Blog < Productiviteit< Productiviteit voor marketeers

Doelen stellen

Dit is de handleiding die ik 8 jaar geleden gehad zou willen hebben. Stel doelen voor jezelf en vertaal dit naar een actieplan van 100 dagen.

Productiviteit
17/2/2021

In deze wiki leg ik je uit hoe ik mijn doelen stel, zodat jij betere doelen voor jezelf kunt stellen en deze kunt behalen. Ik geef mijn persoonlijke doelen voor 2020 erbij als voorbeeld. Dit zijn mijn persoonlijke doelen - en die zijn uniek en persoonlijk. Kopieer ze dus niet!

Omdat mijn doelen te behalen, werk ik in 4 ritmes:

 1. Jaarlijkse doelen
 2. 100 dagen sprints
 3. Maand doelen
 4. Weekdoelen

Jaarlijkse doelen stellen

De jaarlijkse doelen hou ik bewust abstracter of hoog over. Dit geeft me namelijk richting, maar hoeft niet heel specifiek te zijn. Als ik een premisse invalideer in een experiment, wil ik dat deze jIedereen wil zijn doelen halen, maar weinig mensen lukt het. Jarenlang heb ik aan het begin van het jaar een doel opgesteld, om het vervolgens niet te behalen. Herken je dit? Lees dan dit artikel.

Er zijn 3 redenen waarom doel niet behaald worden:

 1. Doelen zijn niet duidelijk of niet goed gesteld
 2. Doelen worden niet vertaald in een actieplan
 3. Onderschatting hoeveel geluk en toeval meespeelt (COVID-19 anyway?)

Hoe dit artikel is ingedeeld

Dit is de handleiding die ik zelf zou willen hebben gehad 8 jaar geleden. Ik geef je een simpel model om van lange termijn doelen naar een wekelijkse planning te komen. Ook bespreek ik de valkuilen van doelen stellen. Het artikel is bedoeld voor mensen die zelf hun doelen stellen. Dat kan als ondernemer of growth marketeer, maar natuurlijk ook voor je persoonlijke doelen.

Hoe stel je doelen op?

Doelstellingen moeten haalbaar zijn. Maar hoe doe je dat? In deze long-read leg ik het je uit.

Bepaal je moeilijkheidsgraad: 5,5 of een 10?

Doelen hebben levels, zoals in computerspellen. Wat is het beheersingsniveau dat je wilt behalen en je tevreden bent?

Voorbeeld doelen stellen: tennis kampioen worden

Laten we als voorbeeld nemen dat je een tennisser bent. Wil je de lokale kampioen worden in je dorp? Of wil je Nederlands kampioen worden? Het besluit dat je hier maakt, zorgt ervoor dat je makkelijker beslissing neemt in je dagelijkse leven.

De avond voor de lokale kampioenschap kun je best een biertje gaan drinken, als je het niet te gek maakt. Op het niveau van Nederlands kampioen maakt dat ene biertje het verschil tussen winnen en verliezen. Hoe hoger het beheersingsniveau dat je nastreeft, hoe hoger de moeilijkheidsgraad.


Voorbeeld: blog starten

Stel dat je een website bouwt. Aan welke minimum standaard moet je doelstelling voldoen? Als jij jezelf als doel hebt gesteld om een 5,5 blog te maken, dan mag je veel meer fouten maken. Maar als je de tijd committeert om een 5,5 te maken en je verwacht een 10, dan ben je jezelf voor de gek aan het houden. Zo word je alleen maar teleurgesteld. Je moet dus voldoende tijd committeren om een doelstelling te behalen. Als je de tijd niet inplant - en daarmee tegen meer dingen nee zegt - dan is een doelstelling een droom.

Als je een doel stelt, maak het beheersingsniveau dan expliciet: Wil je een gemiddeld niveau bereiken? Of wil je de beste in de wereld zijn?

Je moet een besluit maken over het beheersingsniveau dat je wilt bereiken met jouw doelstelling. Dat bepaalt de moeilijkheidsgraad. Jouw commitment is daar weer op gebaseerd. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe hoger je commitment moet zijn.

Zo bepaal je de moeilijkheidsgraad van het beheersingsniveau. Op welk niveau ga jij spelen?

BHAG, visie of stip op de horizon

Als je de hoogte van je doelen hebt bepaald, is het zaak om te zoomen. Over dit principe is uitgebreid geschreven. Dit wordt een vision statement, 25-year vision, of de Big Hairy Audacious Goal (BHAG) genoemd.

