Blog < Digital nomad worden< Digital nomad worden

Hoe word je digital nomad?

Hoe word je digital nomad?

Digital nomad worden
13/2/2021

Hoe word je digital nomad?

De wereld rondreizen en tegelijkertijd werken is fantastisch. Het vergt echter wel wat van je en het is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Alleen jij kunt bepalen of dit iets is voor jou. Daarom heb ik je aangeraden om een experiment te doen. Dat is de enige manier om erachter te komen of dit iets voor jou is.

Probeer het uit met een digital nomad experiment

Wil je weten of dit wat voor jou is? Dan kun je ook een experiment doen om te testen of dit weggelegd is voor jou.

Experiment 1: werken vanuit huis (of een andere locatie dan je werk)

Heb je het gevoel dat je meer gedaan kunt krijgen als je niet op kantoor bent? De afleiding van collega’s kan een reden zijn waarom je als digital nomad wilt gaan werken. Je hoeft dat echter niet vanuit een ander land te doen. Je kunt ook vanuit je eigen woonplaats remote werken. Je bent niet op kantoor, maar bent wel aanwezig voor de nodige meetings (telefonisch of op kantoor) en werkt vanuit je eigen omgeving. Dit is een goed alternatief als reizen niet je ding is.

Experiment 2: Kortere periode op afstand werken: de workation

In de traditionele zin is een workation een vakantie die zaken en vrije tijd combineert. Er zijn meerdere start-ups die met hun hele team een weekend of week in Barcelona, Lissabon of Bali gaan werken.

Je combineert hier expliciet een project of werk, meestal in de ochtend, zodat je in de middag leuke dingen kunt doen en land van bestemming kunt ontdekken.

Workations worden vaak gebruikt voor specifieke projecten (ook wel hackathons genoemd). Een korte periode van intensief werk, zoals een nieuwe website bouwen, nieuwe producten lanceren of strategie bepalen.

Je werkt dus vanuit één plek - meestal een hotel of gehuurd huis - met een groep mensen samen om een project af te ronden. Het is dus geen permanente of langere periode, maar vaak een week of 2.

Evalueer je experiment als digital nomad

Hoe voelde je je na een paar weken als digitale nomade te hebben gewerkt? Wilde je het nog een keer doen? Waren er dingen waar je je beter op had willen voorbereiden? Of had je het gevoel dat het niet voor jou was?

Houd er rekening mee dat een experiment niet altijd een juiste weergave is van hoe het eruit zal zien. Als je in een ander land gaat werken, zijn vaak een boel dingen anders: de taal, de cultuur, de manier van communiceren.

Als je een experiment doet, hou rekening met de voordelen en nadelen van het werken en reizen over de hele wereld. Dit zijn de voordelen en nadelen in mijn ogen.

Voordelen digital nomad

1. Het ultieme gevoel van vrijheid

Je ziet de wereld, terwijl je aan het werk bent. Je combineert twee dingen die anders niet mogelijk waren. Ik ben zo ontzettend blij dat ik al die landen ontdekt hebt als digital nomad.

Ik heb gereisd met een backpack die klein genoeg was als handbagage. Ik had dus AL mijn spullen bij me, terwijl ik met een scooter op Bali rond aan het rijden was. Een ultiem gevoel van vrijheid om helemaal op jezelf aangewezen te zijn én het gevoel hebben dat alles goed is. Ik hou van het gevoel om mijn laptop open te klappen in een onbekende plek en meteen aan het werk te kunnen gaan.

2. Locatie-onafhankelijk zijn

Je bent niet gebonden aan één plaats en je kunt gaan waar je wilt. Dit was voor mij het grootste voordeel om als digital nomad de wereld rond te reizen. Ik heb al héél veel landen gezien en dat ook nog op een rustig tempo kunnen doen. Dat neemt niemand me af, wat er ook gebeurt met mijn bedrijf. Ik ben dus superblij dat ik dit gedaan heb.

3. Je kunt doen waar je zelf zin in hebt

Als je alleen reist, is het ook een leuk gevoel dat je helemaal zelf kunt bepalen waar je zin in hebt. De spontane reizen en tripjes zullen me altijd bijblijven. Zo ben ik in Colombia beland, terwijl dat helemaal niet in mijn reisschema stond. Dat is een van mijn favoriete bestemmingen gebleken.

