Personal branding

Een personal brand is krachtig om je business te vergroten en jezelf als expert neer te zetten. In dit playbook leg ik je stap voor stap uit hoe ik mijn eigen personal brand gebouwd heb. Voorkom fouten die ervoor zorgen dat je motivatie afneemt. In kleine stapjes beginnen met personal branding naast je werk. Personal branding hoeft niet veel tijd te kosten als je de juiste opzet hebt.

Personal brandingPersonal branding
Zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden onderzoek

Hoe ik zoekwoorden onderzoek heb gedaan voor deze website.

Growth marketing
Webflow site bouwen

Webflow site bouwen

Hoe je een blog bouwt in Webflow binnen 1 dag.

Growth marketing
Hoe start je met personal branding?

Hoe start je met personal branding?

Hoe start je met personal branding? In 2020 ben ik als experiment gestart met personal branding. Contentexpert Michel Ariens helpt mij.

Growth marketing
Bepaal doelgroep en onderwerpen personal brand

Bepaal doelgroep en onderwerpen personal brand

Aflevering 2 van het bouwen van een personal brand. Michel helpt me om doelgroepen en onderwerpen te bepalen voor mijn personal brand.

Growth marketing
Uitdagingen personal brand

Uitdagingen personal brand

Een overzicht van de afgelopen 4 afleveringen. Welke uitdagingen heb ik bij het bouwen van een personal brand?

Growth marketing
Lessen personal branding

Lessen personal branding

Wat ik heb geleerd van 6 weken personal branding.

Growth marketing
Keuzes maken personal branding

Keuzes maken personal branding

Keuzes maken in personal branding maakt het makkelijker voor jezelf. Michel helpt me de juiste keuzes te maken.

Growth marketing
Contentstrategie personal brand

Contentstrategie personal brand

Hoe stel je een contenstrategie op voor een personal brand? Michel helpt me met de juiste keuzes.

Growth marketing
Personal brand groeien

Personal brand groeien

Hoe groei je een personal brand? Content expert Michel helpt me met contentpromotie.

Growth marketing
Contentstrategie opstellen

Contentstrategie opstellen

Hoe stel je een contentstrategie op?

Growth marketing
Contentplan maken

Contentplan maken

Praktische tips om een contentplan te maken.

Growth marketing
Contentkalender

Contentkalender

Hoe maak je een contentkalender en wat heb je eraan?

Growth marketing
PR als contentmarketing

PR als contentmarketing

PR expert Aaron Mirck legt uit hoe je PR inzet voor growth hacking.

Growth marketing

Intro personal branding

Je bent een ‘merk’ of je dat wilt of niet. Beter is het om na te denken over hoe je wilt dat mensen je zien. Personal brand is jouw reputatie bij andere mensen, of anders gezegd wat andere mensen over jou zeggen als je er niet bij bent. Een personal brand verschilt van een bedrijfsbrand, omdat je best je persoonlijkheid in kunt verwerken. Dat maakt het juist sterker.

Waarom ik deze handleiding heb gemaakt

De afgelopen 6 weken heb ik iedere week een artikel geplaatst en een podcast gepubliceerd. Mijn doel is om mee te leren over contentmarketing en een personal brand te bouwen.

Mensen in mijn omgeving hebben me uitgedaagd om te starten met personal branding. Ik vond het eerst niets. Met hulp van Michel Ariens ben ik begonnen met het posten op LinkedIn. In challenges heeft hij me geholpen om te beginnen. Die reis heb ik vastgelegd in deze handleiding.

Ik ben geen expert en wist hier niets vanaf toen ik begon. Mijn ervaring heb ik gedocumenteerd en vind je hier als samenvatting. Geen poespas van contentmarketing-experts die je iets willen verkopen, maar een verhaal van iemand die begon waar jij nu staat: wel eens van contentmarketing gehoord, maar er nog nooit mee begonnen.

