In deze gids leg ik je uit hoe ik mijn Gmail heb ingesteld voor maximale productiviteit. Er zitten namelijk extreem handige functies in Gmail die veel mensen niet kennen. Ook als je al jaren Gmail gebruikt, zul je waarschijnlijk nog tips halen uit dit artikel.
Ik ga je ze laten zien met print screens en geef je meteen praktische tips om ermee aan de slag te gaan.
Open de instellingen in Gmail. Klik op het radar-icoontje en selecteer' Instellingen'
In het tabblad Algemeen pas je de volgende instellingen aan.
Stel dit in op 100 berichten per pagina. Dat betekent dat je kunt scrollen en al je e-mails op één pagina kunt zien.
Zet verzenden ongedaan maken op 30 seconden
Als je per ongeluk een e-mail verstuurt zonder bijlage, is dit jouw optie. Je krijgt 30 seconden om een e-mail terug te halen, voordat deze verstuurd wordt.
Zet de instelling "Knop 'Verzenden en archiveren' weergeven in antwoord' aan. Dit zorgt ervoor dat je e-mails direct kunt archiveren. Archiveren haalt een mailtje uit je inbox, maar de e-mail is niet verwijderd. Je kunt de e-mail dus altijd nog terugvinden.
Dit zorgt ervoor dat gesprekken samengevoegd worden op basis van afzender en onderwerp. Je krijgt dus conversaties. In Outlook had je dat 'vroeger' niet, dus mocht je de old-school manier willen zien van losse e-mails dan is dit jouw instelling.
Afleiding van e-mails zorgt voor stress. In dit artikel lees je hoe je minder tijd in je inbox besteedt. Zet de desktopmeldingen uit, omdat je 3x per dag je inbox checkt en dat is meer dan genoeg.
Zet "Sneltoetsen" aan. Dit is super handig, omdat je daarmee veel sneller e-mails kunt verwerken.
De sneltoetsen zijn:
We gaan nu naar het 3e tabblad binnen instellingen. Klik op "Inbox".
Mijn methode om email te verwerken is gebaseerd op Getting Things Done. Daarom gebruik ik één inboxtype, namelijk Primair. Ik wil alle e-mails die ik krijg één keer zien en bepalen wat ik daarmee ga doen.
Zeker als je een groot scherm hebt, dan is een leesvenster handig. Je kunt dan de e-mails lezen aan de onder- of rechterkant.
Emails rechts je inbox ziet er zo uit:
Emails onder je inbox ziet er zo uit:
De laatste stap is om de geavanceerde instellingen aan te passen. Dit tabblad vind je verder naar rechts door op 'Geavanceerd' te klikken.
Als je een e-mail archiveert, dan ga je automatisch door naar de eerstvolgende e-mail in je inbox en niet terug naar de inbox-overzichtspagina.
Zet deze instelling aan, zodat je e-mails die je vaker verstuurt kunt opslaan als template. Dat doe je als volgt:
Als je Gmail hebt opgeslagen als Bookmark (wat je zou moeten doen) dan zie je een icoontje met hoeveel ongelezen e-mails je hebt. Dat is een andere trigger om e-mails te bekijken. Om dat te voorkomen kun je dit dus uitzetten via de instellingen.
Als je hardcore mode wilt werken, dan zet je je internet uit. Je wilt dan wel e-mails kunnen opstellen en (klaar zetten voor) versturen. Dat doe je door Gmail offline in te stellen. Het kan zijn dat je dit eerst op administrator-niveau in G Suite moet instellen. Dat is het geval als je dit scherm ziet:
Als dit niet werkt, lees hier hoe je dat oplost: https://support.google.com/a/answer/7684186?hl=en
Na 24 uur ziet het scherm er zo uit:
Stel vervolgens Offline Gmail als volgt in:
Je kunt kiezen hoe groot iedere regel is van een e-mail. Selecteer de Weergave Dichtheid om 3 opties te kiezen:
E-mails schrijven in Gmail is niet de beste ervaring. Het venster is klein en je wordt afgeleid. Je kunt dit aanpassen.
Dit zijn praktische tips hoe je je Gmail instelt voor maximale productiviteit.
In het volgende artikel leg ik je uit hoe je de krachtige zoekfunctie van Gmail gebruikt met speciale zoekopdrachten om iedere e-mail terug te vinden.
In gmail zit een krachtig zoekfunctie. Je kunt daarbij speciale commands gebruiken om iedere e-mail terug te vinden die je wilt. In dit artikel loop ik door de verschillende opties heen van beginner tot pro.
Voor de marketeers: de Google Ads syntax werkt ook in Gmail.
Je kunt zoeken op 'homepage' en dan krijg je iedere mail waar in de afzender, onderwerp of email-body het woord homepage staat. Dit is een breed zoekwoord. Het kan zijn dat er een lidwoord of ander klein woord tussen de woorden staat waar je op zoekt. Met een breed zoekwoord (zonder leestekens) krijg je ook synoniemen en woorden die erop lijken.
Als je dat niet wilt, dan kun je een specifieke zoekopdracht opgeven. Je zet dan je zoekwoord tussen aanhalingstekens "digital marketer" vindt dan niet het woord 'digitalmarketer' (aan elkaar geschreven).
Je kunt daarnaast ook zoeken op de afzender van een e-mail.
Je kunt ook zoeken op twee woorden. Je wilt bijvoorbeeld een e-mail terugvinden, maar je weet niet meer of Jesper of Laurens de e-mail verzonden heeft.
Stel: je weet dat de e-mail aan Kim was gestuurd en dat het ging over een training. Ik weet ook nog dat de e-mail van Jesper of Laurens kwam. Ik kan dus zoeken op die specifieke zoekopdracht. Dat zorgt lang scrollen door een lijst van alle e-mails van Laurens om er na 10 minuten achter te komen dan de e-mail van Jesper afkomstig was.
Je kunt ook zoeken op extra gegevens van een e-mail
Je kunt deze zoekopdrachten allemaal combineren, zodat je specifieke opdrachten geeft en makkelijk e-mails terug kunt vinden.
Je kunt deze zoekopdrachten ook gebruiken om automatische regels in te stellen. Je kunt daarbij denken aan het automatisch doorsturen van facturen, het verplaatsen van e-mails naar de juiste mapjes en nog veel meer. Hoe je dat doet lees je in het volgende artikel.