Covey noemt niet voor niets ‘Begin with the end in Mind’ als tweede principe van effectieve mensen opgenomen. Het is belangrijk dat je een stip op de horizon hebt waar je naartoe werkt. Dat is niet per se een eindpunt in de tijd, het is meer een ‘staat van zijn’ waar je heen wilt bewegen.

Ik wil je een voorbeeld geven van mijn eigen doelen en waar ik een denkfout maakte.

Ik streefde het verkeerde doel na

Ik heb jaren achter elkaar hetzelfde doel gehad: 1 miljoen euro omzet draaien. Dat doel stel ik sinds 2014 voor mezelf en het is (tot nu toe) nog niet gelukt. Dat is frustrerend, maar achteraf snap ik nu veel beter hoe dat kan. In 2021 heb ik andere doelen gesteld en ik ben heel tevreden met de voortgang die ik maak. Met dit artikel wil ik je helpen om hetzelfde gevoel te krijgen.

De eerste reden waarom ik dat doel niet behaald heb, is omdat het geen correct doel is. Het doel in mijn bedrijf zou winst moeten zijn. Omzet zegt niet zoveel, want de kosten kunnen zo hoog zijn dat je heel hard moet werken en er niets aan overhoudt.

Vind het uiteindelijke doel

Laat me je een voorbeeld geven. Waarom wil ik die 1 miljoen doen? Vaak zit daar een ‘gewone’ en praktische reden achter. Probeer die reden te vinden en te optimaliseren voor dat laatste doel.

Omzet Polaris €1 miljoen > Winst Polaris €100.000 > €50.000 op mijn privé spaarrekening > motor kopen

Stel jezelf de vraag waar je voor optimaliseert. Stel jezelf een piramide voor en zoek uit of er niet een hoger doel is dat je eigenlijk probeert na te streven.

Optimaliseer voor meer mogelijkheden
Hoe hoger in de piramide je komt, hoe meer opties je krijgt om te optimaliseren. In het voorbeeld hieronder zie je dat een webwinkel starten ook een optie is om mijn spaarrekening te spekken. Meer opties hebben vertaalt zich in meer kansen hebben om je doelen te behalen.

Zo optimaliseer ik niet alleen voor Polaris, maar voor een stap hoger. Het beste om te doen is om je uiteindelijke doel te achterhalen en voor dat doel te optimaliseren.

Als mijn uiteindelijke doel is om een huis te kopen, dan kan ik ook gaan uitzoeken hoe ik als ondernemer een hypotheek kan krijgen. Misschien zijn er namelijk wel andere opties die ik nog niet weet.

Zoek jouw hoogste doel in de hiërarchie

Vergroot de kansen door voor het hoogste doel te optimaliseren. Voor je bedrijf zal dat winst zijn, maar dat kan ook een ander doel hebben. Als je een marketeer bent, bekijk dan het Goal Tree model dat ik gebruik voor growth marketing. Je zult dezelfde structuur herkennen.

Je hoogste doel kan zoiets triviaals zijn als een motor willen kopen, of een bedrijf bouwen om zelf je collega’s te kiezen. Het is aan jou om je doelstelling te bepalen.

Kies een doelstelling voor over 5 of 10 jaar. Waar wil je over een aantal jaren staan? Stel een horizon die ver genoeg is om te kunnen dromen.

Tips bij het stellen van doelen

Doelstelling geeft richting

Zorg ervoor dat je het juiste doel nastreeft: je wilt voorkomen dat je zo bezig bent met ladders beklimmen, dat je erachter komt als je boven bent dat het de verkeerde muur is waar je opgeklommen bent.

Voor je hoofddoelstelling is de richting belangrijker dan een precieze formulering. 

Doelstelling mag veranderen

Een goede tip hierbij: je mag dit best aanpassen. Je stelt dus een 5 jaren doelstelling voor de komende 3 maanden. Je hoeft hier dus niet eindeloos over na te denken. Begin gewoon ergens. Je mag het later altijd aanpassen.

Stretch-goals zijn goed, te hoge doelen niet

Het is goed om doelen te stellen op een niveau waarop je wordt uitgedaagd. De doelen moeten wel enigszins haalbaar zijn, anders valt je motivatie weg en dus ga je het doel niet halen. Stel je doelen dus niet te hoog. Als je van 0 naar 10 gaat, dan weet je niet of dit de juiste muur is.

Verhoog je standaard van beheersingsniveau stapsgewijs

Als je geweldige dingen wilt bereiken, verhoog dan je minimale standaard van een 5,5 naar een 7. Maar weet dat hier meer tijd aan gekoppeld is en dat je 'nee' moet zeggen tegen meer dingen in je leven.