4. Focus als je in andere tijdzone bent

Afhankelijk van het werk dat je doet, vind ik de focus een van de fijnste dingen van het werken in een andere tijdzone. Ken je het gevoel dat je 's ochtends heel vroeg op kantoor bent en je belangrijke taak al af hebt voor de meeste mensen überhaupt op kantoor zijn? Dat heb je dus een aantal uren als je in Zuid-Amerika werkt. Een heerlijk gevoel om een lege inbox te hebben en alles gefixed te hebben, voordat je klanten wakker worden.

5. Je ontwikkelt jezelf snel

Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Dat kan spannend zijn, maar omdat je alles zelf moet oplossen, leer je daar ook veel van. Ik heb geleerd flexibeler te denken en kan mezelf uit allerlei situaties redden. Dat is soms lastig geweest, maar ik ben daar wel 'volwassener' geworden.

6. Geen weekend op de bank, maar de leukste trips

In plaats van een weekendje netflixen omdat het buiten rotweer is, kun je de leukste trips maken en dat allemaal in je weekend. Zo ben ik naar prachtige eilanden geweest van vrijdag tot zondagavond en de volgende dag was ik gewoon weer aan het werk. Een betere manier om je weekend te besteden dan iedere keer dezelfde routine en dezelfde kroeg.

7. Nieuwe culturen ontdekken

Je leert veel over je eigen cultuur als je je onderdompelt in een andere cultuur. Zo vind ik het een mooie gebaar hoe Aziaten geld overhandigen. Ze doen dat met twee handen en kijken je aan. Dit laat respect zien voor de transactie met jou. Ook leer je veel over wat er in Nederland fijn is en wat eigenlijk gek geregeld is.

Nadelen digital nomad

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het werken als digital nomad.

1. Zonder discipline kom je niet aan werk toe

De meeste mensen denken dat digital nomads 4 uur per dag werken en op een strand aan het chillen zijn. Dat kan gebeuren, maar dan ben je niet aan het werk en ben je met vakantie.

Als je in party-places bent, dan moet je sterk in je schoenen staan om niet iedere avond mee te gaan drinken. Zit je in een hostel, dan ga je vaak met een groep mensen samen eten. Voor je het weet beland je in een rondje mexxen. Als je dronken bent, dan is het nog moeilijker nee te zeggen. Je moet een goed onderscheid maken tussen jouw bestaan als digital nomad met verantwoordelijkheid voor het werk van je klanten en de backpackers voor wie het niet uitmaakt als ze brak zijn de volgende dag.

2. Productiviteit is niet altijd optimaal

Mijn ervaring is dat je productiviteit ook flink kan lijden als digital nomad. Als het 40 graden is, dan kan je je moeilijker concentreren. Ook afleiding van andere mensen kan onhandig zijn. Ik heb daarom altijd noise cancelling koptelefoon bij me, maar alsnog kunnen andere mensen je afleiden. Een andere productiviteits-killer is heel langzaam internet. Soms valt de internetsnelheid weg en zit je op 2G. Dan kun je nog geen foto downloaden op Whatsapp en moet je op alles wachten. Dat kan heel vervelend zijn, zeker als je online moet werken.

3. Alles kost moeite en onvoorspelbaarheid

Het internet kan in sommige regio's soms een paar dagen eruit liggen, bijvoorbeeld bij een overstroming. Maar ook kan het internet zomaar opeens veel langzamer worden. Als je net een belangrijke call met een klant hebt en het internet is niet snel genoeg om een telefoontje via Whatsapp te doen, is dat flink frustrerend.

Niet alleen het internet kan onvoorspelbaar zijn, ook werken dingen in andere landen vaak anders. Zo kan een bank 'gewoon' zomaar dicht zijn. De lokale bevolking is dat gewend en ze wachten dan simpelweg tot de bank weer open is. Als Europeaan kan deze onvoorspelbaarheid en inefficiëntie soms heel frustrerend zijn. Je moet soms gewoon wachten op de bus en dan komen er 3 dezelfde buslijnen tegelijk aan.

