Zorg dat je in Nederland je inentingen allemaal voor elkaar hebt. Toen ik naar Brazilië ging, had ik geen inentingen nodig voor gele koorts, omdat ik in het noorden van het land verbleef. Toen ik besloot om mijn vriend Jack in Sao Paulo op te zoeken, had ik me niet gerealiseerd dat dit wél gele koorts gebied is. Er was zelfs een gele koorts epidemie en alle inentingen waren uitverkocht. Ik heb 4 dagen langs alle privé-klinieken in de stad moeten smeken om een vaccinatie en uiteindelijk één dag voordat ik vertrok deze prik gekregen. Ik had dit kunnen voorkomen door research te doen en dus super simpel op de luchthaven van vertrek de inenting kunnen krijgen.
In Nederland kun je bij de KLM travel clinic een afspraak maken, bij de GGD of je kunt vaccinatie naar je huis of werk laten komen. Dat is wat ik heb gedaan, superhandig en niet heel veel duurder. Ik heb dit gedaan via vaccinatieopreis.nl. Zorg dat je inentingen (zowel in NL en daarbuiten) in een vaccinatiepaspoort laat opnemen.
Om bepaalde landen in te mogen, moet je aantonen dat je ingeënt bent.
In sommige landen moet je aantonen dat je gevaccineerd bent. Neem je vaccinatie-paspoort dus mee.
Ga in Nederland nog even naar je tandarts. Zorg dat je voldoende tijd voor je reis plant. Als je een gaatje hebt, dan kun je dat in Nederland nog laten vullen. Zo ga je op reis met een goed gebit.
Enkele reis boeken kan problemen met binnentreden van een land veroorzaken. Digital nomads reizen vaak met enkeltjes. Je weet ten slotte nog helemaal niet hoelang je ergens wilt blijven en wat je volgende bestemming wordt. Alleen moet je bij veel douanes je retourticket laten zien voor je een land in mag. Dat is een van de redenen dat ik een enkeltje boek.
Ik heb dit zelf nooit geprobeerd, maar dit heb ik van andere mensen gehoord. Je kunt via Onwardticket.com een goedkoop ticket boeken naar een random locatie om aan te tonen dat je verder vliegt. Het is dus wel een echt ticket, maar de reis die zij voor je boeken gaat uiteindelijk niet door. Zelf heb ik hier een aantal keer gebruik van gemaakt en dit heeft voor mij altijd gewerkt.
Veel landen vereisen een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van inreizen. Als je langer op reis wilt blijven, is het de moeite waard om je paspoort eerder te verlengen als je op 6-10 maanden verloopdatum zit. Ik heb zelf een keer naar Nederland moeten reizen om mijn paspoort te verlengen, terwijl doorvliegen goedkoper was geweest.
Kijk op het website van het ministerie van Buitenlandse zaken voor meer informatie. Ook op de website van de immigratiedienst van het land waar je heen gaat kun je dit vinden.
Regel je visum online voor je reis, dat scheelt een hoop gedoe (in ieder geval voor het eerste land). Het is triest, maar in sommige landen moet je ‘iets extra’s’ betalen omdat er zogenaamd iets niet klopt met je visum of paspoort. Je zit dan soms uren te wachten. Bespaar je tijd en regel je visum online. Websites waar je dit kunt doen zijn: Kesvisum.nl, visumbuitenland.nl, visumvoor.com en een aantal anderen.
Op de meeste toeristenvisums mag je beperkt aantal dagen in een land verblijven. In Indonesië mag je (ten tijde van schrijven, zoek dit zelf op) 90 dagen op een toeristenvisum verblijven.
Je moet het land dan uit, anders kun je hoge boetes krijgen. Veel mensen boeken dan een visa-run, een goedkoop ticket naar een ander land om 25 (24 uur + 1 uur) uur later terug te vliegen. De tijd op je visum wordt dan herstart en je mag weer 90 dagen verblijven.
Als we het hebben over reisdocumenten, dan is er een onderwerp dat vaak tot verwarring leidt. Hoewel de wetten per land verschillen, maken veel landen duidelijk dat je niet met een toeristenvisum mag werken. Als een digitale nomade neem je geen baan weg van een local, dus het is begrijpelijk waarom dit een grijs gebied lijkt.