Voor wie is dit bedoeld

Deze handleiding is geschreven voor ondernemers die meer met personal branding willen doen.

Als je nog niet begonnen bent met personal branding, dan is vandaag een zeer goede dag om te starten. Begin klein en hou het menselijk. Als je het dicht bij jezelf houdt is het veel makkelijker om te posten. Het enige dat je hoeft te doen is één post plaatsen. En dan morgen weer. Een goede tip daarbij: jij weet heel veel dingen die interessant zijn. Omdat je een expert bent, zie je dat zelf niet meer. Waar vragen klanten of collega’s jouw mening of advies over? Deel het antwoord eens op LinkedIn of Instagram en kijk wat er gebeurt.

Ik ga je meenemen in mijn reis om een personal brand te bouwen. Ik ben geen expert, maar hou mijn reis bij. Waarschijnlijk lopen we tegen dezelfde dingen aan. Als ik de oplossing heb gevonden, dan deel ik deze met je. Er is in het Engels veel geschreven en dit artikel is een samenvatting van de meest populaire artikelen. De bronnen vind je onderaan dit artikel. Laten we dus beginnen bij het begin. 

Wat is een personal brand? 

Wikipedia geeft deze definitie: 

Personal branding is the conscious and intentional effort to create and influence public perception of an individual by positioning them as an authority in their industry, elevating their credibility, and differentiating themselves from the competition, to ultimately advance their career, increase their circle of influence, and have a larger impact.

Dit artikel stelt dat personal branding het proces is om een personal brand te bouwen. Ik gebruik de termen door elkaar, want dat onderscheid is mij veel te theoretisch.

Wat is branding?

De meeste informatie begint met uitleggen wat branding is. Entrepreneur.com geeft deze definitie: 

The marketing practice of creating a name, symbol or design that identifies and differentiates a product from other products.

Branding is de associatie die mensen met jouw naam hebben. Dat kan met grote merken als Apple, Coca Cola en Uber zijn. Maar mensen leggen ook een associatie met jouw naam, of je dat nu wilt of niet.

Hoe begin je met personal branding?

In deze podcast legt content marketeer Michel je precies uit hoe je begint met personal branding. Van contentstrategie, content productie, promotie van je content en valkuilen van contentmarketing. We leggen uit hoe je een personal brand kunt opbouwen vanaf 0. Deze podcast is gestart vanuit persoonlijke behoefte. Ik wilde een personal brand starten en had geen idee waar ik moet beginnen. Ik heb de hulp ingeschakeld van content marketing expert Michel Ariëns. In deze podcast doorlopen we de praktische stappen van het opzetten van een personal brand. Ik deel met je waar ik tegenaan loop en Michel geeft advies hoe we de uitdagingen kunnen oplossen die onderweg ontstaan. Een podcast om je online reputatie te vergroten en je carrière te beïnvloeden. Elke week onderzoek ik nieuwe expertise, vaardigheden en kennis om jouw personal brand online op te bouwen.

Stap 1: Bedenk goed waarom jij een personal brand wilt starten

Om beter begrijpen hoe ik een personal brand kon starten heb ik content-marketing expert Michel Ariens geïnterviewd. Daar hebben we een podcast van gemaakt. In de eerste aflevering vraagt Michel me waarom ik wil starten met een personal brand. Dat is een confronterende vraag en ik nodig je uit om jezelf deze vragen ook te stellen. 

Stap 2: Kies je type personal brand en type kanalen waar je gaat posten

Er zijn 3 soorten personal brands:

  1. Entertaining personal brand - Kim Kardashian ;-)
  2. Informatieve personal brand - Iemand die het ‘gemaakt’ heeft en daarover schrijft, zoals bekende schrijvers
  3. Documenterende personal brand - ik weet nog niet wat ik moet doen en ik neem je mee op mijn reis.