Zo kan op Google Maps staan dat een café om 8 uur sluit, maar het personeel besluit dan gewoon om de tent om 7 uur dicht te gooien, terwijl jij net in een call zit. Dat kan lastig zijn.

4. Geen ideale werkplek

Je kunt niet goed inschatten wat voor bureau's en stoelen (als die er al zijn) je aan werkt. Het kan dus zijn dat je op een veel te hoge of lage tafel werkt. Zeker als je zonder extra scherm werkt, dan is je houding niet optimaal. Dat is niet goed voor je rug en dat kan serieuze consequenties hebben. Let dus op je houding.

5. Niet overal heb je (goed) internet

Een goede internetverbinding is vaak moeilijk te vinden. Het is een probleem als je naar andere landen gaat. Ik heb belangrijke afspraken gemist, omdat het internet uitviel door een stroomuitval. Een plek vinden met goed en stabiel internet kan dus een hoofdpijndossier zijn.

6. Het kan eenzaam zijn

Als het niet goed met je gaat, dan kan het nog lastiger zijn als je alleen bent. Toen mijn bedrijf veel geld aan het verliezen was en ik alleen op Bali zat, voelde ik me wel heel erg alleen. In Nederland kan je dan je hart luchten door met iemand een rondje te lopen of een biertje te gaan drinken. Maar dat lukt toch minder goed zonder vrienden. Ik heb wel situaties gehaald waarin ik mijn vrienden en familie erg gemist heb. Het kan erg leuk zijn als je op de mooiste plekken aan het werk bent, maar soms wil je gewoon met je familie op de bank zitten.

7. Balans tussen werk en leven

Dit is voor mij een probleem: ik ben een workaholic en als je geen vrienden hebt, dan is het makkelijk om 16 uur achter elkaar te werken (ja, dat heb ik gedaan). In Nederland heb je nog vrienden, een partner of huisgenoot die je vanachter je laptop vandaan kunt halen.

8. Tijdsverschil kan vervelend zijn 

Tijdsverschil kan soms vervelend zijn. Als je iets nodig hebt van iemand in Nederland, kan het vervelend zijn als je 12 uur later leeft. Iedereen slaapt als jij dat ene bestand nodig hebt. Dan kun je niet verder en dat kan soms vervelend zijn.

Een ander nadeel is dat je ook veel langer gaat werken als je in een andere tijdzone zit: de 8 uur dat je klant in Nederland op kantoor is én de periode ervoor of erna. Als je in Zuid-Amerika werkt, dan loop je een aantal uren achter. Je mailbox zit dan al vol als je begint met werken.

9. Contact met andere mensen blijft meestal oppervlakkig

Als je hebt gebackpackt, dan herken je dit: je voert steeds hetzelfde gesprek. Waar ben je geweest? Waar ga je naartoe? Wat doe je? Op een gegeven moment word je daar helemaal gek van. Er is een periode in Zuid-Amerika geweest dat we als spelletje steeds iets anders verzonnen en keken hoe lang iemand zich afvroeg of we echt een dolfijnentrainer waren.

10. Klantacquisitie op afstand is lastig

Acquisitie van nieuwe klanten is erg lastig via videoverbinding.  Ik heb dat ervaren in Madrid, veel partijen wilden toch bij mij op kantoor langs kunnen komen en vonden de afstand eng. Gelukkig vloog ik voor werk geregeld naar Nederland, waardoor ik nieuwe klanten in persoon kon ontmoeten. Als je verder van Europa af bent, dan wordt dit probleem steeds groter natuurlijk.

Bevestig je aanmelding in je e-mail.
Sorry, something went wrong!

Andere artikelen

alle artikelen
Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis

Interview met investeerder Herman Kienhuis van River Venture Partners.

Interviews
Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Interview met growth hacking coach Ward van Gasteren

Growth hacker Ward van Gasteren heeft een boek geschreven en een groei-model ontwikkeld. Een interview of groeimodellen, de verandering van werk en wat growth hacking betekent.

Growth marketing
Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview met venture capitalist Arthur Nobel

Interview over schaalbaar groeien met investeerder Arthur Nobel van Knight VC

Ondernemen