Je mag niet werken op een toeristenvisum, ongeacht waar je ingeschreven bent of voor wie je werkt. Werken voor een Nederlands bedrijf - al is het maar een half dagje - wordt gezien als werk en dat mag dus niet. Op Bali worden er daadwerkelijk controles uitgevoerd in bekende internet-cafés waar veel digital nomads werken. Immigratiedienst-medewerkers komen binnen met camera’s en je mag erna uit leggen wat je op je laptop aan het doen bent. De realiteit is dat de kans klein is om gepakt te worden, maar de boetes en consequenties zijn hoog. Je doet dit dus op eigen risico. Twijfel je? Meld je dan aan voor een werkvisum.
Je zorgverzekering is verplicht dus die heb je al. Het echter zijn dat je je verzekering moet verhogen om werelddekking en specifieke medische kosten in het buitenland te dekken. Levensbedreigende noodsituaties worden meestal gedekt, maar andere incidenten waarschijnlijk niet. Controleer dat bij je zorgverzekering. Dat zijn extra modules die je erbij kunt nemen. Check ook hoeveel dagen achter elkaar je in het buitenland mag verblijven om gedekt te zijn. Opties zijn World Nomads, Safetywing.
Zorg dat je een goede reisverzekering hebt. Je hebt drie opties:
Ik heb er echter voor gekozen om een creditcard met reisverzekering te nemen. Ik heb een American Express Platinum genomen, omdat je daar de meest ruime dekking op hebt. De kaart is even duur als een goede reis- en annuleringsverzekering en je krijgt chille extra’s erbij. Let wel op dat je de reis en/of het verblijf met je kaart moet betalen om verzekerd te zijn.
Als je dit doorrekent is deze kaart goedkoper dan een reis- en annuleringsverzekering met werelddekking. Je hebt ook onbeperkt toegang tot lounges, ook als je economy vliegt, en daar heb je gratis eten en snel wifi zodat je nog wat werk kunt doen.
AMEX heeft 4 verschillende kaarten met ieder andere voorwaarden van de verzekering: de Platinum is geldig tot max 180 dagen in het buitenland en heeft werelddekking, daar betaal je bij doorlopende reisverzekeringen extra voor.
Safetywing is gespecialiseerd in digital nomad verzekeringen, maar lijkt meer op Amerikanen gericht. Ik zou ook kijken naar Nederlandse alternatieven, zoals ANWB, OHRA, etc.
Je hebt prepaid verzekeringen, zoals of doorlopende reisverzekeringen, zoals ANWB, OHRA, etc.
Zelf heb ik met zo min mogelijk spullen gereisd en dat kan ik je van harte aanraden. Het voelt nog vrijer om zonder koffers te zeulen en de wereld te ontdekken.
Je spullen gaan minder snel kapot als je een goede backpack of koffer hebt om je spullen in mee te nemen. Goede backpacks vind je online bij Carl Denig, Bol.com
Dit is je werkplek. Natuurlijk heb je die nodig ;-) Zorg dat je een goede laptop hebt. Dit is je werkplek en is de moeite waard om in te investeren. Besteed ook weer niet te veel geld aan je laptop, wat als je laptop wordt gestolen? Ik heb zelf met een Macbook Pro rondgereisd die op mijn eerste reisverzekering niet eens volledig verzekerd was (omdat de laptop zo prijzig was).
Werken achter een laptop is niet goed voor je houding. Ga je fulltime werken, dan adviseer ik je om een muis, toetsenbord en laptopstand te kopen. Deze kun je opvouwen en zo heb je een mobiele werkplek die ergonomisch beter is dan gebogen als een Gollem achter je computer zitten. Ruben van RUConnected.nl raadt een ASUS zenscreen MB16AC aan als tweede scherm. Hij neemt zijn scherm dus zelf mee.
Bekijk toetsenbord aanbiedingen van Bol.com op toetsenborden.
