Growth hacking

Goal Tree opstellen

Groeimodel

Afhankelijk van de doelstelling kies je een groeimodel. Growth hackers gebruiken Pirate Metrics, maar snapt je baas dat ook?

KIes een groeimodel dat je leidinggevende ook begrijpt. Dat scheelt frictie, zodat je op de inhoud kan focussen.

Voorbeeld

Als jij Pirate metrics gebruikt en je baas AIDA model, overweeg dan om twee versies te hanteren: Pirate Metrics voor je dagelijkse gebruik en AIDA in presentaties. Of leg Pirate Metrics uit voor marketeers die voor 2000 zijn opgeleid.Goal Tree

De Goal Tree is een model dat gebaseerd is om de Pirate Metrics, maar vertaald is naar KPI’s die het bedrijf ook gebruikt.


De rapportage krijgt sneller buy-in van alle stakeholders. Handig, want anders krijg je kritiek op het model, in plaats van op de inhoud.


Lees hier hoe je een Goal Tree opstelt.


Goal Tree laat alle variabelen zien die invloed hebben op de hoofddoelstelling - in de meeste gevallen dus omzet.


Het is een wiskundige formule van omzet en alle knoppen waar we aan kunnen draaien als growth marketeers. 


De Goal Tree verschilt per bedrijfsmodel - pas dit aan naar jouw bedrijf.


De Goal Tree komt later terug. Ik laat dit model nu aan je zien, zodat je snapt waar we naartoe werken.


De volgende stap is de funnel uitschrijven. Maar als je dat doet zonder de context van ‘move the needle’ besteed je daar teveel tijd aan.


In dit artikel lees je hoe je een Goal Tree opstelt, of download hier de templates.

Bereken Goal Tree handmatig

Voeg data toe aan de Goal Tree om te zien waar de kansen liggen.


In de uitleg van de Goal Tree gebruik ik vaak webwinkels. De eerste reden is dat iedereen wel eens online besteld heeft en dus heb je hier als consument ervaring mee. Je begrijpt de inhoud, dus is het makkelijker om de vorm uit te leggen.


De tweede reden is omdat in Google Analytics de metrics van de Goal Tree al te vinden zijn. Voor SaaS en B2B zul je deze zelf moeten berekenen. Als voorbeeld is e-commerce dus handiger om mee te beginnen. Voor alle bedrijven maak ik echter een Goal Tree, het kost alleen iets meer tijd.

Vul de linkerkant van de Goal Tree in

De users (mensen) en sessies (hoe vaak ze terugkomen) haal ik uit Google Analytics.


Vergelijk dit met een tennisbaan. Als je wilt weten hoe vaak de banen verhuurd zijn, dan kijk je naar sessies. Als we willen weten wie de leden van de tennisvereniging zijn die het meest een baan huren, dan kijken we naar de sessies.


De baan is 4x verhuurd, dat zijn de sessies. Maar die banen zijn gehuurd door maar twee personen, dat zijn de users.


Persoon

Aantal baanverhuur

Frank

1

Amy

3


Vul het midden van de Goal Tree in

De conversie haal je ook uit Google Analytics, het kan zijn dat je eerst enhanced e-commerce moet instellen. Misschien wordt dit voorbeeld wat onduidelijk doordat er meer sessions zijn met een checkout dan met een add-to-basket actie? 


De Goal Tree ziet er dan zo uit:

Vul de rechterkant van de Goal Tree in

De laatste stap is het invullen van de rechterkant van de Goal Tree. Deze data haal ik uit de backend, zoals Shopify of Magento. Deze data komt dus uit de backend van je systeem. Voor B2B is dit je CRM systeem, voor SaaS de database aan de achterkant. Vraag aan de technische persoon in je bedrijf of je bij deze data kunt. Zo niet, dan weet je dat je dit moet gaan verzamelen.


De ingevulde Goal Tree ziet er als volgt uit.

De laatste stap is de omzet berekenen vanuit de twee bovenste blokjes.Dat ziet er in een slide mooi uit. Maar in de praktijk ziet dit er natuurlijk anders uit. In de praktijk ziet het er als volgt uit. Via deze link kun je de spreadsheet inzien.


Onderdeel van  
Growth hacking
Bekijk gehele handleiding