DIE IK NODIG HEB]. Na [HABIT I NODIG], zal ik [HABIT I WANT].

Als je naar sport wilt kijken, maar je moet verkoopgesprekken voeren: nadat ik terug ben van mijn lunchpauze, zal ol drie potentiële klanten bellen (behoefte). Nadat ik drie potentiële klanten heb gebeld, controleer ik ESPN (wil).

 • De hoop is dat je er uiteindelijk naar uitkijkt om drie klanten te bellen of tien burpees te doen, omdat je dan het laatste sportnieuws kunt lezen of Facebook kunt checken.
 • Sluit je aan bij een cultuur waarin (1) je gewenste gedrag het normale gedrag is en (2) je al iets gemeen hebt met de groep.
 • Als we niet zeker weten hoe we moeten handelen, kijken we naar de groep om ons gedrag te sturen **. We scannen constant onze omgeving en vragen ons af: "Wat is iedereen aan het doen?"

Het normale gedrag van de stam overheerst vaak het gewenste gedrag van het individu. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat wanneer een chimpansee een effectieve manier leert om noten open te breken als lid van een groep en vervolgens overschakelt naar een nieuwe groep die een minder effectieve strategie gebruikt, hij de superieure methode voor het kraken van noten zal vermijden om alleen te mengen. met de rest van de chimpansees.

Gewoonten zijn moderne oplossingen voor oude verlangens. Nieuwe versies van oude ondeugden. De onderliggende motieven achter menselijk gedrag blijven hetzelfde. De specifieke gewoonten die we uitvoeren, verschillen op basis van de periode in de geschiedenis.

Zelfs de kleinste handeling is gemotiveerd om je anders te voelen dan je op dat moment doet. Wanneer je eetbuien hebt of oplicht of op sociale media bladert, wil je eigenlijk geen aardappel chip of sigaret of een heleboel likes. Wat je echt wilt, is je anders voelen.

Zoek dingen waar je echt gelukkig van wordt

Zoek iets waar je echt gelukkig van wordt - zoals je hond aaien of een bubbelbad nemen - en bedenk dan een korte routine die u elke keer uitvoert voordat u doet wat u leuk vindt **. Misschien haal je drie keer diep adem en lach je. Drie keer diep ademhalen. Glimlach. Aai de hond. Herhaling. Uiteindelijk zul je deze routine van ademen en glimlachen gaan associëren met een goed humeur.

Als je een gewoonte onder de knie wilt krijgen, is de sleutel om te beginnen met herhaling, niet met perfectie. Je hoeft niet elk kenmerk van een nieuwe gewoonte in kaart te brengen. Je hoeft het alleen maar te oefenen. Dit is de eerste afhaalmaaltijd van de 3e wet: je hoeft alleen maar je herhalingen binnen te halen.

Hoelang duurt het om een gewoonte op te bouwen?

Een van de meest voorkomende vragen die ik hoor is: "Hoe lang duurt het om een ​​nieuwe gewoonte op te bouwen?" Maar wat mensen eigenlijk zouden moeten vragen, is: "** Hoeveel zijn er nodig om een ​​nieuwe gewoonte te vormen?" Dat wil zeggen, hoeveel herhalingen zijn er nodig om een ​​gewoonte automatisch te maken?

Gewoonten zoals scrollen op onze telefoons, e-mail checken en televisie kijken, stelen zoveel van onze tijd omdat ze bijna zonder moeite kunnen worden uitgevoerd. Ze zijn opmerkelijk handig.

Een van de meest effectieve manieren om de wrijving die gepaard gaat met uw gewoonten te verminderen, is door te oefenen met het ontwerpen van de omgeving.

Wanneer je beslist waar je een nieuwe gewoonte wilt beoefenen, is het het beste om een ​​plaats te kiezen die al op het pad van uw dagelijkse routine ligt. Gewoontes zijn gemakkelijker op te bouwen als ze passen in de stroom van uw leven. Een omgeving creëren waarin het juiste doen zo gemakkelijk mogelijk is.

De kamer opnieuw instellen: Als hij bijvoorbeeld klaar is met televisiekijken, plaatst hij de afstandsbediening terug op de tv-standaard, legt de kussens op de bank en vouwt de deken op.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je teveel televisie kijkt, koppel je deze na elk gebruik los. Sluit hem alleen weer aan als je hardop de naam kunt zeggen van de show die je wilt bekijken.

