Digital nomad worden

Een stappenplan om te bepalen of digital nomad iets is voor jou. Handige tips voor het boeken en uitstippelen van je reis en tips om je reis nog beter te maken. Tips voor reizen, verblijven en werken.

Digital nomad wordenDigital nomad worden
Hoe word je digital nomad?

Hoe word je digital nomad?

Hoe word je digital nomad?

Digital nomad worden
Beste bestemmingen voor digital nomads

Beste bestemmingen voor digital nomads

Een overzicht van de beste bestemmingen voor digital nomads.

Digital nomad worden
Plan reis als digital nomad

Plan reis als digital nomad

Praktische stappen om een reis te plannen als digital nomad.

Digital nomad worden
Kosten en budget voor digital nomads

Kosten en budget voor digital nomads

Hoeveel geld heb je nodig als digital nomad? Een overzicht van de kosten en budget.

Digital nomad worden
Paklijst digital nomad

Paklijst digital nomad

Een paklijst als je vertrekt als digital nomad

Digital nomad worden
Werken als digital nomad

Werken als digital nomad

Wat zijn manieren om te werken als digital nomad?

Digital nomad worden
Verblijven Digital Nomad

Verblijven Digital Nomad

Waar verblijf je als digital nomad? Een overzicht van de opties.

Digital nomad worden

Intro Digital Nomad

Van 2016 tot 2019 heb ik gewerkt vanuit alle windstreken van de wereld. Van Brazilië tot Bali en dan Denemarken tot Zuid-Afrika. Ik heb veel geleerd en die tips deel ik met je in deze handleiding.

De belangrijkste reden waarom mensen digital nomad worden is het verlangen naar vrijheid en reizen. Het is een heerlijk gevoel als je overal ter wereld geld kunt verdienen met je laptop. Van een verlaten strand op een tropisch eiland tot een wereldstad aan de andere kant van de wereld. 

Waarom ik deze handleiding heb gemaakt

Deze handleiding is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Dit is een lijst van de dingen die ik had willen weten, voordat ik begon als digital nomad.

In 2012 heb ik mijn eerste verre vakantie gemaakt, nadat ik (met anderen) een bedrijf heb verkocht. Ik heb een georganiseerde backpack-reis gemaakt via Kilroy naar Costa Rica. We hadden een gids en alles was geregeld. Ik hoefde niet na te denken over vervoer, verblijf en andere zaken. Dit was eigenlijk meer een vakantie, maar ik had de smaak te pakken.

In 2015 ging ik op lustrumreis met mijn jaarclub en daar heb ik toen een langere reis als digital nomad van gemaakt. Ik heb dat hele jaar als freelancer en een goede buffer opgebouwd. Ik kon na mijn reis ook weer aan de slag bij deze opdrachtgever. Er zat dus weinig risico aan. Omdat ik mijn huis kon verhuren, had ik ook weinig kosten in Nederland. Ik ben in Nicaragua, Cuba, Colombia en Panama geweest. Ik werkte daar aan eigen projecten, maar hoefde dus niet fulltime te werken.

In 2016 heb ik meerdere trips gemaakt binnen Europa: Berlijn, Lissabon, Tarifa, Lyon en 2x een maand naar Bali. In 2017 heb ik veel landen in Azië aangedaan in één lange trip: Thailand, Indonesië, Cambodja, Vietnam, Singapore, Maleisië en Sri Lanka. Dit was mijn langste trip.

In 2018 ben ik drie maanden in Brazilië geweest en daar met een cruise heengegaan. Een combinatie van een kitesurf vakantie en een maand werken vanuit Sao Paulo. Daarna ben ik naar Madrid verhuisd waar ik 9 maanden heb gewoond. Sinds 2019 woon ik weer in Nederland en plan trips vanuit een vaste standplaats. Omdat mijn verloofde uit Engeland komt, zijn we daar geregeld te vinden. Ik werk dan een paar dagen vanuit Oxford of Londen. Leuk om in grotere steden te zijn en van daaruit te werken.

Voor wie is dit geschikt?

Ik ben op mijn reizen allerlei digital nomads tegen gekomen, maar over het algemeen is het een homogene groep: vrijgezelle twintigers en dertigers die weinig verplichtingen thuis hebben. Ik ben ook wel stellen tegengekomen, maar dan moet je wel allebei remote kunnen werken.

