Blog < Digital nomad worden< Digital nomad worden

Beste bestemmingen voor digital nomads

Een overzicht van de beste bestemmingen voor digital nomads.

Digital nomad worden
13/2/2021

De eerste keuze die je moet maken is naar welk continent je wilt gaan. Om die keuze makkelijker te maken, geef ik je tips om op te letten. Ook vind je hier een lijst van de meest populaire bestemmingen per continent. Ook deel ik de bestemmingen die ik zelf bezocht heb.

Houd rekening met deze dingen bij het kiezen van een bestemming

Om je te helpen bij het kiezen van een plek om te wonen, zijn hier een paar dingen die digitale nomaden vaak overwegen.

Taal

Heb je een voorkeur voor Spaans? Dan zijn Zuid-Amerika en Midden-Amerika ideaal. De meeste mensen spreken geen Engels namelijk.

Spreek je geen Spaans of wil je echt Engels spreken? Dan is Azië een betere optie.

Duur verblijf

Hoelang wil je blijven? Ga je naar meerdere plekken en ben je continu onderweg? Of blijf je op één plek? Brazilië en India zijn groot genoeg om maanden rond te reizen, maar sommige regio’s wil je misschien sneller verlaten. Let op! In sommige landen kun je maar een bepaald aantal dagen achtereenvolgend blijven op een visa. Je moet dan dus het land uit en je kunt dan beter naar de volgende plek doorreizen.

Kosten van levensonderhoud 

Aan de hand van je budget (dat we hierna gaan plannen) kun je bepaalde regio’s uitsluiten. Japan, Noord-Amerika en Noord-Europa zijn vaak erg duur. Voor een stapelbed in Kopenhagen betaalde ik €45 per nacht. Voor dat geld verbleef ik in Vietnam in een super deluxe hotel. De meeste digital nomads gaan naar Zuid-Amerika of Azië, omdat het leven daar goedkoper is. Ook Oost- en Zuid-Europa zijn populair.

Activiteiten of interesses

Wil je een bepaalde sport doen, zoals surfen, bergbeklimmen of parasailing? Dan ben je gebonden aan bepaalde locaties. Ik ben zelf in Sri Lanka, Brazilië en Tarifa, Spanje geweest om te kunnen kitesurfen. Check goed of het seizoen goed is voor buitensporten. Een spotgoedkope reis omdat er geen golven of wind is kan best een teleurstelling zijn (trust me, I know).

Kwaliteit van leven

Hoe fijn is het om op deze plek te zijn? Is er iets te doen? Er zijn genoeg plekken in Azië die spotgoedkoop zijn, omdat er niks te beleven valt. 

Veiligheid

Sommige gebieden zijn veiliger dan andere gebieden. Sommige gebieden zijn niet vrouwvriendelijk of homoseksualiteit kan verboden zijn.

Wi-Fi en internetsnelheid

Sommige landen hebben echt overal 4G internetverbinding en dus kan je overal werken. Sommige landen hebben echter een 2G bibber-verbinding en je kunt dan geen grote bestanden downloaden. Hou hier dus rekening mee.

Weer & Klimaat

Bekijk het klimaat en de seizoenen waar je heen gaat. Realiseer dat er andere seizoenen zijn dan in Nederland (soms zelfs precies omgekeerd!). Meer tips over het klimaat:

Bekijk het klimaat en de seizoenen van je bestemming

Goed om je te beseffen dat de seizoenen op het Zuidelijk halfrond omgedraaid zijn. In de Europese zomermaanden (juli, augustus, september) is het juist winter in Zuid-Afrika. Zoek dus de beste bestemming uit op basis. 

Culturele of lokale invloeden

Op aanraden van digital nomad Ruben van RUconnected.nl kun je ook kijken naar culturele of lokale invloeden die de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Denk aan burning season in Chiang Mai wat voor hele slechte luchtkwaliteit zorgt. Vastenperiodes in Moslimlanden, bepaalde feesten of conferenties die tijdelijk verblijf erg duur kunnen maken.

Regenseizoen in Azië

Het kan hard en veel regenen in Azië. Deze monsoons zijn prima als je binnen zit te werken en de vluchten zijn een stuk goedkoper. Maar een paar weken kan echt een verschil maken. Ik heb in Bangkok dagen binnen gezeten omdat het zo hard regende eind november. Het regenseizoen trekt in Azië van West naar Oost, dus het kan de moeite waard zijn om een paar honderd kilometer verder te vliegen, want daar kan het wel droog zijn. Als het regenseizoen in India begint, kan je tot op de dag voorspellen wanneer het gaat regenen in Thailand of Indonesië.