Zorg dat je één van deze kiest en hou je eraan. Door elkaar gebruiken werkt niet goed.

Kies vervolgens het type media waar je gaat posten: Instagram, Youtube, blog, etc. Waar ga je schrijven/posten?

Stap 3: Bepaal onderwerpen en jouw doelgroep

OK, je gaat beginnen. Vet! Focus je enthousiasme echter, want over alles posten is een verspilling van je energie. Je wilt dat je content daadwerkelijk geconsumeerd wordt, dus zul je onderwerpen en een doelgroep moeten bepalen. Voor sommige mensen is het simpel om dit te doen, zelf had ik hier de grootste moeite mee. Michel geeft me tips in deze podcast aflevering. Wil je dat nog een stapje verder brengen? Dan maak je een contentstrategie.

Stap 4: Promoot je content

Als je eenmaal content hebt geschreven, dan zul je dit ook moeten promoten. Een LinkedIn of Instagram post heeft bereik door het platform, maar dat is niet voor ieder content-type zo. Content-promotie is een essentieel onderdeel van contentmarketing. Specifiek voor SEO kun je zoekwoorden onderzoek doen.

Stap 5: Schaal je contentproductie op

Als je de smaak te pakken hebt, dan is de volgende stap om een contentkalender te maken. Zelf heb ik hier 2 kalenders van gemaakt: een productiekalender en een promotiekalender.

Waarom is personal branding belangrijk?

Als je je inzet om een personal brand te bouwen, dan zul je merken dat je meer leads krijgt. Mensen gaan jou benaderen met vragen en zelfs of je ze kunt helpen. Ik heb de kracht hier zelf van ervaren. In de loop van de jaren zijn er zoveel mensen via-via bij mij terecht gekomen met vragen over groei-strategie en growth hacking.

Waarom een personal brand?

Dit onderzoek stelt dat personal branding in 2020 een leiderschapskwaliteit is en geen zelfpromotie. Dit artikel stelt dat personal branding onderdeel is van de reis om jezelf als leider te definiëren. Het bepaalt hoe andere mensen naar je kijken. Forbes stelt dat je persoonlijke merk de waarde moet vertegenwoordigen die je consistent kunt leveren aan jouw potentiële klanten.  Dat is niet alleen zelfpromotie. Het beheren van jouw persoonlijke merk vereist dat je een rolmodel, mentor en / of een stem bent waar anderen op kunnen vertrouwen.

Het eindresultaat is dat je zo bekend wordt om één belangrijk ding dat belangrijke klanten, werkgevers of recruiters naar je toe komen. Een persoonlijk merk is er om vertrouwen en betrouwbaarheid op te bouwen.

Je bent een merk of je dat nu wilt of niet

Dit artikel van Wix stelt dat jij ook een merk bent of je dat nu wilt of niet. Je kunt dus beter bewust nadenken over welke associaties mensen leggen met jou. Branding is het gevoel dat mensen bij je krijgen, door jouw content, door te werken met je en wat ze horen van anderen over jou. De associatie die mensen bij je hebben is dus deels gestoeld op communicatie waar je geen controle over hebt. Maar deels heb je daar wel controle over. Dat is waar een personal brand bouwen over gaat. Content produceren over onderwerpen waar je geassocieerd mee wilt worden. Door content te maken wil ik dus het beeld en de associaties die mensen maken sturen. Het is een totaalbeeld op basis van alle ‘touch points’ die mensen van mij te zien krijgen, van Whatsapp gesprekken, LinkedIn berichten, avondjes uit eten, etc.

Personal branding is jouw reputatie

Een ander woord dat in de artikelen wordt gebruikt in reputatie. Dat helpt mij, want zelfs als ik zelf geen content heb geschreven over mijn werk, wordt er wel over gesproken. Ik heb 8 jaar als freelance growth marketeer gewerkt. Een aantal bedrijven waar ik voor gewerkt hebt zijn zo hard gegroeid dat dit bekend is bij best wat ondernemers in Amsterdam.

Dat is mijn reputatie en die is onbewust ontstaan. Ik begin dus niet helemaal van nul, want ik word geregeld gebeld door mensen die via-via bij mij uitkomen. “Ik ben op zoek naar een goede growth hacker en ik hoorde dat ik bij jou moet zijn.” Andersom zullen er ook best mensen zijn dat ik bij andere mensen een slechte reputatie heb, maar dat hoor je zelf natuurlijk niet.

Daarom moet je verantwoordelijk zijn voor je eigen persoonlijke branding. Als je er geen controle over hebt, sta je anderen toe het voor je te doen. Het is zo simpel als een vriend die je tagt in een onprofessionele foto op sociale media, of iemand anders die beschrijft wat je fulltime doet en er helemaal naast zit.

Personal brand is jouw belofte aan klanten

De derde manier om personal brand te benaderen: jouw merk is de belofte aan jouw klant. Je merk zegt iets over wat men van jou kan verwachten. Ook zegt het iets over welke producten of diensten bij jou ‘passen’ en waar je expert in bent. 

Een merk is dus een laag bovenop het uitvoerende werk dat je doet. Branding is belangrijk voor bedrijven, maar zeker ook voor freelancers of ondernemers. Jij bent ten slotte het gezicht van het bedrijf. Een merk maakt je uniek. Een merk is afgeleid van wie jij bent en wie je wilt zijn en hoe mensen jou zien. Een personal brand is dus een afspiegeling van jezelf. Het is echter een avatar en niet wie je 100% bent. 

Personal brand weerspiegelt jouw persoonlijkheid

Het mooie is dat jij als persoon uniek bent. Je kunt je persoonlijkheid en interesses delen in je personal brand. Onderscheid jezelf van de concurrentie door meer van je persoonlijkheid te laten zien, is een tip van QuickSprout.

Professioneel gezien is jouw persoonlijke merk het beeld dat mensen van je zien, stelt Influencer Marketinghub. Het kan een combinatie zijn van hoe ze in het echt naar je kijken, hoe de media je portretteren en de indruk die mensen krijgen van de informatie over jou die online beschikbaar is.

Personal branding expert Andrew Ford stelt dat jouw personal brand bestaat uit:

  • Jouw unieke vaardigheden
  • Relevante kwalificaties
  • Je persoonlijkheid
  • Je ervaringen en de reis die je doormaakt

Je maakt dus een avatar en jij bepaalt zelf hoeveel persoonlijkheid je wilt toevoegen. Je kunt ofwel alleen schrijven over jouw vakgebied of jouw persoonlijke stijl daar aan toevoegen.

Personal Branding Podcast

Eén van mijn persoonlijke doelen van 2020 is dat ik beter wil leren schrijven. Ik ben daarom artikelen gaan schrijven in Google Docs over kleine dingen die ik heb geleerd. Toen ik dat deelde met vrienden, zat er veel overlap in onze interesses. Ik schreef voor de vorm, maar de inhoud sloeg aan. Toen de lockdown begon, kreeg ik het idee om een website te leren bouwen. Zo kan ik iets nieuws leren én heb ik een asset waar ik na COVID (hopelijk) plezier van heb. Dat is deze website geworden. Uit het bouwen van deze website heb ik veel voldoening gehaald. De volgende stap van dit hobby-project is de promotie van de content. De uitdaging is toen 'personal brand bouwen' geworden.

De distributie wil ik doen via contentmarketing en SEO-verkeer. Van SEO heb ik voldoende kennis, dus dat kan ik zelf toepassen. Ik zal daar in de toekomst ook over schrijven. Van contentmarketing heb ik geen praktische kennis. Daarom heb ik de hulp ingeschakeld van mijn vriend Michel Ariëns. Hij is contentmarketing-expert en gaat me helpen om een personal brand te bouwen. Michel geeft me iedere week praktische tips om zo in stappen een personal brand op te bouwen via contentmarketing. Iedere week nemen we ons gesprek op en daar hebben we een podcast van gemaakt. Michel helpt me iedere week door in een gesprek uit te leggen wat ik als volgende stap moet doen. We hebben besloten om de gesprekken op te nemen en hier een podcast van te maken. Michel helpt me om antwoord op te geven op de vraag: Hoe bouw je een personal brand?

Personal branding voor ondernemers

In deze podcast leer je hoe je een personal brand opzet als ondernemer of freelancer. Contentmarketing expert Michel Ariens legt mij uit hoe je een personal brand start vanaf het begin.

Podcast legde uit wat het betekent om een persoonlijke merkondernemer te zijn in de 21e eeuw. Alles, van het bouwen van een persoonlijk merk tot delegeren als een koning, tot en met het creëren en lanceren van online producten en diensten, tot het promoten van jezelf als de leidende leider in je branche en daarbuiten, komt aan bod.

Personal brand voor freelancers

Jij bent je merk als freelancers. Het i daarom belangrijk dat je deelt wat je doet. Zo weten potentiële klanten jou te vinden én kun je jezelf als expert vestigen. Als freelancer, oprichter van een bureau of ondernemer weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om een merk te bouwen. Met een brand kun je je bedrijf onderscheiden. Maar branding kun je ook toepassen op het merk van jouw persoon.

Personal branding selecteert jouw ideale klanten

Met personal branding laat je zien wat je belangrijk vindt en daarmee selecteer je ook jouw ideale klant. Je kunt schaalbaar informatie delen. In de artikelen die ik schrijf, deel ik mijn kennis en ervaring. Vroeger deed ik dat één-op-één als ik koffie dronk met bevriende ondernemers. Tot ik erachter kwam dat veel meer mensen interesse hadden in hoe ik funnel bouw of growth hacking aanpak.

Personal brand heeft veel meer bereik dan je denkt

Ik krijg nu berichten van mensen die mijn content lezen die ik niet ken. Of zelfs van mensen die ik wel ken en iets nieuws gestart zijn waar ik bij kan helpen. Ik wist dus niet eens dat ik ze kon helpen. Personal branding is ook een manier om een persoonlijkheid naar buiten brengen. Je trekt gelijkgestemde mensen aan, en dat is een manier om te groeien.

Personal branding geeft vertrouwen

Door jezelf als individu te brandmerken, voeg je een geheel nieuwe vertrouwenslaag toe aan je interacties met klanten. Dit geeft je bedrijf zoveel meer mogelijkheden om te groeien - en je zult onderweg geweldige mensen ontmoeten. Personal branding komt over als een groot, wazig concept, maar in wezen is het eigenlijk vrij eenvoudig: Als je de tijd neemt om een persoonlijk merk te formaliseren en te definiëren, kun je een sterke naamsbekendheid en geloofwaardigheid opbouwen in je bedrijf. Het helpt je om jezelf op de kaart te zetten en positieve relaties op te bouwen. En voor bedrijven van elke omvang is dat altijd een goede zaak.

Overwegingen bij het opbouwen van een personal brand

Het creëren van een persoonlijk merk vereist uitgebreide zelfreflectie en introspectie. Het helpt als je jezelf kent - wat verrassend weinig mensen doen. De meeste mensen vinden het buitengewoon moeilijk om zichzelf te beschrijven, hoewel ze het vaak gemakkelijker vinden om uit te leggen hoe ze willen zijn.

Personal branding vereist kennis van de doelgroep

Als jouw uiteindelijke doel voor personal branding is om de prestaties van je bedrijf te verbeteren, moet je eerst weten wie je ideale klanten zijn. Je moet zorgen dat personal branding pas bij de doelgroep. Dit is niet nieuw. Dit wordt al jaren lang gedaan. Denk eens aan het beeld dat Hugh Hefner vrijwel zijn hele volwassen leven portretteerde, geeft Influencer MarketingHub als voorbeeld. 

Hij had waarschijnlijk nog nooit van personal branding gehoord, maar hij liet zich het gezicht van het Playboy-imperium worden en leefde de levensstijl waar de lezers van zijn tijdschrift jaloers op waren. Hij had echter zijn levensstijl niet kunnen leiden als hij een conservatiever bedrijf had geleid dat zich richt op meer politiek correcte klanten. Uiteindelijk wil je een reputatie opbouwen als iemand die geeft om het soort mensen dat jouw potentiële en bestaande klanten maakt.

Zorg dat je menselijk blijft

Een cruciaal onderdeel van persoonlijke branding is ervoor te zorgen dat je als mens overkomt, met dezelfde problemen en problemen als de doelgroep. Het enige verschil is dat je kunt aantonen dat je een oplossing hebt gevonden voor sommige van deze problemen - die je met anderen wilt delen.

Je wilt niet overkomen als een stereotiepe verkoper van gebruikte auto's, zelfs niet als je actief bent in de autoverkoop. Cynische consumenten zien bedrijven als een kwestie van verkopen. Het hele doel van personal branding is om een ​​stap terug te doen en kennis te delen en niet alleen maar te verkopen.

Social media is cruciaal van het succes van een personal brand

Tegenwoordig kun je het belang van sociale media niet negeren. Een deel van je persoonlijke branding bestaat uit sociale netwerken. Zorg dat je aanwezig bent en bereikbaar bent. Scherm je profiel dus niet af.

Zelf heb ik hier de meeste moeite mee. Ik vind het lastig om veel te delen op social media. Dat is een van de dingen waar ik overheen moet stappen om dit een succes te maken. Ik ga met je delen hoe ik dat doe. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van mijn reis om een personal brand op te bouwen.

Voordelen van een personal brand

Personal brand bouwt vertrouwen

Uit dit onderzoek komt dat 81% van mensen een groot bedrijf sneller vertrouwen als de CEO op social media actief is. SEO legende Rand Fishkin vat het mooi samen in deze tweet:

Best way to sell something - don't sell anything. Earn the awareness, respect, & trust of those who might buy.

Als je kennis en waarde deelt, dan komen mensen naar jou toe. Reviews voor webwinkels zijn cruciaal, maar jouw ‘reviews’ zijn dat ook. Een personal brand is als het ware jouw online review.

Personal branding vergroot je bereik

Af en toe deelde ik een artikel op LinkedIn. De kracht daarvan is enorm. Mensen in mijn netwerk die niets met growth hacking te maken hadden, hebben deze artikelen gelezen. Nu ze een functie hebben waar marketing opeens belangrijk wordt, hebben meerdere mensen contact met me opgenomen. Personal brand vergroot je bereik verder dan je zou denken.

Klanten verwachten een personal brand

Je hebt een reputatie, of je dat nu wilt of niet. Je kunt dus maar beter bewust omgaan met jouw reputatie.

Personal branding quote Jeff Bezos

Potentiële klanten kunnen bepalen of ze met jou willen werken

Dit artikel geeft het filteren van klanten als voordeel. Als je je specialiseert in een niche, dan is een personal brand een goed middel om ervoor te zorgen dat potentiële klanten precies weten waarom ze bij jou moeten zijn. Het is een filter beide kanten op. Dat bespaart tijd, want je hoeft geen gesprekken te voeren met klanten die je diskwalificeert. Anderzijds krijg je leads binnen die al warm zijn, want ze weten als wat je doet.

Personal branding maakt je toegankelijk en menselijk

Dit artikel van Wix stelt dat je toegankelijker en menselijker wordt. Het is minder marketing en meer jouw verhaal. Het zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen inbeelden waar je je mee bezig houdt.