Productiviteit

Weekly Review

Een Weekly Review is een simpele gewoonte om eens per week een review te doen van je week, je projecten en doelstellingen en perspectief en inzichten te verwerven. Je leert van jezelf en met kleine wijzigingen over een langere tijd een grote impact. De Weekly Review bestaat uit wekelijks terugkerende taken die je toch al moet doen, gecombineerd in een checklist voor maximale efficiëntie. 

De Weekly Review is breed-geaccepteerd als één van de meest belangrijke en zinvolle productiviteitstips. De Weekly Review is volgens David Allen een kritieke succesfactor in het succes van Getting Things Done.


Sinds ik in 2016 met een productiviteit-coach heb gewerkt, doe ik Weekly Reviews. Ik heb alle mogelijke vormen onderzocht en getest. In dit artikel leg ik je uit hoe het werkt en waarom dit zo belangrijk is. Deze versie hoeft niet voor iedereen te werken, dus pas het vooral aan naar wat werkt voor jou.

Voor wie is een Weekly Review?

Met een Weekly Review ga ik van chaos naar focus in 60 minuten. Aan het einde van mijn week doorloop ik een checklist die zorgt dat ik van chaos naar focus kan gaan. Hoe hectisch mijn week ook was, het is een reset die zorgt dat ik met focus aan de nieuwe week begin.

Zelfs als ik terugkom van vakantie doe ik een Weekly Review. Natuurlijk heb ik dan geen to-do’s staan, maar het geeft me een goed gevoel om een periode af te sluiten en met aandacht en focus te starten aan een nieuwe week.

Nu denk je vast: wie heeft daar tijd voor in een overvolle week?

Nou, jij. Een Weekly Review is voor jou als je:

  • De week start zonder plan
  • Met een goed gevoel het weekend in wilt gaan
  • Druk hebt, maar geen voortgang maakt (of voelt)
  • Tijd opzij wilt zetten om te reflecteren en beter wilt worden in je werk
  • Meer gedaan wilt krijgen in een week

Wat een Weekly Review NIET is

Een Weekly Review zorgt voor hogere output en is dus geen fluffy manier om te bepalen wat je wilt bereiken in je leven. Je reflecteert dus niet op je hele leven en hoeft ook niet al het werk dat je doet in twijfel te trekken.

Mijn Weekly Review is onderverdeeld in 3 onderdelen:

  1. Verwerken van losse eindjes van de week
  2. Reflectie op de week
  3. Plannen van volgende week

Waarom een Weekly Review doen?

Reden 1: Werk aan je doelen met intentie en aandacht

Als je iedere dag druk bent en toch geen idee hebt wat je vandaag gedaan hebt, dan is een Weekly Review een goede methode om je tijd in te delen met meer aandacht voor je doelstellingen. Je eigen doelstellingen komen eerst. De rest volgt daarop.

Reden 2: Reflectie-moment inbouwen

Als je iedere week 1% beter kunt worden door je eigen werk te reflecteren, dan kun je ongekende hoogtes bereiken. Het zorgt ervoor dat je sneller promotie maakt, je bedrijf harder kunt laten groeien of dat je beter studeert. Je onderzoekt namelijk in een Weekly Review jezelf en bekijkt waar je kleine verbeteringen kunt doorvoeren.

Reden 3: Fire-break inbouwen

Je start met frisse moed aan een nieuw gym-schema. En dan verstuik je je enkel, of heb je een familieweekend. Wat het ook is, je plannen worden in de war gegooid. Een Weekly Review is een moment om te realiseren dat je van het pad af bent geraakt. Het is een reset die ervoor zorgt dat je door kunt met de plannen die je had.

Sebastian Marshall noemt dit begrip een fire break:

A firebreak in daily life are pre-built areas that stop you from acting stupidly on autopilot and give you a shot to reboot the behaviors you want.

Voor COVID ging ik 5x per week naar de gym. Tijdens COVID? 0 keer. Ik was er helemaal uit. Dat is wat je wilt voorkomen. Het is beter om 1x per week te gaan en het tenminste vol te houden, dan helemaal niet te gaan. In een Weekly Review kun je hierop reflecteren en de draad weer oppakken met een reset van de habit.

Iedereen maakt fouten. De Weekly Review is een moment om deze te vangen voor het grote monsters van problemen worden. De Weekly Review is een bewust gekozen moment om te resetten en kleine problemen te spotten, voordat het grote problemen worden. Begin direct met het fixen van dingen waar je off-track bent; het hoeft niet perfect te zijn, begin met de eerste stap.

Reden 4: Tijd is ons meest waardevolle bezit. Waar geef je het aan uit?

Tijd is ons meest waardevolle asset. In een Weekly Review doe je een analyse waar je tijd heen gegaan is en hoe je dat beter kunt besteden. Tiago Forte gebruikt een goede analogie. Productiviteit is net als investeren. Alleen in plaats van geld investeer je tijd. In de Weekly Review bekijk je hoe je je tijd hebt geïnvesteerd. Dingen die goed gaan, blijf je doen. Dingen die weinig hebben opgeleverd, kun je van leren.

Het werkt net als een investeringsportfolio die je eens in de zoveel tijd wilt herbalanceren. Met kleine aanpassingen zorg je dat je op koers blijft om je doelstellingen te behalen.

Reden 5: Een beter gebalanceerd beeld van de week

Interessant om daarbij op te merken dat als ik een kut-dag heb op vrijdag ik een significant lager cijfer geef voor de hele week. Andersom kan ik met een domper op maandag alsnog een 10 geven bij een top-vrijdag. Dit wordt de Present Bias genoemd. Als ik door mijn agenda en notities ga, heb ik dus een beter gebalanceerd beeld bij de week.

Reden 6: Vier je successen

We leven in een wereld waarin alles snel moet. En daarom vergeet je soms wat je hebt bereikt, omdat je bezig bent met het volgende ding.

Benieuwd hoe ik mijn Weekly Review doe? Download hier mijn template weekly review in Notion of weekly review in Airtable

Onderdeel van  
Productiviteit
Bekijk gehele handleiding