Als ik bier achter in de koelkast verstop waar ik het niet kan zien, drink ik minder. Als ik social media-apps van mijn telefoon verwijder, kan het weken duren voordat ik ze weer download en inlog.

De opties worden beperkt door wat er beschikbaar is. Ze worden gevormd door de eerste keuze.

Regel van 2 minuten

De regel van twee minuten: "Als je aan een nieuwe gewoonte begint, duurt het minder dan twee minuten."

Een nieuwe gewoonte mag geen uitdaging zijn. De acties die volgen kunnen een uitdaging zijn, maar de eerste twee minuten moeten gemakkelijk zijn. Wat je wilt, is een 'gateway-gewoonte' die je van nature op een productiever pad leidt.

Het is misschien je doel om een ​​marathon te lopen, maar de vaste gewoonte is om je hardloopschoenen aan te trekken. Zo volg je de regel van twee minuten.

Hoe je vroeg opstaan aanleert

1. Wees om 22.00 uur thuis elke nacht.
2. Zorg ervoor dat alle apparaten (tv, telefoon enz.) Om 22.00 uur zijn uitgeschakeld. elke nacht.
3. Wees om 22.00 uur in bed. elke avond (een boek lezen, praten met je partner).
4. Lichten uit om 22.00 uur. elke nacht.
5. Elke dag om 6 uur opstaan.

Zoals wiskundige en filosoof Alfred North Whitehead schreef: "De beschaving gaat vooruit door het aantal bewerkingen dat we kunnen uitvoeren uit te breiden zonder erbij na te denken."

Verhalen als deze zijn het bewijs van de kardinale gedragsregels verandering:

 • Wat wordt beloond, wordt herhaald .
 • Wat wordt gestraft, wordt vermeden.
 • Je leert wat je in de toekomst moet doen op basis van wat je in het verleden hebt beloond (of gestraft). Positieve emoties cultiveren gewoonten. Negatieve emoties vernietigen ze.

Een oplossing is om de situatie op zijn kop te zetten. Je wilt vermijding zichtbaar maken.

Open een spaarrekening en label het voor iets dat u wilt, misschien 'Leren jas'.

Stort altijd hetzelfde bedrag op de rekening als u een aankoop doorgeeft. Sla je ochtend latte over? Maak $ 5 over. Nog een maand Netflix doorgeven? Verplaats $ 10 over. Het is alsof u een loyaliteitsprogramma voor uzelf maakt.

Een van mijn lezers en zijn vrouw gebruikten een vergelijkbare opstelling. Ze wilden stoppen met uit eten gaan en meer samen gaan koken. Ze noemden hun spaarrekening 'Reis naar Europa'. Elke keer als ze niet uit eten gingen, maakten ze $ 50 over op de rekening.

Kortom, een gewoonte moet plezierig zijn om lang mee te gaan. Simpele bekrachtiging - zoals zeep die heerlijk ruikt of tandpasta met een verfrissende muntsmaak of het zien van $ 50 op je spaarrekening - kunnen het onmiddellijke plezier bieden dat je nodig hebt om van een gewoonte te genieten. ** En verandering is gemakkelijk als het plezierig is.

Mis nooit twee keer

De eerste fout is nooit degene die je ruïneert. Het is de spiraal van herhaalde fouten die volgt.

Hoe directer de pijn, hoe minder waarschijnlijk het gedrag. Als je slechte gewoonten wilt voorkomen en ongezond gedrag wilt elimineren, is het toevoegen van onmiddellijke kosten aan de actie een geweldige manier om hun kansen te verkleinen.

Zodra acties een onmiddellijk gevolg hebben, begint het gedrag te veranderen. Klanten betalen hun rekeningen op tijd wanneer er een te late vergoeding in rekening wordt gebracht. Studenten komen naar de klas wanneer hun cijfer aan aanwezigheid is gekoppeld. We springen door veel hoepels om een ​​klein beetje onmiddellijke pijn te voorkomen.

Gewoonte-contract opstellen

Gewoonte-contract kan worden gebruikt om een ​​sociale kost aan elk gedrag toe te voegen. Het maakt de kosten van het schenden van je beloften openbaar en pijnlijk.

HOE JE EEN GOEDE GEWOONTE CREËERT

#1 Maak het duidelijk

 1. Vul de Scorekaart Gewoontes in. Schrijf je huidige gewoonten op om je hiervan bewust te worden.
 2. Gebruik implementatie-intenties: "Ik zal [GEDRAG] om [TIME] in [LOCATION].
 3. Gebruik gewoonte stapelen: "Na [HUIDIGE GEWOONTE], zal ik [NIEUWE GEWOONTE]."
 4. Ontwerp je omgeving. Maak de signalen van goede gewoonten duidelijk en zichtbaar.