Als je op een openbaar wifi zit, dan kunnen je inloggegevens en wachtwoorden gestolen worden. Een hacker kan heel makkelijk een nep-wifi maken dat lijkt op het openbare wifi in een internetcafé. Op die manier kunnen alle gegevens die je verstuurt, inclusief wachtwoorden dus afgevangen worden. Je doet er goed aan om een VPN te gebruiken, zodat dit afgeschermd wordt. Dit geldt overigens ook in Nederland. VPN opties zijn NordVPN, PureVPN en ExpressVPN. Ook Norton heeft een VPN.
Gebruik unieke wachtwoorden voor al je verschillende accounts, zodat als je gehackt wordt op een open wifi, niet al je accounts worden gehackt. Je kunt een password manager gebruiken zoals Lastpass, 1Password. Je hoeft dan één hoofdwachtwoord te onthouden. Als je laptop gestolen wordt, dan kun je alsnog op een andere computer inloggen en bij al je accounts.
Ook hier geldt dat de kans dat je laptop nat wordt, gestolen wordt of kapot gaat groter is als je reist. Zorg dus voor een back-up plan. Sla je bestanden in de cloud op. Ik sla alles in de cloud op. Als ik een nieuwe laptop koop, dan ben ik binnen 2 uur weer volledig online.
Zorg dat je dit koopt! Internet via een kabel is veel stabieler dan over wifi. Als de internetverbinding traag is en de wifi instabiel dan kan dit je enorm helpen. Koop een dergelijke adapter voor je laptop en neem zelf een goede kabel mee van minimaal 3 meter.
Niets zo vervelend als een fijne plek waar je nét niet bij het stroompunt kunt. Zorg dus dat je een verlengstuk koopt voor de oplader van je laptop, zodat je flexibeler bent en niet pal naast een stroompunt hoeft te zitten.
Heb je geen HDMI adapter in je laptop? Neem dan een HDMI adapter mee. In veel coworking spaces kun je een monitor / scherm huren en dan kun je helemaal een goede werkplek creëren. Een tweede scherm is de beste productiviteitsverhoging die er is.
Co-working spaces en internet cafés zijn vaak druk en lawaaierig. Zorg dus dat je een goede koptelefoon hebt. Wil je meer buiten werken? In 30 graden zon is een over-ear koptelefoon erg warm. Je krijgt dan zwetende oren (eeh).. Ik heb dus in airconditioning een Bose of Sony noise-cancelling koptelefoon op. In de zon gebruikte ik in-ear noise cancelling van Bose.
Zorg dat je een reisstekker hebt waar je laptop stekker in past én je USB apparaten mee kan opladen. Zo hoef je minder stekkers mee te nemen.
Als je je telefoon als hotspot gebruikt, vreet dat energie van je batterij. Een powerbank is handig als je onderweg bent en je wilt je devices opladen. Ik zou gaan voor een powerbank met meerdere USB uitgangen, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Je hebt ook powerbanks en universele stekker combinaties: zo heb je dus maar één adapter nodig.
Zoveel mogelijk vermogen om zowel je laptop en telefoon op te laden, maar maximum vermogen waar je mee mag vliegen. Let op dat airlines hebben een maximum aan vermogen voor batterijen dat je mag meenemen aan boord als handbagage.
Zorg voor een goede telefoon met een goede camera, wifi en opslag en navigatie. Je gebruikt de telefoon ook als hotspot, dus een nieuwer model met betere wifi-protocollen zorgt dat je sneller internet naar je laptop kunt streamen.
Zet Find my iPhone (of Android variant) aan op je telefoon, zodat je in ieder geval weet waar je telefoon is als deze gestolen wordt én zodat je je telefoon kunt wissen op afstand.
Zet een goede backup van Google en/of icloud aan: het is echt de moeite waard om hiervoor te betalen, want je bent al je bestanden kwijt als je dit niet doet.
Mijn telefoon is wonderbaarlijk nooit gestolen, maar ik ben op iedere bestemming wel mensen tegengekomen waarvan hun telefoon gerold was. Ik heb zelf een iPhone meegenomen, maar kwam ook mensen tegen die een ouder model iPhone hebben meegenomen op reis: wel snel internet en een goede camera, maar een oudere iPhone van €500 ipv €1200. Je kunt ook een tweede telefoon meenemen, laat je primaire telefoon in je hostel/huis en neem je goedkopere telefoon mee als je op pad gaat.
