Productiviteit

Persoonlijke doelen stellen

In deze wiki leg ik je uit hoe ik mijn doelen stel, zodat jij betere doelen voor jezelf kunt stellen en deze kunt behalen. Ik geef mijn persoonlijke doelen voor 2020 erbij als voorbeeld. Dit zijn mijn persoonlijke doelen - en die zijn uniek en persoonlijk. Kopieer ze dus niet!

Omdat mijn doelen te behalen, werk ik in 4 ritmes:

  1. Jaarlijkse doelen
  2. 100 dagen sprints
  3. Maand doelen
  4. Weekdoelen

Jaarlijkse doelen stellen

De jaarlijkse doelen hou ik bewust abstracter of hoog over. Dit geeft me namelijk richting, maar hoeft niet heel specifiek te zijn. Als ik een premisse invalideer in een experiment, wil ik dat deze jaardoelen nog steeds kloppen. De specifieke invulling komt later.


Ik stel mijn doelen hier als critical drivers, of gewoontes: wat moet ik doen om dit te bereiken? Zo ben ik zelf in controle. Ik kan zo goed mogelijke content schrijven, de nieuwsbrief-inschrijvers hangen ook erg van toeval en geluk af.

Ik wil 10 kilo spiermassa aankomen. Om dit te realiseren, moet je gewoontes ontwikkelen en dus dingen doen. In de wekelijkse planning zet ik dit in mijn agenda. De doelen werken dus door naar de lagere niveau’s van doelen.

Mijn jaardoelen van 2020

Om te beginnen geef ik je mijn persoonlijke doelen, zodat je kunt zien hoe ik dit inricht.

Mijn persoonlijke doelen voor 2020 zijn:

  1. 10 kg spiermassa aankomen
  2. 25K maandelijkse omzet draaien, waarvan 10% passief
  3. Personal brand opgezet

Ik hou mijn doelen (op 4 niveau’s) bij in mijn persoonlijk kennissysteem (waarover later meer). Dat ziet er zo uit:

100 dagen sprints

Waar de jaardoelen inspirationeel zijn, wil ik in mijn 100 dagen sprints duidelijk afgebakende doelen hebben. Is het af of niet? Ik werk in sprints van 100 dagen, omdat dit lang genoeg is om écht wat gedaan te krijgen en kort genoeg om morgen te moeten starten. Je kunt in 100 dagen bijvoorbeeld trainen voor een marathon. Ik vul de 3 hoofddoelstellingen in met praktische milestones die ik moet behalen. Als ik begin aan een 100-dagen sprint, dan stel ik grote doelen. Het geeft me energie om te bekijken of ik dit kan halen. Ik daag mezelf hiermee uit. Als voorbeeld heb ik 100 dagen geen alcohol gedronken, 100 dagen deliberate practice, 100 dagen fit worden sprints gedaan. Je kunt verbazingwekkend veel bereiken in 100 dagen.

Deze ‘grotere’ blokken, zoals een website live hebben, breek ik nog verder op per maand. Zo wordt de urgentie steeds groter en de taken of projecten steeds kleiner. Dit geeft me overzicht en focus op wat ik precies moet doen.

Maanddoelen stellen

Aan het begin van de maand stel ik mijn doelen op, door eerst naar de 100 dagen sprint te kijken en dan te kijken hoe ik invulling ga geven aan de hogere doelen. Begin 2020 is Omar partner geworden in Polaris Growth en gaan we onze diensten integreren. Dat betekent dat we duidelijke structuur moeten hebben en onze dienstverlening opnieuw moeten vormgeven. Dat staat op de planning voor Februari en daar maak ik een concrete lijst van. Ik probeer mijn lijst kort te houden, zodat ik een duidelijk overzicht heb van de projecten en taken die belangrijk zijn. Dit geeft een duidelijk overzicht.


Weekdoelen stellen

Iedere vrijdag rond ik mijn week af door naar mijn wekelijkse taken te kijken en wat ik heb afgerond. Ik plan dan mijn volgende week. Om accountable te zijn, spreek ik iedere maandag met Stefan af en vergelijken we elkaars wekelijkse planning. We kijken kritisch naar de planning. Is het haalbaar? Zijn dit de juiste dingen? Hoe draagt dit bij aan je jaardoelen?

Als je voor jezelf werkt, is het lastig om tevreden een week af te sluiten. Want wanneer is het genoeg? Door dit lijstje af te werken, weet ik wanneer het genoeg is. Ik plan veel van deze taken dan ook nog in mijn agenda in, zodat ik weet wanneer ik eraan ga werken. Dat zorgt dat ik tijd heb om dit daadwerkelijk te doen.


Iedere ochtend open ik dit document en bekijk ik per dag wat ik moet doen. Zo werk ik het lijstje af dat gekoppeld is aan mijn maanddoel, aan mijn 100 dagen sprint en aan mijn jaardoelstellingen. En nee, ik haal niet iedere week 100% van mijn taken. Dan kopieer ik de taken naar de volgende week.

Onderdeel van  
Productiviteit
Bekijk gehele handleiding