Growth hacking

Funnel uitrekenen

De funnel delen we op in mindset onderdelen. Door de percentages te splitsen (en niet alleen gehele conversiepercentage te tonen), is het makkelijker om te zien waar de zwakste schakel zit.

Als je daar data aan toevoegt geeft dan richting waar de meeste mensen uitvallen en dus waar de optimalisatie zal starten.

Vaak staat Analytics niet (goed) ingesteld, dus bereken ik dit handmatig. Dat ziet er zo uit:

Voor dezelfde periode maak ik een spreadsheet en voeg daar users / sessions of pageviews aan toe. Pageviews is niet accuraat, maar geeft wel een beeld van de funnel. Gebruik dit dus alleen in de eerste grove berekening.

Voorbeeld funnel handmatig uitrekenen SaaS

Hier zie je een voorbeeld van een SaaS funnel van SignRequest. Dit is verzonnen data - ik heb geen toegang tot hun Analytics.

De laagste micro-conversie in kolom C zijn de zwakste schakels in deze funnel. Daar moeten we op focussen om groei te realiseren. Als je data naast je klantreis zet, dan weet je dus waar je begint met inzichten verzamelen.

Dat is relatief: hoe verder in de funnel, hoe hoger de percentages moeten zijn. De motivatie zou hoog moeten zijn in de laatste stappen van een funnel. Je gaat niet voor de lol een document versturen met SignRequest. De klant wil iets bereiken. Als een consument stopt aan het einde van de funnel dan is de kans groot dat je daar frictie of onduidelijkheid in de funnel vindt.Onderdeel van  
Growth hacking
Bekijk gehele handleiding