In principe is het niet leeftijdsgebonden, maar hoe ouder je wordt, hoe meer vastigheid je opbouwt en hoe minder flexibel je bent. In Costa Rica woonde een dame die haar huis in Amsterdam verhuurde en daarmee zes maanden overwintert in Costa Rica. Reizen met kinderen maakt het al een stuk complexer.

Niet alles is rozengeur en maneschijn

Werken als digital nomad kan chaotisch, stressvol en moeilijk zijn, net als iedere andere baan. Er kan van alles misgaan, dus het is goed je te realiseren waar je aan begint. Het is anderzijds makkelijk om deze lifestyle te romantiseren, omdat je op een exotisch oord bent, terwijl het in Nederland rotweer is en regent.

De meeste mensen willen eruit, omdat ze hun werk niet leuk vinden. Ik raad je af om hetzelfde werk te blijven doen, maar dan op afstand. De verleiding zal groot zijn en je zult de kantjes er vanaf lopen. Daar wordt niemand blij van en je kunt beter ontslag nemen. Wat mij betreft is dus de eerste voorwaarde: zorg dat je werk doet dat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dan is het makkelijker om dat op afstand te doen en daadwerkelijk werk gedaan te krijgen.

Digital nomad is niet hetzelfde als backpacken

Wil je de wereld zien en chillen? Dan kun je wellicht beter geld sparen en een backpack-vakantie boeken. Reizen als backpacker, zeker als je jong en vrijgezel bent, heeft veel afleiding. Dat is super leuk, maar je moet wel sterk in je schoenen staan om niet mee te gaan de kroeg in, omdat je de volgende ochtend vroeg moet werken. 

Focus en discipline zijn dus belangrijk. Wil je op een goedkope manier genieten van een ver land? Dan kun je misschien beter vakantie nemen en dus niet werken. Je kunt dan veel meer ervaringen opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Als digitale nomade ben je vaak langere tijd op een vaste plek en dus heb je niet alle tijd om nieuwe bestemmingen te ontdekken.

Zorg voor stabiele mentale toestand

Reizen versterkt je gevoelens. Als je je goed voelt, dan is reizen het allerleukste dat er is. Als je je klote voelt, dan voel je je heel erg alleen in je eentje. Zorg er dus voor dat je met een goede mindset en stabiele mentale toestand op reis gaat. Ik raad je af om als digital nomad te werken in een ver land als je niet prettig voelt.

Ik heb op reis mijn mooiste en lelijkste momenten meegemaakt. Met liefdesverdriet ben ik naar Sri Lanka gegaan om te gaan kitesurfen als afleiding. Er was geen wind, de laatste mensen in mijn hotel checkten net uit en het internet werkte op een generator en stond alleen van 10.00 - 20.00 uur aan. Ik zat dus letterlijk helemaal alleen op een strand zonder wind. En daar bovenop werd ik nog heel erg ziek ook. Ik heb me nog nooit zo kut gevoeld. Anderzijds heb ik ook de mooiste momenten meegemaakt en ik zou beide ervaringen voor geen goud hebben willen missen.

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die rondreist en tegelijk op afstand werk verricht. Omdat de meeste digital nomad alleen een laptop nodig hebben om te werken, reizen ze veel rond. Vandaar de term ‘nomad’. Een digitale nomad werkt over het algemeen voor een Nederlands salaris, maar woont in een land waar de kosten van levensonderhoud lager zijn.

Waar komt de term vandaan?

De term "digitale nomade" werd voor het eerst gebruikt in 1997 als de titel van het boek Digital Nomad door Tsugio Makimoto en David Manners. Speculatie is er in overvloed of het een zin was die al bestond of dat dit de eerste keer was dat deze werd gebruikt. De uitdrukking "locatie-onafhankelijk werken" is in 2006 ontstaan om de levensstijl van de digitale nomade te beschrijven.

Tim Ferriss heeft met zijn boek The Four Hour Workweek de term populair gemaakt en bekend bij het grote publiek. Na het lezen van dit boek ben ik geïnspireerd om ook zelf een reis te gaan maken.

Interessante artikelen digital nomads

Wil je meer weten over het worden van een digital nomad? Dit zijn kwaliteitsartikelen:

Bekende digital nomads