Bekijk het klimaat van de plaats waar je verblijft, dat kan anders zijn dan de rest van het land

Sommige steden, zoals Bogota, liggen verbazingwekkend hoog. Daardoor is het kouder in deze steden dan in andere regio’s van hetzelfde land. Chiang Mai ligt ook hoger, waardoor het kouder kan zijn (of eerder kan regenen). 

Houd hier rekening mee als je binnen een land een trip plant. Ik heb flink lopen koukleumen in Bogota met 10 graden en regen, terwijl ik alleen korte broeken en t-shirts bij me had.

  • Bedenk naar welke regio je wilt gaan
  • Bedenk welke landen je wilt zien
  • Bedenk hoe lang je ongeveer in ieder land wilt blijven

Tijdzone van je bestemming

Heb jij werk waarbij het noodzakelijk is tegelijk met je collega’s of zakenpartners online te zijn, dan is het slim om je bestemming hierop uit te kiezen. Denk aan een bestemming als Kaapstad, waar nauwelijks tijdsverschil is met Nederland. En zitten jouw klanten in Amerika, dan is het niet zo handig om precies aan de andere kant van de wereld te gaan zitten. 

Je dagen zijn dan namelijk tegenover gesteld en overleg zal dan altijd voor de één vroeg in de ochtend en de ander laat op de avond plaats moeten vinden. Niet ideaal dus! Is intensief (realtime) klantcontact of contact met je team noodzakelijk voor je werk, bedenk dan goed naar welke tijdzone je afreist en maak dit bespreekbaar met de mensen om je heen.

In de afgelopen 5 jaar ben ik op veel verschillende bestemmingen geweest. Hier vind je een lijst van mijn aanraders én bestemmingen met veel andere digital nomads.

Mijn top 10 bestemmingen

De afgelopen 5 jaar heb ik meerdere bestemmingen bezocht. Hoewel ieder continent, ieder land en iedere stad anders zijn, heb ik wel mijn favorieten. Dit is mijn lijstje van all-time favorites.

1. Kaapstad, Zuid-Afrika

Deze stad voelt aan als Zuid-Europa met goede voorzieningen, fantastische restaurants en koffietentjes. Je kunt hier relatief goedkoop leven voor Europese begrippen. In onze winter is het hier zomer, dus je kunt genieten van 30 graden, terwijl het in Nederland slecht weer is. Blauberg is een goede plek om te kitesurfen. 

Ik raad Gardens en Oranjezicht aan, maar ook Observatory is een toffe wijk waar meer hipsters, studenten en andere jonge mensen wonen. De stad is niet veilig: overdag kun je in het centrum prima te voet rondlopen, maar vanaf 5 uur raad ik je aan om geen risico's te nemen en een taxi te nemen. Hike de Tafelberg of Lion's Head op en je hebt je workout van de dag er ook weer opzitten.

2. Medellín, Colombia

In Medellin heb ik bijna een appartement gekocht, omdat ik zo van deze stad hou. Geweldige infrastructuur met een nieuw metrostelsel. De stad is veilig, maar let 's avonds wel op. Heerlijk eten, fantastisch nachtleven en verbluffende natuur waar je met de bus kunt komen. 

In de weekenden gingen we vaak hikes doen en zwemmen in de watervallen in de bergen die de stad omgeven. Street art, heerlijke arepa’s en vriendelijke mensen maken dit een van mijn lievelingssteden.

Colombia is erg veilig, ondanks de ideeën die je er misschien bij hebt. Er wordt nog wel eens bagage gestolen uit bussen, maar dat is het wel. Fantastische stad, geweldige cultuur en het leven is niet duur.

3. Bali, Indonesie

Ik ben 3x op Bali geweest. Het is een populaire bestemming en je vindt echt overal co-working spaces. Canggu en Ubud zijn de meest populaire plaatsen, maar je kunt ook in andere dorpjes leuke plekken vinden. 

Ik heb in een ondernemershotel gezeten (dat niet meer bestaat), een soort hotel/appartement gezeten met andere digital nomads (aanrader!) en in hotels gezeten. Meerdere opties voor ieder budget. Heerlijk eten, goede golven om te surfen en fantastisch eiland om rond te rijden op je scooter.

4. Bocas del Toro, Panama

Werken vanuit een ansichtkaart paradijs: witte stranden, helder water en altijd lekker weer. Leuke hostels op de verschillende eilanden en er zijn goede golven om te surfen. De hostels kunnen af en toe wel druk zijn. Let op dat er sommige hostels echt bekend staan als party-hostels: daar wil je niet zitten als je vroeg op moet om te werken. Maar in het weekend zijn hier de beste party's te vinden. Een echte aanrader, ook om te duiken.