Bij twijfel laat ik mijn telefoon thuis. Ik heb meerdere keren mijn telefoon thuis in het hotel gelaten, omdat ik ‘s avonds over straat ging. Mocht het je toch gebeuren, plan erop dat je zonder telefoon komt te zitten:
Sommige telefoonproviders laten het toe dat je een tweede simkaart kunt aanvragen. Als je telefoon met je eerste simkaart wordt gestolen, kun je zo alsnog wel je Nederlandse nummer gebruiken. Realiseer je dat veel diensten een SMS sturen als identificatie, zoals je bank, DigID, Facebook, LinkedIn en je mailprovider. Je hebt je simkaart dus nodig.
Je wilt niet dat je telefoon gestolen wordt en je al je foto’s kwijt bent. Google Fotos is een goed (gratis) optie en anders kun je betaalde versie van Dropbox overwegen. Alle foto’s staan dan in originele kwaliteit in de cloud.
Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat Vodafone een voorwaarde heeft dat je iedere 180 dagen minimaal 24 uur verbonden moet zijn met het netwerk in Nederland. Als je dit meer dan 6 maanden in het buitenland bent, kan je abonnement afgesloten worden. Nog nooit gehoord dat dit gebeurd is, maar goed om dit even te checken.
Vraag een tweede SIM-kaart aan in het geval je telefoon gestolen wordt, zodat je alsnog kunt bellen.
Koop op het vliegveld direct een lokale simkaart met data. Je kunt dit ook in een lokale kiosk doen, maar ik vind het zelf een te groot risico om met veel geld, een paspoort en een dure telefoon tussen de locals in een klein winkeltje te staan. Je moet namelijk je simkaart wisselen en dat kan ervoor zorgen dat je 20 minuten bezig bent. Flink wat mensen hebben dan gezien dat je geld en een mooie telefoon hebt - en die aandacht wil je niet in een winkeltje in the middle of nowhere.
Koop een simkaart met zoveel mogelijk prepaid data. Dat is vaak goedkoper en het is fijn om voldoende data te hebben.
Ik heb al mijn pasjes, paspoort, vaccinatie-paspoort, duik-brevet, internationaal rijbewijs en al mijn sim-kaarten bij elkaar in één mapje. Dit stop ik in een kluis op locatie en hier doe ik ook vaak 200 euro cash in. Zo kan ik altijd terugvallen op een noodfonds mocht alles gestolen worden. Bekijk hier een lijst van alle paspoorthoezen.
Als je korter dan 8 maanden achter elkaar weg wilt gaan, dan schrijf je je in de regel niet uit.
Ik heb me niet uitgeschreven in Nederland, omdat ik:
Zorg dat de post die je ontvangt (van officiële instanties) geopend wordt. Ik kreeg via Whatsapp foto’s van brieven doorgestuurd. Als je boetes of belastingen niet betaalt kunnen deze facturen flink oplopen en dat is zonde. Zorg dat je een afspraak hebt met iemand in Nederland die je post opent voor je.
Let er ook goed op dat je bij zoveel mogelijk instanties aangeeft alleen post digitaal te ontvangen, dat scheelt een hoop ellende (en onnodig papierverbruik ;) ). Handig aan een postadres bij een bekende is dat hij of zij voor jou ook belangrijke post kan openen en doormailen.
Zet je betaalpassen op 'wereld' en informeer je creditcardmaatschappij dat je naar het buitenland gaat. Schrijf de noodnummers van je bank en creditcardmaatschappij apart op. Als je telefoon en creditcards gestolen wordt, kun je zo heel snel je kaarten blokkeren. Zorg dat je dit op papier hebt staan en stop dit in je paspoorthouder.
Zelf werk ik vanuit een B.V. en die is in Nederland ingeschreven, dus ik ben sowieso belastingplichtig in Nederland. Ik heb me niet uitgeschreven en dus al die tijd in Nederland inkomstenbelasting betaald. Ik vind dat simpeler dan uitzoeken hoe je fiscale constructies kunt opzetten.
Die kunnen overigens later door de belastingdienst teruggefloten worden en je moet dan alsnog hier belasting betalen. Ik ken er verhalen van ondernemers die zich in Singapore of Estland hebben ingeschreven en zo minder belasting betalen. Niet de moeite in mijn ogen.