#2 Maak het aantrekkelijk

 1. Gebruik verleidingsbundeling
 2. Koppel een actie die u wilt uitvoeren aan een actie die u moet uitvoeren.
 3. Word lid van een cultuur ** waar je gewenste gedrag het normale gedrag is.
 4. Creëer een motivatieritueel **. Doe iets wat je leuk vindt vlak voor een moeilijke gewoonte.

#3 Maak het gemakkelijk

 1. Verminder wrijving. Verminder het aantal stappen tussen jou en je goede gewoonten.
 2. Prime de omgeving. Bereid je omgeving voor om toekomstige acties gemakkelijker te maken.
 3. Beheers het beslissende moment.
 4. Optimaliseer de kleine keuzes die een te grote impact hebben.
 5. Gebruik de regel van twee minuten. Verlaag je gewoonten totdat ze binnen twee minuten of minder kunnen worden gedaan.
 6. Automatiseer je gewoontes. Investeer in technologie en eenmalige aankopen die toekomstig gedrag blokkeren.

#7 Maak het bevredigend

 1. Gebruik wapening. Geef jezelf een onmiddellijke beloning als je je gewoonte hebt voltooid.
 2. Maak "niets doen" plezierig. Als je een slechte gewoonte wilt vermijden, ontwerp dan een manier om de voordelen te zien.
 3. Gebruik een gewoonte-tracker. Houd je gewoonte-streak bij en "breek de ketting niet".
 4. Mis nooit twee keer. Als je een gewoonte vergeet, zorg er dan voor dat je onmiddellijk weer op het goede spoor komt.

Hoe je een slechte gewoonte doorbreekt

#1 Maak het onzichtbaar

 1. Verminder blootstelling. Haal de signalen van je slechte gewoonten uit uw omgeving.

# 2 Maak het onaantrekkelijk

 1. Herformuleer je mindset. Benadruk de voordelen van het vermijden van je slechte gewoonten.

#3 Maak het moeilijk

 1. Verhoog de wrijving. Verhoog het aantal stappen tussen u en je slechte gewoonten.
 2. Gebruik een commitment-apparaat. Beperk je toekomstige keuzes tot degene die u ten goede komen
 3. Maak het onbevredigend
 4. Zoek een verantwoording partner.  Vraag iemand om op je gedrag te letten.
 5. Maak een gewoonte contract. Maak de kosten van je slechte gewoonten openbaar en pijnlijk.

Vermijd verveling

De grootste bedreiging voor succes is niet mislukking, maar verveling. We vervelen ons met gewoontes omdat ze ons niet langer plezier doen. Het resultaat wordt verwacht. En naarmate onze gewoonten gewoon worden, beginnen we onze vooruitgang te ontsporen om iets nieuws te zoeken.

Je hebt net genoeg "winnen" nodig om voldoening te ervaren en net genoeg "willen" om verlangen te ervaren. Dit is een van de voordelen van het volgen van de Goudlokje Regel. Als je al in een gewoonte geïnteresseerd bent, is het werken aan uitdagingen van slechts beheersbare moeilijkheidsgraad een goede manier om dingen interessant te houden.

Houd beslissingen bij

Ik ken leidinggevenden en investeerders die een ‘beslissingsdagboek’ bijhouden waarin ze de belangrijkste beslissingen die ze elke week nemen noteren, waarom ze die hebben genomen en wat ze verwachten dat het resultaat zal zijn. Ze bekijken hun keuzes aan het einde van elke maand of jaar om te zien waar ze correct waren en waar ze fout gingen.

Ik reflecteer op mijn vooruitgang (of het gebrek daaraan) door drie vragen te beantwoorden:

1. Wat ging er dit jaar goed?
2. Wat ging er dit jaar niet zo goed?
3. Wat heb ik geleerd?

Mijn jaarlijkse integriteitsrapport geeft antwoord op drie vragen:

1. Wat zijn de kernwaarden die mijn leven en werk sturen?
2. Hoe leef en werk ik met integriteit?
3. Hoe kan ik in de toekomst een hogere norm stellen?

In de nieuwsbrief ontvang je nieuwe artikelen en exclusieve content.

Ontvang content die niet op de website staat.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.