5. Bangkok, Thailand

In Bangkok heb ik mijn vriend Jack voor het eerst 'in het echt' ontmoet. Hij werkte al 6 maanden voor me en we hebben hier samen een workation gedaan. Goedkope en goede hotels, een enorme stad met veel bezienswaardigheden. Ik ben ook in het regenseizoen geweest, maar voor mij is dat geen probleem. Iedere avond heerlijk Thais streetfood en een Thaise massage na werk zijn geen slechte secundaire arbeidsvoorwaarden. Het enige nadeel is dat de stad last heeft van smog. Let dus op wat de luchtkwaliteit is als je plant naar deze stad te gaan.

5. Chiang Mai, Thailand

Ik heb 2 maanden doorgebracht in Chiang Mai - prachtige natuur in de omgeving van de stad en binnen de stadsmuren heb je goede co-working spaces. Het verkeer kan af en toe wat hectisch zijn, maar daar merk je weinig van als je zelf niet rijdt. Geef je ogen de kost als je met een tuktuk door de nachtelijke chaos rijdt. Chiang Mai heeft een van de grootste digital nomad communities van Azië. Daarnaast is een weekendtrip naar Pai zeker de moeite waard. Huur een motor en leg een route af met meer dan 700 bochten. Let op het burning season - de luchtkwaliteit kan hier slecht zijn in sommige seizoenen.

6. Da Nang, Vietnam

Een goede co-working space trok me aan en ik heb hier een maand gewerkt. Leuke mensen in de co-working space waarmee je heerlijk streetfood kunt eten. Ik heb hier in een hotel gezeten en dat was heel fijn. 

Ook leuk om met je scooter een tocht te maken langs de kust. In de co-working space met ik een Poolse ondernemer tegengekomen: samen maakten we weekend trips op de scooter naar allerlei plaatsen aan de kust. Da Nang heeft een indrukwekkende brug over de rivier die de stad splitst. Daarnaast zijn er goede cafés en een leuk nachtleven.

7. Tarifa, Spanje

Ik ben vijf keer naar Tarifa afgereisd. In het hoogseizoen is het hier superdruk en valt werken best tegen. Maar als je in een tussenseizoen komt zijn er voldoende mensen in de hostels om mee te chillen en eten 's avonds, maar het is niet té druk.

Er zijn meerdere co-working cafés. Daarnaast is Tarifa een van de beste spots van Europa om te kitesurfen - dus dit is mijn ideale bestemming in Europa - 's ochtends werken en 's middags het water op.

8. São Paulo, Brazilië

Paulista is het zakencentrum van de stad en je vindt hier alle grote bedrijven. In een van deze torens zit de WeWork co-working space waar ik een maand gewerkt heb. 

Ik heb meerdere AirBnB's in de stad gehad en dat beviel me goed. Brazilië heeft de grootste populatie Japanners buiten Japan, dus je kunt hier heerlijke sushi en andere Japanse gerechten eten. In de shopping malls kun je allerlei restaurants eten. De stad is niet erg veilig, dus ik heb veel met taxi's gedaan. Verder is het nachtleven in Brazilië fantastisch.

9. Watamu, Kenia

Een van de beste kite surfing spots van zuid-kaap van Afrika. Dit natuurgebied heeft prachtige natuur en prachtige stranden. Het mobiele netwerk in Kenia is fantastisch: je hebt overal 4G bereik. In de jaren 70 zijn veel Italianen naar Kenia gekomen: dit wordt ook wel Little Italy genoemd. 

Naar verluidt omdat de maffiosi die het te bont hebben gemaakt gevlucht zijn naar Kenia, omdat er geen uitwisselingsverdrag voor criminelen is. Het zorgt er in ieder geval voor dat je heerlijke pizza en pasta op het strand kunt eten. Spreek je Italiaans? Dan kun je hier met iedereen kletsen, want werkelijk iedereen spreekt vloeiend Italiaans.

10. Jericoacoara, Brazilië

Het internet is niet heel goed, anders stond deze plaats hoger op mijn lijst. Dit dorpje heeft geen wegen: het dorp is op het zand gebouwd. Een relaxed hippie-dorp waar het 's avonds altijd feest is. Overdag kun je hier goed kitesurfen. Er zijn prachtige hotels en resorts waar je sneller internet kunt vinden. De hotels zijn echter gericht op rijke toeristen, dus je kopje koffie is hier flink duur.