Door het stellen van een doel, ga je kijken naar het verschil tussen het beheersingsniveau dat je wilt behalen én waar je nu staat.

Als je je standaard verhoogt, dan ga jezelf uitdagen.

 • Zorg dus dat je van 0 naar 5,5 gaat.
 • Als je dat gehaald hebt, dan ga je van een 5,5 naar een 8.
 • De laatste stap is van 8 naar 10 gaan.

Hoeveel doelen moet je stellen?

Zorg ervoor dat je niet te veel doelen tegelijk stelt. Chase 2 rabbits, catch none. Stel maximaal 3 doelen per maand. Je kunt iedere maand aan een ander project werken. Het is dus mogelijk om meerdere jaardoelen te hebben en daar in blokken per maand aan te werken. Je kiest dus een commitment per maand, maar de volgende maand kan je aandacht verschuiven naar een ander doel voor die maand.

Regel van 80% succes van je doelen

Een belangrijke reden om minder doelen te stellen is om focus te hebben. Focus betekent minder doen, niet meer doen. 

Je hebt ongeveer 80% kans om een doel te behalen als je één doel stelt. Als je een tweede doelstelling toevoegt, dan is de kans dat je je doelen haalt 80% X 80% = 64%. Voeg een derde doelstelling toe en de kans dat je slaagt is 51%. 80% tot de macht van het aantal doelen dat je stelt. Hoe meer je je aandacht en energie versplintert, hoe minder je gedaan krijgt.

Maak een Not-To-Do lijst

Maak een lijst van alle doelstellingen waar je niet mee wilt werken. Kill your darlings en je moet nee zeggen tegen allerlei andere mogelijkheden. Dat is ongelofelijk lastig.

Zo heb je een overzicht van de dingen die je NIET gaat doen. Hoe je dat doet? Schrijf een email aan jezelf met de doelstellingen per jaar en voeg onderaan een lijst toe met dingen die je niet gaat doen.

Het gaat er meer om dat je dit een keer expliciet hebt gemaakt. Dat geeft ook rust, omdat je tegen jezelf zegt ‘aan deze dingen ga ik niet werken de komende tijd’.

Wil je je collega’s overtuigen van een not to-do lijst? Leg dan de regel van 80% uit.

Doelen behalen met een sprint van 100 dagen

Vanuit mijn stip op de horizon stel ik doelen voor mezelf. Mijn doelen stel ik in 4 ritmes:

 1. Per jaar - dit zijn de overkoepelende doelen die abstract zijn beschreven
 2. Per 100 dagen - dit is de kern van hoe ik plan. 100 dagen is lang genoeg om echt impact te maken en kort genoeg dat het actie-gedreven is
 3. Per maand - dit is een uitsplitsing van de 100 dagen doelen en maakt het concreter
 4. Per week - bepaal ik welke taken ik moet doen om projecten vooruit te pushen.

Jaarlijkse doelen stellen

Vanuit de BHAG stel ik jaardoelstellingen voor mezelf op. Dat is een kort lijstje van falsifieerbare stellingen en ziet er zo uit:

Dat is een kort lijstje van falsifieerbare stellingen. De jaarlijkse doelen hou ik bewust abstracter of hoog over. 


Dit geeft me namelijk richting, maar hoeft niet heel specifiek te zijn. Als ik een premisse invalideer in een experiment, wil ik dat deze jaarlijkse doelen nog steeds kloppen. De specifieke invulling komt later.

100 dagen sprints

Waar een jaardoel me inspiratie geeft, wil ik in de sprints van 100 dagen duidelijk afgebakende doelen hebben. Is het af of niet? Dit zijn grotere projecten of milestones die ik wil behalen. In welke onderdelen kan ik mijn jaardoelen opbreken?

Waarom ik plan in 100 dagen

Ik werk in sprints van 100 dagen, omdat dit lang genoeg is om écht wat gedaan te krijgen en kort genoeg om morgen te moeten starten. Je kunt in 100 dagen bijvoorbeeld trainen voor een marathon. 

Ik vul de 3 hoofddoelstellingen in met praktische milestones die ik moet behalen. Als ik begin aan een 100-dagen sprint, dan stel ik grote doelen. Het geeft me energie om te bekijken of ik dit kan halen. Ik daag mezelf hiermee uit. Als voorbeeld heb ik 100 dagen geen alcohol gedronken, 100 dagen deliberate practice gedaan en 100 dagen fit worden sprints gedaan. Je kunt verbazingwekkend veel bereiken in 100 dagen.

Hier zie je een voorbeeld van een sprint van 100 dagen

Deze ‘grotere’ blokken, zoals een website live hebben, breek ik nog verder op per maand. Zo wordt de urgentie steeds groter en de taken of projecten steeds kleiner. Dit geeft me overzicht en focus op wat ik precies moet doen.

