Blog < Growth marketing< Growth marketing

Growth hacking uitgelegd

Growth hacking uitgelegd. Welke hierarchie zit er in growth hacking?

Growth marketing
4/2/2021


Dit eerste hoofdstuk legt de belangrijkste concepten uit. Daarna krijg je praktische tips, beloofd. Je kunt ook naar hoofdstuk 2 gaan en deze concepten later doorlezen.

Groei op lange termijn vereist een hiërarchie - een volgorde waarin je dingen doet en een proces.

Vergelijk het koken van een recept. Je moet de ingrediënten in de juiste volgorde gebruiken (hiërarchie) én op de juiste manier bereiden (proces). In dit hoofdstuk leg ik je uit waarom dit zo belangrijk is.

Product/market fit is een vereiste voor growth marketing

Als er niemand zit te wachten op je product of dienst, is growth marketing dodelijk. Product/market fit betekent dat er een markt is voor het product dat je aanbiedt.

Het feit dat jij het een goed idee vindt, betekent nog niet dat iemand het koopt. De fase voor growth hacking gaat over het begrijpen van je doelgroep. In kleine iteraties maak je een product of dienst maken waar zij behoefte aan hebben, zodat je tevreden klanten krijgt.

Snel willen groeien voordat je product/market fit hebt is een van de redenen waarom bedrijven falen/failliet gaan.

Lange termijn groei vereist een proces

In de eerste maand werken veel ‘trucjes’ of hacks nog. Ik kan je verzekeren dat de lijst van obvious verbeteringen snel opdroogt. Groei op de lange termijn volhouden is complex. Het vereist dat je inzoomt en uitzoomt op verschillende onderdelen van de funnel.

Duurzame groei is alleen mogelijk als je een systematische aanpak gebruikt. Ik ga ja daarom precies laten zien hoe je dit gestructureerd aanpakt.

De handleiding is bedoeld voor lange termijn groei.

Hiërarchie van groei

Alle initiatieven die je doet moeten in het teken staan van de doelstelling van het bedrijf. Dat klinkt logisch, maar gaat soms nog wel eens fout. Waarom? Omdat campagnes optimaliseren heel leuk werk is. Als je je daarin verliest, dan vergeet je soms het grotere plaatje.

Daarom hanteer ik een hiërarchie van groei. De basis van de piramide moet kloppen, voordat je naar de hogere niveaus gaat. Zonder fundament stort een groeiplan in elkaar.

Doelstelling bedrijf en One Metric That Matters

Die hockeystick-groei ontstaat door focus te hebben op de belangrijkste cijfer: de hoofddoelstelling van je bedrijf. Growth hackers noemen de belangrijkste KPI de “One Metric That Matters”.

Zorg dat je hier focus op houdt en met ieder experiment een beetje groei realiseert.

Goal Tree: draai aan de juiste knoppen

In deze handleiding gebruik ik een model dat Goal Tree heet. Het model zie je hieronder. Ik ga je later uitleggen hoe het precies werkt en hoe je dit voor jouw bedrijf opstelt. Voor nu wil ik de kracht van groei op verschillende onderdelen laten zien.

Stel: dit is de situatie van jouw bedrijf vorige maand.

De blokjes die je hier ziet zijn de knoppen waar we aan draaien. Dit worden ook wel Key Performance Indicators (KPI’s) genoemd.

Experiment 1: meer verkeer

Stel: je kiest ervoor om eerst meer verkeer in te kopen. Dat levert meer omzet op. Nice!

Experiment 2: conversie verhogen

Het tweede experiment dat we doen verhoogt de discovery %. Dat levert een volgende omzetstijging op.


Deze twee experimenten leveren ons dus flink meer omzet op. Als je weet aan welke knoppen je kunt draaien en hoe je dat doet, maak je meer impact.

De twee experimenten zien er in een grafiek als volgt uit. Dit is het begin van de hockeystick curve!

Doelgroep

De klanten zijn het allerbelangrijkste. Growth hacking is het verhogen van de motivatie om bij jou te kopen. Niet door mensen voor de gek te houden, maar door goed uit te leggen wat de voordelen zijn van jouw product of dienst.

Je zult goed moeten luisteren naar de doelgroep en met ze praten. Ik ga je uitleggen hoe je dat doet.

Inzichten

Het verzamelen van inzichten op basis van data is de manier hoe we groeien. We gaan dus niet zomaar iets verzinnen in een vergadering, maar door naar onze klanten te luisteren en data te verzamelen, leren we steeds beter wat wel werkt en wat niet werkt.


Bron: CXL

Experimenten

De laatste stap is het opzetten van experimenten. Ik gebruik experimenten hier in de zin van een mogelijke oplossing. Dat kan een A/B test zijn, maar hoeft dat niet.

In een A/B test splits je iedereen in twee random groepen van 50%. De controle groep ziet de originele versie en de test groep ziet de nieuwe variant.

Zo kun je één ding veranderen en zien wat het effect is van de verandering.

Succesvol growth hacking traject met experimenten

Een succesvol growth hacking programma is gebaseerd op hoeveel experimenten je kunt doen per periode, wat de succes rate is van die experimenten en de gemiddelde stijging veroorzaakt door die experimenten.

Groeiproces

Hoe meer je leert, hoe meer groei je realiseert. Daarom hebben we een iteratief proces dat we steeds doorlopen. De basis van dit model is het boek The Lean Startup.

Stappen in het groeiproces

  1. Kies een doelstelling
  2. Verzin ideeën en zet deze op en backlog
  3. Geef de ideeën prioriteit
  4. Implementeer de ideeën met impact
  5. Test ideeën door experimenten uit te voeren
  6. Leer van de experimenten en data die je krijgt
  7. Krijg inzichten over jouw klanten en funnel
  8. Stel plannen bij om doelstelling sneller te behalen

Deze handleiding geeft je handvatten om meer experimenten te doen, verhoogt de succesratio van de experimenten die je doet en verhoogt de gemiddelde uplift van je experimenten.

Dat is geen magie, maar een proces van inzichten verzamelen door met klanten en opdrachtgevers te praten, data te onderzoeken. Op die manier verbeter je de klantreis én maak je een impact.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen