Funnels

Wat ik 650+ marketeers geleerd heb over funnels: van de basis tot pro-tips. Artikelen, handleidingen, tools, templates en video's. Alles wat je wilt weten over funnels in één handig overzicht.

Ontvang iedere maandag funnel tips in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Funnels overzicht

Navigeer binnen funnels

Uitgelicht

Hoe promoot je content?

Tips van contentmarketing expert Michel Ariens om een contentstrategie te bepalen. Welke onderwerpen maak je content over? En welke niet?
Lees artikel
Hoe promoot je content?

Alles over Funnels

Wat is een funnel?

Een funnel is een schematische weergave van bezoekers door jouw website en andere stappen die ze doorlopen om klant te worden.

Wanneer iemand op een website iets doet dat jij wilt dat hij / zij doet (d.w.z. aanmelden, een aankoop doen, een formulier invullen, enz.) noemen we dit een conversie.


Een trechter wordt gebruikt om de stappen bij te houden die tot die conversie leiden.

E-commercebedrijven willen bijvoorbeeld dat mensen producten op hun website kopen.

Hun trechter kan de volgende stappen bevatten: bezochte site> bekeken product> product in winkelwagen geplaatst> gekocht.


Aan de hand van een trechterrapport kun je zien waar mensen afhaken op het pad naar conversie.
Google Analytics biedt trechters als onderdeel van de gratis Google Analytics-software.

Strategieën voor elke fase van de marketing-funnel

De marketing-funnel werkt als één geheel. Dit betekent dat elke sectie perfect moet werken om de reis te laten slagen. Er zijn veel dingen die de wrijving in hun marketing-funnel verminderen. Bijvoorbeeld:

  • Bekendheid: strategieën voor merkinhoud spreken het publiek aan en maken ze ontvankelijk voor toekomstige interacties.
  • Overweging: Mond-tot-mondreclame en social proof helpen klanten bij het vergelijken van jouw bedrijf met concurrenten.
  • Conversie: een eenvoudig aankoopproces vermindert het risico van kopen.
  • Loyaliteit: een loyaliteitsprogramma met regelmatige kortingen, e-mailinteracties en sociale media houdt klanten vast.
  • Belangenbehartiging: ontvankelijke individuen in een loyaliteitsprogramma ondersteunen toekomstige marketing funnels

Het verschil tussen B2B- en B2C-marketing-funnels

Funnels veranderen vaak, afhankelijk van het klantenbestand.

B2C-klanten navigeren vaak alleen door de trechter of met vertrouwde adviseurs zoals familie en vrienden. B2C-klanten mogen nooit rechtstreeks contact hebben met een bedrijfsvertegenwoordiger.

B2B-klanten hebben grotere, meer gerichte doelgroepen. B2B-consumenten hebben rechtstreeks contact met verkoopvertegenwoordigers in de lagere fasen van de funnel.
Door je funnel aan te passen aan de persona's, wordt deze onmiddellijk effectiever.

Opbouw van een funnel

De meeste funnels hebben dezelfde opbouw als de basis.

De fasen van een verkoopproces verwijzen naar de mate van bereidheid van een potentiële klant om een ​​deal te sluiten (vanuit het perspectief van de verkoper). Of anders gezegd: gereedheid kan worden gezien als de kans dat de verkoop plaatsvindt.

Naarmate een verkoopkans door de trechter beweegt, neemt de tijd tot sluiting af en neemt de kans dat de verkoop plaatsvindt toe. Met de metafoor van de verkooptrechter kunt u een portfolio met verkoopkansen analyseren en beheren.

Top-of-funnel

Trek potentiële bezoekers en kopers aan via vindbare en relevante blogs. Dit kan bijvoorbeeld door uw blogs te verspreiden via social media.

Mid-funnel

Hier bied je de bezoeker zoveel mogelijk informatie zodat ze steeds meer weten over het onderwerp. Bovendien probeer je ze beroemde klanten te maken door ze iets aan te bieden waarvoor ze hun e-mailadres moeten registreren.

Bottom-of-funnel

Onderkant van de trechter: als de klanten echt goed geïnformeerd zijn, doen ze sneller een aankoop. Dus voordat je hier aankomt, moet je er zeker van zijn dat de eerste twee delen goed zijn verlopen. Dan is de kans nog groter dat de eerste anonieme bezoeker een aankoop doet.

Voorbeeld van funnel model

Bron afbeelding