Contentmarketing

Contentmarketing opstarten vanaf nul. Van contentstrategie naar engagement en clicks in praktische stappen.

ContentmarketingContentmarketing
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Hoe stel je een contentstrategie op?

Growth marketing
Contentplan maken

Contentplan maken

Praktische tips om een contentplan te maken.

Growth marketing
Contentkalender

Contentkalender

Hoe maak je een contentkalender en wat heb je eraan?

Growth marketing
PR als contentmarketing

PR als contentmarketing

PR expert Aaron Mirck legt uit hoe je PR inzet voor growth hacking.

Growth marketing
Tool Review MeetEdgar

Tool Review MeetEdgar

Social media scheduling tool

Contentmarketing
Tool Review Many Pixels

Tool Review Many Pixels

Designer voor een vaste prijs

Contentmarketing
Everybody writes samenvatting

Everybody writes samenvatting

Een samenvatting van de 'bijbel van contentmarketing'.

Contentmarketing

Intro Content Marketing

"De intro kunnen we overslaan, ik wil weten wat het kost."

Dat was de tweede zin die ik hoorde toen ik werd gebeld. Onze contentmarketing strategie heeft gewerkt, dacht ik bij mezelf. De man die dit tegen me zei was namelijk een inbound lead van mijn bedrijf Polaris Growth.

Hij had de artikelen gelezen die ik heb geschreven en was al overtuigd. Dat is de kracht van contentmarketing.

In deze praktische handleiding neem ik je mee op mijn reis bij het leren van contentmarketing. Omdat ik dit heb bijgehouden, is het makkelijk om terug te kijken en mijn reis met je te delen.

Waarom contentmarketing?

Ik ben begonnen met contentmarketing, omdat er een hefboom-effect in zit. Performance ads (Google/Facebook ads) moet je voor blijven betalen. Met contentmarketing is dat niet het geval. Het is moeilijk om te ranken, maar als je het eenmaal doet is het verkeer onbetaald.

Contentmarketing is ongelofelijk krachtig als je het goed doet. Het goed doen betekent dat je niet verkoopt, maar informatie geeft waar je doelgroep op zit te wachten. Van daaruit ga je het verkoopgesprek aan. Verkapte reclame werkt dus niet.

In 2020 is de omslag gekomen voor mij: ik besloot meer tijd besteden aan mijn personal brand en AAN mijn bedrijf bouwen. Marketing voor mezelf dus. Zonder te verkopen, maar door waarde te leveren.

Personal branding valt binnen contentmarketing, maar is niet hetzelfde. Wil je een personal brand bouwen? < Klik dan op de link.

Handleiding contentmarketing voor ondernemers en marketeers

Ik heb deze handleiding geschreven vanuit mijn eigen perspectief. Als ondernemer heb ik twee bedrijven (Polaris Growth en Replicable) waar ik contentmarketing voor inzet.

In deze handleiding deel ik dus mijn eigen tips als ondernemer en marketeer. Deze gids heb ik geschreven voor jou als je past in een van deze doelgroepen.

Contentmarketing voor ondernemers

Ondernemers die hier wat aan hebben:

 • Freelancers die hun diensten willen aanprijzen
 • Eigenaren van webwinkels die SEO verkeer willen binnenhalen
 • B2B ondernemers die leadgeneratie willen stimuleren
 • Start-up founders die contentmarketing willen inzetten in hun lancering

Content Marketing voor marketeers

 • Growth hackers die een nieuw marketingkanaal aan hun Pirate Metrics funnel willen toevoegen
 • Marketeers die naast betaalde campagnes verkeer via social media en social willen binnenhalen
 • B2B marketeers die hun funnel willen uitbreiden met top-of-funnel content
 • Marketeers die awareness willen creëren.

Wat is contentmarketing?

Content marketing is het informeren, opleiden, en communiceren met klanten zonder reclame of verkoop. In plaats van KOPEN, KOPEN, KOPEN begin je met WAARDE,WAARDE,WAARDE.

De strategie achter contentmarketing is dat de potentiële koper wordt getriggerd door middel van de inhoud en de organisatie of persoon uiteindelijk gaat zien als potentiële strategische partner.

Effectieve content marketing richt zich minder op het direct verhogen van de verkoop en gaat meteen voor wat potentiële klanten willen de meeste: nuttige informatie. Het is vooral belangrijk dat de informatie waardevol en relevant is.

Je bouwt vertrouwen en autoriteit op met contentmarketing, waardoor conversie omhoog kan gaan - maar indirect dus. Zet contentmarketing dus alleen in combinatie met andere kanalen in.

Hoe werkt content marketing?