Maanddoelen stellen

Aan het begin van de maand breek ik de sprint van 100 dagen op in kleinere brokken. Wat kan ik deze maand bereiken om mijn 100 dagen sprint te behalen en zo dichterbij een jaardoel te komen?

Voorbeeld van een maand doelstelling planning

Begin 2020 is Omar partner geworden in Polaris Growth en gaan we onze diensten integreren. Dat betekent dat we duidelijke structuur moeten hebben en onze dienstverlening opnieuw moeten vormgeven. Dat staat op de planning voor Februari en daar maak ik een concrete lijst van. Ik probeer mijn lijst kort te houden, zodat ik een duidelijk overzicht heb van de projecten en taken die belangrijk zijn. Dit geeft een duidelijk overzicht.

Hieronder zie je een voorbeeld van een maanddoel dat ik heb gesteld:


Als een project afgerond is, dan vink ik het project af. Als een project niet zinvol blijkt te zijn, dan doorstreep ik dit. Zo kan ik zien hoeveel vooruitgang ik heb gemaakt en of ik de sprint gehaald heb.

Weekdoelen stellen

De projecten per maand vormen de basis van hoe ik mijn week indeel. Aan het begin van de week bepaal ik welke taken ik deze week moet doen om mijn maandsprint te behalen.

Ik stel mijn doelen hier als critical drivers, of gewoontes: wat moet ik doen om dit te bereiken? Zo ben ik zelf in controle. Ik ben zelf in controle over de kwaliteit van de content van een artikel. Hoeveel mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief heb ik minder invloed op.

Op vrijdag plan ik de volgende week.

 • Doorloop agenda op conflicten en welke meetings ik heb
 • Bekijk doorlopende taken, zoals content maken of de tijden uitkomen voor die week
 • Plan in grotere blokken in wanneer ik aan ieder project werk
 • Maak een lijst van de taken die ik af wil ronden die week, zodat ik een voldaan gevoel heb. Anders heb ik het gevoel dat ik altijd meer had kunnen doen.

Mijn wekelijkse planning in Notion ziet er zo uit:


Iedere ochtend open ik dit document en bekijk ik per dag wat ik moet doen. Zo werk ik het lijstje af dat gekoppeld is aan mijn maanddoel, aan mijn 100 dagen sprint en aan mijn jaardoelstellingen. En nee, ik haal niet iedere week 100% van mijn taken. Life happens en dus schuif ik taken door naar de volgende week.

Aan dit lijstje voeg ik ook de taken van die week toe, de ‘gewone’ taken die ik moet doen. Zo vind ik een balans tussen werken aan mijn doelen en de taken van de week.

Als je voor jezelf werkt, is het lastig om tevreden een week af te sluiten. Want wanneer is het genoeg? Door dit lijstje af te werken, weet ik wanneer het genoeg is. Ik plan veel van deze taken dan ook nog in mijn agenda in, zodat ik weet wanneer ik eraan ga werken. Dat zorgt dat ik tijd heb om dit daadwerkelijk te doen.

Vast schema in agenda: timeblocking

Mijn dagen volgen een vast schema. Zo weet ik wanneer ik bepaalde dingen moet doen en kan daar rekening mee houden. Per project heb ik vaste uren geblokkeerd in mijn agenda. Zo heb ik tijd geblokkeerd om artikelen te schrijven, zoals dit artikel. Als je geen tijd blokkeert om aan je doelen te werken, dan behaal je ze nooit. Het indelen van mijn week doe ik door timeblocking in te zetten.

Lees hier het gehele artikel over timeblocking.

De meeste output heb ik als ik ongestoord kan werken. Dat wordt ook wel Deep Work genoemd. Ik zorg dat ik zo min mogelijk afleiding heb. Meetings plan ik na half 4 ‘s middags in, zodat ik maximaal aantal minuten in deep work kan werken.

In de ochtend check ik of de lijst met taken van vandaag nog klopt. Zijn er geen dingen tussen gekomen die meer prioriteit hebben?

Weekly Review

Iedere week rond ik mijn week af en herbalanceer ik het werk. Zo’n weekly review helpt me enorm om de week af te sluiten en om de taken te herbalanceren die gekoppeld zijn aan mijn maanddoelen, 100 dagen sprints en daarmee mijn jaardoelen.

Door iedere week een weekly review te doen, zie ik de voortgang naar mijn jaardoelen en dat geeft me super veel motivatie.

Lees hier hoe ik een Weekly Review doe.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen