Sales funnel bouwen

Praktische tips om een sales funnel te bouwen, van CRM tot uitgebreide funnels.

Sales funnel bouwenSales funnel bouwen
Wat is een sales funnel?

Wat is een sales funnel?

Wat is een sales-funnel?

B2B growth marketing
Maak een simpel CRM in Airtable

Maak een simpel CRM in Airtable

Een simpel CRM maken in Airtable

Growth marketing

Waarom een salesfunnel gebruiken?

Een salesfunnel wordt gebruikt om een potentiële klant te kunnen volgen in het verkoopproces en op basis daarvan voorspellingen te maken van de potentiële omzet. Iedere fase in het verkoopproces wordt gedefinieerd in een salesfunnel. Daarna wordt de status van de klant gevolgd door het gehele proces. Bovenin de trechter worden de potentiële leads geplaatst, onderin de trechter blijven alleen de leads met de meeste potentie over.

Hoe bouw je een sales funnel?

In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je een sales funnel bouwt aan de hand van praktische voorbeelden.

In deze sales funnel wiki leg ik je in begrijpelijke taal uit wat een sales funnel is én hoe je in 4 simpele stappen zelf je sales funnel bouwt. Zo kun je snel en gemakkelijk je eigen sales funnel bouwen en bespaar je tijd in het opzetten van je sales funnel. Ik heb meerdere sales funnels gebouwd voor klanten, van co-working spaces tot detacheringsbedrijven.

Een sales funnel opzetten kan een enorm verschil maken op je business. De pijnlijke realiteit is dat 50% van de lezers niets in de praktijk gaat brengen van deze handleiding. Je moet dus tot actie overgaan. Ik zal daarom proberen zo praktisch mogelijk uit te leggen om aan de slag te gaan.

Om een B2B sales funnel te bouwen heb je het volgende nodig:

 1. Kennis over Salesfunnel
 2. Een CRM systeem om leads in bij te houden
 3. Leadgeneratie
 4. Salesproces om deze mensen te bewerken
 5. Een sales automation systeem om opvolging te automatiseren

Waarom ik deze kennis met je deel

Ik ben nu 8 jaar als growth hacker bezig. Ik heb meerdere sales funnels gebouwd: voor mijn eigen e-commerce marketing bureau en mijn marketing consultancy klanten. In het verleden heb ik ook voor klanten sales funnels gebouwd.

Waarom ik dat niet meer doe? Het probleem is echter dat je de leads wel daadwerkelijk moet opvolgen. En daar zit het probleem: menselijke fouten in een salesproces. Vandaar dat we met Polaris Growth alleen nog voor e-commerce klanten werken: dat zorgt ervoor dat de volledige systeem geautomatiseerd werkt (een webwinkel is 24/7 open).

Om de kennis die ik heb opgebouwd niet verloren te laten gaan, heb ik besloten deze hier met je te delen. Ik werk overigens met freelancers en ondernemers op strategisch vlak samen om hun funnel strategie te bepalen, maar het bouwen doe ik niet meer.

Met deze handleiding probeer ik je dus te helpen met de kennis en het stappenplan. Je moet het wel zelf gaan doen daarna.

Het belangrijkste is dat je de tijd maakt voor sales, ook als je nieuwe klanten binnenhaalt. Dat is de reden waarom het heel lastig is om de transitie te maken van freelancer naar bureau. Je haalt een nieuwe klant binnen en bent daarom druk.

Voor wie is deze handleiding bedoeld?

Deze gids is voor MKB-bedrijven die sales doen en dat proces strakker willen trekken en een sales funnel willen bouwen. De grootte van je bedrijf maakt niet zoveel uit. Je kunt dit gebruiken als freelancer of als je een salesteam van meerdere mensen hebt.

Een goede salesfunnel heeft minder leads nodig aan de bovenkant en heeft een hoge conversie door de funnel. Je bereikt dit door je doelgroep haarscherp te hebben, te weten welke problemen zijn hebben en dat te linken aan hoe jij dat gaat oplossen. Alles voor iedereen doen is een slecht idee. Gebruik deze gids dus niet om e-mailbommen uit te sturen en te hopen dat je raak schiet. De bedoeling is juist dat je waarde toevoegt en de juiste mensen helpt om een belissing te nemen.

Veelvoorkomende problemen in sales funnels

 • Je hebt een sales lijst in een spreadsheet en hebt geen overzicht (of je vergeet erin te kijken)
 • Je hebt geen prioriteit welke lead je als eerst opvolgt, je belt of e-mailt in willekeurige volgorde
 • Je vergeet af en toe leads. Pas als je een mailtje of belletje terugkrijgt, herinner je dat je dit bedrijf hebt gesproken

Dit is wat je wilt bereiken

 • Je wilt minder afhankelijk zijn van het netwerk van de eigenaar en een sales proces opzetten
 • Je wilt je sales opschalen, maar je weet niet goed hoe
 • Je wilt sales op een betere manier insteken, zodat je meer controle hebt
 • Je hebt data over waar leads afhaken, zodat je dat kunt oplossen en zo de sales conversie kunt verhogen.