Bestemmingen Europa voor digital nomads

Boekarest, Roemenië

Boekarest staat bekend om het razendsnelle internet. Het is een mooie stad met één van de grootste gebouwen ter wereld. Oost-Europese prijzen zijn relaxed, maar in de winter kan het heel koud worden.

Tarifa, Spanje

Een van de beste windsurf en kitesurf spots van Europa. Er zijn meerdere hostels, co-working spaces en chille cafés. In de winter is het dorpje uitgestorven. Wil je kitesurfen? Je zult dan een auto moeten hebben, omdat de stranden ver uit het centrum liggen.

Gran Canaria, Spanje

De eilandengroep Las Palmas liggen voor de kust van Marokko en het is dus altijd aan aangename temperatuur. Lekker Spaans eten, goed internet en mooie natuur (afhankelijk van welk eiland je zit). 

Er zijn veel digital nomads die warm weer opzoeken, maar in een tijdzone dichterbij Nederland willen zitten. Dit is dan een ideale bestemming. Je betaalt met de euro, dus je voelt je dichter bij huis.

Boedapest, Hongarije

Boedapest is een culturele hoogvlieger: je wandelt door de Europese geschiedenis. Een rivier splitst de stad in twee delen en dat maakt deze stad bijzonder. Je kunt de heuvels in rennen en je hebt een mooi uitzicht over de stad. De thermen, spa/sauna, zijn ook heerlijk na een dagje achter de laptop gezeten te hebben.

Berlijn, Duitsland

Berlijn is een start-up hub, dus er is ook lokaal veel werk te vinden. Berlijn is een stuk goedkoper dan andere hoofdsteden in Europa, maar het wordt rap duurder. De hipster-scene in Berlijn is booming, dus als dat je ding is dan is Berlijn echt een plek voor jou. Het nachtleven is berucht over de hele wereld: je kunt hier van donderdag tot maandag clubben. Er wordt veel gefietst in de stad, dus het lijkt soms net Amsterdam. Vergeet niet dat dit een landklimaat heeft, het kan diep onder nul vriezen in de winter.

Lissabon, Portugal

Een aantal bevriende ondernemers zijn naar Lissabon verhuisd: een goed start-up klimaat, zachte winters en een heerlijke Zuid-Europese culinaire cultuur maken dit een super stad. Ook de tijdzone is gunstig, het is een uurtje vroeger dan in Nederland. De huur van appartementen schiet wel omhoog, maar als je voor langere tijd huurt is dat goed te doen.

Barcelona, Spanje

Ik heb bijna een jaar in Madrid gewoond, dat bijna het tegenovergestelde van Barcelona is. Ik heb echter wel meerdere tripjes gemaakt. Barcelona is veel toegankelijker en meer een toeristenstad. 

De stad ligt aan zee wat het aantrekkelijker maakt dan Madrid, zeker in de hete Spaanse zomer. De architectuur van Barcelona is geweldig en het Spaanse eten is natuurlijk fantastisch. Je krijgt gratis hapjes bij je biertje (net als in andere steden in Spanje natuurlijk). Wat wil je nog meer.

Bestemmingen Afrika voor digital nomads

Taghazout, Marokko

De #2 op Nomadlist voor Marokko. Dit kleine dorpje is een surfersparadijs ten noorden van Agadir. Als je wilt surfen, dan is dit een goede bestemming. Je leest hier meer over deze bestemming.

Kaapstad, Zuid-Afrika

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt gelezen, is dit mijn favoriete bestemming. Ik zou hier graag een maand werken in 2020 en dat ben ik ook al aan het plannen.

Watamu, Kenia

Een van de beste kite surfing spots van zuid-kaap van Afrika. Dit natuurgebied heeft prachtige natuur en prachtige stranden. Het mobiele netwerk in Kenia is fantastisch: je hebt overal 4G bereik. In de jaren 70 zijn veel Italianen naar Kenia gekomen: dit wordt ook wel Little Italy genoemd. Naar verluidt omdat de maffiosi die het te bont hebben gemaakt gevlucht zijn naar Kenia, omdat er geen uitwisselingsverdrag voor criminelen is. Het zorgt er in ieder geval voor dat je heerlijke pizza en pasta op het strand kunt eten. Spreek je Italiaans? Dan kun je hier met iedereen kletsen, want werkelijk iedereen spreekt vloeiend Italiaans.

Dit artikel is onderdeel van de handleiding digital nomad worden. Stippel je route uit als digital nomad of lees tips om met tijdzones om te gaan.