Contentmarketing is een indirecte vorm van marketing: je zet content in om je merk en producten te laden zonder het direct te verkopen. Het uitgangspunt van content marketing is dat je op het juiste moment door de juiste doelgroep wordt gevonden en deze doelgroep de juiste informatie biedt. Content wordt ingezet voor branding en voor indirecte verbetering van funnel performance. De doelstellingen waar contentmarketing goed bij passen:

 • Aandacht trekken van de beoogde doelgroep
 • Uitbreiden van het klantenbestand
 • Genereren van leads
 • Aantal verkopen stimuleren
 • Merkbekendheid uitbreiden
 • Interactie opzoeken met de online gemeenschap

Wat contentmarketing niet is

Contentmarketing is niet hetzelfde als SEO

Content marketing en SEO worden vaak in een adem genoemd. De twee vormen versterken elkaar, maar zijn ook goed in te zetten los van elkaar. Goede content rankt goed in Google, dus er is wel overlap.

Maar SEO is slechts een kanaal om traffic naar je content te genereren, net als social media dat is.

Contentmarketing is niet zomaar schrijven

Zomaar 'leuke' content maken is iets anders dan contentmarketing. Content marketing is een systematische aanpak waarbij je een bezoeker die in eerste instantie alleen op zoek is naar informatie en geen concrete koopintentie heeft, langzaam maar zeker weet te interesseren voor jouw product of dienst binnen je funnels. Contentmarketing is zowel in marketingfunnels en salesfunnels in te zetten.

Door je potentiële klant te helpen in haar zoektocht naar informatie met waardevolle kennis voeg je waarde toe. Daarnaast wijs je op de volgende logische stap: iets kopen en dan het liefst bij jou. Content zonder strategie en plan is dus iets anders dan contentmarketing.

Het is belangrijk om je doelgroep te definiëren, zodat je weet welke informatie precies gezocht wordt. Door je contentmarketing af te stemmen op de doelgroep, word je gedwongen om campagnes te creëren die naadloos aansluiten op je doelgroep.

Wat voor content?

Alle vormen van content vallen hier binnen. Artikelen, case studies en handleidingen (zoals de handleidingen product/market fit en personal branding) En natuurlijk ook Youtube video's, podcasts en alle andere vormen van content.

SEO-content zou je ook onder contentmarketing kunnen scharen, hoewel het meestal een ander doel dient.

 • Een e-book over een specifiek onderwerp, zoals een ebook over product/market fit vinden
 • Instructievideo's die uitleggen hoe je begint met Asana en hoe je projecten en to-do's aanmaakt
 • Handige instructievideo’s die gerelateerd zijn aan een productaanbod.
 • Een Infographic die op visuele wijze informatie presenteert aan de bezoeker.
 • Een blog met interessante artikelen over een onderwerp dat aansluit bij de producten of diensten van de aanbieder.

Onderaan deze pagina lees je meer informatie over verschillende soorten content.

Artikelen

Nogmaals: geen verkapte reclame dus. Schrijft artikelen die waarde toevoegen voor de doelgroep. De lengte is afhankelijk van de doelgroep. Waar zit je doelgroep op te wachten? Het antwoord op deze vraag bepaalt waar je artikelen over schrijft

Ebooks

Langere content past vaak beter in een ebook. Een bijkomend voordeel is dat dit geprint kan worden en langer op een bureau blijft liggen. Een ebook kan een logische opvolging zijn op een artikel.

Casestudies

Een case-study is een voorbeeld van werk dat je hebt gedaan, zowel vanuit het perspectief van de klant en jouw bedrijf. Vaak worden ook cijfers gedeeld, maar dat hoeft niet altijd. Dit is een voorbeeld van een case-study. De anekdotes van klanten zijn belangrijk. De insteek van de case study is om de vragen te beantwoorden "hoe zou dit er voor mij uitzien?"

Templates

Templates zijn een goede manier van contentmarketing, omdat ze waarde toevoegen. Dat is de kern van contentmarketing, dus vind ik dit een goede vorm daarvan. Let echter wel op dat je hier ook een vervolgstap aan koppelt. Als je dat niet doet, mis je het stuk 'marketing' in 'contentmarketing'

Infographics

Infographics zijn handige afbeeldingen, zoals een weergave van alle elementen. Naar mijn mening zijn er echter teveel SEO marketeers aan de haal gegaan hiermee en heb je heel veel bullshit infographics gemaakt. Als jij een infographic kent die echt cool is, laat het me weten dan neem ik die mee als voorbeeld.

Video's

Video is here to stay. Video's kosten veel tijd om te maken, maar het levert ook veel op. Youtube is de nummer twee zoekmachine in de wereld. Maak content die echt waarde toevoegt.

HubSpot Research heeft onlangs ontdekt dat video de meest geprefereerde vorm van inhoud is.

Podcasts

Een tweede populaire vorm van niet-geschreven content zijn podcasts. Het aantal podcast-luisteraars groeit - in 2018 heeft bijna een derde van de Amerikaanse bevolking de afgelopen maand naar een podcast geluisterd.

Sociale media

Het ondersteunen van contentmarketing doe je met social media. Als je unieke content plaatst waar de doelgroep echt wat aan heeft, dan levert dat engagement op. LinkedIn is populair, omdat je zakelijke content kunt delen als posts en artikelen op het platform zelf.