Bestemmingen Azië voor digital nomads

Bangkok, Thailand

De hoofdstad van Thailand biedt net als Chiang Mai lage kosten voor levensonderhoud, goede wifi en vriendelijke mensen. Dit is een hoofdstad met een hoofdletter H: het is mega-druk en de stad is best vies. Als je daar tegen kan is het een van de Aziatische parels. Bangkok is een hub in Zuidoost Azië en je vliegt spotgoedkoop naar alle bestemmingen. Let op dat Bangkok twee vliegvelden heeft: dit kan je in de problemen brengen als je lokale vluchten boekt.

Bali, Indonesië

De hipste bestemming voor digital nomads, surfers en Instagrammers. Bali is een paradijs, maar het kan soms ook best druk zijn. Het eten is heerlijk hier. In een warung haal je heerlijk Indonesische gerechten, maar ook Westerse keuken kun je hier volop vinden. De natuur is prachtig en het is heerlijk om het eiland te verkennen met je scooter. Sanur, Canggu en Ubud zijn populaire bestemmingen.

Chiang Mai, Thailand

Thailand heeft veel plekken waar digital nomads samenkomen, maar Chiang Mai is de populairste bestemming. Grote, professionele co-working spaces en overal Westerlingen. Een goede 'instap'-bestemmingen als je begint als digital nomad. Let wel op het burning season - er is dan veel smog.

Penang, Maleisië

Penang scoort volgens HomeToGo op precies dezelfde onderdelen als Bali: levensonderhoud kosten, gastvrijheid en co-working. Toch stoot Penang Bali niet van de eerste plaats, omdat het op de drie gebieden net een tikje lager scoort. In Penang spreekt de bevolking Engels. Het is een klein zonnig eiland met veel co-working spaces, een rijke cultuur en prachtige stranden. Helemaal niet verkeerd om een tijd door te brengen, natuurlijk.

Da Nang, Vietnam

Toen ik hier was, was dit redelijk off the beaten track. Nu staat Da Nang op de eerste plek van Nomadlist van beste bestemmingen voor digital nomads. Aan de kust gelegen, dus je kunt zo naar het strand rijden. De stad zelf is vrij groot en heeft dus alle voorzieningen

Ho Chi Minh, Vietnam

Iedere stad roept voor mij herinneringen op. Ik heb hier gewerkt vanuit een co-working café met een zwembad. Ik herinner me de chaos van de miljoenen scooters op de brede wegen. Dit is Aziatische mega-stad chaos. Als je niet van drukte houdt, dan is deze stad niet voor jou. Het is echter wel een geweldige ervaring om je een kleine mier te voelen in die grote mierenhoop.

Bestemmingen Midden- en Zuid-Amerika voor digital nomads

Tamarindo, Costa Rica

Costa Rica is één van de duurdere bestemmingen in Midden-Amerika. De natuur is prachtig en er is goede infrastructuur. Er zijn veel Amerikanen, dat kan een voordeel of een nadeel zijn. San José zou ik niet aanraden om lang te blijven, maar de kustplaatsen is waar het gebeurt. Tamarindo en Puerto Viejo zijn populaire bestemmingen.

Medellín, Colombia

In Medellin heb ik bijna een appartement gekocht, omdat ik zo van deze stad hou. Geweldige infrastructuur met een nieuw metrostelsel. De stad is veilig, maar let 's avonds wel op. Heerlijk eten, fantastisch nachtleven en verbluffende natuur waar je met de bus kunt komen. In de weekenden gingen we vaak hikes doen en zwemmen in de watervallen in de bergen die de stad omgeven. Street art, heerlijke arepa’s en vriendelijke mensen maken dit een van mijn lievelingssteden.

Buenos Aires, Argentinië

Ik ben hier op studiereis geweest, dus technisch heb ik hier niet gewerkt. Het is een fantastische stad. Prachtige architectuur, bijzondere cultuur en lekker eten. Het voelt als een Europese stad en het is erg goed geregeld. Het is daardoor wel wat duurder dan de goedkopere bestemmingen in Zuid-Amerika. Het is het wel waard.

Playa del Carmen, Mexico

Niet alleen onder toeristen is dit een geliefde bestemming. Ook digital nomads weten de stranden van Playa del Carmen te vinden. Het klimaat is uitstekend en het is vrij goedkoop. Je leest hier meer over Playa del Carmen.

Als je een bestemming hebt uitgekozen, dan is de volgende stap om je reis te plannen. In het volgende artikel leg ik je uit welke dingen je niet moet vergeten bij het plannen van je reis.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen